Zákon o náhrade za bolesť a o náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia - komentár

Zákon o náhrade za bolesť a o náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia - komentár

Autor: Vladimír Volčko, Tomáš Pázmány, Katarína Tomková, Lucia Volčková


Nakladateľstvo: Wolters Kluwer


Dátum vydania: 23. 8. 2019



Publikácia „Zákon o náhrade za bolesť a o náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia – komentár" predstavuje svojím zameraním a komplexnosťou jedinečnú publikáciu, ktorá sa ako prvá a zároveň jediná v slovenskej odbornej literatúre zaoberá problematikou dvoch najčastejšie uplatňovaných úrazových dávok.
Podrobné vysvetlenie jednotlivých ustanovení zákona sa opiera o reálne skúsenosti autorov komentára s aplikáciou predmetného zákona v praxi, čo dáva komentáru punc praktickosti. Z tohto dôvodu sa môže pre čitateľa stať aj cenným návodom, ako v praktických situáciách uplatniť nároky na peňažné dávky na kompenzáciu bolesti a zníženia možnosti spoločenského uplatnenia. Významnou súčasťou komentára je aj pomerne rozsiahly výber rozhodnutí súdov v Slovenskej republike a Českej republike, pričom autori poukazujú aj na úskalia súčasnej právnej úpravy.
Komentár je určený nielen akademickej obci, ale predovšetkým praktizujúcim právnikom, teda právnym oddeleniam poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, advokátom a sudcom, ktorí sa s aplikáciou tohto zákona v praxi stretávajú alebo majú záujem o prehĺbenie poznatkov z predmetnej oblasti. Publikácia však nepochybne osloví aj lekárov a znalcov, ktorí pri výkone svojej činnosti prichádzajú do kontaktu so spracovaním lekárskych a znaleckých posudkov.