3.1.2023
ID: 5621

Pesimizmus je investičná príležitosť

3314bd21065d760c08bccd4076d50204/J&T Banka 12.png
Zdroj: J&T BANKA, a.s.

Hlavné svetové akciové trhy v tomto roku zaznamenávajú výrazné straty a ekonomické prognózy sa systematicky zhoršujú pri uťahovaní menovopolitických oprát centrálnymi bankami s cieľom skrotenia extrémnych inflačných tlakov. Na finančných trhoch preto cítiť nervozitu, skepsu a pesimizmus.

Takúto atmosféru by však mali dlhodobí racionálni investori vítať s otvorenou náručou, tvrdia investičné legendy.

„Je oveľa jednoduchšie zarobiť peniaze, keď je svet v depresii, pretože keď prestane byť v depresii, je to ako stlačená pružina, ktorá sa vráti,“ zdôrazňuje Howard Marks. V tomto duchu John Templeton konštatoval: „Ľudia sa ma vždy pýtajú, kde sú vyhliadky dobré, ale to je nesprávna otázka. Správna otázka znie: Kde sú vyhliadky najhoršie?“ a pokračoval: „Býčie trhy sa rodia na pesimizme, rastú na skepse, dozrievajú na optimizme a umierajú na eufórii.“

„Zo všetkých stratových investičných prístupov, ktoré existujú, musí pesimistický postoj investora viesť najistejšie k neuspokojivým výnosom,“ pripomína Nick Train. Arnold Van Dem Berg toto tvrdenie objasňuje takto: „Ľudia vždy predpovedajú koniec sveta, ale jediné, čo skončí, sú ľudia. Svet ide ďalej.“

Francoisovi Rochonovi robil pesimizmus na trhoch radosť, pretože miloval ľudí, ktorí mu predávali akcie z dôvodov, ktoré nesúviseli s vnútornou hodnotou. Dodal, že preferuje optimizmus a vieru, že naša civilizácia zásadne napreduje, pričom doteraz bol za tento konštruktívny postoj vždy odmenený.

 Barton Biggs prízvukoval výhody trhového pesimizmu tak, že v tvrdej realite investičného života je takmer nemožné mať lacné valuácie aj dobré správy. Aj preto Warren Buffett vyhlasoval, že rozšírený strach na trhoch je priateľom investora, pretože slúži na výhodné nákupy, a naopak, osobný strach je jeho nepriateľom.

„Pesimizmus je zvyčajne len extrapolácia zlých udalostí bez zohľadnenia kompenzujúcich reakcií, ktoré posúvajú veci opačným smerom. Preto je často nesprávnym prístupom,“ tvrdí Morgan Housel. „Nuž, optimisti na trhoch mnohokrát rozprávkovo zbohatli práve preto, že kúpili to, čo pesimisti predávali,“ povedal Robert Allen.

Akciové trhy sú podobne ako svetová ekonomika a firemné zisky väčšinu času v rastovom mode. „Byť pesimistický s medvedím pohľadom je z dlhodobého hľadiska stratový prístup. Lepší postoj je byť permanentne býčí, aj keď občas (pri poklesoch) bude investor vyzerať hlúpo. Ak však takto nechcete z času na čas vyzerať, akciové trhy nie sú pre vás,“ vyhlásil Charlie Munger.

A napokon Benjamin Graham povedal, že inteligentný investor je realista, ktorý predáva optimistovi a kupuje od pesimistu. Buďte aj vy takýmito inteligentmi.

 

 

 

 

 

 

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk