8.4.2021
ID: 5054upozornenie pre užívateľov

Budovanie a posilnenie alternatívneho riešenia súdnych sporov prostredníctvom mediácie a efektívneho využívania nástrojov restoratívnej justície v Slovenskej republike

Ministerstvo spravodlivosti začalo s realizáciou projektu „Budovanie a posilnenie alternatívneho riešenia súdnych sporov prostredníctvom mediácie a efektívneho využívania nástrojov restoratívnej justície v Slovenskej republike“ (ADR).

Cieľom národného projektu je zvýšiť využívanie mimosúdnych foriem riešenia sporov v trestnej a civilnej oblasti a približovať sa štandardom Európskej únie v restoratívnej spravodlivosti. 

Projekt je vytvorený z dvoch častí. Jedna má za cieľ zvýšiť využívanie mediácie v kontexte restoratívnej justície v trestnej oblasti. Druhá časť sleduje širšie využívanie mediácie v  sporoch z oblasti civilného práva.

 V trestných veciach bude empiricky verifikovaný inovatívny spôsob mimosúdneho riešenia sporov na súdoch vytvorením pozície „špecialista pre oblasť trestnej mediácie“. Prostredníctvom trestnej mediácie dochádza k zmieru alebo uhradeniu či náprave škody, ktorá vznikla obeti trestného činu. Pre naplnenie tohto cieľa sa na vybraných súdoch v  pilotnej prevádzke odskúšajú nové formy a metódy práce prostredníctvom navrhnutej  pozície. Od uvedenej zmeny sa očakáva, že proces trestnej mediácie bude realizovaný na vyššej profesionálnej úrovni, čím sa bude eliminovať možný vznik druhotnej viktimizácie obete.  

Z dlhodobého hľadiska je možné tiež očakávať  nižší nápad nových vecí na súdoch ako dôsledok skvalitnenia výkonu trestnej mediácie. Týmto navrhovaným riešením sa odbremení preťaženosť probačného a mediačného úradníka a to umožní zefektívniť výkon pri probačnom dohľade. Dá sa predpokladať, že každý pozitívny výsledok pri výkone trestnej mediácie špecialistom bude podnetom, aby sa tento model aplikoval a trvale implementoval do praxe. 

V oblasti civilného práva sa mediácia môže využívať na riešenie širokej palety sporov. Aj v tých prípadoch, kedy je vedené súdne konanie, má mediácia potenciál vo vhodných prípadoch prispieť k zmierlivému vyriešeniu sporu. V praxi súdov v občianskoprávnych konaniach, najmä v rodinnoprávnych sporoch, sa odporúčanie mediácie zo strany súdov postupne začína využívať, avšak stále neexistuje jednotná metodika posudzovania prípadov, kde aj po začatí konania má využitie mediácie pozitívny dopad na  dosiahnutie dohody medzi sporiacimi sa stranami, čo vedie k  ukončeniu súdneho sporu.  Ako ďalšou z prekážok širšieho využitia mediácie sa javí potreba úhrady za mediačné služby, najmä v sporoch, ktoré sú oslobodené od súdnych poplatkov. Overovanie využitia mediácie cestou cieleného odporúčania mediácie súdmi vo vhodných prípadoch sa z tohto dôvodu v rámci projektu bude realizovať aj mediátormi, ktorých služby budú pre účastníkov mediácie poskytnuté zdarma. Odmena pre mediátora bude hradená z prostriedkov projektu. Pre realizáciu výberu mediátorov prebehne verejné obstarávanie, ktoré bude zverejnené v súlade s metodickými pokynmi pre proces verejného obstarávania.

Prax na Slovensku ukazuje, že justičný systém nevníma oblasť ADR ako jeho plnohodnotnú súčasť. To sa napríklad odzrkadľuje v nie vždy vhodnom spôsobe využívania techník a nástrojov o čom svedčí dlhoročná stagnácia inštitútov probácie a mediácie v trestnom práve. 

Právny poriadok Slovenska, rovnako ako interné predpisy v oblasti justície neobsahujú normy, ktoré by v dostatočnej miere definovali štandardy výkonov probačných a mediačných úradníkov. V rámci tohto projektu sa bude posudzovať využívanie restoratívnych princípov a bude sa navrhovať potrebná podporná legislatívna úprava. Taktiež je nutné navrhnúť aj doposiaľ absentujúci vzdelávací systém probačných a mediačných úradníkov a ich možná špecializácia osobitne pre oblasť probácie a osobitne pre oblasť mediácie. 

Projekt pomôže zvýšiť povedomie o alternatívnom riešení sporov v oblasti trestnej a civilnej zo strany sudcov, prokurátorov, súdnych úradníkov a širšej verejnosti a zároveň sa posilní prístup k aplikovaniu alternatívnych sankcií v praxi prostredníctvom zrealizovaných vzdelávacích a praktických aktivít. Po dokončení projektu možno očakávať, že využívaním mediácie sa dosiahne skrátenie súdneho konania. 

Výsledkom projektu by mala byť komplexná štúdia, ktorá nielen zmapuje súčasný stav a príčiny  nedostatočného využívania mediácie tak v oblasti trestného ako aj civilného práva, ale zároveň budú predložené aj návrhy legislatívnych zmien potrebných pre dosiahnutie identifikovaného cieľa. Obsahovať bude aj  návrh reformy inštitucionálneho riešenia a zabezpečenia činnosti efektívnejšieho využívania ADR v podmienkach SR. 

V záverečnej fáze projektu je naplánovaná konferencia, na ktorej sa budú prezentovať výsledky a závery projektu.

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa

Informácie o operačnom programe Efektívna verejná správa nájdete na www.reformuj.sk

Zdroj: TS - Ministerstvo spravodlivosti SR


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk