15.11.2019
ID: 4637upozornenie pre užívateľov

Elektronické náramky kontrolujú stále viac odsúdených

​Elektronické náramky sa však nevyužívajú len pri alternatívnom trestaní. Zbor väzenskej a justičnej stráže ich využíva na kontrolu pohybu odsúdených, ktorí dostali povolenie na dočasné opustenie ústavu.​

Ministerstvu spravodlivosti SR sa opäť podarilo zvýšiť využívanie elektronických náramkov. Prvýkrát elektronické náramky kontrolovali odsúdených v roku 2016. Odvtedy ich využitie stúplo šesťnásobne. Kým v roku 2016 bolo týmto spôsobom monitorovaných 38 osôb, momentálne sa elektronický monitoring využíva v  226 prípadoch. Pre porovnanie, vlani súdy nariadili kontrolu elektronickými náramkami v 110 prípadoch. V tomto roku súdy zatiaľ (do 7. novembra 2019) zvažovali využitie elektronického monitoringu v 574 prípadoch a využili túto možnosť v 232 prípadoch.

Elektronické náramky sa však nevyužívajú len pri alternatívnom trestaní. Zbor väzenskej a justičnej stráže ich využíva na kontrolu pohybu odsúdených, ktorí dostali povolenie na dočasné opustenie ústavu. GPS monitoring využili v období od januára 2018 do konca októbra 2019 v 504 prípadoch.

„Teší nás, že sa elektronické náramky využívajú čoraz viac. Stalo sa tak aj vďaka novele Trestného zákona, ktorá je účinná od 1. januára 2019. Vďaka tejto novele je možné  prepustiť páchateľov s nízkym rizikom zlyhania z väzenia skôr a nahradiť ústavný dohľad nad jeho správaním dohľadom technológiou. Na druhej strane to šetrí aj peniaze občanov. Zatiaľ čo štát zaplatí za pobyt jedného väzňa v väzení približne 40 eur, náramok daňových poplatníkov stojí približne štyri eurá na deň,“ vysvetlil riaditeľ odboru probácie, mediácie a prevencie kriminality Ministerstva spravodlivosti SR Samuel Burský. „Zároveň si však zabezpečovanie dohľadu nad správaním páchateľov na slobode s cieľom zvýšiť mieru úspešnosti ich reintegrácie do spoločnosti bez neželaných rizík a taktiež s cieľom znížiť vysoký väzenský index bude vyžadovať ešte veľa práce a koncepčných zmien, v neposlednom rade i v personálnom zabezpečení,“ dodal.

Novely Trestného zákona pripravil rezort spravodlivosti s cieľom zefektívniť využívanie elektronických náramkov, a to najmä v prípadoch, keď okamžitý alebo ďalší  pobyt páchateľa vo väzení nie je nevyhnutný, alebo tiež, ak napríklad takzvaná podmienka bez zintenzívneného dohľadu by mohla byť príliš benevolentná a nepodmienečný trest odňatia slobody je príliš prísny. Vedenie rezortu spravodlivosti čerpalo inšpiráciu pri zmenách v rámci elektronického monitoringu v rámci osobnej konzultácie s izraelskou ministerskou spravodlivosti a rezortu verejnej bezpečnosti Izraela v januári 2019. Izrael je jedným zo štátov, ktorý efektívne využíva elektronický systém monitorovania osôb. Zariadenia, ktoré má na monitoring Slovenská republika k dispozícii, sú dodávané z Izraela, kde  takéto monitorovanie osôb začal ako pilotný projekt už v roku 2005.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk