26.9.2014
ID: 2594upozornenie pre užívateľov

Elektronický monitoring odsúdených

(TASR) Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pripravilo zákon, podľa ktorého sa bude riadiť Elektronický systém monitoringu osôb (ESMO). Ide o projekt, ktorý má okrem iného sfunkčniť ukladanie trestu domáceho väzenia na Slovensku.

"Máme pripravený zákon o kontrole výkonu rozhodnutí technickými prostriedkami," oznámila poradkyňa ministra spravodlivosti Lucia Kurilovská. Novinkou podľa nej má byť napríklad ustanovenie, podľa ktorého môže byť trest domáceho väzenia uložený na dva roky, v súčasnosti je to možné iba na rok. Zákon ešte pred uvedením do medzirezortného pripomienkového konania prejde podľa informácií z ministerstva interným pripomienkovaním.
     
Kurilovská pripomenula, že tresty domáceho väzenia sa v súčasnosti ukladajú iba zriedka práve pre to, že neexistuje efektívny spôsob, ako kontrolovať ich výkon. "Potom máme ďalšie inštitúty, ktoré môžeme aplikovať v rámci trestného konania, či už ide napríklad o trest zákazu účasti na verejných podujatiach, alebo kontrola určitých povinností a obmedzení," informovala Kurilovská o možnostiach využitia ESMO. Dodala, že ide napríklad o kontrolu toho, či odsúdený nepožíva alkoholické nápoje, alebo či sa nepribližuje na päť metrov k určitej osobe.
     
ESMO má prostredníctvom elektronických náramkov a ďalších zariadení slúžiť okrem iného na sfunkčnenie trestu domáceho väzenia či ochranu týraných žien. Systém je v prvej fáze určený pre 2000 osôb. Podľa predpokladov by mal byť nasadený do ostrej prevádzky 1. januára roku 2016. Ministerstvo spravodlivosti podpísalo zmluvu na dodávku systému so spoločnosťou ICZ Slovakia v apríli. Hodnota projektu je 22,04 milióna eur bez DPH, financovaný je z eurofondov. Podľa Romana Hlubinu z ICZ Slovakia je systém vo vývojovej fáze.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk