16.5.2018
ID: 4078upozornenie pre užívateľov

Minister spravodlivosti a predsedníčka NS sa zhodli,že súdy musia byť rýchlejšie

Prioritou ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) a predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej je prijať konkrétne opatrenia, ktoré skrátia dĺžku súdnych konaní. Gál so Švecovou sa na tom zhodli počas utorkového stretnutia. Dĺžka súdnych konaní je totiž podľa nich z pohľadu občana jedným z najdôležitejších kritérií fungovania súdov.

Po zavedení opatrení do praxe by mali súdy rozhodovať v čo najkratšom čase vo veciach ochrany práv a slobôd občana, priblížila závery schôdzky hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. Obaja predstavitelia justície sa tiež zhodli, že najväčší problém v súčasnosti predstavuje agenda správnych konaní.

Práve v tejto oblasti je dĺžka súdneho konania neprimerane dlhšia než v trestnom, obchodnom či civilnom súdnictve. "Tento stav je pre mňa neakceptovateľný," uviedol v tejto súvislosti minister Gál. Aj to je dôvod, prečo spolu s predsedníčkou NS pripravia spoločný vzdelávací projekt pre odborný personál správnych orgánov.

Zamestnancov správnych orgánov budú školiť sudcovia NS, ministerstvo poskytne školiace priestorové kapacity Justičnej akadémie. "Som presvedčená, že zvyšovanie odbornosti zamestnancov správnych orgánov výrazným spôsobom skvalitní a zefektívni rozhodovanie v správnom konaní," vyjadrila sa Švecová.

Témou schôdzky bolo aj zvyšovanie dôvery ľudí v justíciu. Gál so Švecovou sa zhodli, že v období, keď je súdnictvo predmetom spoločenskej kritiky, je mimoriadne dôležité zabezpečiť efektívne fungovanie projektu súdneho manažmentu, ktorý má garantovať transparentné a spravodlivé prideľovanie veci sudcom a tým občanovi plne zaručiť ústavné právo na zákonného sudcu.

Zdroj: TASR - 15.5.2018


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk