27.3.2014
ID: 1706upozornenie pre užívateľov

Novela zákona o ochrane osobných údajov mení obligatórnosť uloženia pokút

(TASR) Ukladanie pokút a poriadkových pokút za porušenie zákona o ochrane osobných údajov sa má rozčleniť na fakultatívne a obligatórne, a to v závislosti od jednotlivých typov povinností, ich podstaty a závažnosti ich porušenia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane osobných údajov, o ktorom diskutujú poslanci NR SR. Vláda navrhla prerokovať právnu normu v skrátenom režime.

"Týmto diferencovaním medzi fakultatívne a obligatórne pokuty sa v súlade s eurosmernicou a medzinárodnou praxou vytvárajú dostatočné záruky a tlak na zákonné správanie sa zainteresovaných osôb," píše sa v dôvodovej správe. Podľa predstaviteľov slovenských zamestnávateľov je totiž zákon o ochrane osobných údajov, ktorý platí od 1. júla 2013, zle napísaný, zbytočne zaťažuje podnikateľov a zvyšuje ich náklady. Úprava však takisto zbytočne prekračuje požiadavky európskej legislatívy. "Niektoré prechodné ustanovenia vstupujú do praxe a začína vládnuť veľký zmätok," upozornil v súvislosti so zákonom na tlačovej konferencii v Bratislave 13. marca predseda Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Ľuboš Sirota.
     
Zamestnávateľom prekáža najmä vágnosť zavedených pojmov, absurdnosť niektorých ustanovení a likvidačné pokuty, ktoré môžu dosiahnuť až 300.000 eur. Problémový je podľa únie aj štatút takzvanej zodpovednej osoby, ktorú Sirota označil za "firmou plateného udavača". Pritom v legislatíve väčšiny krajín EÚ takáto pozícia neexistuje.
     
Zákonu tiež zamestnávatelia vyčítajú aj zavádzanie administratívnych povinností, ktoré vyžadujú písomnú podobu a idú tak v protismere so súčasnými trendmi. Ide napríklad o písomné papierové poučenia, ktoré majú štandardne 8 až 10 strán pre jedného zamestnanca. Každá spoločnosť má takisto povinnosť vypracovať bezpečnostný projekt a smernicu, čo je časovo, ako aj finančne náročné. Takéto požiadavky navyše vytvárajú prostredie pre nový trh poradenských firiem, ktoré za svoje služby inkasujú od spoločností tisíce eur.


Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk