20.2.2020
ID: 4724upozornenie pre užívateľov

Premiér: Slovensko si môže dovoliť opatrenia pre rodiny s deťmi a dôchodcov

Slovensko si môže dovoliť zvýšenie prídavku na dieťa či zavedenie 13. dôchodku. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že by mali byť financované z lepšieho výberu daní, ako aj škrtaním niektorých výdavkov v rámci kapitol. Opozícii ide podľa neho len o to, aby sa akýmkoľvek spôsobom chopila moci a jej poslanci si sadli na ministerské miesto. Opozícia podľa neho nebola schopná prijímať opatrenia v prospech ľudí.

Vláda schválila niekoľko opatrení, a to zvýšenie prídavku na dieťa, zavedenie 13. dôchodku či zrušenie diaľničných známok. "Tieto kroky vnímam ako zodpovedné a investíciu do budúcnosti národa. Chcem vyzvať všetky opozičné strany, aby prestali kritizovať tieto opatrenia, lebo im čoskoro dáme možnosť v Národnej rade (NR) SR v priamom prenose povedať, ako sa postavia k rodinám s malými deťmi, k slovenským seniorom," vyhlásil po rokovaní vlády premiér.

Opatrenia schválené vládou podľa Pellegriniho pomôžu státisícom ľudí. "Sľúbil som, že budeme pracovať do posledného dňa a rovnako si myslím, že parlament je pripravený o týchto opatreniach rokovať. Preto sme schválili aj návrhy na skrátené legislatívne konanie. Sú na to splnené dôvody," doplnil premiér.

Financovanie opatrení má byť podľa premiéra "kombináciou viacerých zdrojov" a bude predmetom rokovaní o návrhu rozpočtu na jeseň tohto roka. Časť zdrojov má pochádzať z vyššieho výberu v rámci sociálneho poistenia, ďalšie zdroje majú byť z boja s daňovými podvodmi, škrtať sa majú aj výdavky v niektorých kapitolách, v ktorých je čerpanie zdrojov pomalšie. "Nepovažujem to za komplikované, slovenské verejné financie ešte vždy zvládli zafinancovať všetky takéto opatrenia. Je to opatrenie, ktoré skončí v peňaženkách seniorov či rodičov detí. Je našou povinnosťou nájsť spôsob, ako tieto programy zafinancovať," podotkol premiér.

V súvislosti s tým, či prezidentka SR Zuzana Čaputová tieto novely podpíše, Pellegrini uviedol, že bude zvedavý na jej zdôvodnenie, ak tak neurobí. "Ak by ho odmietla s veľmi veľkým záujmom by som si chcel vypočuť zdôvodnenie toho, ako slovenským deťom zoberie z peňaženiek 25 eur," podotkol premiér.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) vyčíslil, že prídavok na dieťa poberá viac ako 600.000 rodín. "Tento príspevok sa valorizuje na základe rastu životného minima. Za desať rokov vzrástol o necelé tri eurá. Treba povedať, že to, čo si dokázal kúpiť za jedno euro v roku 2010, celkom iste rodič nedokáže kúpiť v 2020," uviedol Richter s tým, že sa zachovajú všetky jeho podmienky poberania platné doteraz. Teda bude zachovaný aj osobitný príjemca pri tejto dávke. "Čo sa týka vplyvov, na rok 2020 je nulový. Ročné dosahy budú 320 miliónov eur. Rodinné prídavky sa vyplácajú vždy o mesiac neskôr, teda v prvom týždni ďalšieho mesiaca," doplnil Richter.

Od roku 2006 je na Slovensku v legislatíve zakotvený vianočný príspevok pre dôchodcov. Podľa ministra dozrel jeho "čas na transformáciu na 13. dôchodok". "Každý jeden dôchodca obdrží 13. dôchodok vo výške priemeru, je to absolútne objektívne a spravodlivé," dodal Richter.

Zdroj: Úrad vlády Slovenskej republiky


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk