7.3.2019
ID: 4421upozornenie pre užívateľov

Pri výbere kandidátov na európskeho prokurátora nebude vekové obmedzenie

Pri výbere kandidátov na funkciu európskeho prokurátora by sa malo vypustiť vekové obmedzenie 40 rokov. Vyplýva to z návrhu zákona o výbere kandidátov na funkciu európskeho prokurátora a európskeho delegovaného prokurátora v Európskej prokuratúre, ktorý v stredu na rokovanie vlády predložilo Ministerstvo spravodlivosti SR. Vláda tento návrh zákona schválila.

V záujme rozšírenia okruhu uchádzačov o pozíciu kandidáta na funkciu európskeho prokurátora sa navrhuje vypustiť vekové obmedzenie 40 rokov. "Jedným z dôvodov je skutočnosť, že Nariadenie Rady EÚ z 12. októbra 2017, ktorým sa vykonáva posilnená spolupráca na účely zriadenia Európskej prokuratúry, vekový cenzus pre európskeho prokurátora nevymedzuje," uvádza sa v predkladacej správe.
     
Ako postačujúca sa javí byť podmienka, že uchádzač najmenej desať rokov vykonával funkciu prokurátora, sudcu alebo advokáta, z toho najmenej päť rokov funkciu prokurátora alebo sudcu. "Pri tejto skupine prokurátorov je navyše predpoklad dobrej jazykovej vybavenosti, keďže ide o mladšiu generáciu prokurátorov, ktorí študovali v období, v ktorom sa kvalitné štúdium jazykov, najmä angličtiny, stalo samozrejmou súčasťou vzdelávacieho procesu," uvádza sa v materiáli.
     
Úprava sa navrhuje aj vzhľadom na neúspešné výberové konanie na kandidáta na funkciu európskeho prokurátora v januári 2019 z dôvodu, že do výberového konania sa neprihlásil žiadny uchádzač.      


Zdroj: TASTR - 6.3.2019

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk