7.4.2014
ID: 1747upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Zámer KDH, aby Ústavný súd (ÚS) SR konal rýchlejšie, má zatiaľ podporu pléna. Poslanci NR SR Monika Gibalová, Pavol Hrušovský, Pavol Abrhan a Martin Fronc (všetci KDH) chcú urýchlenie rozhodovania dosiahnuť cez novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR, ktorú parlament posunul do druhého čítania. Rovnaký scenár bol aj pred rokom a pol, definitívneho schválenia sa ale táto zmena nedočkala.

VLÁDA

Slovensko vlani vyplatilo za porušovanie ľudských práv 369.163 eur
2. apríla (TASR) – Niekoľko desiatok sťažovateľov sa dočkalo vlani finančného odškodnenia za pochybenia v oblasti ľudských práv. Na základe rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu im Slovensko spolu vyplatilo 369.163 eur.

Slovensko za 20 rokov uzatvorilo 1785 medzinárodných zmlúv
2. apríla (TASR) - Slovensko za 20 rokov svojej samostatnej existencie uzatvorilo 1423 bilaterálnych a 362 multilaterálnych zmluvných dokumentov. Minulý rok podpísalo 27 dvojstranných a štyri mnohostranné zmluvy. Išlo predovšetkým o dokumenty vo vízovej oblasti, v oblasti školstva, kultúry, policajnej spolupráce či boja proti legalizácie príjmov z trestnej činnosti. "Za obdobie rokov 1993 až 2013 nebol zaznamenaný výraznejší problém, čo však neznamená, že implementácia jednotlivých bilaterálnych a multilaterálnych zmluvných aktov prebiehala bezproblémovo," konštatuje rezort diplomacie v informácii o vykonávaní medzinárodných zmlúv za uplynulý rok, ktorú dnes zobrala vláda SR na vedomie.


NÁRODNÁ RADA

J.Kollár nepresadil zníženie poplatkov pre Slovákov so zahraničným diplomom
1. apríla (TASR) - Slováci, ktorí skončili vysokú školu v zahraničí, budú naďalej za uznávanie svojich diplomov na účely výkonu určitých povolaní platiť 99,50 eura. Poslanci NR SR dnes odmietli zníženie tejto sumy na 33 eur, ako to v novele zákona o správnych poplatkoch navrhoval člen hnutia NOVA Jozef Kollár (nezaradený).

Ľ. Kaník stiahol z rokovania návrh na ústavnú ochranu dôchodkov
1. apríla (TASR) - Návrhom na ústavnú ochranu dôchodkového systému sa nebude plénum Národnej rady (NR) SR na tejto schôdzi ďalej zaoberať. Jeden z predkladateľov návrhu, poslanec SDKÚ-DS a bývalý minister práce Ľudovít Kaník ho stiahol z rokovania parlamentu. Stalo sa tak v závere deviateho dňa 33. schôdze NR SR po rozsiahlejšej diskusii k právnej norme.

Most-Híd opäť nepresadil tabule v jazyku menšín na staniciach
1. apríla (TASR) - Opozičný Most-Híd opäť neuspel pri pokuse dosiahnuť, aby železnice a zastávky v obciach, v ktorých sa používa jazyk národnostných menšín, boli označené aj v menšinovom jazyku. Národná rada totiž dnes nepodporila návrh novely zákona o dráhach z dielne strany Bélu Bugára. Právnu normu sa Most-Híd neúspešne pokúšal zmeniť aj v roku 2013.

Bezplatná trvalá antikoncepcia pre ženy s minimálne štyrmi deťmi nebude
1. apríla (TASR) - Bezplatná trvalá antikoncepcia pre ženy s minimálne štyrmi deťmi nebude. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne poslancov Lucie Nicholsonovej (SaS), Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) a Evy Horváthovej (OĽaNO).

Trestnosť stáčania kilometrov sa odkladá, opozícia chce podporu Smeru-SD
2. apríla (TASR) - Stáčanie tachometrov motorových vozidiel zatiaľ trestným činom nebude. Poslanci Národnej rady SR Pavol Zajac, Ján Hudacký a Ján Figeľ (všetci KDH) dnes stiahli svoj návrh novely Trestného zákona a preložili ho na májovú schôdzu.

Ústavný súd zrejme dostane lehotu na rozhodovanie o zákonoch
2. apríla (TASR) - Zámer KDH, aby Ústavný súd (ÚS) SR konal rýchlejšie, má zatiaľ podporu pléna. Poslanci NR SR Monika Gibalová, Pavol Hrušovský, Pavol Abrhan a Martin Fronc (všetci KDH) chcú urýchlenie rozhodovania dosiahnuť cez novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Rovnaký scenár bol aj pred rokom a pol, definitívneho schválenia sa ale táto zmena nedočkala.

Členovia volebných komisií budú naďalej platiť z odmeny zdravotné poistenie
2. apríla (TASR) - Členovia volebných komisií budú naďalej zo svojej odmeny platiť poistné na zdravotné poistenie. Poslanci NR SR dnes totiž nepodporili návrh novely zákona o zdravotnom poistení od Viliama Novotného a Ľudovíta Kaníka (obaja SDKÚ-DS), ktorou chceli dosiahnuť, aby predseda, člen a zapisovateľ volebnej komisie, komisie pre referendum a sčítací komisár nemali túto povinnosť.

Osemtýždňová dovolenka pre nepedagogických zamestnancov neprešla
2. apríla (TASR) - Odborní zamestnanci škôl a školských zariadení osemtýždňovú dovolenku nedostanú. Väčšina poslancov NR SR dnes nepodporila návrh novely Zákonníka práce z dielne Richarda Vašečku, Eriky Jurinovej, Branislava Škripeka a Evy Horváthovej (všetci OĽaNO), ktorý takýto oddych navyše prinášal.

Databáza pre záležitosti EÚ zatiaľ nebude
2. apríla (TASR) - Slovenská republika zatiaľ informačnú databázu pre záležitosti Európskej únie nezriadi. Poslanec NR SR Jozef Kollár (nezaradený) dnes stiahol svoj návrh zákona o informáciách v záležitostiach EÚ, keďže preň nevidel dostatočnú podporu. Parlament sa ním opätovne bude zaoberať v máji. Ak by ho dnes odmietol, Kollár by rovnakú právnu normu mohol predložiť až o pol roka.

Obmedzenie hazardu pre ľudí s dlhmi či dávkami sa odkladá
3. apríla (TASR) - Prístup k hazardným hrám pre poberateľov sociálnych dávok či dlžníkov sa zatiaľ obmedzovať nebude. Poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc, Peter Pollák, Štefan Kuffa a Martin Fecko dnes stiahli svoj návrh novely zákona o hazardných hrách a predložia ho opäť na májovú schôdzu. Kadúc vysvetlil, že po drobných úpravách by novelu Smer-SD mohol podporiť.

Z možnosti prerokovať správu ústavných činiteľov povinnosť nebude
3. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa budú môcť naďalej rozhodovať, či prerokujú správu alebo mimoriadnu správu predloženú parlamentu ústavnými činiteľmi alebo nie. Plénum dnes totiž odmietlo novelu rokovacieho poriadku z dielne Eriky Jurinovej a Mikuláša Hubu (obaja OĽaNO), ktorí chceli z tejto možnosti urobiť povinnosť. Zároveň chceli verejnému ochrancovi práv umožniť účasť na schôdzach NR SR.

Rýchlejšie vybavovanie sťažností občanov neprešlo
3. apríla (TASR) - Lehoty určené na vybavenie sťažností občanov sa skracovať nebudú. Poslanci NR SR dnes nepodporili novelu zákona o sťažnostiach od Petra Osuského (SaS), ktorý ich chcel výrazne skrátiť, a to zo 60 na 30 pracovných dní.

Prísnejšie tresty pre poslancov za disciplinárne previnenia neprešli
3. apríla (TASR) - Poslancom Národnej rady SR prísnejšie sankcie za disciplinárne previnenie hroziť nebudú. Plénum dnes nepodporilo novelu zákona o rokovacom poriadku od Miroslava Kadúca (OĽaNO), ktorý chcel členov snemovne po novom trestať pokutou až do výšky mesačného poslaneckého platu.

Vláda spoluprácu s parlamentom v európskych veciach meniť nebude
3. apríla (TASR) - Zámer poslanca Jozefa Viskupiča (OĽaNO) zlepšiť spoluprácu Národnej rady SR s vládou SR v európskych záležitostiach pri vypracovávaní stanovísk Slovenska k európskym normám dnes neprešiel. Poslanci nepodporili jeho novelu ústavného zákona, ktorou chcel dosiahnuť, aby NR SR a vláda užšie kooperovali ešte pred tým, ako o európskych nariadeniach budú rokovať zástupcovia kabinetu na pôde EÚ.

A. Hlina do zákona nedostal právo na nahrávanie z verejných rokovaní obcí
3. apríla (TASR) - Obyvatelia obce nebudú mať zákonné právo kedykoľvek robiť zvukové či zvukovo-obrazové záznamy z verejného rokovania obecného zastupiteľstva. Poslanci NR SR dnes totiž odmietli novelu zákona o obecnom zriadení z dielne Alojza Hlinu (nezaradený).


Pozn.:

SÚDNA RADA SR: Pripomienky k etickým zásadám prerokuje v druhej polovici roka
31. marca (TASR) – Pripomienky a podnety sudcov k návrhu zásad sudcovskej etiky prerokuje Súdna rada SR v druhej polovici tohto roka. Odhlasovali to dnes jej členovia. Súdna rada bude dovtedy zbierať pripomienky, keďže doposiaľ získala od sudcovských rád len slabú odozvu.

MV SR: Od apríla sa začnú vydávať elektronické doklady pre cudzincov
31. marca (TASR) - Od 1. apríla začnú oddelenia cudzineckej polície na Slovensku vydávať nový typ dokladu o pobyte pre cudzincov s kontaktným elektronickým čipom, tzv. eDoPP karty. Elektronické občianske preukazy, tzv. eID karty, vydáva SR už štyri mesiace, od 1. decembra minulého roka.

SAK: Funkčné disciplinárne konanie je základom dobrej reputácie advokátov
1. apríla (TASR-OTS) – V minulom roku dostala Disciplinárna komisia Slovenskej advokátskej komory 131 návrhov na disciplinárne konanie. Právoplatne ukončila 100 prípadov. V 17 prípadoch bolo disciplinárne konanie zastavené, v 30 prípadoch obvineného oslobodila, v 16 prípadoch upustila od uloženia disciplinárneho opatrenia, v 8 prípadoch uložila písomné napomenutie a v 29 prípadoch uložila peňažnú pokutu.

SÚDY: Š. Harabin vyhlásil voľby šéfa NS SR a Súdnej rady na 19. mája
2. apríla (TASR) - Voľby predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý je zároveň aj predsedom Súdnej rady SR, budú 19. mája. Termín stanovil súčasný šéf oboch inštitúcií Štefan Harabin. Informáciu zverejnil na webe Súdnej rady, pritom ešte v pondelok (31.3.) nechcel prezradiť, kedy tieto voľby budú.

MVSR: Zákon o občianstve pripravil za necelé štyri roky o slovenský pas 769 ľudí
6. apríla (TASR) - Zákon o štátnom občianstve pripravil za necelé štyri roky (od 17.7.2010 do 4.4.2014) o slovenský pas 769 ľudí, z toho 334 mužov a 435 žien. Najviac z nich (304) stratilo slovenské občianstvo pre prijatie českého. Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk