16.6.2014
ID: 2098upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Manželstvo medzi mužom a ženou bude od septembra požívať vyššiu ústavnú ochranu a pomery v justícii sa zmenia. Ako uviedla Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR, Ivan Gašparovič vo štvrtok 12. júna podpísal novelu Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH.

VLÁDA

Slovensko bude môcť vakcíny počas pandémie nakupovať spolu s inými štátmi
11. júna (TASR) - Slovensko bude mať v prípade pandémie, napríklad chrípky, možnosť zapojiť sa do spoločného nákupu vakcín či liekov. Takú to možnosť vlani presadil europarlament. Mala by sa tak znížiť ich cena pre jednotlivé členské štáty a zaistiť spravodlivejší prístup k liekom. Vláda dnes odsúhlasila podpísanie dohody o spoločnom nákupe.

Internet v školách stál štát vlani necelých šesť miliónov eur
11. júna (TASR) – Zabezpečenie internetu pre základné a stredné školy a služieb s tým spojených si vyžiadalo vlani 5,9 milióna eur. Pripojenie škôl na internet zabezpečuje ministerstvo školstva v rámci projektu Infovek 2. Zo schváleného rozpočtu 6,7 milióna eur bolo vlani bola napokon vyčerpaných necelých šesť miliónov. Vyplýva to zo správy o plnení projektu Infovek 2 za rok 2013, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Kandidátom SR na eurokomisára je Maroš Šefčovič
11. júna (TASR) - Oficiálnym kandidátom Slovenska za člena novej Európskej komisie (EK) na roky 2014 až 2019 je Maroš Šefčovič. Jeho nomináciu dnes schválila vláda. Premiér Robert Fico bude o tomto vládnom návrhu informovať budúceho šéfa komisie. Mandát súčasnej EK sa končí 1. novembra.

Na odstraňovanie dôsledkov veternej smršte Žofia pôjde 1,12 milióna eur
11. júna (TASR) - Vláda zareagovala na mimoriadnu kalamitnú situáciu v Tatrách z mája 2014. Cez zmenu v rozpočte Environmentálneho fondu na svojom dnešnom zasadnutí vyčlenila sumu 1.120.124 eur na odstraňovanie jej dôsledkov.

Pomôže oravským obciam postihnutým snehovou kalamitou a veternou smršťou
11. júna (TASR) - Pomoc v celkovej výške 16.207 eur poskytne štát trom obciam na Orave. Pomáha riešiť dôsledky mimoriadnych živelných udalostí z decembra minulého roka. O dodatočnom preplatení záchranných prác rozhodla dnes na svojom zasadnutí vláda.

Premiér prevezme v Budapešti predsedníctvo SR vo Vyšehradskej štvorke
11. júna (TASR) - Premiér Robert Fico prevezme 24. júna v Budapešti predsedníctvo Slovenska vo Vyšehradskej štvorke. Zoskupeniu do konca júna šéfuje Maďarsko. Predsednícka krajina v súlade s pravidlami vyšehradskej spolupráce na záver svojho ročného obdobia organizuje na svojom území stretnutie predsedov vlád V4.


NÁRODNÁ RADA

Vodiči bez technickej a emisnej kontroly čas na nápravu nedostanú
10. júna (TASR) - Vodiči, ktorí si nesplnili svoju povinnosť a ich vozidlo nemá platnú technickú (STK) a emisnú kontrolu (EK), budú naďalej bezodkladne dostávať pokutu 332 eur. Opoziční poslanci z KDH Pavol Zajac a Ján Hudacký dnes totiž nepresadili novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, v ktorej navrhovali, aby pokute predchádzala 30-dňová lehota na nápravu.

Väčšina bude môcť naďalej mimoriadnu schôdzu zablokovať
10. júna (TASR) - Väčšina členov Národnej rady SR bude môcť naďalej zabrániť konaniu mimoriadnej schôdze tým, že nepodporí jej program. Poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO) dnes nepresadil novelu rokovacieho poriadku, ktorou chcel dosiahnuť, aby sa mimoriadna schôdza iniciovaná minimálne 30 členmi snemovne, musela konať vždy.

Povinná škôlka od troch rokov pre znevýhodnené deti nebude
10. júna (TASR) - Deti zo sociálne znevýhodneného prostredia nebudú mať povinný nástup do materskej školy od troch rokov. Väčšina členov Národnej rady SR dnes nepodporila novelu školského zákona od Lucie Nicholsonovej (SaS).

KDH opäť presadzuje ochranu subdodávateľov
10. júna (TASR) – Subdodávatelia pri verejnom obstarávaní by mali byť chránení. Už po tretí raz to presadzujú poslanci KDH, ktorí sú presvedčení, že po jeho prijatí by sa eliminovala zlá platobná disciplína, ktorá v súčasnosti sužuje napríklad sektor stavebníctva. Právnu normu na záver 13. rokovacieho dňa 35. schôdze NR SR predstavil predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Ján Hudacký (KDH).

Parlament žiada vládu, aby riešila sídlo kancelárie ombudsmanky
10. júna (TASR) - Národná rada SR žiada vládu, aby riešila otázku sídla kancelárie verejného ochrancu práv v rámci možností v objektoch vo vlastníctve Slovenskej republiky alebo regionálnej samosprávy. Parlament dnes totiž prijal uznesenie Vladimíra Jánoša zo Smeru-SD. Ombudsmanka Jana Dubovcová sídli v prenajatých priestoroch v Bratislave, rovnako ako jej predchodca.

Odškodňovanie za nežiaduce účinky povinného očkovania neprešlo
11. júna (TASR) - Ľudia postihnutí nežiaducimi účinkami vakcín z povinného očkovania nárok na odškodné od štátu nezískajú. Poslanci NR SR Ivan Uhliarik a Jozef Mikloško (obaja KDH) dnes nepresadili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá mala umožniť poškodeným účinne sa domôcť svojich práv.

Zámer OĽaNO chrániť či vyznamenávať oznamovateľov korupcie opäť neprešiel
11. júna (TASR) - Zámer hnutia OĽaNO, aby oznamovatelia korupcie mali nárok na finančnú odmenu, ochranu aj štátne vyznamenanie, dnes v pléne Národnej rady SR neprešiel. Hlasovaním o tom rozhodli poslanci. Opakoval sa tak scenár spred roka, kedy sa Obyčajní pokúšali právnu normu presadiť po prvý raz.

Premlčanie pri sexuálnych trestných činoch sa rušiť nebude
11. júna (TASR) - Premlčanie trestného stíhania a výkonu trestu závažných trestných činov proti slobode a ľudskej dôstojnosti, proti rodine a mládeži a proti iným právam a slobodám s dlhodobým alebo trvalým negatívnym dopadom na život poškodených, najmä detí, sa rušiť nebude. Poslanci OĽaNO na čele s Branislavom Škripekom dnes nepresadili novelu Trestného zákona, ktorá s takouto zmenou počítala.

Slovenskí europoslanci nedostanú zákonnú možnosť vystupovať v pléne
11. júna (TASR) - Slovenskí europoslanci nedostanú zákonnú možnosť predniesť v Národnej rade (NR) SR správu o svojej činnosti. Parlament totiž dnes odmietol novelu Rokovacieho poriadku NR SR z dielne Jozefa Viskupiča a Branislava Škripeka z OĽaNO.

Databáza pre záležitosti EÚ nebude
11. júna (TASR) - Slovenská republika informačnú databázu pre záležitosti Európskej únie nezriadi. Poslanci NR SR Jozef Kollár (nezaradený) a Jozef Viskupič (OĽaNO) dnes nepresadili svoj návrh zákona o informáciách v záležitostiach EÚ, ktorý so zriadením databázy počítal.

Zmiešaný volebný systém nebude, kvórum pre platnosť referenda zostáva
12. júna (TASR) - Súčasný pomerný volebný systém sa nebude meniť na zmiešaný. Nezruší sa ani kvórum pre platnosť referenda. Parlament dnes totiž odmietol novelu Ústavy SR z dielne nezaradených poslancov na čele s Danielom Lipšicom.

Sťahovanie hudby či filmov pre osobnú potrebu zostáva trestné
12. júna (TASR) - Ľudí, ktorí si stiahnu napríklad pesničku alebo film výlučne pre svoju osobnú spotrebu, budú môcť aj naďalej trestne stíhať. Parlament totiž odmietol novelu Trestného zákona od Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorou chcel dosiahnuť, aby takíto ľudia trestne stíhaní neboli.

Záchranky sa cez elektronické aukcie vyberať nebudú
12. júna (TASR) - Prevádzkovatelia ambulancií záchrannej zdravotnej služby sa budú vyberať naďalej výberovým konaním. Plénum dnes totiž nepodporilo novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti od OĽaNO, ktorá počítala s výberom cez elektronické aukcie.

R. Zmajkovičová chce opäť regulovať osádzanie bilbordov
13. júna (TASR) - Podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) chce opätovne regulovať osádzanie bilbordov. Po neúspechu s posledným návrhom zakázať výskyt tejto reklamy v blízkosti ciest prichádza s inou právnou úpravou, tentoraz spolu so straníckym kolegom Igorom Chomom. Návrhom ich novely stavebného zákona sa bude parlament zaoberať už na letnej schôdzi


PREZIDENT

Podpísal zákon, podľa ktorého musí ťažbu uránu odobriť referendum
11. júna (TASR) – Ťažba uránu bude od 15. júna na Slovensku možná iba v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí. Novelu geologického zákona, ktorú 3. júna schválili 122 hlasmi poslanci Národnej rady SR, podpísal dnes prezident Ivan Gašparovič. TASR o tom dnes informovali z kancelárie prezidenta SR.

I. Gašparovič podpísal ústavnú ochranu manželstva a zmeny v justícii
13. júna (TASR) - Manželstvo medzi mužom a ženou bude od septembra požívať vyššiu ústavnú ochranu a pomery v justícii sa zmenia. Ako uviedla Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR, Ivan Gašparovič vo štvrtok 12. júna podpísal novelu Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH.

I. Gašparovič podpísal zákon o verejných zbierkach
13. júna (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal 12. júna zákon o verejných zbierkach. Pre TASR to uviedla Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Verejné zbierky a ich organizátori sa budú od júla riadiť novými pravidlami. Tie prináša nový zákon o verejných zbierkach, ktorý nahradil právnu úpravu ešte z roku 1973.

I. Gašparovič podpísal zákon o podmienkach výkonu volebného práva
13. júna (TASR) - Prezident Ivan Gašparovič podpísal 12. júna zákon o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku. Informovala o tom Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Tento zákon zjednocuje výkon volebného práva, ktorý bol doteraz upravený rôznym spôsobom vo viacerých právnych normách.

I. Gašparovič vrátil NR SR novelu zákona o zdravotnej starostlivosti
13. júna (TASR) - Prezident Ivan Gašparovič vrátil Národnej rade SR novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve. Pre TASR to uviedla Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.


Pozn.:

MS SR: Rozhodnutie ESĽP vo veci L.G.R. a A.P.R. proti SR
9. júna (TASR) - Dňa 13. mája 2014 ESĽP vyhlásil rozhodnutie o neprijatí sťažnosti vo veci medzinárodného únosu dieťaťa .Európsky súd pre ľudské práva (ďalej len "európsky súd") vyhlásil rozhodnutie o neprijatí sťažnosti L.G.R. a A.P.R. proti Slovenskej republike. Prvým sťažovateľom bol maloletý britský štátny občan, ktorý sa narodil v roku 2006 a v súčasnosti sa zdržiava v Slovenskej republike. Sťažnosť v jeho mene podal jeho otec, druhý sťažovateľ, britský štátny občan žijúci v Newton St. Cyres vo Veľkej Británii.

RADÍME: Nie každý suvenír z dovolenky možno prevážať cez hranice
9. júna (TASR) - Pri nákupe suvenírov v zahraničí musíme byť opatrní. Niektoré môžu byť vyrobené z ohrozených druhov živočíchov a rastlín. "Skôr, než si na dovolenke kúpite suvenír, overte si, či nepodlieha pod ochranu dohovoru CITES, inak vám bude bez predloženia príslušného povolenia na colnom orgáne zaistený a za porušenie colných predpisov v takomto prípade môže byť uložená sankcia – pokuta, v horších prípadoch aj trest odňatia slobody na dobu od šesť mesiacov až tri roky," upozornila hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.

RVR uložila televíziám pokuty vo výške viac ako 16.000 eur
10. júna (TASR) - Vysielatelia televízií dostali od Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) pokuty vo výške viac ako 16.000 eur. Rada o tom rozhodla dnes na svojom zasadnutí.

NS SR: Plénum NS protestuje proti ústavným zmenám v oblasti súdnictva
10. júna (TASR) - Plénum Najvyššieho súdu (NS) SR protestuje proti ústavným zmenám v oblasti súdnictva. Dnes poverilo predsedu NS, aby o tomto postoji informoval najvyššie štátne orgány SR a inštitúcie Európskej únie.

RADÍME: Pred dovolenkou je dobré vyplniť registračný formulár na stránke MZV
11. júna (TASR) – Pred odchodom na dovolenku je dobré vyplniť registračný formulár, ktorý sa nachádza na webovej stránke slovenského ministerstva zahraničných vecí. Týmto spôsobom ponúka  MZV cestovateľom bezplatnú službu poskytovania dôležitých informácií, včasného varovania pred hroziacim nebezpečenstvom v zahraničí a pomoci v núdzových situáciách. Registrácia je dobrovoľná a podľa riaditeľa Konzulárneho odboru MZV Vladimíra Jakabčina sa údaje po skončení pobytu zo systému vymažú. Vo formulári treba uviesť kontakty, na ktorých sú dovolenkujúci zastihnuteľní v krajinách, ktoré plánujú navštíviť.

MS SR: Neexistuje prekážka na vydanie A. Čentieva, ESĽP jeho žiadosti nevyhovel
12. júna (TASR) – Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) sa rozhodol nevyhovieť žiadosti Čečenca Anzora Čentieva o nariadenie predbežného opatrenia, ktorým by súd  zabránil jeho vydaniu na trestné stíhanie do Ruskej federácie. Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti SR, podľa ktorého to ESĽP oznámil 11. júna. Čentiev sa zdržuje na Slovensku od roku 2006, pričom o vydanie na trestné stíhanie za zabitie ruských dôstojníkov žiada Ruská federácia.

GP SR: Navrhuje trestať obchodníkov s anabolickými látkami
12. júna (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) SR navrhuje rozšíriť Trestný zákon tak, aby postihol aj obchodníkov s anabolikami. Uvádza to v pripomienke k novele Trestného zákona. Ministerstvo spravodlivosti, ktoré novelu zákona do medzirezortného pripomienkového konania predložilo, sa ňou bude zaoberať.

ÚS SR priznal v mesiaci máj 59.000 eur za prieťahy v súdnom konaní
12. júna (TASR) - Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) priznal nálezom v 17 sťažnostiach v mesiaci máj sťažovateľom primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 59.000 eur. Informuje o tom oficiálna stránka ÚS.

VIA IURIS: Ak budú previerky zneužité, sudcovia sa nebudú môcť účinne brániť
12. júna (TASR) - Ak budú previerky voči sudcom zneužité, sudcovia nebudú mať účinné opravné prostriedky. Podľa advokátky Evy Kováčechovej, ktorá spolupracuje s organizáciou Via Iuris, to vyplýva z novely Ústavy SR, schválenej minulý týždeň.

NS SR: Š.Harabin predložil protest pléna NS SR na Kolokviu Siete predsedov NS EÚ
13. júna (TASR) - Predseda Najvyššieho súdu (NS) Slovenskej republiky Štefan Harabin doručil Kolokviu Siete predsedov najvyšších súdov Európskej únie uznesenie pléna NS SR z 10. júna 2014, v ktorom vyslovuje vážne znepokojenie a ostrý protest.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk