9.3.2015
ID: 2815upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident SR Andrej Kiska vrátil do parlamentu novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti a navrhol, aby ho poslanci pri opätovnom prerokovaní neprijali ako celok. Právna norma zaviedla pravidlá pre poplatky v ambulanciách a zrušila napr. možnosť prednostného vyšetrenia u lekára.

VLÁDA

Odsúhlasila čiastkové zmeny v Trestnom zákone
4. marca (TASR) – Vláda upustila od zámeru uskutočniť v tomto volebnom období úpravu trestných kódexov. Z dva roky pripravovanej veľkej novely Trestného zákona a Trestného poriadku sa na dnešné rokovanie kabinetu dostala iba okrajová časť.

Nemocnice dlhujú SP takmer 123 miliónov eur
4. marca (TASR) – Dlhy zdravotníckych zariadení voči Sociálnej poisťovni (SP) sa na konci januára vyšplhali na takmer 123 miliónov eur. Medzimesačne sa tak ich pohľadávky zvýšili o viac ako 2,6 milióna eur. Vyplýva z informácie SP, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Stopla vznik dvoch nových súkromných vysokých škôl
4. marca (TASR) - Na Slovensku nepribudnú dve nové súkromné vysoké školy. Vláda SR dnes na svojom rokovaní stopla vznik Technologického inštitút A. Ruprechta v Šamoríne a Vysokú školu ekonómie a podnikania.

Nové iniciatívy Európskej komisie majú presah na slovenské predsedníctvo
4. marca (TASR) – Pracovný program Európskej komisie (EK) zahŕňa niekoľko nových iniciatív a pri väčšine z nich sa očakáva určitý presah na slovenské predsedníctvo v EÚ v druhej polovici 2016. Vyplýva to z výročnej správy o členstve Slovenska v únii, ktorú dnes schválila vláda.

MZV bude zasielať EÚ odpovede na sprístupnenie slovenských dokumentov
4. marca (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí sa dnes stalo koordinátorom a kontaktným bodom pre zasielanie odpovedí orgánom Európskej únie (Európskeho parlamentu, Rady EÚ a Európskej komisie) na ich žiadosti o sprístupnenie dokumentov, ktoré vypracovala SR. Bude tak robiť prostredníctvom Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli.

Kultúrno-osvetová činnosť sa bude riadiť novými pravidlami
4. marca (TASR) – V auguste by mal začať platiť nový zákon o kultúrno-osvetovej činnosti. Dnes ho schválila vláda, prejsť ešte musí parlamentom a cez prezidenta. Zároveň sa zruší súčasne platný legislatívny predpis o osvetovej činnosti.


NÁRODNÁ RADA

Verejní funkcionári majú na podanie majetkových priznaní necelý mesiac
8. marca (TASR) - Verejní funkcionári majú na podanie majetkových priznaní necelý mesiac. Termín uplynie 31. marca. Napriek pripravenej novele ústavného zákona o konflikte záujmov budú aj tentoraz podávať majetkové priznania podľa starého zákona. Nebudú teda podrobnejšie, hoci podľa vlaňajších vyjadrení Smeru-SD mali byť. Plénum NR SR však dosiaľ o novele zákona nerozhodlo. Nekonali sa ani nové rokovania o zmene zákona, ktoré Smer-SD avizoval.


PREZIDENT

Vetoval zákon, ktorý zrušil prednostné vyšetrenia u lekára
4. marca (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vrátil do parlamentu novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti a navrhol, aby ho poslanci pri opätovnom prerokovaní neprijali ako celok. Právna norma zaviedla pravidlá pre poplatky v ambulanciách a zrušila napr. možnosť prednostného vyšetrenia u lekára.


Pozn.:

ÚS SR odložil rozhodnutie v kauze nevymenovaných kandidátov na sudcov ÚS
3. marca (TASR) – Tretí senát Ústavného súdu (ÚS) SR dnes nerozhodol o sťažnosti troch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých vlani odmietol do funkcie vymenovať prezident SR Andrej Kiska. Sudcovia Eva Fulcová, Juraj Sopoliga a Miroslav Ďuriš pred ÚS namietali, že postupom a rozhodnutím prezidenta z júla 2014 došlo k porušeniu ich základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám. ÚS SR odročil zasadnutie na 17. marca, kedy vyhlási rozhodnutie.

MV SR predložilo zákon o Úrade civilného spravodajstva a Vojenskom spravodajstve
3. marca (TASR) – Slovenská informačná služba by sa mala po viac ako dvoch desiatkach rokov pôsobenia premenovať na Úrad civilného spravodajstva (ÚCS). Predpokladá to návrh zákona o Úrade civilného spravodajstva a Vojenskom spravodajstve, ktorý predložilo ministerstvo vnútra do medzirezortného pripomienkového konania.

ÚS SR posúdi ústavnosť zmrazenia platov sudcov
4. marca (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR dnes prijal na ďalšie konanie podnet predsedníčky Súdnej rady SR Jany Bajánkovej, ktorým napadla pokračujúce zmrazenie platov sudcov v tomto roku. Súd preskúma, či ustanovenia novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktoré sa týkajú sudcov, sú v súlade s ústavou. Bajánkovej návrh na pozastavenie ich účinnosti však ÚS zamietol.

ÚS SR: Voľby starostu v obci Roztoky sú neplatné 
4. marca (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR dnes vyhlásil voľby starostu obce Roztoky v okrese Svidník z 15. novembra 2014 za neplatné. Voľby sa tam teda budú musieť zopakovať.

MV SR: Za tri mesiace amnestie odovzdali občania viac ako 1000 zbraní
6. marca (TASR) - Za prvé tri mesiace zbraňovej amnestie, od začiatku decembra do konca februára, odovzdali občania na útvaroch Policajného zboru 1019 nelegálne držaných strelných zbraní a 14.126 kusov streliva. TASR o tom dnes informoval Tlačový odbor kancelárie ministra vnútra SR.

Upozornenie na e-maily zneužívajúce údaje MS SR
6. marca (TASR) -  V týchto dňoch sa internetom šíria rozlične falošné e-mailové správy, v ktorých sú zneužité údaje Ministerstva spravodlivosti SR. Obsahom e-mailov sú fiktívne výzvy na podanie vysvetlenia k trestnému konaniu, poprípade falošné výzvy na nástup výkonu trestu. Odporúčame občanom, aby akékoľvek správy s podozrivým obsahom a podozrivými prílohami dôsledne preverovali a pred ich otvorením sa presvedčili, či neobsahujú vírus alebo iný malware.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk