4.5.2015
ID: 2879upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zavedenie pravidla, že súdna zásielka sa považuje za doručenú, aj keď si ju po zaslaní na adresu trvalého bydliska adresát neprevezme, sa zrejme zjemní. Ústavnoprávny výbor NR SR podporil pozmeňujúci návrh Borisa Suska (Smer-SD) k Civilnému sporovému poriadku, ktorý je súčasťou trojice zákonov prinášajúcich rekodifikáciu civilnoprávnych kódexov. Podľa Suskovej iniciatívy sa vylučuje fikcia doručenia pri platobných rozkazoch fyzickej osobe. Poslanci neskôr do návrhu doplnili aj právnické osoby.

VLÁDA

Novým štátnym tajomníkom rezortu diplomacie je Igor Slobodník
29. apríla (TASR) - Na poste štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí prichádza k zmene. Vláda dnes k 30. aprílu odvolala z tejto pozície Petra Buriana a k 1. máju vymenovala Igora Slobodníka.

Sprísnila pravidlá predaja expanzných zbraní
29. apríla (TASR) – Predaj expanzných zbraní bude podliehať prísnejším pravidlám. Tie dnes odsúhlasila vláda, ktorá odobrila novelu zákona o strelných zbraniach.

Schválila Národný akčný plán boja proti terorizmu na roky 2015-2018
29. apríla (TASR) – Slovensko reaguje na súčasný vývoj bezpečnostnej situácie vo svete. Potrebné nástroje pre boj proti terorizmu má priniesť nový Národný akčný plán boja proti terorizmu (NAP) na roky 2015-2018, ktorý dnes schválila vláda.

Na SZ v Bruseli by počas predsedníctva v EÚ malo pôsobiť 135 diplomatov
29. apríla (TASR) - Počas slovenského predsedníctva v Európskej únii by malo na Stálom zastúpení (SZ) SR v Bruseli pôsobiť 135 diplomatických zamestnancov. Na asistentských pozíciách by malo byť 22 a na ďalších odborných a technických činnostiach šesť ľudí.

Slovensko pošle Nepálu humanitárnu pomoc za vyše 95.000 eur
29. apríla (TASR) - Vláda dnes schválila humanitárnu pomoc pre zemetrasením postihnutý Nepál za viac ako 95.286 eur.


NÁRODNÁ RADA

P. Pellegrini predĺžil termín na predkladanie kandidátov na šéfa NKÚ
28. apríla (TASR) - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) predĺžil termín, do ktorého môžu politické strany predkladať nominantov na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Nový termín je 8. máj do 16. hodiny, pôvodne to bol 6. máj. Uvádza sa to v rozhodnutí predsedu parlamentu, ktoré dnes podpísal. Pellegrini chce, aby mali strany viac času.

Fikcia doručených súdnych zásielok nemá platiť pri platobných rozkazoch
29. apríla (TASR) - Zavedenie pravidla, že súdna zásielka sa považuje za doručenú, aj keď si ju po zaslaní na adresu trvalého bydliska adresát neprevezme, sa zrejme zjemní. Ústavnoprávny výbor NR SR dnes podporil pozmeňujúci návrh Borisa Suska (Smer-SD) k Civilnému sporovému poriadku, ktorý je súčasťou trojice zákonov prinášajúcich rekodifikáciu civilnoprávnych kódexov. Podľa Suskovej iniciatívy sa vylučuje fikcia doručenia pri platobných rozkazoch fyzickej osobe. Poslanci neskôr do návrhu doplnili aj právnické osoby.

Deti na úteku majú mať na Slovensku lepšie podmienky
30. apríla (TASR) - Azylová politika Slovenska by sa mala upraviť. Má sa zjednotiť s dvoma smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie z roku 2013. Ich zapracovanie do zákona o azyle dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a právnu normu odporučili schváliť aj v pléne na májovej schôdzi.

Ústavnoprávny výbor odobril vznik registra všetkých adries
30. apríla (TASR) - Štát by mal mať pohromade presné údaje o všetkých adresách v krajine. Zhromaždiť ich má v registri, ktorý vznikne na základe zákona o registri adries z dielne ministerstva vnútra. Právnu normu dnes podporili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR s odporúčaním schváliť zákon aj v pléne na májovom rokovaní. Vytvorenie registra súvisí so zavádzaním elektronických služieb na Slovensku.

Výbor odobril návrat nezákonne vyvezeného kultúrneho bohatstva na Slovensko
30. apríla (TASR) – Zabezpečiť navrátenie všetkých predmetov kultúrnej hodnoty na územie štátu, z ktorého boli nezákonne vyvezené, či už sú súčasťou verejných, alebo iných zbierok. Taký je cieľ návrhu novely zákona o archívoch a registratúrach, ktorý dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. O právnej norme definitívne rozhodne plénum na májovej schôdzi.

Výbor odobril zákaz vyvážať historické knižničné dokumenty mimo SR
30. apríla (TASR) - Trvalo vyviezť historický knižničný dokument alebo historický knižničný fond do zahraničia už nemá byť možné. Od júla má tomu zamedziť nový zákon o knižniciach, ktorý odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili jeho schválenie aj v pléne.

V obvode Javorina sa do ukončenia reštitúcií nemajú predávať cesty
30. apríla (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR by nemalo na území bývalého Vojenského obvodu (VO) Javorina predávať cesty a komunikácie až do ukončenia reštitúcií. Vyplýva to z návrhu novely zákona o vojenských obvodoch, ktorý dnes odobrili poslanci z Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili jeho schválenie aj v pléne. Právnu normu na rokovanie predložil parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Štátne príspevky pre bývalých medailistov budú napokon vyzerať inak
30. apríla (TASR) - Štátne príspevky k dôchodku pre medailistov z olympijských športov budú napokon vyzerať inak. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Antona Martvoňa (Smer-SD) k jeho vlastnému zákonu o príspevku športovému reprezentantovi, ktorý dnes schválil Ústavnoprávny výbor NR SR. Posledné slovo bude mať májové plénum NR SR.

J. Viskupič presadzuje už 16-ročných voličov, považuje ich za vyspelých
2. mája (TASR) - Právo voliť by malo byť na Slovensku priznané už 16-ročným. V návrhu novely zákona o výkone volebného práva to presadzuje poslanec z OĽaNO Jozef Viskupič. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

Poliačik navrhuje vyradiť kanabidiol zo zoznamu psychotropných látok
3. mája (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Martin Poliačik zo SaS chce vyradiť látku kanabidiol (CBD) zo zoznamu psychotropných látok a umožniť jeho využitie na liečbu rôznych ochorení. Navrhuje to v novele zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch.

Plénum zmení pravidlá na súdoch, pri obstarávaniach a bude voliť šéfa NKÚ
3. mája (TASR) - Komplexná zmena pravidiel, na základe ktorých si občania a podnikatelia uplatňujú na súdoch ochranu svojich práv, vytvorenie verejného registra konečných užívateľov výhod z firiem získavajúcich zákazky štátu, ale aj ďalšia voľba nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Aj tieto témy čakajú na poslancov Národnej rady SR v rámci 51. schôdze parlamentu, ktorá sa začína v utorok 5. mája. Schôdza obsahujúca 85 bodov je naplánovaná až na štyri kalendárne týždne.


PREZIDENT

Podpísal novelu, ktorá pomôže veriteľom Váhostavu-SK 
27. apríla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska dnes podpísal novelu Obchodného zákonníka, ktorá má pomôcť malým veriteľom stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Potvrdil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Bude odvolávať nadsluhujúcich sudcov, prvých 15 skončí do konca roku
29. apríla (TASR) – Generačná výmena sudcov sa urýchli. Prezident SR Andrej Kiska bude, na rozdiel od jeho predchodcov, odvolávať sudcov, ktorí dosiahli ústavou predpísaný vek 65 rokov. Oznámil to dnes v Prezidentskom paláci pred médiami.


Pozn.:

ÚS SR: Ustanovenia zákona o elektronických komunikáciách sú v rozpore s ústavou
29. apríla (TASR) - Ustanovenia zákona o elektronických komunikáciách, ktoré prikazovali telekomunikačným operátorom uchovávať a na požiadanie silových zložiek štátu poskytnúť dáta o uskutočnených telefonátoch a internetovej komunikácii, sú v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom dnes Ústavný súd SR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk