18.5.2015
ID: 2890upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zmeny pri získavaní kreditov u učiteľov či posunutie termínu zápisu žiakov do prvého ročníka základnej školy. Aj to sú návrhy, ktoré prináša balík noviniek v školských zákonoch. Novelizácie právnych predpisov poslanci NR SR posunuli do druhého čítania..

NÁRODNÁ RADA

Deti a zdravotne postihnutí majú mať na Slovensku svojich ochrancov práv
12. mája (TASR) - Deti a zdravotne ťažko postihnuté osoby na Slovensku majú mať svojho vlastného komisára, ktorý bude chrániť ich práva na úradoch, súdoch, ale aj v súkromných firmách. Vyplýva to z návrhu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý dnes parlament poslal do druhého čítania.

Štyrom funkcionárom hrozí pokuta za nesprávne podanie majetkových priznaní
12. mája (TASR) - Štyria verejní funkcionári nepodali majetkové priznania podľa zákona. Hrozí im pokuta vo výške mesačného platu. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií dnes začal voči nim konanie. Činitelia sa budú môcť výboru k svojmu prehrešku vyjadriť. Podľa predsedu výboru Alojza Přidala (KDH) však zákon hovorí jasne a bol porušený. Definitívne slovo budú mať poslanci pri budúcom hlasovaní.

Zmeny na školách plénum podporuje, riaditelia sa majú voliť inak
13. mája (TASR) - Zmeny pri získavaní kreditov u učiteľov či posunutie termínu zápisu žiakov do prvého ročníka základnej školy. Aj to sú návrhy, ktoré prináša balík noviniek v školských zákonoch. Novelizácie právnych predpisov dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania..

Žilinka, Crkoňová aj Mitrík môžu kandidovať za šéfa NKÚ, výbor ich odobril
13. mája (TASR) - Maroš Žilinka, Henrieta Crkoňová aj Karol Mitrík spĺňajú zákonné podmienky na to, aby mohli kandidovať na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Rozhodol o tom dnes parlamentný finančný výbor, ktorému sa kandidáti predstavili.

V obvode Javorina sa do ukončenia reštitúcií nebudú predávať cesty
13. mája (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR nebude môcť na území bývalého Vojenského obvodu (VO) Javorina predávať cesty a komunikácie až do ukončenia reštitúcií. Vyplýva to z novely, ktorú dnes schválili poslanci parlamentu. Právnu normu na rokovanie Národnej rady (NR) SR predložil parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Medailisti z olympijských športov dostanú štátnu dávku k dôchodku
14. mája (TASR) - Reprezentanti, ktorí získali medailu v olympijskom športe, a ich dôchodok nedosahuje požadovanú výšku, budú mať nárok na štátny príspevok k dôchodku. Peniaze im zabezpečí zákon o príspevku športovému reprezentantovi z dielne Otta Brixiho, Antona Martvoňa, Dušana Čaploviča a Dušana Galisa (všetci Smer-SD), ktorý dnes 105 hlasmi schválilo plénum NR SR.

Deti na úteku budú mať na Slovensku lepšie podmienky
14. mája (TASR) - Azylová politika Slovenska sa upraví. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 80 hlasmi schválili novelu zákona o azyle. Právna norma okrem iného zlepšuje podmienky pre maloletých utečencov, ktorí sa na Slovensko dostanú bez sprievodu. Tí už v budúcnosti nebudú premiestňovaní do záchytných táborov. Budú môcť zostať počas konania o udelenie azylu v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Na Slovensku vznikne od júla register všetkých adries
14. mája (TASR) - Štát bude mať od júla pohromade presné údaje o všetkých adresách v krajine. Zhromaždí ich v registri, ktorý vznikne na základe zákona o registri adries z dielne ministerstva vnútra. Právnu normu dnes schválili 116 hlasmi poslanci NR SR. Vytvorenie registra súvisí so zavádzaním elektronických služieb na Slovensku.

Služby na matrikách budú od októbra elektronické
14. mája (TASR) - Služby na matrikách budú od októbra elektronické. Počíta s tým novela zákona o matrikách z dielne ministerstva vnútra, ktorú dnes 90 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Predaj expanzných zbraní sa sprísni, cez internet možný nebude
14. mája (TASR) – Predaj expanzných zbraní (upravené na slepé strelivo) bude od júla podliehať prísnejším pravidlám. Vyplýva to z vládnej novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú dnes 129 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právna norma prináša podmienku registrácie nadobudnutých expanzných zbraní na polícii a opätovný zákaz ich predaja na diaľku (cez internet).

Pravidlá ochrany pred požiarmi sa od septembra zmenia
14. mája (TASR) – Viacero zmien v pravidlách ochrany pred požiarmi, ktoré sú reakciou aj na výsledky výkonu štátneho dozoru, prináša od septembra novela zákona o ochrane pred požiarmi. Právnu normu dnes 85 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Osobné údaje bude ochraňovať S. Pőtheová, časť opozície ju kritizovala
14. mája (TASR) - Novou šéfkou Úradu na ochranu osobných údajov sa stane bývalá novinárka a exšéfka komunikačného oddelenia v NR SR za čias Pavla Pašku (Smer-SD) Soňa Pőtheová. Rozhodli o tom dnes poslanci NR SR, keď jej v tajnej voľbe odovzdali 79 hlasov. Pőtheová sa funkcie ujme 15. mája, a to na päťročné obdobie.

Ľudia, ktorí stratili slovenský pas pre zákon,ho budú môcť získať späť bezplatne
15. mája (TASR) - Získanie slovenského štátneho občianstva nie je bezplatné, žiadateľa môže vyjsť aj na stovky eur. Od poplatkov pri udelení občianstva však budú po novom od septembra oslobodení tí, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon a chcú občianstvo späť. Oslobodenie zavádza novela zákona o správnych poplatkoch, ktorú poslanci NR SR schválili v rámci novely zákona o ochrane pred požiarmi.


PREZIDENT

Prijal zástupcov advokátov, zaujímal sa o kvalitu právnických fakúlt
12. mája (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska prijal dnes pri príležitosti 25. výročia prijatia zákona o advokácii predstaviteľov Slovenskej advokátskej komory (SAK).


Pozn.:

ŠKOLSTVO: Prijímačky na SŠ cez celoštátny test v budúcom roku ešte nie sú isté
11. mája (TASR) – To, či budúcoroční deviataci absolvujú prijímacie skúšky na stredné školy formou celoštátneho testu, ešte nie je isté. Minister školstva Juraj Draxler dnes uviedol, že v najbližších dňoch sa rozhodne, či sa takýto systém spustí už na budúci rok, alebo až neskôr. Dôvodom je nastavenie systému testovania.

Jednotný digitálny trh ako silný adept na predsednícku prioritu
11. mája (TASR) - Stratégia pre vybudovanie jednotného digitálneho trhu je silný kandidát na prioritu slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Povedal to dnes štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Javorčík na workshope Národného konventu o EÚ, v rámci ktorého sa diskutuje o obsahovej náplni predsedníctva.

ÚS SR zaslal A. Kiskovi nález vo veci nevymenovaných kandidátov na sudcov ÚS
13. mája (TASR) - Ústavný súd SR odoslal dnes prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi a ďalším účastníkom konania nález vo veci troch nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov. Podľa verdiktu III. senátu ÚS SR zo 17. marca prezident svojím rozhodnutím o nevymenovaní porušil základné práva Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok. Súd zároveň zrušil príslušné rozhodnutie Kisku z 2. júla minulého roka a prikázal prezidentovi, aby vo veci znovu konal a rozhodol.

EK: Presný počet utečencov, ktorých má SR prijať v prvej fáze, ešte nie je určený
14. mája (TASR) – To, koľko utečencov má prijať Slovensko v prvej fáze riešenia aktuálneho prílevu migrantov do Európskej únie, ešte nie je známe. Európska komisia (EK) predstavila v stredu (13.5.) európsky migračný program, v ktorom načrtla kroky, ktoré treba v tejto súvislosti zrealizovať.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk