13.7.2015
ID: 2961upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Rozmrazenie platov sudcov si na budúci rok vyžiada približne 5,1 milióna eur. Predbežný odhad zverejnilo ministerstvo spravodlivosti. Minister Tomáš Borec oznámil na tlačovej konferencii v Bratislave, že už vstúpil do rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom. Očakáva zvýšenie budúcoročnej rozpočtovej kapitoly rezortu. Nemalo by byť podľa neho ohrozené žiadne z avizovaných opatrení. Borec by napríklad rád posilnil justíciu o 60 nových sudcov.

VLÁDA

Slovenská rozvojová spolupráca sa bude riadiť novými pravidlami 
8. júla (TASR) - Slovensko už nebude od januára budúceho roka poskytovať oficiálnu rozvojovú pomoc, ale rozvojovú spoluprácu. Nielen zmenu terminológie prinesie nový zákon z dielne ministerstva zahraničných vecí, ktorý dnes schválila vláda. Zároveň sa ním novelizuje niekoľko ďalších legislatívnych noriem.

Z postu štátneho tajomníka MZV odíde Peter Javorčík 
8. júla (TASR) - Z postu štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí odíde koncom júla Peter Javorčík a od 1. augusta ho vystrieda Ivan Korčok. Rozhodla o tom dnes vláda.

Slovensko už nebude mať v Bagdade a v Damasku svoje veľvyslanectvá
8. júla (TASR) - Slovensko už nebude mať svoje zastupiteľské úrady (ZÚ) v Iraku so sídlom v Bagdade a v sýrskom Damasku. Návrh na ich zrušenie dnes schválila vláda. Stať sa tak má do konca augusta tohto roka.

Slovensko bude motivovať odborníkov zo zahraničia, aby sa vrátili späť
8. júla (TASR) – Štát bude finančne motivovať absolventov vysokých škôl v zahraničí či odborníkov, ktorí pôsobia v cudzine, aby sa vrátili späť na Slovensko. Ministerstvo školstva v spolupráci s rezortom financií spúšťa projekt s názvom Návrat domov. Na jeho realizáciu je vyčlenených ročne jeden milión eur na obdobie rokov 2015 až 2018. Projekt dnes odobrila aj vláda.


NÁRODNÁ RADA

Zo štátneho rozpočtu dostal vlani najviac Smer-SD, mal aj najväčšie výdavky
8. júla (TASR) - Najviac peňazí zo štátneho rozpočtu získala v roku 2014 najsilnejšia strana Smer-SD. V rámci postupne vyplácaného príspevku na činnosť si strana Roberta Fica pripísala na účet 2,2 milióna eur a za poslanecké mandáty dostala takmer 1,5 milióna eur. Vyplýva to zo správ o činnosti politických strán, ktorú musia každý rok predkladať do parlamentu.

Prokuratúra nemá o domácom násilí údaje, J. Čižnár je nespokojný
8. júla (TASR) - Prokuratúra v súčasnosti nemá k dispozícii súhrnné právoplatné údaje o domácom násilí. Nepresné dáta v rôznych štúdiách, resp. výskumoch, podľa nej nezodpovedajú reálnemu poznaniu domáceho násilia, a preto nemožno dostatočne analyzovať jeho úroveň, štruktúru, dynamiku a ani prognózu vývoja. V správe o činnosti prokuratúry za minulý rok to konštatuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Jeho referátom sa zaoberali poslanci NR SR, rozhodnú o ňom v septembri.

Dôchodcovia či invalidi by nemali byť povinní odpratávať sneh z chodníkov
9. júla (TASR) - Dôchodcovia, invalidi či ťažko zdravotne postihnutí by mali byť oslobodení od povinnosti čistiť chodníky pred svojím domom od snehu alebo ľadu. V novele zákona o cestnej premávke to navrhujú poslanci OĽaNO Miroslav Kadúc a Peter Pollák. Od tejto povinnosti chcú oslobodiť aj ľudí, ktorí sú vlastníkmi, správcami alebo užívateľmi nehnuteľností, ale nemajú v danej obci trvalý pobyt.

OĽaNO chce zastaviť vyplácanie zlatých padákov
10. júla (TASR) - Zmena spôsobu výberu zástupcov štátu vo firmách s kvalifikovanou majetkovou účasťou SR a zastavenie vyplácania tzv. zlatých padákov. To je hlavný cieľ návrhu zákona o výbere zástupcov štátu do orgánov spoločností s majetkovou účasťou štátu, o ich odmeňovaní a zodpovednosti za škodu, ktorý na septembrovú schôdzu Národnej rady SR predložili poslanci Miroslav Kadúc, Igor Hraško a Ján Mičovský (všetci OĽaNO).

M. Kadúc chce zaviesť vekový limit pre prácu vo verejnej správe
12. júla (TASR) - Pracovať vo verejnej správe by malo byť možné maximálne do dosiahnutia 63. roku života tak, ako je to v tretine členských štátov EÚ. V novele zákona o štátnej službe to navrhuje poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc, ktorý to považuje za jedno zo systémových riešení nezamestnanosti. Právnu normu predložil na septembrovú schôdzu Národnej rady SR.


Pozn.:

MS SR: Navrhuje jednoduchú akciovú spoločnosť na podporu startupov
6. júla (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti navrhuje vytvoriť novú formu obchodnej spoločnosti, ktorá by ponúkla komplexné riešenie pre rizikové investovanie do obchodných spoločností. Mala by sa nazývať jednoduchá akciová spoločnosť (j.a.s.) Cieľom novely obchodného zákonníka, ktorá bola predložená minulý týždeň do medzirezortného pripomienkového konania, je zabezpečiť optimálnu súčinnosť investorov a zakladateľov startupov a podporiť ich rozvoj na Slovensku.

MS SR: Slovákom zapojeným v konflikte na Ukrajine má hroziť až osemročné väzenie
6. júla (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti prišlo s avizovanou úpravou trestného poriadku, ktorá reaguje na aktuálny globálny fenomén takzvaných cudzích bojovníkov. Konanie slovenských občanov zapojených do bojov na Ukrajine na strane separatistov bude po jej schválení trestné. Návrh novely Trestného zákona predložilo ministerstvo v piatok (3.7.) do medzirezortného pripomienkového konania. Definuje sa ňou nový trestný čin Účasti na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu.

MS chce trestať obchodníkov s neregistrovanými a falošnými liekmi i anabolikami
6. júla (TASR) – So zámerom postihnúť nelegálne obchodovanie s neregistrovanými a falošnými liekmi vrátane anabolík prichádza ministerstvo spravodlivosti (MS) v najnovšej novele trestného zákona, ktorú v piatok (3.7.) predložilo do pripomienkového konania.

Za štyri mesiace súdy vyhotovili takmer 100.000 zvukových záznamov z pojednávaní
7. júla (TASR) – Takmer stotisíc zvukových záznamov z pojednávaní zhromaždili súdy za prvé štyri mesiace ich povinného nahrávania. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave minister spravodlivosti Tomáš Borec.

MS SR: Na rozmrazenie platov sudcov bude treba 5,1 milióna eur
7. júla (TASR) – Rozmrazenie platov sudcov si na budúci rok vyžiada približne 5,1 milióna eur. Predbežný odhad dnes zverejnilo ministerstvo spravodlivosti. Minister Tomáš Borec oznámil dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, že už vstúpil do rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom. Očakáva zvýšenie budúcoročnej rozpočtovej kapitoly rezortu. Nemalo by byť podľa neho ohrozené žiadne z avizovaných opatrení. Borec by napríklad rád posilnil justíciu o 60 nových sudcov.

Tvorba zákonov musí byť predvídateľnejšia, zhodli sa P. Pellegrini a Via Iuris
7. júla (TASR) – Tvorba zákonov musí byť predvídateľnejšia, zhodol sa predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) so zástupcami združenia Via Iuris. Zmenu pravidiel prijímania zákonov má priniesť novela rokovacieho poriadku. Pripraviť ju má počas leta parlamentný ústavnoprávny výbor.

ESĽP: Vlastníkom bytov s regulovaným nájomným Slovensko zaplatí 2,25 mil. eur
7. júla (TASR) – Slovensko musí odškodniť vlastníkov bytových domov za reguláciu nájomného v minulosti. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol o spravodlivom zadosťučinení v prípade Bittó a ďalší. O rozsudku, ktorý bol dnes vyhlásený, informovala zástupkyňa Slovenska pred súdom Marica Pirošíková. Spolu 21 sťažovateľov získa odškodné v nižšej miere, než požadovali. Súd v rozsudku zdôraznil, že nie je viazaný znaleckými odhadmi, ktoré predložili. Dokopy im priznal 2,17 milióna eur ako náhradu majetkovej škody aj nemajetkovej ujmy.

EÚ: Voči SR bolo vlani 37 právnych konaní
9. júla (TASR) - Európska komisia prijala dnes svoju výročnú správu o monitorovaní uplatňovania práva EÚ v roku 2014. Správa konštatuje, že vnútorný trh je najväčšou devízou Európy pre občanov a podniky, ktorí majú prínos zo včasného a správneho uplatňovania práva Európskej únie.

SÚDY: Prešli na letný režim, ich činnosť cez súdne prázdniny celkom neustane
10. júla (TASR) – Súdy prešli na letný dovolenkový režim. Aj cez súdne prázdniny však fungujú. Úplne nie je pre verejnosť uzatvorený ani jeden zo všeobecných slovenských súdov.

MŠVVŠ SR: Zákon o športe je v medzirezortnom pripomienkovom konaní
10. júla (TASR) - Zákon o športe, ktorý má priniesť viac peňazí do slovenského športu, je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Pripomienkovať ho možno do 29. júla. Návrh prináša viacero noviniek. Informuje o tom dnes Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

Osem slovenských obcí si v októbri zopakuje voľby starostov a poslancov
10. júla (TASR) - Osem slovenských obcí si bude v sobotu 24. októbra opäť voliť starostov a miestnych poslancov. Doplňovacie voľby na tento termín vypísal predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

MS SR: Slovenské súdnictvo najviac trápia prieťahy v konaní
11. júla (TASR) – Najvýraznejším problémom slovenského súdnictva sú prieťahy v konaní. Konštatuje to ministerstvo spravodlivosti v najnovšej Koncepcii stabilizácie a modernizácie súdnictva. Dokument schválila v stredu (8.7.) vláda.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk