14.9.2015
ID: 3025upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Parlamentný ústavnoprávny výbor odmietol pripomienky prezidenta SR Andreja Kisku k novele zákona o verejnom obstarávaní. Odobril len posunutie účinnosti zákona zo septembra na november. Vetovaným zákonom sa bude parlament zaoberať na blížiacej sa schôdzi Národnej rady SR.

VLÁDA

Náčelníka Generálneho štábu OS SR Milana Maxima povýšia na generála
9. septembra (TASR) – Vláda navrhuje povýšiť štyroch profesionálnych vojakov. Brigádnymi generálmi by sa mali stať traja doterajší plukovníci Ľubomír Gacko, Vladimír Kubáň a Martin Stoklasa. Povýšenie navrhuje vláda aj pre súčasného náčelníka Generálneho štábu OS SR Milana Maxima, a to z hodnosti generálporučíka do hodnosti generála.


NÁRODNÁ RADA

Odpovede členov vlády na Hodine otázok majú dostať časový limit 5 minút
7. septembra (TASR) - Odpovede členov vlády v rámci pravidelnej parlamentnej Hodiny otázok majú dostať od nového roku časový limit. Žiadna odpoveď by podľa návrhu novely rokovacieho poriadku NR SR od Petra Pellegriniho, Miroslava Číža a Jany Laššákovej (všetci Smer-SD) nemala trvať dlhšie ako päť minút. V súčasnosti dĺžku odpovede obmedzuje len čas vyčlenený pre Hodinu otázok.

Výbor odmietol prezidentove pripomienky k novele o verejnom obstarávaní
8. septembra (TASR) – Parlamentný ústavnoprávny výbor odmietol pripomienky prezidenta SR Andreja Kisku k novele zákona o verejnom obstarávaní. Odobril len posunutie účinnosti zákona zo septembra na november. Vetovaným zákonom sa bude parlament zaoberať na blížiacej sa schôdzi Národnej rady SR.

P. Hrušovskému chýbajú pri povinných prilbách na svahu pokuty
8. septembra (TASR) - Lyžiari a snoubordisti mladší ako 15 rokov zrejme budú musieť na zjazdovke nosiť ochrannú prilbu. Túto povinnosť má zaviesť novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS), ktorú dnes odobril ústavnoprávny parlamentný výbor. Podľa ministerstva vnútra sa tým prispeje k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach.

Ak sa nenájde na potrestanie poslanca dosť hlasov, konanie sa má zastaviť
8. septembra (TASR) - Disciplinárne konanie voči poslancovi NR SR sa má automaticky zastaviť zo zákona, ak Mandátový a imunitný výbor NR SR nedokáže nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných poslancov schváliť trest ani zastavenie konania. S novým postupom počíta návrh novely rokovacieho poriadku od Petra Pellegriniho, Miroslava Číža a Jany Laššákovej (všetci Smer-SD), ktorí právnu normu predložili na septembrovú schôdzu parlamentu.

Pozmeňujúce návrhy na poslednú chvíľu majú byť minulosťou
8. septembra (TASR) - Prax predkladania pozmeňujúcich návrhov k zákonom aj krátko pred samotným hlasovaním sa má od januára skončiť. Novú minimálne 48-hodinovú lehotu prináša návrh novely rokovacieho poriadku od Petra Pellegriniho, Miroslava Číža a Jany Laššákovej (všetci Smer-SD) a týkať sa má aj pozmeňujúcich návrhov obsiahnutých v spoločnej správe gestorského výboru. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

A. Martvoň a O. Brixi navrhujú chrániť vojakov, ktorí oznámia korupciu
8. septembra (TASR) - Vojaci Ozbrojených síl SR, ktorí oznámia protispoločenskú činnosť alebo korupciu, by mali byť chránení. Počíta s tým pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady SR Antona Martvoňa a Otta Brixiho (Smer-SD) k zákonu o štátnej službe profesionálnych vojakov z dielne ministerstva obrany. Parlamentný ústavnoprávnych výbor pozmeňujúci návrh dnes odobril.

P. Osuský chce zabrániť nevýhodným prevodom štátneho majetku
9. septembra (TASR) - Nevýhodné prevody štátneho majetku krátko pred voľbami a po nich by mali byť minulosťou. Zabezpečiť to chce opozičný poslanec Národnej rady SR Peter Osuský (SaS). Vo svojej novele zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby navrhuje zakázať predaj či prenájom majetku štátu a samosprávy aj poskytovanie dotácií v období 30 dní pred voľbami až do času, kedy sa moci ujme nová garnitúra. Osuský navrhuje, aby sa zákaz vzťahoval už na budúcoročné jarné parlamentné voľby.

Most navrhuje zmenu financovania menšinových kultúr, chce nový fond
9. septembra (TASR) - Podporu kultúry národnostných menšín by mal zabezpečiť nový fond a dotačný systém. Zriadenie Fondu na podporu kultúry národnostných menšín navrhuje Most-Híd vo svojom návrhu zákona, ktorý predložila strana do parlamentu. Mal by zabezpečiť systematickú podporu umeleckých a vedeckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu národnostných menšín. Peniaze má podľa návrhu dostávať najmä zo štátneho rozpočtu. Ročne najmenej vo výške osem miliónov eur. Fond má byť verejnoprávnou inštitúciou zriadenou Ministerstvom kultúry SR.

Poslanci OĽaNO žiadajú pri referende kvórum len 20 percent
9. septembra (TASR) - Zníženie kvóra pri referende zo súčasných 50 na 20 percent, zníženie počtu podpisov potrebných na jeho vypísanie z 350.000 na 200.000 a konanie referenda vždy v deň volieb. To sú základné zmeny, ktoré v novele Ústavy SR navrhujú poslanci z klubu OĽaNO. Podmienka prijatia rozhodnutia nadpolovičnou väčšinou hlasujúcich má ostať v platnosti. Zmenou najvyššieho zákona štátu sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

Zneužitie informácie o tabakovom výrobku na reklamu má dostať stopku
9. septembra (TASR) - Zneužitie informácie o konkrétnom tabakovom výrobku na reklamné účely by viac nemalo byť možné. Počíta s tým návrh novely zákona o reklame, ktorý na septembrovú schôdzu NR SR predložil poslanec KDH a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Rodičia by mali zverejnenie fotografií detí na webe zvážiť, odporúča úrad
10. septembra (TASR) - Osobné údaje a súkromie si treba chrániť. Rodičia a ich deti by si mali dávať pozor najmä pri zverejňovaní osobných údajov vrátane fotografií na webe, napríklad na sociálnych sieťach. Zverejnenie by mali dobre zvážiť. Vyplýva to zo Správy o stave ochrany osobných údajov za roky 2013 a 2014, ktorú poslancom ľudskoprávneho parlamentného výboru predniesla dnes šéfka Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pötheová.

Šéfovia ústavnoprávnych výborov vyzvali na dodržiavanie azylových zákonov
10. septembra (TASR) – Európska únia rezignovala v čase utečeneckej krízy na dodržiavanie imigračných zákonov. Počas dnešného stretnutia na pôde Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru SR v Bratislave (ÚHCP) na to upozornili predsedovia ústavnoprávnych výborov Senátu Českej republiky a Národnej rady SR Miroslav Antl a Robert Madej.

KDH chce zakázať herne v blízkosti škôl 
11. septembra (TASR) - Herne by sa nemali prevádzkovať v blízkosti škôl. Navrhuje to KDH v novele zákona o hazardných hrách. Zmenou zákona chce tiež dať obciam možnosť regulovať prevádzkovanie herní z vlastnej iniciatívy.

Poslanci Smeru-SD navrhujú pre obce miestny poplatok za rozvoj
13. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR za Smer-SD Igor Choma a Richard Raši chcú umožniť samosprávam zaviesť miestny poplatok za rozvoj. Jeho zavedenie má byť dobrovoľné. Navrhujú to v zákone o miestnom poplatku za rozvoj.


PREZIDENT

Predsedníčka Najvyššieho súdu vracia justícii dôveryhodnosť
8. septembra (TASR) – Po takmer roku od vymenovania do funkcie predsedníčky Najvyššieho súdu dnes Danielu Švecovú navštívil prezident SR Andrej Kiska. Cieľom bolo podľa jeho slov zistiť, kam smeruje Najvyšší súd. Kiska ocenil prácu Švecovej. Pochválil, že sa snaží vrátiť dôveryhodnosť súdnej inštitúcii, čo nie je jednoduchá úloha. Súdnictvo dnes podľa Kisku potrebuje podporu všetkých slovenských sudcov.


Pozn.:

T. BOREC: Testovanie systému náramkov pre odsúdených bolo úspešné
7. septembra (TASR) – Nasadeniu Elektronického systému monitoringu osôb (ESMO) do praxe už nič nebráni. Po skončení pilotnej prevádzky to dnes oznámil minister spravodlivosti Tomáš Borec. Minister skonštatoval, že systém je kvalitný a životaschopný. „To, že išlo o dôkladný a rozsiahly test, ukazuje už len to, že do pilotnej prevádzky bolo celkovo zapojených vyše 220 osôb,“ informoval.

Ombudsmanka preverí postup polície voči utečencom v Medveďove
7. septembra (TASR) - Kancelária verejného ochrancu práv chce preveriť postup polície voči utečencom, pričom sa zamerajú aj na konkrétny postup policajtov počas zásahu v záchytnom tábore Medveďov.

EÚ: Nový Junckerov návrh predvída pre SR prijatie 1505 žiadateľov o azyl
7. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) vypracovala nový návrh národných kvót na prerozdelenie žiadateľov o azyl. Podľa prvých správ, ktoré s odvolaním sa na zdroje EK priniesol holandský denník Volkskrant a ktoré citovala aj tlačová agentúra Reuters, by Slovensko malo prijať 1505 azylantov a susedná Česká republika 2978 žiadateľov o právnu ochranu.

Europoslanci odsúhlasili pôvodný návrh EÚ na presídlenie 40.000 azylantov
9. septembra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes jasnou väčšinou podporili starší návrh Európskej komisie (EK) na dočasné, dvojročné presídlenie 40.000 žiadateľov o azyl z centier v Taliansku a Grécku do iných členských štátov EÚ.

Európska komisia spresnila nové opatrenia na boj s utečeneckou krízou
9. septembra (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker vo svojom dnešnom prejave o stave únie na pôde Európskeho parlamentu (EP) predstavil novú sériu konkrétnych opatrení, ktoré by mali pomôcť riešiť súčasnú utečeneckú krízu. Z nového návrhu národných kvót pre Slovensko vyplýva dodatočných 1502 žiadateľov o azyl.

ÚS SR posúdi ústavnosť novely o minimálnom dôchodku
9. septembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR dnes prijal na ďalšie konanie návrh skupiny opozičných poslancov NR SR, aby preskúmal ústavnosť novely zákona o sociálnom poistení, ktorá zavádza inštitút minimálneho dôchodku. Opozícia napadla ustanovenie, ktoré kráti minimálny dôchodok ľuďom, ktorí si sporia v druhom dôchodkovom pilieri.

SÚDNICTVO: Slovenskí sudcovia budú spisy študovať cez laptopy a tablety
11. septembra (TASR) – Výbavou každého sudcu prvostupňových a druhostupňových súdov na Slovensku sa stane prenosný počítač a tablet. Potrebné súdne spisy budú mať v elektronickej podobe k dispozícii aj mimo svojej kancelárie. Je to cieľ projektu Informačný systém bezpečného mobilného prístupu (IS BMP) v rezorte justície celkovo za 8,45 milióna eur. Súčasťou dodávky bude okrem hardvéru i potrebná aplikácia. Ministerstvo spravodlivosti objednalo celkove 1300 laptopov a 1300 tabletov. Okresné a krajské súdy dostanú i ďalších 2500 stolových počítačov.

JUSTÍCIA: Hodnotenie práce sudcov doteraz neodhalilo nevyhovujúceho
13. septembra (TASR) – Hodnotením už prešlo 221 slovenských sudcov. Práca ani jedného z nich nebola označená najhorším možným výrokom – nevyhovujúci. O záveroch prvej fázy hodnotení informovalo TASR ministerstvo spravodlivosti. Prvé hodnotenia boli vypracovávané vlani a týkali sa obdobia do konca roku 2013. Hodnotení boli funkčne a vekovo najstarší sudcovia, ktorí funkciu vykonávajú 25 a viac rokov. "Prevažná väčšina bola ukončená výrokom 'výborný'," informovala hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová. Podľa nej bolo málo sudcov s hodnotením ukončeným dvojkou, teda výrokom "dobrý" a ani jeden sudca nedostal najhoršie hodnotenie, čo je výrok "nevyhovujúci".


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk