12.10.2015
ID: 3051upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zakázať v administratívno-právnej rovine neoprávnenú a úmyselnú manipuláciu s odometrom, teda počítadlom najazdených kilometrov v automobiloch, je cieľom návrhu novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Právnu normu z dielne poslancov vládneho Smeru-SD Antona Martvoňa a Otta Brixiho plénum posunulo do druhého čítania.

VLÁDA

Schválila rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť pod 2 % HDP
7. októbra (TASR) - Deficit verejných financií by mal v budúcom roku dosiahnuť 1,93 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch by mal postupne ďalej klesať, na 0,42 % v roku 2017 a v roku 2018 sa očakáva vyrovnané hospodárenie štátu. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na roky 2016 až 2018, ktorý dnes schválila vláda.

Na základe dohody s UNHCR prijme SR dočasne pod ochranu 250 utečencov
7. októbra (TASR) - Slovensko prijme pod ochranu na pol roka odo dňa vstupu na svoje územie 250 utečencov. Presné podmienky ustanovuje dohoda o humanitárnom transfere utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, cez územie SR. Vláda ju uzatvorí s Úradom Vysokého komisára Organizácie spojených národov pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu. Rozhodla o tom na svojom dnešnom rokovaní.

Slovensko a Tunisko budú spolupracovať v oblasti vedy a techniky
7. októbra (TASR) - Spoločné projekty v oblasti vedy a techniky či intenzívnejšia výmena výskumníkov prinesie dohoda o vedecko-technickej spolupráci medzi Slovenskom a Tuniskom. Dokument dnes odobrila vláda na svojom zasadnutí.

Na Slovensku je viac čierneho kašľa aj syfilisu
7. októbra (TASR) - Prípadov čierneho kašľa a syfilisu na Slovensku pribúda. Stále viac ľudí zabíja chronické nadmerné pitie alkoholu. Vyplýva to zo správy o zdravotnom stave obyvateľstva na Slovensku, ktorú dnes vláda SR vzala na vedomie.

Na Slovensku sa transplantuje málo orgánov, zmeniť to má nový program
7. októbra (TASR) – Na Slovensku sa v porovnaní s európskymi krajinami transplantuje málo orgánov. Kým v SR dosahuje priemerný počet darcov orgánov 13,1 na milión obyvateľov, vo vyspelých krajinách EÚ je to 20,3. Ministerstvo zdravotníctva to chce zmeniť novým národným transplantačným programom, ktorý dnes schválila vláda. Jeho cieľom je okrem iného zaviesť odmeny za prácu, ktorá predchádza samotnej transplantácii orgánov.

Slovenských vedcov pribúda, veda a výskum však trpia nedostatkom financií
7. októbra (TASR) – V roku 2014 rástol počet slovenských výskumníkov. V porovnaní s rokom 2013 to bol nárast o 1002 zamestnancov. Celkovo tak vlani pracovalo vo výskume 28.825 ľudí. Vyplýva to zo správy o stave výskumu a vývoja za rok 2014 z dielne ministerstva školstva, ktorú dnes prerokovala vláda. Najväčším problémom slovenskej vedy však zostáva nedostatok financií.

ÚDZS by mal v roku 2016 hospodáriť s vyšším rozpočtom
7. októbra (TASR) – Príjmy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by v budúcom roku mali byť vyššie. K dispozícii bude mať sumu v približnej výške 43 miliónov eur, čo je v porovnaní s rokom 2015 viac o 3,4 milióna eur. Celkové výdavky majú dosiahnuť sumu 18,6 milióna eur.

Schválila menovanie M.Lučanského, Ľ.Ábela a I.Ševčíka do hodnosti generála
7. októbra (TASR) – Políciu povedú dôstojníci v najvyššej hodnosti generála. Vláda dnes odsúhlasila návrh na povýšenie 1. viceprezidenta Policajného zboru Milana Lučanského a viceprezidenta Policajného zboru Ľubomíra Ábela.

Zo 65 vlaňajších prípadov extrémizmu sa asi polovica udiala na internete
7. októbra (TASR) – Extrémizmus sa do veľkej miery presúva do virtuálneho priestoru. Z celkovo 65 zistených prípadov v roku 2014 bola takmer polovica – 28 spáchaná v takzvanom kyberpriestore, akým sú napríklad sociálne siete. Konštatuje to Správa o plnení úloh vyplývajúcich z boja proti extrémizmu na roky 2011 - 2014, ktorú dnes zobrala na vedomie vláda.

Zabezpečenie brala pod Strečnom si vyžiada takmer 940.000 eur
7. októbra (TASR) - Zlý stav skalnatého brala pod hradom Strečno má vyriešiť sanácia. Hrozbou, ktorú bralo predstavuje pre dopravu či ľudské životy, sa dnes zaoberala vláda. Ministerstvu životného prostredia uložila do konca tohto roka okrem iného zabezpečiť inžinierskogeologický prieskum a vypracovať projekt sanácie. Celkové náklady na zlepšenie havarijnej situácie sa odhadujú na takmer 940.000 eur.


NÁRODNÁ RADA

Poslanci odobrili správu o ITP, všetky odposluchy boli zákonné
6. októbra (TASR) - Súdy na Slovensku, ktoré rozhodujú o žiadostiach na použitie informačno-technických prostriedkov (ITP), nezistili v prvom polroku ich nezákonné použitie. Uvádza sa to v správe Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť o stave použitia ITP za prvý polrok 2015, ktorú dnes odobrili poslanci NR SR. Rovnako ako aj v minulosti najčastejšie odpočúvala polícia.

Osobné údaje si treba chrániť, opatrní máme byť aj na sociálnych sieťach
6. októbra (TASR) - Osobné údaje a súkromie si treba chrániť. Rodičia a ich deti by si mali dávať pozor najmä pri zverejňovaní osobných údajov vrátane fotografií na webe, napríklad na sociálnych sieťach. Zverejnenie by mali dobre zvážiť. Vyplýva to zo Správy o stave ochrany osobných údajov za roky 2013 a 2014 z dielne Úradu na ochranu osobných údajov, ktorú dnes parlament zobral na vedomie.

Povinné zverejňovanie životopisov verejných funkcionárov sa nezavedie
6. októbra (TASR) - Ministerstvá, ostatné ústredné orgány štátnej správy, orgány miestnej štátnej správy, obce a vyššie územné celky nedostanú povinnosť zverejňovať osobné údaje o ľuďoch, ktorí boli vymenovaní do verejnej funkcie, a to aj bez ich súhlasu s takýmto zverejnením. Plénum NR SR dnes nepodporilo návrh novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám od poslancov Miroslava Kadúca (OĽaNO), Petra Osuského (SaS) a Daniela Lipšica (nezaradený).

Kvórum pri referende sa znižovať nebude
6. októbra (TASR) - Kvórum pri referende sa zo súčasných 50 na 20 percent znižovať nebude, nedôjde ani k zníženiu počtu podpisov potrebných na jeho vypísanie z 350.000 na 200.000. Nebude sa tiež zavádzať podmienka, že referendum sa koná vždy v deň volieb. Poslanci NR SR dnes nepodporili novelu Ústavy SR z dielne poslancov z klubu OĽaNO.

Deň voľna navyše za účasť na voľbách sa zavádzať nebude
6. októbra (TASR) - Občania, ktorí pôjdu voliť, za účasť na volebnom akte deň voľna navyše od svojho zamestnávateľa nedostanú. Plénum NR SR dnes nepodporilo opozičnú novelu Zákonníka práce, ktorou chceli poslanci Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Juraj Droba (SaS) a Miroslav Kadúc (OĽaNO) dosiahnuť až 80-percentnú volebnú účasť.

SaS nepresadila, aby bol predaj psov bez registrácie nelegálny
6. októbra (TASR) - Chovateľ, ktorý má záujem o predaj šteniat, nebude musieť byť zaregistrovaný. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona z dielne SaS, ktorou sa upravujú niektoré podmienky držania psov.

Domáce vzdelávanie nebude pre žiakov a rodičov prístupnejšie
6. októbra (TASR) - Domáce vzdelávanie nebude pre žiakov a rodičov prístupnejšie. Národná rada SR totiž odmietla novelu zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) z dielne poslanca SaS Martina Poliačika.

I. Hraško neuspel, referendová kampaň sa upravovať nebude
6. októbra (TASR) - Rovnosť v prezentovaní názorov v referendovej kampani rovnako, ako je to pri iných druhoch volieb, sa v zákone nezakotví. Poslanci NR SR dnes totiž nepodporili návrh novely zákona o volebnej kampani, ktorý predložil poslanec Igor Hraško (OĽaNO).

Odluka cirkvi od štátu nebude, naďalej sa bude financovať z rozpočtu štátu
6. októbra (TASR) - Financovanie cirkvi sa meniť nebude, naďalej sa bude uskutočňovať cez štátny rozpočet. Opoziční poslanci Daniel Krajcer, Martin Chren, Juraj Miškov a Jozef Kollár (všetci nezaradení) dnes v pléne nepresadili novelu zákona o dani z príjmov, ktorý mal priniesť finančnú odluku cirkvi od štátu a zmeniť jej financovanie, ktoré sa riadi ešte zákonom z roku 1949.

Zámer, aby antikoncepciu hradili zdravotné poisťovne, neprešiel
6. októbra (TASR) - Antikoncepcia sa zo zdravotného poistenia hradiť nebude. Poslanci NR SR Daniel Krajcer, Juraj Miškov, Martin Chren a Jozef Kollár dnes v pléne parlamentu nepresadili návrh novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia.

Zásah proti stáčaniu kilometrov a antiradarom plénum podporuje
7. októbra (TASR) - Zakázať v administratívno-právnej rovine neoprávnenú a úmyselnú manipuláciu s odometrom, teda počítadlom najazdených kilometrov v automobiloch, je cieľom návrhu novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Právnu normu z dielne poslancov vládneho Smeru-SD Antona Martvoňa a Otta Brixiho dnes plénum posunulo do druhého čítania.

Exekučná imunita sa v prospech samosprávy rozširovať nebude
7. októbra (TASR) – Exekučná imunita sa v prospech samosprávy rozširovať nebude. Plénum Národnej rady SR dnes totiž nepodporilo novelu zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti od Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorý mal takýto cieľ.

Hazard sa pre poberateľov dávok a dlžníkov obmedzovať nebude
7. októbra (TASR) - Prístup k výherným automatom sa v prípade ľudí odkázaných na dávky a dlžníkov štátu na sociálnom poistení obmedzovať nebude. Plénum Národnej rady SR dnes totiž nepodporilo návrh novely zákona o hazardných hrách od poslancov OĽaNO Miroslava Kadúca a Petra Polláka.

Štátni tajomníci I.Lesay a I.Korčok nepodali majetkové priznania,výbor koná
7. októbra (TASR) - Štátni tajomníci ministerstiev financií a zahraničia Ivan Lesay a Ivan Korčok majú parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetliť, prečo nepodali majetkové priznania, ako im káže ústavný zákon o konflikte záujmov. Rozhodli o tom dnes členovia výboru.

J. Viskupič neuspel so zmenou financovania kultúry
7. októbra (TASR) - Financovanie kultúry sa nezmení. Poslanec Národnej rady SR Jozef Viskupič (OĽaNO) totiž neuspel so svojím návrhom zákona o Kultúrnom fonde, ktorým chcel zaviesť viaczdrojové financovanie fondu.

Reklama na alkohol môže byť naďalej v blízkosti škôl či liečební
7. októbra (TASR) - Reklama na alkohol môže byť naďalej umiestňovaná v blízkosti škôl či liečební. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o reklame, v ktorej KDH navrhovalo zákaz bilbordov propagujúcich alkohol v okruhu 500 metrov v okolí škôl, školských zariadení, ubytovní mládeže, zariadení sociálnych služieb a zdravotníckych zariadení.

Zvýšenie platov zdravotníkov je v druhom čítaní
7. októbra (TASR) - Novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá má priniesť zvýšenie platov zdravotníkov, poslalo plénum Národnej rady SR do druhého čítania. Za právnu normu zahlasovalo 119 poslancov.

SaS: Smrť zo zúfalstva nie je úkladná vražda, chystáme zmenu Trestného zákona
8. októbra (TASR) - Smrť zo zúfalstva nie je úkladná vražda. Tvrdí to opozičná strana SaS, ktorá začala na expertnej úrovni pripravovať návrh novely Trestného zákona. Tá by mala zmierniť tresty pre ľudí dlhodobo vystavených enormnej psychickej záťaži v dôsledku nepretržitej starostlivosti o svojich ťažko chorých, ktorým sami zapríčinili smrť alebo im asistovali pri samovražde s cieľom ukončiť ich trápenie.


Pozn.:

O miesto stáleho zástupcu pri EP má záujem 19 uchádzačov
6. októbra (TASR) - O miesto stáleho zástupcu Národnej rady SR pri Európskom parlamente má záujem 19 uchádzačov. Povedal to dnes kancelár parlamentu Daniel Guspan na rokovaní parlamentného európskeho výboru.

Rozpočet GP SR v roku 2016 vzrastie o viac ako osem precent
6. októbra (TASR) - Celkové výdavky kapitoly Generálnej prokuratúry SR na budúci rok sa rozpočtujú v sume 83,1 milióna eur a oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu vzrastú o 6,23 milióna eur, čo je predpokladané navýšenie o 8,11 percenta.

T. BOREC: Rozpočet pre justíciu na rok 2016 je primeraný
7. októbra (TASR) – Výdavky na slovenskú justíciu by sa v budúcom roku mali zvýšiť o 13 percent. V schválenom návrhu štátneho rozpočtu o tom dnes rozhodla vláda. Minister spravodlivosti Tomáš Borec je s takýmto výsledkom spokojný. Nárast označil za primeraný.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk