18.9.2017
ID: 3820upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko bude hľadať nového kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Rozhodla o tom vláda SR, ktorá zobrala na vedomie späťvzatie súhlasu Radoslava Procházku s jeho kandidatúrou. Zároveň odporučila Súdnej rade SR, aby predložila návrh na nového kandidáta.

Vláda

Možnosti na odvolanie šéfa ÚDZS sa majú rozšíriť
11. septembra (TASR) - Možnosti na odvolanie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa majú od budúceho roka rozšíriť. Navrhuje to ministerstvo zdravotníctva, ktoré chce nepriamo novelizovať zákon o zdravotných poisťovniach, cez novelu zákona zdravotnej starostlivosti.

Novou ministerkou školstva je Martina Lubyová zo SAV
11. septembra (TASR) – Na uvoľnené miesto ministra školstva zasadla terajšia riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Martina Lubyová.

Slovensko ponúkne nového kandidáta pre Všeobecný súd EÚ
13. septembra (TASR) – Slovensko bude hľadať nového kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Rozhodla o tom vláda SR, ktorá zobrala na vedomie späťvzatie súhlasu Radoslava Procházku s jeho kandidatúrou. Zároveň odporučila Súdnej rade SR, aby predložila návrh na nového kandidáta.

Nepočujúci budú môcť odoslať na tiesňové číslo 112 SMS správu
13. septembra (TASR) - Nepočujúci budú mať možnosť ozvať sa na tiesňové číslo 112 prostredníctvom krátkych textových správ (SMS správ). Zabezpečí sa im tak rovnaký prístup k tiesňovým službám.

Vláda schválila posledné dve oblasti akčných plánov stratégie integrácie Rómov
13. septembra (TASR) - Zriadenie pracovnej skupiny pre prácu s verejnou mienkou na elimináciu a odstraňovanie vzájomných predsudkov medzi majoritou a rómskou populáciou, ale i uplatňovanie možností bezplatnej právnej pomoci vrátane mediácie v oblasti ochrany Rómov pred diskrimináciou. Aj to sú opatrenia, ktoré stanovujú akčné plány Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020 v oblasti nediskriminácie a oblasti prístupov smerom k väčšinovej spoločnosti. Akčné plány v posledných dvoch oblastiach strategického materiálu integrácie Rómov schválila vláda.

Štát dá nemocniciam na vyplatenie dlhov stámilióny eur
13. septembra (TASR) – Štát dá nemocniciam na vyplatenie svojich dlhov stámilióny eur. Vláda odsúhlasila koncept ich oddlženia, s ktorým prišiel minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Nemocnice tak majú dostať zo štátnych aktív peniaze na dlhy, ktoré vznikli do konca minulého roka, najviac však 585 miliónov eur. Tento krok musí ešte odsúhlasiť parlament.

MO SR predstavilo mimovládkam a expertom návrh novej Obrannej stratégie SR
13. septembra (TASR) - Ministerstvo obrany SR predstavilo zástupcom mimovládnych organizácií, Združeniu bezpečnostného a obranného priemyslu SR a nezávislým expertom návrh novej Obrannej stratégie SR. Predstaviteľom odbornej verejnosti ju na rokovaní odprezentoval štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

MS SR predstavilo návrhy na zmeny pri zaisťovaní majetku z trestnej činnosti

14. septembra (TASR) – Zefektívniť zaisťovanie majetku v trestnom konaní. To je hlavným cieľom návrhu zákona o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku, ktorý predložilo na pripomienkovanie Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd).


NRSR

Analýzy zhotovené z verejných zdrojov sa povinne zverejňovať nebudú
11. septembra (TASR) - Analýzy, štúdie, expertízy a prognózy zhotovené z verejných prostriedkov alebo získané za verejné prostriedky sa nebudú musieť povinne zverejňovať. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne poslancov OĽaNO.

Poslanci odmietli zriaďovať vyšetrovacie výbory
11. septembra (TASR) - Vyšetrovacie výbory v Národnej rade SR vznikať nebudú. Poslanci totiž odmietli novelu ústavy a rokovacieho poriadku, ktorými chcela opozícia umožniť ich zriaďovanie.

Majetkové priznania podalo 630 verejných funkcionárov
12. septembra (TASR) - Majetkové priznania za minulý rok doručilo parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií 630 verejných funkcionárov. Na rokovaní výboru to povedal predseda výboru Martin Poliačik.

Zmeny v štátnych sviatkoch uzavreli rokovací deň
12. septembra (TASR) - Zoznam pätice štátnych sviatkov, ktoré sú v slovenskom kalendári, by sa mal pozmeniť. Navrhujú to poslanci SaS v novele zákona o štátnych sviatkoch, o ktorej snemovňa rokovala v závere šiesteho dňa 19. schôdze Národnej rady SR.

Obce budú môcť použiť finančnú náhradu za výrub drevín aj na zelené strechy
13. septembra (TASR) - Finančnú náhradu za výrub drevín budú môcť obce použiť aj na iné účely ako doteraz. V súčasnosti ich môžu minúť iba na zaplatenie nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny rastúce na ich území. Po novom ich budú môcť použiť napríklad na terénny prieskum či na zelené parky a strechy. Počíta s tým novela zákona o ochrane prírody z dielne Mosta-Híd a Smeru-SD, ktorú parlament schválil.

Za predsedu Úradu pre verejné obstarávanie poslanci zvolili M. Hliváka
13. septembra (TASR) - Novým predsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) bude Miroslav Hlivák. Počas tajnej voľby ho 78 hlasmi zvolili poslanci Národnej rady (NR) SR.

NR SR schválila viaceré zmeny v zákone o verejnom obstarávaní
14. septembra (TASR) - Zákon o verejnom obstarávaní sa upraví. Plénum Národnej rady (NR) SR schválilo jeho novelu z dielne trojice poslancov vládneho Mosta-Híd Petra Antala, Béla Bugára a Gábora Gála.


Prezident

Daňový úrad mal iný názor ako firma, ja nemám čo skrývať
12. septembra (TASR) – Daňový úrad mal iný názor ako firma Kiska Travel Agency (KTAG) na zaúčtovanie položky. Podobné prípady sú bežné. Ja nemám čo skrývať. Na tlačovej konferencii to uviedol prezident SR Andrej Kiska v súvislosti s medializovanými informáciami o vyšetrovaní spoločnosti KTAG, ktorej majiteľmi sú prezident a jeho brat Jaroslav, finančnou správou a políciou.

Po škandále s eurofondmi treba zastaviť morálny rozklad na MŠVVaŠ
12. septembra (TASR) – Po pochybnom rozdeľovaní eurofondov na výskum a inovácie treba zastaviť morálny rozklad, ktorý prebieha na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska po tom, čo prijal budúcu ministerku školstva Martinu Lubyovú. Prezident ju do funkcie oficiálne vymenoval v stredu 13.9.

Prezident vyzval ministra financií, aby mu vysvetlil únik tajných informácií

14. septembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vyzval ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby mu do pondelka (18.9.) ešte pred odletom do USA vysvetlil únik tajných informácií týkajúcich sa jeho osoby a aké z toho vyvodí dôsledky. Prezident to vyhlásil na svojej sociálnej sieti. Reagoval tak na skutočnosť, že zákonom chránené informácie finančnej správy unikajú cez anonymné e-maily z Ukrajiny.


Ostatné

Prokurátor podal obžalobu pre prečin volebnej korupcie
12. septembra (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v stredu 6. septembra obžalobu na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) na Valériu K. a Pavla K., obvineným za spolupáchateľstvom spáchaný prečin volebnej korupcie.

A.Kiska zarobil vlani vyše 370.000 eur, A.Danko vyše 270.000, R.Fico vyše 61.000
12. septembra (TASR) - Najviac z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobil vlani prezident SR Andrej Kiska, a to viac ako 370.000 eur. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) mal príjmy vyše 270.000 eur a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) vyše 61.000 eur. Vyplýva to z majetkových priznaní, ktoré zverejnil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.
      
iska mal príjmy z verejnej funkcie za rok 2016 vo výške 97.151 eur, paušálne náhrady boli 15.933 eur. Ostatné príjmy uvádza vo výške 257.048 eur. Ide o príjmy vyplývajúce zo zmlúv. Kiska priznáva ďalej nehnuteľnosti v Poprade a Veľkom Slavkove, a tiež peniaze na bankovom účte, podiely vo firmách, akcie v investičnom fonde a pôžičky tretím stranám.

Sudcovia, prokurátori a justiční zamestnanci budú mať prístup k vzdelávaniu

12. september (TASR) – Sudcovia, prokurátori, súdni úradníci a iní justiční zamestnanci budú mať prístup k špecializovanému vzdelávaniu, ktoré potrebujú ku kvalitnému výkonu svojho povolania. Umožní im to národný projekt Justičnej akadémie SR financovaný z eurofondov. Výzvu naň zverejnilo ministerstvo vnútra, ktoré je riadiacim orgánom operačného programu Efektívna verejná správa.

Bývalého ministra L. Szigetiho definitívne oslobodili spod obžaloby

14. septembra (TASR) – Krajský súd (KS) v Bratislave definitívne oslobodil bývalého ministra školstva Lászloá Szigetiho spod obžaloby z trestného činu subvenčného podvodu. Jeho rozhodnutie je právoplatné.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk