16.10.2017
ID: 3847upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Úprava predkladania a uznávania dokumentov o vzdelávaní. To je cieľ novely zákona o uznávaní dokladov a odborných kvalifikácií z dielne ministerstva školstva, ktorú 105 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Vláda

Sociálna poisťovňa má v budúcom roku dostať zo štátneho rozpočtu 255,4 mil. eur
9. októbra (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) dostane od štátu budúci rok zdroje v objeme 255,4 milióna eur. V roku 2019 by mal transfer zo štátneho rozpočtu dosiahnuť 117,7 milióna eur. V roku 2020 by však mala SP hospodáriť už bez finančnej výpomoci od štátu.

Verejné vysoké školy budú môcť pracovať pre štát jednoduchšie
9. októbra (TASR) - Verejné vysoké školy a univerzity budú môcť štátu dodávať svoje expertízy, analýzy či služby jednoduchšie. Vyplýva to z novely zákona o verejnom obstarávaní (VO), ktorá vstúpi do platnosti 1. novembra.

Desiatky miliónov eur pôjdu na opatrenia proti suchu na Slovensku
10. októbra (TASR) – Návrh opatrení na zmiernenie následkov sucha v podobe akčného plánu s názvom H2odnota v krajine pripravilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Súhrn najdôležitejších bodov predstavil na tlačovej konferencii minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Vláda schválila rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť pod 1 % HDP
11. októbra (TASR) - Deficit verejných financií klesne v budúcom roku po prvýkrát pod hranicu 1 % na úroveň 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku sa má znížiť na 0,1 % HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia.


NRSR

Ľudskoprávny výbor odmietol výhrady A. Kisku k zákonu o ÚPN
10. októbra (TASR) - Väčšina členov gestorského Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny nepodporila výhrady prezidenta Andreja Kisku k zákonu o Ústave pamäti národa (ÚPN), ktorú vrátil do parlamentu s pripomienkami. Výbor odporučil plénu schváliť právnu normu v pôvodnom znení.

Plénum odmietlo debatovať o ľudovom hlasovaní o odvolaní A. Kisku
10. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR odmietli diskusiu o vyhlásení ľudového hlasovania o odvolaní prezidenta Andreja Kisku z funkcie.

Ambulantné pohotovosti sa majú zatvárať už o 22.00 h
10. októbra (TASR) - Ambulantné pohotovosti budú po novom fungovať len do 22.00 h. Ich kratšiu prevádzku, ktorú prináša novela zákona o zdravotnej starostlivosti, schválili poslanci.

Na dofinancovanie zdravotníctva pôjde 100 miliónov eur
10. októbra (TASR) - Zdravotníctvo sa má v tomto roku dofinancovať 100 miliónmi eur cez vyššie zdravotné odvody za štátnych poistencov. Poslanci schválili novelu zákona o zdravotnom poistení vrátane pozmeňujúceho návrhu Štefana Zelníka (SNS), ktorá zvýši odvody štátu.

Poplatky na pohotovostiach či preventívne prehliadky sa budú meniť
10. októbra (TASR) - Poplatky na pohotovostiach sa zvýšia. Pacient s kašľom či nádchou po novom zaplatí na urgente v nemocnici desať eur oproti doterajším necelým dvom. Poplatok za návštevu ambulantnej pohotovosti sa zvýši z 1,99 na dve eurá.

Všeobecní lekári budú v ambulanciách viac, ordinačné hodiny sa predĺžia
10. októbra (TASR) - Všeobecní lekári budú ordinovať viac. Po novom majú byť v ambulancii pre pacientov k dispozícii minimálne 35 hodín, z toho najmenej dvakrát do 15.00 h. Zmenu prináša novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú schválili poslanci.

A. Kiska s vetom neuspel, šéf NR SR a premiér budú udeľovať štátne ceny
11. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR a premiér napokon budú môcť udeľovať štátne ceny. Poslanci NR SR totiž prelomili veto prezidenta Andreja Kisku a 79 hlasmi opätovne schválili zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a Alexandra Dubčeka. Právnu normu vrátila hlava štátu do parlamentu ako celok.

Ochrana a spracovanie osobných údajov sa majú riadiť podľa nového zákona

12. októbra (TASR) – Slovensko upravuje podmienky spracovania osobných údajov. Dosiahnuť to má prostredníctvom návrhu nového zákona o ochrane osobných údajov, ktorý pripravil Úrad na ochranu osobných údajov pod vedením Sone Pőtheovej. Právnu normu v úvode tretieho rokovacieho dňa 21. schôdze NR SR predstavila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Zákon o ÚPN opätovne prešiel, štatutárom úradu bude správna rada
12. októbra (TASR) - Väčšina poslancov Národnej rady SR odmietla pripomienky prezidenta Andreja Kiska a 79 hlasmi opätovne schválila novelu zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN). Právna norma prináša viaceré zmeny vo fungovaní ústavu.

Podmienky predkladania dokumentov o vzdelávaní sa upravia
12. októbra (TASR) - Úprava predkladania a uznávania dokumentov o vzdelávaní. To je cieľ novely zákona o uznávaní dokladov a odborných kvalifikácií z dielne ministerstva školstva, ktorú 105 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Obete trestných činov bude chrániť nový zákon
12. októbra (TASR) - Obete trestných činov bude chrániť nový zákon, ktorý prináša ucelenú ochranu práv týchto obetí. Zákon priniesla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Poslanci Národnej rady SR ho schválili 139 hlasmi.

Plénum odobrilo zamedzenie špekulatívnym fúziám firiem
12. októbra (TASR) - Nepoctivé fúzie obchodných spoločností by mali byť minulosťou. Postarať sa má o to novela Obchodného zákonníka, ktorú 137 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Opatrenia proti špekulatívnym fúziám vstúpia do účinnosti dňom vyhlásenia zákona v zbierke. Novela tiež kladie dôraz na vyššiu zodpovednosť na štatutárov a spoločníkov firiem a zavádza nástroje proti tzv. bielym koňom.

Poslanci zvolili piatich členov novej Rady pre štátnu službu
12. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR zvolili piatich členov novej Rady pre štátnu službu. Jej zriadenie priniesol nový zákon o štátnej službe, ktorý je účinný od 1. júna 2017. Rada má byť nezávislým koordinačným a monitorovacím orgánom. Jej základnou úlohou bude ochrana princípov, na ktorých je štátna služba budovaná a dohľad nad dodržiavaním etického kódexu štátneho zamestnanca.


Prezident

Prezident vyzýva ľudí, aby išli v novembri voliť, varuje pred extrémistami
11. októbra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vyzýva ľudí, aby išli v sobotu 4. novembra voliť nových predsedov a poslancov samosprávnych krajov. Varuje pred šírením zla v zelených tričkách, čím naráža na extrémistov z ĽSNS. Označuje ich za fašistov a žiada ľudí, aby im nedovolili obsadiť našu krajinu.

Uvažujeme, ako zvýšiť dôveryhodnosť súdov vo verejnosti
12. októbra (TASR) – O dôveryhodnosti súdov v očiach verejnosti, odchode sudcov do dôchodku po dovŕšení 65. roku veku či menovaní nových sudcov hovorili prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková.
„Vieme, že na Slovensku je dlhodobo veľmi nízka dôveryhodnosť v súdy a súdnictvo. To je veľmi zlý signál pre celú spoločnosť. My spoločne uvažujeme o tom, ako vrátiť tú dôveryhodnosť, čo spraviť pre to, aby ľudia verili, že súdy vždy budú objektívne a konať v záujme občana,“ povedal po stretnutí Kiska.


Ostatné


Sociálna poisťovňa má v budúcom roku dostať zo štátneho rozpočtu 255,4 mil. eur
9. októbra (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) dostane od štátu budúci rok zdroje v objeme 255,4 milióna eur. V roku 2019 by mal transfer zo štátneho rozpočtu dosiahnuť 117,7 milióna eur. V roku 2020 by však mala SP hospodáriť už bez finančnej výpomoci od štátu.
 
 V prípade nástenkového tendra prokurátorka navrhla dlhoročné tresty

10. októbra (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku ukončil dokazovanie v prípade tzv. nástenkového tendra, kde medzi obžalovanými figurujú aj dvaja bývalí ministri za SNS. Prokurátorka navrhla pre bývalého ministra Mariana J. nepodmienečný trest v rozmedzí od desať do 15 rokov.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk