23.10.2017
ID: 3856upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Spôsob posudzovania žiadostí o dotácie od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sa od decembra zmení. Rezort tak chce zabrániť diskvalifikácii kvalitných vedeckých a vzdelávacích inštitúcií. Zmeny prináša novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorú vo štvrtok 100 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Vláda

Slovenské elektronické občianske preukazy sú stále bezpečné
18. októbra (TASR) – Slovenské elektronické občianske preukazy sú stále bezpečné. Hrozba je len v teoretickej rovine. Na tlačovej konferencii to povedala štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková. Reagovala tak na medializované informácie o tom, že elektronické občianske preukazy obsahujú zraniteľnosť. Tá má umožňovať z každého elektronicky podpísaného dokumentu získať privátny kľúč majiteľa. V praxi to znamená, že je možné sfalšovať elektronický podpis.


NRSR

Obchodovanie s emisnými kvótami čakajú zmeny

17. októbra (TASR) - Emisie skleníkových plynov z dopravy, poľnohospodárstva a domácností na Slovensku klesajú. Tie prebytočné môže štát presúvať do ďalších rokov alebo ich predať iným členským štátom Európskej únie. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) v úvode piateho rokovacieho dňa 21. schôdze NR SR predstavil novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorá má nastaviť prehľadný systém obchodovania.

Zastupiteľstvá nemusia povinne vytvoriť priestor na vystúpenia občanov
17. októbra (TASR) - Povinnosť zaradiť do programu zasadnutia každého riadneho obecného zastupiteľstva bod, počas ktorého môžu fyzické a právnické osoby uplatniť právo vystúpiť, a to bez potreby súhlasu miestnych poslancov, sa zavádzať nebude. Väčšina členov NR SR totiž nepodporila návrh Ota Žarnaya (nezaradený), ktorý chcel takto zabezpečiť právo ľudí na dobrú správu vecí verejných.

Verejnoprávne médiá budú povinne informovať o znečistenom ovzduší
17. októbra (TASR) - Verejnoprávnym médiám pribudne od decembra nová povinnosť informovať ľudí o znečistenom ovzduší. Pokiaľ by v niektorom regióne na Slovensku vznikla smogová situácia, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) im výstrahu bezodkladne pošle.

Plénum odobrilo novelu o odpadoch, má pomôcť malým podnikateľom
18. októbra (TASR) - Menší podnikatelia a živnostníci by mali byť v rámci odpadovej legislatívy oproti súčasnému stavu odbremenení od určitých povinností. Zmenu prinesie novela zákona o odpadoch, ktorú dnes 88 hlasmi schválili poslanci NR SR.

L. Žitňanská má predložiť pravidlá na využívanie právnych služieb štátom
18. októbra (TASR) - Národná rada SR žiada vládu, aby zaviazala ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd) k predloženiu návrhu pravidiel, ktorými sa pre štátne orgány upravia transparentné zásady využívania právnych služieb advokátov zo strany štátu vrátane ich výberu a odmeňovania. Takéto uznesenie z dielne koalície je vyvrcholením mimoriadnej schôdze k odmene pre advokáta Radomíra Bžána. Text predložil v pléne poslanec Róbert Puci (Smer-SD) a podporilo ho 125 členov snemovne zo 125 prítomných. Opozičný návrh uznesenia neprešiel.

Dôchodky sa budú zvyšovať o dôchodcovskú infláciu
19. októbra (TASR) - Dôchodky na Slovensku sa od budúceho roka budú zvyšovať o tzv. dôchodcovskú infláciu. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení z dielne rezortu práce, ktorú vo štvrtok schválil parlament.

Posudzovanie žiadostí o dotácie v pôsobnosti MZ SR sa od decembra zmení

19. októbra (TASR) - Spôsob posudzovania žiadostí o dotácie od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sa od decembra zmení. Rezort tak chce zabrániť diskvalifikácii kvalitných vedeckých a vzdelávacích inštitúcií. Zmeny prináša novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorú vo štvrtok 100 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Zamestnávateľom sa znížia náklady pri pracovnej zdravotnej službe

19. októbra (TASR) – Zamestnávateľom sa majú od decembra znížiť finančné náklady pri zabezpečovaní pracovnej zdravotnej služby. Po novom ju pre väčšinu zamestnancov nebudú musieť zaobstarať trvalým zmluvným vzťahom ako doteraz. Vyplýva z novely zákona o ochrane a podpore verejného zdravia, ktorú vo štvrtok 108 hlasmi schválili poslanci NR SR. Ide o jedno z 34 opatrení, ktoré majú na Slovensku zjednodušiť podnikanie.

Odborníci dostanú na posúdenie možných nových drog viac času

19. októbra (TASR) - Odborníci dostanú od decembra na posúdenie látok, ktoré môžu byť novými drogami, viac času. Lehota sa predĺži z troch na šesť rokov. Zmenu prináša novela zákona o omamných a psychotropných látkach, ktorú vo štvrtok 131 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Matky sa pre rodičovskú dovolenku už nebudú musieť hlásiť samy v SP

19. októbra (TASR) - Ženy na materskej budú mať menej administratívnych povinností voči Sociálnej poisťovni (SP). Od 1. januára budúceho roka sa totiž po novom už nebudú musieť hlásiť v SP, keď budú končiť na materskej dovolenke a prechádzať na rodičovskú dovolenku. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú vo štvrtok schválil parlament.


Prezident

Prezident podpísal ratifikačnú listinu ku Kigalskému dodatku

18. októbra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska podpísal ratifikačnú listinu k dokumentu Kigalský dodatok k Montrealskému protokolu o látkach, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu. TASR o tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky.
Podľa predkladacej správy Národnej rady SR bol Kigalský dodatok prijatý v októbri 2016 na 28. stretnutí zmluvných strán tzv. Montrealského protokolu. Jeho nosnou témou bolo vyjednávanie o fluórovaných uhľovodíkoch.

Na dofinancovanie zdravotníctva pôjde 100 miliónov eur
19. októbra (TASR) - Zdravotníctvo sa v tomto roku dofinancuje 100 miliónmi eur cez vyššie zdravotné odvody za štátnych poistencov. Prezident SR Andrej Kiska podpísal vo štvrtok novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá zvýši odvody štátu.

Ambulantné pohotovosti sa budú zatvárať už o 22.00 h

19. októbra (TASR) - Ambulantné pohotovosti budú po novom fungovať len do 22.00 h. Ich kratšiu prevádzku, ktorú prináša novela zákona o zdravotnej starostlivosti, vo štvrtok podpísal prezident Andrej Kiska. Ministerstvo zdravotníctva chcelo ich celonočnú prevádzku pôvodne skrátiť do 23.00 h. Zákonodarcovia však odobrili aj pozmeňujúci návrh zdravotníckeho výboru, aby fungovali ešte o hodinu kratšie.


Ostatné

Kampaň je v plnom prúde, kandidáti môžu minúť tisíce eur

17. októbra (TASR) – Kampaň pred novembrovými voľbami do vyšších územných celkov (VÚC) je v plnom prúde. Kandidáti na predsedov samosprávnych krajov či krajských poslancov na ňu môžu minúť tisíce eur. Musia ich uvádzať na transparentnom účte.

NAKA obvinila v rámci akcie Shark 63 osôb z ekonomickej trestnej činnosti

17. októbra (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v rámci minulotýždňovej veľkej policajnej akcie s názvom Shark celkom 63 osôb z ekonomickej trestnej činnosti. Informoval o tom policajný prezident Tibor Gašpar.

Elektronické ročné zúčtovanie poistného od VšZP sa neobišlo bez problémov
17. októbra (TASR) - Pri posielaní ročného zúčtovania zdravotného poistenia (RZZP) podnikateľom už len do elektronických schránok, s ktorým tento rok začala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), sa objavili problémy. Niektorým sa výsledky ročného zúčtovania zobrazili neskôr, alebo aj vôbec, ako im začal plynúť termín z doručenia. Ten je dôležitý z pohľadu zaplatenia prípadných nedoplatkov.

V prípade nástenkového tendra padli dlhoročné tresty

18. októbra (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil na dlhoročné tresty odňatia slobody bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Mariána J. a Igora Š. Zvyšných troch obžalovaných spod obžaloby oslobodil.

SR bude budúci rok hostiť špecialistov z európskych kontrolných inštitúcií
19. októbra (TASR) - Špecialisti z európskych kontrolných inštitúcií prídu na jeseň budúceho roka do Bratislavy. Budú diskutovať o tom, či sa na národnej a medzinárodnej úrovni napĺňajú strategické dokumenty v oblasti životného prostredia.

Podľa expertov je reakcia MV SR na bezpečnostný problém eID neadekvátna

20. októbra (TASR) - Zoskupenie slovenských bezpečnostných profesionálov a firiem sa domnieva, že reakcia štátu na bezpečnostný problém týkajúci sa občianskych preukazov s elektronickým kontaktným čipom – tzv. elektronických identifikačných kariet (eID) je neadekvátna. Konštatuje sa to v stanovisku, ktoré zaslali do redakcie TASR.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk