27.11.2017
ID: 3897upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Platy štátnych a verejných zamestnancov sa, okrem pedagogických pracovníkov, od januára 2018 zvýšia o 4,8 %. Informovala o tom viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová po prvom kole vyjednávania o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa (KZVS) pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona o odmeňovaní zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o KZVS v štátnej službe. Kolektívne zmluvy pre rok 2018 sa majú podľa nej podpísať v prvý decembrový týždeň.

Vláda

Návrh novely zákona upravuje podmienky vývozu umeleckých predmetov
21. novembra (TASR) - Zlepšenie podmienok ochrany hnuteľného kultúrneho dedičstva, zabezpečenie adekvátneho odborného posúdenia predmetov kultúrnej hodnoty, ktorých sa má týkať vývoz z územia SR, ale i zefektívnenie posudzovania žiadosti o povolenie na vývoz je cieľom legislatívnej úpravy zákona o podmienkach vývozu a dovozu predmetov kultúrnej hodnoty a o doplnení zákona o orgánoch štátnej správy v colníctve. Návrh novely predložilo v utorok Ministerstvo kultúry (MK) SR do medzirezortného pripomienkového konania.

Slovensko vyčlení pomoc pre riešenie príčin nelegálnej migrácie v Afrike

22. novembra (TASR) – Slovenská republika poskytne mimoriadny príspevok do Núdzového zvereneckého fondu Európskej únie pre stabilitu a riešenie príčin nelegálnej migrácie a vysídlených osôb v Afrike. Súhlas s tým v stredu vyjadrila vláda. Výška príspevku je milión eur, pomoc sa zameria na región severnej Afriky.


NRSR

Vysokoškolákov vlani ubudlo, školský výbor ich chce získať zo zahraničia
21. novembra (TASR) - Vlani na vysokých školách na Slovensku študovalo 147.680 študentov, pričom medziročne je ich o 10.979 menej. Takmer sedempercentný úbytok zapríčinil demografický pokles populácie maturantov. Na pôde Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport to v utorok skonštatovala štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Oľga Nachtmannová. Výbor vzal výročnú správu na vedomie.

Brannobezpečnostný výbor neodobril rozpočet rezortu vnútra
21. novembra (TASR) – Celkové výdavky Ministerstva vnútra (MV) SR by v roku 2018 mali dosiahnuť 2,4 miliardy eur. Oproti schválenému rozpočtu na tento rok je to nárast o 67,9 milióna eur, čo je 2,91 percenta. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý v utorok neprešiel Výborom NR SR pre obranu a bezpečnosť. Dôvodom bol vyrovnaný počet koaličných a opozičných poslancov. Posledné slovo bude mať najbližšie plénum NR SR.

Zdravotnícky výbor odobril plán oddlžovania nemocníc
21. novembra (TASR) – Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo v utorok odsúhlasili plán oddlžovania nemocníc, s ktorým prišiel minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Nemocnice tak majú dostať zo štátnych aktív peniaze na dlhy, ktoré vznikli do konca minulého roka, najviac však 585 miliónov eur. Tento krok musí ešte odsúhlasiť plénum.

Ministerstvo zdravotníctva cez poslancov upravuje svoju liekovú reformu

21. novembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva mení cez poslancov svoju liekovú reformu. Parlamentný zdravotnícky výbor v utorok na jeho návrh odsúhlasil pozmeňujúci návrh Štefana Zelníka (SNS) k novele zákona o úhradách liekov a zdravotníckych pomôcok. Týka sa liekov pre pacientov so zriedkavými ochoreniami či uzatvárania zmlúv medzi zdravotnými poisťovňami a výrobcami liekov.

Pacienti by sa k lekárom mohli objednávať, za vyšetrenie si majú zaplatiť
22. novembra (TASR) - Myšlienka objednávania k lekárom za peniaze opäť ožila. Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo dostali pred utorkovým (21.11.) rokovaním pozmeňujúci návrh, ktorým by sa zaviedli tzv. doplnkové ordinačné hodiny. Pacient by sa v rámci nich mohol objednať, za vyšetrenie by si však musel zaplatiť. Návrh, o ktorom sa nakoniec nerokovalo a poslanci sa k nemu majú vrátiť v utorok (28.11.), počíta s maximálnou sumou 50 eur.

Tlačové konferencie sa budú konať len v tlačovej miestnosti

22. novembra (TASR) - Tlačové konferencie a brífingy na pôde Národnej rady SR sa budú môcť konať len v tlačovej miestnosti. Zhodli sa na tom jednotlivé poslanecké kluby na stredajšom rokovaní grémia.


Prezident

Vzťahy medzi Slovenskom a Mexikom možno rozvíjať v hospodárskej oblasti
22. novembra (TASR) - Prezidenti Slovenskej republiky Andrej Kiska a Spojených štátov mexických Enrique Peňa Nieto sa v utorok zhodli na tom, že vzťahy medzi oboma krajinami sú na veľmi dobrej úrovni, zároveň však ešte stále existuje priestor na ich veľký rozvoj. "A to osobitne v hospodárskej spolupráci," zdôraznil na tlačovej konferencii prezident Kiska.

Andrej Kiska otvoril v Mexiku podnikateľské fórum, navštívil i centrum startupov

23. novembra (TASR) – Musíme sa sústrediť na inovácie, startupy, na reformu školstva, pretože ak hovoríme, že najhodnotnejšou súčasťou spoločností sú ľudia, tak do nich musíme aj investovať. Slovenský prezident Andrej Kiska to uviedol v stredu na podnikateľskom fóre, ktoré sa konalo v hlavnom meste Mexika, pričom kvalifikovaných ľudí označil za základ spoločnosti.


Ostatné

Colníci zlikvidovali falzifikáty za vyše 30.000 eur

20. novembra (TASR) - Bratislavskí colníci zlikvidovali viac ako 11 tisíc kusov falšovaného tovaru. Na skládke v Zohore skončili falzifikáty v celkovej hodnote 30.734 eur.

EMA sa nepresťahuje do Bratislavy, ale do Amsterdamu, Kodane alebo Milána

20. novembra (TASR) - Slovenská republika v pondelok neuspela v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Bratislavy. Po marci 2019 bude teda EMA sídliť v Amsterdame, Kodani alebo Miláne, ktoré postúpili do druhého kola.

Bratislavskí poslanci schválili zriadenie mestskej mediálnej komisi
e
20. novembra (TASR) – Zastupiteľstvo hlavného mesta SR bude mať mediálnu komisiu. Dohliadať má na to, ako sú vynakladané financie na marketing a mediálnu prezentáciu mesta, taktiež má hodnotiť, či okrem primátora majú vytvorený dostatočný priestor na prezentáciu svojich aktivít i názorov aj poslanci. Predsedom tejto komisie sa stal poslanec Gábor Grendel. Rozhodlo o tom v pondelok mestské zastupiteľstvo.

Ľuďom v štátnej a verejnej službe od januára 2018 vzrastú platy o 4,8 %
20. novembra (TASR) - Platy štátnych a verejných zamestnancov sa, okrem pedagogických pracovníkov, od januára 2018 zvýšia o 4,8 %. Informovala o tom viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová po prvom kole vyjednávania o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa (KZVS) pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona o odmeňovaní zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o KZVS v štátnej službe. Kolektívne zmluvy pre rok 2018 sa majú podľa nej podpísať v prvý decembrový týždeň.

Minister vnútra vypovedal v pondelok pred vyšetrovateľom NAKA
21. novembra (TASR) – Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) sa v pondelok (20.11.) dostavil na základe predvolania na výsluch do sídla Národnej kriminálnej agentúry. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Wäldl.

ÚS SR eviduje šesť sťažností na novembrové voľby do VÚC
22. novembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR eviduje k 22. novembru celkovo šesť sťažností pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa konali 4. novembra. "V predmetných sťažnostiach sa aktuálne vykonávajú nevyhnutné procesné úkony, aby mohli byť predbežne prerokované v pléne Ústavného súdu," informovala v stredu hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

UNB vypovedala zmluvu prevádzkovateľovi spoplatnených parkovísk

22. novembra (TASR) - Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) vypovedala koncesnú zmluvu súkromníkovi, na základe ktorej sú spoplatnené niektoré parkoviská pri niektorých jej zariadeniach. Upozornili na to tento týždeň občianski aktivisti.

Rozpočet súdnictva neumožňuje odstraňovanie sťažených podmienok jeho výkonu

23. novembra (TASR) – Financovanie slovenského súdnictva v celkovej výške 200 miliónov eur v roku 2018 neumožňuje vytvorenie reálnych podmienok na úspešné začatie nevyhnutného procesu okamžitého, etapovitého a účinného odstraňovania nahromadených sťažených podmienok jeho výkonu najmä na preťažených súdoch. Skonštatovalo to Združenie sudcov Slovenska (ZSS) v pondelok (20.11.) počas stretnutia vo Vysokých Tatrách. Vyhlásenie prijaté na hlavnom zhromaždení združenia médiám vo štvrtok poskytol jeho prezident Juraj Sopoliga.

EÚ vypracovala zdravotné profily členských krajín, SR zaostáva za priemerom

23. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok zverejnila správu o zdravotných profiloch 28 členských krajín EÚ za rok 2017. Podľa správy sa zdravotný stav obyvateľov Slovenska od roku 2000 zlepšil, stále však zaostáva za priemerom EÚ.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk