11.12.2017
ID: 3912upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Parlament v stredu 6.12. odsúhlasil návrh na zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) na zdravotné poistenie pre zamestnávateľa. Priniesol ho pozmeňujúci návrh zdravotníckeho výboru k novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Od zamestnávateľov by tak do zdravotných poisťovní za budúci rok malo prísť navyše viac ako 102 miliónov eur.

Vláda

MŠVVŠ prijalo Slovenský kvalifikačný rámec a Národnú sústavu kvalifikácií

4. decembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR oficiálne prijalo Slovenský kvalifikačný rámec (SKKR) a Národnú sústavu kvalifikácií (NSK). Stalo sa tak v pondelok v rámci konferencie Slovenský kvalifikačný rámec - nová éra kvalifikácií v SR, ktorá sa konala v Bratislave. TASR o tom informoval rezort školstva.

Lekári budú môcť predpisovať pacientom lieky na rok vopred

7. decembra (TASR) - Chronickí pacienti nebudú musieť pre recepty na lieky navštevovať ambulancie všeobecných lekárov a špecialistov tak často ako doteraz. Od budúceho roku im budú môcť recept predpísať na rok vopred. Doteraz to bolo šesť mesiacov. Zmenu priniesla novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú v stredu (6.12.) schválil parlament.


NRSR


M. Jankovská nebude kandidovať do Súdnej rady, z ministerstva neodchádza
5. decembra (TASR) - Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (nom. Smeru-SD) nebude kandidovať za členku Súdnej rady SR. Svoj súhlas s kandidatúrou stiahla, oznámila to navrhovateľovi Róbertovi Madejovi (Smer-SD), ktorý jej rozhodnutie berie ako ústretový krok.

Dĺžka praxe advokátskeho koncipienta sa neskráti

5. decembra (TASR) - Dĺžka praxe advokátskeho koncipienta sa neskráti z piatich rokov na tri. Plénum totiž odmietlo novely zákona o advokácii z dielne hnutí Sme rodina a OĽaNO. "Súčasne platná päťročná prax advokátskeho koncipienta sa javí ako neopodstatnene dlhá až diskriminačná oproti iným právnickým profesiám," zhodujú sa poslanci z hnutí OĽaNO a Sme rodina.

Opozícia neuspela, koalícia podržala R. Kaliňáka vo funkcii ministra

6. decembra (TASR) -  Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) ostáva vo vládnej funkcii. Za návrh opozície vysloviť mu nedôveru v stredu po 13-hodinovej rozprave hlasovalo len 53 poslancov zo 128 prítomných.

Odobrila zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky pre zamestnávateľov
6. decembra (TASR) - Parlament v stredu odsúhlasil návrh na zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) na zdravotné poistenie pre zamestnávateľa. Priniesol ho pozmeňujúci návrh zdravotníckeho výboru k novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Od zamestnávateľov by tak do zdravotných poisťovní za budúci rok malo prísť navyše viac ako 102 miliónov eur.

Fungovanie urgentov sa zmení, DSS zase dostanú zmluvy od poisťovní

6. decembra (TASR) – Fungovanie urgentných príjmov sa zmení. Rozdelia sa na dva typy a zdravotné poisťovne na ne budú platiť mesačné paušály. Novinku prináša novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú v stredu schválil parlament. Ministerstvo zdravotníctva si od toho sľubuje ich modernizáciu aj lepšie fungovanie. Novela prináša aj viacero ďalších zmien.

Lekári môžu v ambulanciách zaviesť doplnkové ordinačné hodiny

6. decembra (TASR) - Poslanci v stredu odobrili pozmeňujúci návrh z dielne Tibora Bastrnáka (Most-Híd), ktorým sa zavedú tzv. doplnkové ordinačné hodiny v ambulanciách. Pre lekárov nebudú povinné. Pacient sa v rámci nich bude môcť objednať, za vyšetrenie si však bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur.

Koalícia zdvihne platy ústavných činiteľov o jedno euro cez zákon o DPH

6. decembra (TASR) - Koaliční poslanci zdvihnú platy ústavných činiteľov o jedno euro cez novelu zákona o DPH z dielne ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Pozmeňujúci návrh v stredu predložil predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický (Smer-SD) s tým, že ide o dohodu s rezortom financií.


Prezident


Prezident vymenoval 40 sudcov bez časového obmedzenia
4. decembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval 40 sudcov bez časového obmedzenia. Dekréty o vymenovaní si nové posily okresných súdov prevzali z rúk hlavy štátu v pondelok počas slávnostného aktu v Prezidentskom paláci.

Prezident vymenoval 30 nových profesorov, apeloval na kvalitu školstva

4. decembra (TASR) - Prezident Andrej Kiska vymenoval v pondelok 30 nových profesorov a profesoriek vysokých škôl. Počas príhovoru uviedol, že zachytil výsledky jedného prieskumu, kde ľudia odpovedali, že popri hrozbe teroristických útokov, rastúcej či prehlbujúcej sa sociálnej nerovnosti je práve úpadok nášho školstva to, čoho sa pre budúcnosť našej krajiny obávajú najviac.


Ostatné

Prezident SR musí vymenovať sudcov ÚS z navrhnutých kandidátov

6. decembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska bude musieť vymenovať na tri neobsadené miesta ústavných sudcov z kandidátov, ktorých v minulosti odmietol. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR.

Slovensko podporilo snahy lídrov krajín OSN bojovať proti znečisteniu planéty

6. decembra (TASR) - Aj Slovensko podporilo prijatie rezolúcií zameraných na zastavenie znečisťovania morí a oceánov odpadom z plastov. Zhodli sa na nich v stredu environmentálni lídri členských krajín OSN v Nairobi. Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla.

Platy zamestnancov štátnej a verejnej správy stúpnu budúci rok o 4,8 %
7. decembra (TASR) - Sociálni partneri vo štvrtok na Úrade vlády SR podpísali kolektívne zmluvy vyššieho stupňa, na základe ktorých sa platy zamestnancov štátnej a verejnej správy zvýšia od 1. januára 2018 o 4,8 %, okrem platov pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl, ktorým boli platy navýšené o 6 % od 1. septembra 2017.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk