27.12.2017
ID: 3922upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá okrem iného ruší odvodovú odpočítateľnú položku (OOP) na zdravotné poistenie pre zamestnávateľa, vstúpi od januára do účinnosti bez podpisu prezidenta Andreja Kisku. Hlava štátu sa rozhodla právnu normu nepodpísať, keďže poslanci NR SR po vetovaní zákona Kiskove pripomienky odmietli a schválili zákon v pôvodnom znení.

Vláda

O vrátenie slovenského pasu požiadalo 476 ľudí, získalo ho zatiaľ 368
17. decembra (TASR) - O vrátenie slovenského občianstva požiadalo doteraz na základe výnimky (od 1.2. 2015 do 11.10. 2017) 476 ľudí. Slovenský pas už získalo späť 368 žiadateľov, ďalšie žiadosti ministerstvo vnútra vybavuje. TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Slovenské občianstvo získali späť ľudia s českým občianstvom (159), nemeckým (67), britským (43), americkým (32), austrálskym (24), švajčiarskym (14), kanadským (šesť), talianskym, maďarským (po päť), holandským a luxemburským (po tri), izraelským (dve), belgickým, francúzskym, poľským, rakúskym a rumunským (po jednom).

Vláda má mesačnú prestávku, ministri sa zídu 10. januára
19. decembra (TASR) – Vláda SR sa tento týždeň nezíde na svojom pravidelnom zasadnutí. Prestávka v jej činnosti potrvá mesiac, do 10. januára 2018.


NRSR


Poslanci prelomili veto A. Kisku, OOP sa od januára zruší
21. decembra (TASR) - Odvodová odpočítateľná položka (OOP) na zdravotné poistenie pre zamestnávateľa sa od januára 2018 zruší. Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok 78 hlasmi prelomili veto prezidenta Andreja Kisku a novelu zákona o zdravotnej starostlivosti schválili v pôvodnom znení.

Kiska v odôvodnení svojho veta kritizoval najmä spôsob, akým sa do zákona zrušenie OOP dostalo.


Prezident

Financovanie sociálnych služieb bude podľa stupňa odkázanosti
19. decembra (TASR) - Systém financovania sociálnych služieb na Slovensku sa od budúceho roka upraví. Vyplýva to z novely zákona z dielne rezortu práce, ktorú v utorok podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Prezident odobril zmeny pri obchodovaní s emisnými kvótami
19. decembra (TASR) - Pravidlá obchodovania s emisnými kvótami sa od januára zmenia. Novinky prináša novela zákona o obchodovaní s emisnými kvótami z dielne envirorezortu, ktorá má nastaviť prehľadný systém obchodovania. Právnu normu v utorok podpísal prezident Andrej Kiska.

So zriadením konzulárneho úradu v SR bude musieť súhlasiť minister
19. decembra (TASR) – Zriadenie konzulárneho úradu vedeného honorárnym konzulárnym úradníkom cudzieho štátu na území Slovenska bude podmienené súhlasom nášho ministra zahraničných vecí. Vyplýva to z novely zákona o zahraničnej službe, ktorú v utorok podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právna norma bude účinná od februára 2018.

Prezident podpísal rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť pod 1 % HDP
19. decembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska podpísal rozpočet verejnej správy na budúci rok. Deficit verejných financií má v roku 2018 prvýkrát klesnúť pod hranicu 1 % na úroveň 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku sa má schodok znížiť na 0,1 % HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia.

Ochrana osobných údajov sa zmení
19. decembra (TASR) - Ochrana osobných údajov sa zmení. Prezident SR Andrej Kiska v utorok podpísal nový zákon o ochrane osobných údajov. Právna norma zjednocuje úpravu pre činnosti spadajúce aj nespadajúce pod právo Európskej únie, čo má byť benefitom pre prevádzkovateľov aj dotknuté osoby a bežných ľudí, ktorých osobné údaje sú predmetom spracúvania. Upravujú sa i niektoré oblasti spracúvania osobných údajov pre potreby národnej legislatívy, napríklad ochrana spracúvania rodného čísla alebo zamestnaneckých osobných údajov.

Preplácanie liekov zdravotnými poisťovňami bude mať nové pravidlá
19. decembra (TASR) – Podmienky na vstup liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia sa zmenia. Prezident SR Andrej Kiska podpísal v utorok novinky v kategorizácii a cenotvorbe liekov. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) si od novely zákona o úhradách liekov a zdravotníckych pomôcok sľubuje lepšiu dostupnosť modernej liečby pre slovenských pacientov.

Prezident podpísal novelu DPH, ktorou sa oslobodia humanitárne dary od dane
19. decembra (TASR) - Úpravy v zdaňovaní pre cestovné kancelárie či oslobodenie humanitárnych darcov od dane. Tieto zmeny prinesie novela zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Rezortným športovým strediskom môže byť aj príspevková organizácia

19. decembra (TASR) - Rezortným športovým strediskom sa bude môcť stať aj štátna príspevková organizácia. Dosiaľ ním mohla byť len štátna rozpočtová organizácia. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal novelu zákona o športe z dielne koaličných poslancov Tibora Jančulu, Dušana Tittela (obaja SNS), Ľubomíra Petráka a Dušana Galisa (obaja Smer-SD), ktorá zmeny prináša. Novela prináša aj nový typ zmluvy pre športových odborníkov.

Viaceré nemocnice - neziskovky budú fungovať po novom
21. decembra (TASR) – Nemocnice, ktoré pôsobia ako neziskovky zriadené či spoluzriadené štátom, budú fungovať po novom. Zmena sa dotkne viacerých menších regionálnych nemocníc aj liečebných ústavov. Novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby v stredu (20.12.) podpísal prezident.

A. Kiska nepodpísal zákon o zdravotnej starostlivosti, novela bude aj tak účinná

22. decembra (TASR) - Novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá okrem iného ruší odvodovú odpočítateľnú položku (OOP) na zdravotné poistenie pre zamestnávateľa, vstúpi od januára do účinnosti bez podpisu prezidenta Andreja Kisku. Hlava štátu sa rozhodla právnu normu nepodpísať, keďže poslanci NR SR po vetovaní zákona Kiskove pripomienky odmietli a schválili zákon v pôvodnom znení.


Ostatné

Kočnerova firma žaluje P. Ruska pre zmenku na 26 mil. eur, pojednávanie odročili
18. decembra (TASR) – Okresný súd Bratislava V  odročil v pondelok pojednávanie v prípade zmenky na viac ako 26 miliónov eur, kde na strane žalobcu vystupuje spoločnosť Správa a inkaso zmeniek, s.r.o., Mariána Kočnera a na strane žalovaných Pavol Rusko a spoločnosť Markíza - Slovakia, s.r.o.

Strana NAJ podáva trestné oznámenie na R. Fica a zakladá revolučný výbor
18. decembra (TASR) – Mimoparlamentná strana NAJ podala v pondelok trestné oznámenie na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) za nedbanlivosť v zdravotníctve s následkami zbytočných úmrtí vyše 11.000 občanov. TASR o tom informoval predseda strany Viktor Béreš, ktorý tiež oznámil založenie revolučného výboru.
 
ÚS má po vymenovaní trojice chýbajúcich sudcov opäť štyri senáty
20. decembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR bude mať po vymenovaní troch nových ústavných sudcov opäť štyri senáty. Ich zloženie vyplýva z dodatku k rozvrhu práce ÚS, ktorý dnes na neverejnom zasadaní prijalo plénum ÚS.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk