16.1.2018
ID: 3948upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko mení podmienky vstupu a pobytu cudzincov na obdobie dlhšie ako 90 dní na území SR. Upravuje ich na základe európskej smernice z roku 2016, novelu zákona o pobyte cudzincov v stredu 10.1. schválila vláda. Ustanovujú sa aj práva štátnych príslušníkov tretích krajín na účel výskumu, štúdia, odbornej prípravy alebo dobrovoľníckej služby v Európskej dobrovoľníckej službe a v prípade výskumných pracovníkov aj ich rodinných príslušníkov.

Vláda

MV SR pripravuje register mimovládnych neziskových organizácií
8. januára (TASR) – Informácie o treťom sektore chce štát v budúcnosti sústrediť na jednom mieste. Zriadenie jednotného registra ohlásilo ministerstvo vnútra, ktoré predložilo na pripomienkovanie návrh zákona o registri mimovládnych neziskových organizácií. Na jeho príprave participovalo s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Operačný program Výskum a inovácie prejde aktualizáciou
10. januára (TASR) – Operačný program Výskum a inovácie na obdobie rokov 2014-2020 prejde aktualizačnými zmenami. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu na rokovaní vlády predniesla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). Vláda tento návrh schválila.

Vláda schválila zmeny v cudzineckej politike Slovenska
10. januára (TASR) – Slovensko mení podmienky vstupu a pobytu cudzincov na obdobie dlhšie ako 90 dní na území SR. Upravuje ich na základe európskej smernice z roku 2016, novelu zákona o pobyte cudzincov v stredu schválila vláda. Ustanovujú sa aj práva štátnych príslušníkov tretích krajín na účel výskumu, štúdia, odbornej prípravy alebo dobrovoľníckej služby v Európskej dobrovoľníckej službe a v prípade výskumných pracovníkov aj ich rodinných príslušníkov.

Vláda zvýšila platy hasičov a horských záchranárov o necelých päť percent
10. januára (TASR) – Platové ohodnotenie príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a príslušníkov Horskej záchrannej služby (HZS) sa v roku 2018 zlepší. Vláda v stredu odsúhlasila nariadenie, ktorým zvyšuje ich platové tarify o 4,8 percenta. Rovnaký nárast zaznamenajú od 1. januára všetci zamestnanci v štátnej službe.


NRSR


Národná rada SR má nový videokonferenčný systém
11. januára (TASR) - Národná rada SR má nový videokonferenčný systém. Slúžiť má poslancom aj zamestnancom, ktorí pravidelne komunikujú so zahraničnými inštitúciami. Využitím systému sa z dvojdňových služobných ciest do zahraničia stane dvojhodinová záležitosť. Informovala o tom Kancelária NR SR.


Prezident


Prezident vymenoval a povýšil do funkcie troch generálov OS SR
9. januára (TASR) – Ozbrojené sily SR získali ďalšieho jednohviezdičkového generála. Prezident SR Andrej Kiska vymenoval v utorok na návrh vlády do vojenskej hodnosti brigádny generál náčelníka štábu strategického plánovania OS SR Slavomíra Staviarskeho.


Ostatné


Papierovú zdravotnú dokumentáciu pacienta nahradí elektronická

6. januára (TASR) - Doterajšie papierové zdravotné karty pacientov nahradia vďaka ostrému spusteniu systému ezdravie od januára z veľkej časti elektronické. Jednotlivé vyšetrenia tak vďaka zavedeniu domény evyšetrenie do praxe bude možné podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) realizovať „bez papiera“.

SOI bude kontrolovať dodržiavanie zákona o plastových taškách

6. januára (TASR) - Od začiatku roka sú v obchodoch plastové tašky povinne spoplatnené. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zatiaľ možné porušenie nekontrolovala, ale obchodníci sa takýmto kontrolám v budúcnosti nevyhnú. Obchodné reťazce sa na túto skutočnosť pripravili v predstihu.

Úrad priemyselného vlastníctva nezaregistroval kotlebovcom logo

8. januára (TASR) - Úrad priemyselného vlastníctva odmietol kotlebovcom zaregistrovať ich logo do registra ochranných známok. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, môžu ho dať preskúmať. Vyplýva to z vyjadrení riaditeľky odboru známok a dizajnov úradu Zdeny Hajnalovej.

Na Úrade špeciálnej prokuratúry došlo od začiatku januára k personálnym zmenám

8. januára (TASR) - Na Úrade špeciálnej prokuratúry došlo od začiatku januára k personálnym zmenám. "Po odchode zástupcu špeciálneho prokurátora Jána Zanovita do dôchodku bol na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) po absolvovaní výberového konania vymenovaný od 1. januára tohto roku do funkcie zástupcu špeciálneho prokurátora Alexander Bíró, ktorý dovtedy zastával funkciu povereného riaditeľa odboru ekonomickej kriminality," informovala v pondelok hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

L. Miko sa ujal funkcie vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

8. januára (TASR) - Ladislav Miko sa v pondelok oficiálne ujal funkcie vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. TASR o tom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia tohto úradu.

NKÚ plánuje 23 kontrol, pozrie sa na hospodárenie v lesoch či na služby seniorom

9. januára (TASR) - Poskytovanie sociálnych služieb pre seniorov, hospodárenie v slovenských lesoch či financie smerujúce do prezbrojenia alebo stav ciest druhej a tretej triedy. To sú niektoré z oblastí, na ktoré sa chcú v roku 2018 zamerať kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk