22.1.2018
ID: 3955upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Napomôcť implementácii elektronického vládnutia a elektronizácii ďalších služieb v školstve, predovšetkým upraviť príslušné ustanovenia školského zákona tak, aby neboli prekážkou aplikácie zákona o e-Governmente, je cieľom poslaneckej zmeny zákona o výchove a vzdelávaní, známeho aj ako školský zákon. Tie v stredu 17.1. na vláde predniesla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS). Vláda s novelou zákona súhlasila.

Vláda

MŠVVaŠ SR: Zmluva na poradenstvo je rámcová, suma nemusí byť vyčerpaná
16. januára (TASR) - Zmluva na poradenské služby pre Operačný program (OP) Výskum a inovácie je rámcovou dohodou, keď je stanovená maximálna suma, ktorá však nemusí byť vyčerpaná. Verejný obstarávateľ totiž nemôže presne vedieť a dopredu zadefinovať, v akom množstve bude služby využívať. Uviedlo to v utorok Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v reakcii na kritiku opozičnej poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO).

Rezort školstva by mal riadiť experimentálne overovania
17. januára (TASR) – Odstránenie nesprávnej praxe, v rámci ktorej riaditelia školských zariadení vydávajú vo veciach výchovy a vzdelávania rozhodnutia v správnom konaní, je cieľom poslaneckej zmeny zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú v stredu na vláde predniesla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS). Po novom by rezort školstva mal riadiť experimentálne overovania a nie iba rozhodovať. Vláda s novelou zákona súhlasila.

Podmienky vývozu umeleckých predmetov budú presnejšie stanovené

17. januára (TASR) - Zlepšenie podmienok ochrany hnuteľného kultúrneho dedičstva, zabezpečenie adekvátneho odborného posúdenia predmetov kultúrnej hodnoty, ktorých sa má týkať vývoz z územia SR, ale i zefektívnenie posudzovania žiadosti o povolenie na vývoz je cieľom legislatívnej úpravy zákona o podmienkach vývozu a dovozu predmetov kultúrnej hodnoty a o doplnení zákona o orgánoch štátnej správy v colníctve. Návrh novely z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR v stredu schválila vláda, bude sa ním teda zaoberať parlament.

Zmena v školskom zákone pomôže elektronizácii služieb v tejto oblasti
17. januára (TASR) – Napomôcť implementácii elektronického vládnutia a elektronizácii ďalších služieb v školstve, predovšetkým upraviť príslušné ustanovenia školského zákona tak, aby neboli prekážkou aplikácie zákona o e-Governmente, je cieľom poslaneckej zmeny zákona o výchove a vzdelávaní, známeho aj ako školský zákon. Tie v stredu na vláde predniesla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS). Vláda s novelou zákona súhlasila.


NRSR

Predseda NR SR sa na Bratislavskom hrade stretol s viac ako 50 diplomatmi

18. januára (TASR) – Po 25 rokoch samostatnosti vie Slovenská republika ešte hlbšie oceniť postoj krajín, ktorého sa jej dostalo v čase, keď pomoc a ochranu najviac potrebovala. Uviedol to predseda Národnej rady SR Andrej Danko na novoročnej recepcii, ktorú na Bratislavskom hrade organizuje pre diplomatický zbor akreditovaný v SR.


Ostatné

Súdna rada je vo štvrtej voľbe kandidáta Všeobecného súdu EÚ v najlepšej pozícii

16. januára (TASR) – Slovensko sa už takmer tri roky pokúša nájsť rešpektovaného právnika, ktorý by sa mohol stať dodatočným sudcom na Všeobecnom súde Európskej únie v Luxemburgu. Súdna rada absolvuje na konci januára v poradí už štvrtý pokus zvoliť kandidáta na tento medzinárodný súdny post. Tentoraz je zrejme v najlepšej situácii.

Slovensko otvorilo svoje predsedníctvo vo Fóre OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu
17. januára (TASR) - Predsedníctvo Slovenska vo Fóre pre bezpečnostnú spoluprácu (FBS) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa ponesie v duchu inklúzie, transparentnosti a spolupráce. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek to uviedol v stredu na otvorení prvého tohtoročného stretnutia FBS vo viedenskom sídle OBSE.

Ústavný súd ešte nevie, kedy bude rozhodovať o rokovacom poriadku NRSR
19. januára (TASR) - Ústavný súd ešte nevie, kedy bude rozhodovať o tom, či je rokovací poriadok Národnej rady SR v súlade s Ústavou SR alebo nie. Vyplýva to z vyjadrení hovorkyne ústavného súdu Martiny Ferencovej.

Ombudsmanka sa obrátila na ÚS, deti podľa nej nemôžu byť viazané platiť za odpad

19. januára (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR s návrhom o posúdenie súladu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady s ústavou. Ombudsmanka je totiž presvedčená, že deti nemôžu byť zákonom zaviazané platiť poplatky za odvoz a likvidáciu odpadu. TASR o tom informoval poradca pre médiá a komunikáciu Kancelárie verejného ochrancu práv Ján Glovičko.

Vlani prokurátori ÚŠP riešili 178 trestných vecí týkajúcich sa extrémizmu
19. januára (TASR) - V minulom roku riešil Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dovedna 178 trestných vecí týkajúcich sa extrémizmu. Obvinených bolo 47 osôb. Na štyri osoby bola podaná obžaloba a s deviatimi osobami uzatvoril prokurátor dohodu o vine a treste. Právoplatne bolo odsúdených 11 osôb. Informovala TASR v piatok hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Predseda SZPB vyznamenal troch poslancov Národnej rady SR
19. januára (TASR) – Predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Pavol Sečkár vyznamenal medailou M. R. Štefánika II. stupňa poslancov Národnej rady SR Dušana Jariabka (Smer-SD), Tibora Bernaťáka (SNS) a Ladislava Petráka (Smer-SD). TASR o tom informoval vedúci mediálneho oddelenia SZPB Vladimír Mikunda.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk