29.1.2018
ID: 3963upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Funkcionári, ktorí zastávali významné verejné funkcie v zahraničí aj na Slovensku, by mali byť pod prísnejším drobnohľadom. Postarať sa o to má zmena zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu, ktorú v utorok schválili poslanci Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Posledné slovo bude mať plénum.

Vláda

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz o slovenský pas 2130 ľudí
21. januára (TASR) - Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17.7. 2010 do 19.1. 2018) o slovenský pas 2130 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (550). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

O vrátenie slovenského pasu požiadalo 498 ľudí, získalo ho zatiaľ 389

21. januára (TASR) - O vrátenie slovenského občianstva požiadalo doteraz na základe výnimky (od 1.2. 2015 do 19.1. 2018) 498 ľudí. Slovenský pas už získalo späť 389 žiadateľov, ďalšie žiadosti ministerstvo vnútra vybavuje. TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Slovensko nanovo definuje skutkovú podstatu trestného činu terorizmu
21. januára (TASR) – Slovensko bude mať novú trestnoprávnu úpravu v oblasti boja proti terorizmu. Pripravilo ju ministerstvo spravodlivosti, ktoré zohľadnilo medzinárodné záväzky Slovenskej republiky, názory odborníkov a rieši i niektoré problémy aplikačnej praxe. Novela Trestného zákona, ktorá je v pripomienkovom konaní, preberá tiež európske pravidlá týkajúce sa procesných záruk pre deti, ktoré sú podozrivé či obvinené v trestnom konaní. Z ich výsluchu sa má kvôli zabezpečeniu ochrany vyhotovovať obrazovo-zvukový záznam.

Opatrenia na boj so suchom si vyžiadajú desiatky miliónov eur
23. januára (TASR) - Na opatrenia na zníženie dôsledkov sucha a jeho prevenciu má do roku 2021 smerovať 59 miliónov eur. Peniaze pôjdu najmä z eurofondov. Vyplýva to z návrhu Akčného plánu na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody z dielne envirorezortu. Celkovo by však na nevyhnutné opatrenia podľa ministerstva životného prostredia bolo potrebných minimálne 140 miliónov eur.

MH SR odstúpilo od memoranda so spoločnosťou European Uranium Resources
23. januára (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR odstúpilo od Memoranda o porozumení v energetickom sektore so spoločnosťou European Uranium Resources z konca roka 2012. Informoval o tom v utorok šéf MH SR Peter Žiga po stretnutí s primátorom mesta Košice Richardom Rašim (obaja Smer-SD).

Na parkoviskách štátnych nemocníc sa bude môcť naďalej bezplatne parkovať
23. januára (TASR) - Na parkoviskách štátnych nemocníc sa bude môcť naďalej bezplatne parkovať. Potvrdilo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.
Rezort to skonštatoval po tom, čo vyhodnotil dotazníky z jednotlivých nemocníc, v ktorom mali uviesť skúsenosti s touto novinkou zavedenou od leta minulého roka.

Vedecké projekty musia byť okrem cudzieho jazyka písané aj v slovenčine

24. januára (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MSVVaŠ) SR v reakcii na otvorený list, ktorý šéfke rezortu Martine Lubyovej (nominantka SNS) a premiérovi SR Robertovi Ficovi (Smer-SD) adresovali vedci z platformy Žijem vedu, pre TASR uviedlo, že v zmysle zákona o štátnom jazyku musí byť vedecký projekt napísaný okrem cudzieho jazyka aj v slovenčine.

Vláda schválila zameranie slovenskej bilaterálnej rozvojovej pomoci
Bratislava 24. januára (TASR) - Značka slovenskej bilaterálnej rozvojovej pomoci SlovakAid bude aj tento rok viditeľná vo viacerých krajinách sveta. Slovenská republika na tento účel vyčlení dokopy 15 miliónov eur, zameranie pomoci v stredu schválila vláda. Okrem tradičných štátov ako Afganistan alebo Keňa sa Slovensko zameria i na krajiny ako Sýria, ktoré sú zdrojom utečencov.


NRSR


Poslanci by mali v tomto roku stráviť v pléne 82 dní

21. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR plánujú stráviť v pléne tento rok 82 dní. Toľko dní je určených v harmonograme schôdzí na rok 2018. Počet sa môže zmeniť podľa toho, ako dlho budú schôdze trvať. Tiež môžu pribudnúť mimoriadne zasadnutia.

Poslanci aj verejnosť by mohli mať lepší prehľad v zmenách zákonov

22. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR, ale aj verejnosť by mohli mať lepší prehľad o zmenách v zákonoch, ktoré navrhujú ich kolegovia. Zabezpečiť to má novela rokovacieho poriadku, ktorú predložili na najbližšiu schôdzu poslanci Peter Kresák (Most-Híd) a Peter Štarchoň (Sme rodina).

Leteckí dopravcovia majú polícii poskytovať údaje o pasažieroch

23. januára (TASR) – Leteckí dopravcovia by mali byť povinní zasielať niektoré údaje o svojich pasažieroch polícii. Predpokladá to návrh novely zákona o Policajnom zbore, ktorému v utorok dali koaličnými hlasmi zelenú poslanci Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a odporučili jeho schválenie v pléne.

Funkcionári z verejných pozícií majú byť pod prísnejším drobnohľadom

23. januára (TASR) – Funkcionári, ktorí zastávali významné verejné funkcie v zahraničí aj na Slovensku, by mali byť pod prísnejším drobnohľadom. Postarať sa o to má zmena zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu, ktorú v utorok schválili poslanci Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Posledné slovo bude mať plénum.

Výbor odobril zákon o kyberbezpečnosti, o jeho potrebe hovorila aj SIS

23. januára (TASR) - Definovať efektívne opatrenia pre bezpečnosť národného kybernetického priestoru je cieľom nového zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý v utorok hlasmi koalície odobrili poslanci z Ústavnoprávneho výboru NR SR a právnu normu odporučili schváliť aj v pléne. Zákon, ku ktorému prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania celkovo 706 pripomienok, vypracoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v spolupráci s aparátom vicepremiéra pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Branno-bezpečnostný výbor schválil zrušenie poplatku za cirkevný sobáš
23. januára (TASR) – Administratívny poplatok za cirkevný sobáš vo výške desať eur by sa mal zrušiť. Na utorkovom zasadnutí Výboru pre obranu a bezpečnosť Národnej rady SR to presadil poslanec Jozef Buček (Smer-SD). Zákon o správnych poplatkoch navrhuje zmeniť cez vládny návrh zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu, ktorý je v parlamente už v druhom čítaní. Návrh Bučeka podporili všetci prítomní členovia výboru.

Ústavnoprávny výbor dal zelenú čiastočnej exekučnej imunite obcí a miest
23. januára (TASR) - Mestá a obce by mali mať exekučnú imunitu na verejnoprospešné činnosti, ako je dodávka vody, tepla či odvoz odpadu. V novele zákona o súdnych exekútoroch to navrhujú poslanci koaličného Mosta-Híd. Právnu normu v utorok odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a odporučili schválenie novely aj v pléne.

Prihlášky do škôlok a škôl má byť možné podávať elektronicky
23. januára (TASR) - Prihlášky do materských, základných, špeciálnych aj stredných škôl by žiaci a ich rodičia mohli podávať aj elektronicky. V novele zákona o výchove a vzdelávaní to navrhujú poslanci Národnej rady SR za SNS Eva Smolíková, Andrej Danko, Tibor Bernaťák a Tibor Jančula. Právnu normu v utorok schválili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. Posledné slovo bude mať blížiace sa plénum.

Súdy majú byť povinné informovať o pochybeniach znalcov
23. januára (TASR) – Činnosť znalcov, tlmočníkov a prekladateľov by mala byť od marca 2018 pod väčšou verejnou kontrolou. Postarať sa o to má novela ich statusového zákona, ktorú v utorok netradične na pôde Justičného paláca v Bratislave jednohlasne odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. Zmeny tiež majú pomôcť týmto profesiám pri výkone ich činnosti.

Minister získa novú právomoc voči ZVJS, rozhodol výbor v Justičnom paláci
23. januára (TASR) – Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa má dostať pod kontrolu ministra spravodlivosti. Postarať sa o to má novela zákona o ZVJS, ktorej dali jednohlasne zelenú členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. Konečné slovo bude mať plénum. Poslanci zasadli netradične na pôde Justičného paláca v Bratislave, kde mali výjazdové rokovanie spojené s prehliadkou väznice.


Ostatné

Vznikla webová aplikácia, ktorá prináša informácie o majetku politikov
22. januára (TASR) - Platforma Verejne.Digital spúšťa novú webovú aplikáciu Profil.Verejne.Digital určenú na jednoduché prehliadanie informácií o slovenských politikoch. V prvej fáze zobrazuje súčasných či bývalých poslancov a poslankyne Národnej rady SR zoradených podľa množstva nehnuteľností, ktoré vlastnia. Informujú o tom Rastislav Lenhardt a Michal Malý z občianskeho združenia Chcemvediet.sk.

Prokurátorka protestuje voči metodike kompenzácií pre reštituentov
22. januára (TASR) – Krajská prokuratúra v Bratislave podala protest voči uzneseniu, ktorým v máji schválili mestskí poslanci metodiku vyplácania rozdielu medzi trhovým a regulovaným nájomným pre vlastníkov reštituovaných bytov v hlavnom meste. Prokurátorka v proteste žiada zrušenie tohto uznesenia z dôvodu jeho nezákonnosti. Vyplýva to zo zverejneného materiálu, o ktorom by malo mestské zastupiteľstvo rokovať vo februári.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk