5.2.2018
ID: 3970upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Definovať efektívne opatrenia pre bezpečnosť národného kybernetického priestoru je cieľom nového zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý v utorok 88 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Právnu normu, ku ktorej prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania celkovo 706 pripomienok, vypracoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v spolupráci s aparátom vicepremiéra pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Vláda

Tri organizácie zodpovednosti výrobcov pre obaly prišli o autorizáciu
29. januára (TASR) - Tri organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) pre obaly a neobalové výrobky prišli od januára o autorizáciu. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vydalo rozhodnutia o zrušení ich autorizácie na výkon činnosti, informuje na svojom webe.

MZ upustilo od pôvodného návrhu, laici budú môcť viesť lekárne aj naďalej
29. januára (TASR) - Laici budú môcť viesť lekárne aj naďalej. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR totiž upustilo od návrhu, aby ich viedli iba farmaceuti. "Museli sme posúdiť ústavnosť takéhoto zásahu, aby neprišlo k tomu, že by bolo Slovensko žalované za zmenu podmienok a následne by muselo vyplácať odškodné," vysvetlila rozhodnutie rezortu jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Vláda súhlasí s navrhovanou čiastočnou exekučnou imunitou miest a obcí
31. januára (TASR) – Vláda súhlasí so zavedením exekučnej imunity pre vymedzený druh majetku obcí a miest, ktorú v Národnej rade SR presadzujú poslanci strany Most-Híd. Na stredajšom zasadnutí odobrila novelu Exekučného zákona, ktorá je v parlamente v druhom čítaní. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) však poukázala na neúplnosť navrhovanej právnej úpravy, poslanci majú zvážiť jej doplnenie.

Majetok zaistený v trestnom konaní budú spravovať daniari
31. januára (TASR) – Zaisťovanie majetku v trestnom konaní a jeho správa by mali byť v budúcnosti efektívnejšie. Je to hlavným cieľom návrhu zákona o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku, ktorý v stredu schválila vláda. Zaistený majetok bude v budúcnosti spravovať Finančné riaditeľstvo SR.

Od mája tohto roka majú prvýkrát vzrásť príplatky za prácu
31. januára (TASR) – Od 1. mája tohto roka by si mohli zamestnanci finančne prilepšiť. Vláda súhlasí s novelou Zákonníka práce, ktorou sa majú zvýšiť príplatky za nočnú a sviatočnú prácu, ako aj zaviesť príplatky za prácu v sobotu a v nedeľu. Právnu normu pripravila trojica poslancov Ján Podmanický, Martin Glváč a Ľubomír Petrák (všetci Smer-SD).

Legálne vymáhanie pokút za diaľničné známky nie je iba slovenský problém
31. januára (TASR) – Nie je pravda, že zahraničným vodičom na Slovensku nehrozia pokuty za jazdu po diaľniciach bez platnej známky. Rovnako ako slovenskí vodiči napríklad v Rakúsku alebo Česku sú aj zahraniční vodiči pokutovaní na Slovensku, teda priamo na mieste. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Karolína Ducká ako reakciu na stredajšie vyjadrenie podpredsedu KDH Pavla Zajaca, že ministerstvo dopravy posiela približne 40.000 pokút ročne slovenským majiteľom vozidiel za neplatnú technickú a emisnú kontrolu, no od zahraničných vodičov pokutu za nezakúpenie diaľničnej známky vymáhať nevie.


NRSR


Funkcionári vo verejných pozíciách majú byť pod väčším drobnohľadom

29. januára (TASR) - Funkcionári, ktorí zastávali významné verejné funkcie v zahraničí aj na Slovensku, by mali byť pod prísnejším drobnohľadom. Postarať sa o to má zmena zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu, ktorú v pondelok prerokoval parlamentný finančný výbor. K právnej norme schválil výbor aj pozmeňujúce návrhy z dielne poslancov vládneho Smeru-SD. Lepšie sa napríklad zadefinujú podmienky zaistenia a správy majetku podliehajúcemu medzinárodnej sankcii či podmienky zaradenia osoby na zoznam sankcionovaných osôb.

Bezpečnosti kybernetického priestoru má od apríla napomôcť nový zákon

30. januára (TASR) - Definovať efektívne opatrenia pre bezpečnosť národného kybernetického priestoru je cieľom nového zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý v utorok 88 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Právnu normu, ku ktorej prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania celkovo 706 pripomienok, vypracoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v spolupráci s aparátom vicepremiéra pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Povinné e-schránky pre mimovládne organizácie sa posúvajú na február 2019
30. januára (TASR) - Organizácie z mimovládneho sektora si nemusia aktivovať elektronické schránky od mája tohto roku. Táto povinnosť sa im posúva na február 2019. Zmenu navrhol v utorok v pléne poslanec vládneho Smeru-SD Peter Šuca a Národná rada (NR) SR ju pri hlasovaní odobrila. Posun sa týka právnických osôb, ktoré nie sú zapísané v obchodnom registri. Ide teda najmä o organizácie z mimovládneho sektora.

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií povedie V.Sloboda, ľudskoprávny A.Verešová
30. januára (TASR) - Novým predsedom parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií je Vladimír Sloboda z SaS. Ľudskoprávny výbor povedie Anna Verešová z OĽaNO. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR tajným hlasovaním.

Počet obecných poslancov sa nezníži
1. februára (TASR) - Počet poslancov obecných zastupiteľstiev sa nezníži. Národná rada SR totiž 127 hlasmi schválila pozmeňujúci návrh Petra Antala z Mosta-Híd. Ten zmenil pôvodný zámer novely zákona o obecnom zriadení, ktorým bolo aj zníženie počtu obecných poslancov. Zákon ako taký schválili poslanci 81 hlasmi.

Leteckí dopravcovia budú polícii poskytovať údaje o pasažieroch

1. februára (TASR) – Leteckí dopravcovia budú od 25. mája 2018 povinní zasielať niektoré údaje o svojich pasažieroch polícii. Vyplýva to z novely zákona o Policajnom zbore SR, ktorú vo štvrtok 86 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Funkcionári z verejných pozícií budú pod prísnejším drobnohľadom
1. februára (TASR) - Funkcionári, ktorí zastávali významné verejné funkcie v zahraničí aj na Slovensku, budú pod prísnejším drobnohľadom. Postará sa o to zmena zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu, ktorú schválila Národná rada SR.

Za nového člena Súdnej rady SR poslanci zvolili advokáta Michala Mišíka
1. februára (TASR) - Novým členom Súdnej rady SR sa stal advokát Michal Mišík. Vo štvrtkovej tajnej voľbe o tom rozhodli poslanci Národnej rady SR, ktorí mu odovzdali 66 hlasov. Volilo ich 130, rozhodol tak jediný hlas. Mišíka do funkcie navrhol predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD). Nikto iný nekandidoval.


Prezident

Základné problémy zdravotne znevýhodnených ľudí sú stále nevyriešené

30. januára (TASR) – Za posledné dva roky sa v oblasti zdravotne znevýhodnených ľudí takmer nič nezmenilo. Okrem malých detailov zostali ich základné problémy stále nevyriešené. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska počas utorkového prijatia členov organizácií zastupujúcich zdravotne znevýhodnených ľudí.

Armáda musí míňať transparentne a afektívne

1. februára (TASR) - Pokiaľ si Ozbrojené sily (OS) SR chcú udržať vysokú, viac ako 70-percentnú dôveryhodnosť verejnosti, musia míňať prostriedky na svoju modernizáciu transparentne, koncepčne a efektívne. Prezident a vrchný veliteľ ozbrojených síl SR Andrej Kiska to uviedol pri príležitosti štvrtkového veliteľského zhromaždenia náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Milan Maxima.


Ostatné

Súdna rada SR zvolila I. Rumanu za kandidáta Všeobecného súdu EÚ
29. januára (TASR) – V poradí tretím kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu by sa mal stať sudca Najvyššieho súdu SR Ivan Rumana. V opakovanej voľbe ho na pondelkovom zasadnutí zvolila Súdna rada SR, v tajnej voľbe Rumanu podporilo 11 z celkovo 14 prítomných členov. Kandidatúru ešte musí odsúhlasiť vláda.

SR predstavila v Bruseli chystané opatrenia pre čisté ovzdušie
30. januára (TASR) - Eurokomisár pre životné prostredie Karmenu Vella si pozval v utorok do Bruselu zástupcov deviatich členských krajín Európskej únie vrátane Slovenska, aby im pripomenul, že ich krajiny dlhodobo nespĺňajú limity EÚ pre oxid dusnatý a tuhé častice PM10. Slovensko predstavilo najnovšie merania a chystané opatrenia pre čisté ovzdušie. Uviedol to štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla.

Ombudsmanka M. Patakyová ocenila reformy na súde

30. januára (TASR) – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová ocenila v utorok reformné opatrenia, ktoré od nástupu do funkcie postupne zaviedla predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová. TASR informovala Alexandra Važanová z referátu komunikácie s verejnosťou Kancelárie NS SR.

EK vyzvala 9 krajín vrátane SR na predloženie krokov proti znečistenému ovzdušiu
30. januára (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok vyzvala deväť členských krajín EÚ, medzi ktorými je aj Slovensko, aby do konca budúceho týždňa predložili nové účinné opatrenia na zníženie úrovne znečistenia ovzdušia. Eurokomisár pre životné prostredie Karmenu Vella naznačil, že v opačnom prípade im hrozí právne konanie.

Najvyšší súd definitívne stopol ťažbu uránu v lokalite Čermeľ – Jahodná
31. januára (TASR) - V lokalite Čermeľ – Jahodná sa urán ťažiť nebude. Najvyšší súd (NS) SR definitívne rozhodol o nepredĺžení platnosti geologického prieskumu uránu pri Košiciach.  Ukončil tak súdne konanie a potvrdil zákonnosť rozhodnutia Ministerstva životného prostredia SR. Informoval o tom v stredu referát komunikácie s verejnosťou Kancelárie NS SR.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk