12.2.2018
ID: 3979upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Štát môže vyvlastňovať súkromné pozemky, na ktorých sa nachádzajú environmentálne záťaže a ich majitelia nesúhlasia s ich odstránením. Odobrila to v stredu Národná rada SR, keď 101 hlasmi schválila novelu zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže z dielne ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd). Poslanci ju prijali v zrýchlenom režime.

Vláda

Vláda sompletizovala Súdnu radu SR
7. februára (TASR) – Súdna rada SR je po viac ako štvrťroku opäť kompletná. Vláda v stredu vymenovala za jej členov Branislava Jablonku a Magdalénu Hromcovú. Nominácie predložila podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Vláda schválila kandidatúru I. Rumanu na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ

7. februára (TASR) – V poradí tretím kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu je sudca Najvyššieho súdu SR Ivan Rumana. Jeho kandidatúru v stredu schválila vláda, ktorá odobrila výsledok minulotýždňovej voľby v Súdnej rade. Ministrovi zahraničných vecí uložila predložiť kandidatúru generálnemu tajomníkovi Rady EÚ.

V každom okrese má fungovať pohotovostná lekáreň do 22.00 h
7. februára (TASR) - V každom okrese má po novom fungovať minimálne jedna pohotovostná lekáreň. Otvorená má byť do 22.00 h. Novinku prináša novela zákona o liekoch, ktorú v stredu schválila vláda. Lekárne majú byť k dispozícii tak dlho, ako budú otvorené ambulantné pohotovosti.

Vláda vyčlenila 382.330 eur pre poradenské centrá na prevenciu násilia na ženách
7. februára (TASR) – Na činnosť 20 poradenských centier na prevenciu násilia na ženách a domáceho násilia v prvom štvrťroku tohto roka vláda SR zo svojej rezervy v stredu vyčlenila 382.330 eur. Ďalších 99.000 eur pôjde pre Inštitút pre výskum práce a rodiny na zabezpečenie prevádzky bezplatnej nonstop linky pre ženy zažívajúce násilie a koordináciu systému.


NRSR

Ministerstvo školstva bude riadiť experimentálne overovania

7. februára (TASR) - Ministerstvo školstva získa od 15. marca kompetenciu riadiť experimentálne overovania, nie iba rozhodovať. Vyplýva to z novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve z dielne poslancov koaličnej SNS, ktorú v stredu 134 hlasmi schválili členovia snemovne.

Tehotné ženy budú na urgente oslobodené od desaťeurového poplatku
6. februára (TASR) – Tehotné ženy budú na urgente v nemocnici oslobodené od poplatku. Znamená to, že ak ho navštívia aj z dôvodu "planého poplachu", nezaplatia za ošetrenie desať eur. Takúto zmenu schválili v utorok poslanci v pléne cez pozmeňujúci návrh k zákonu o radiačnej ochrane. Platiť by mala od polovice marca tohto roka.

Štát by mal byť pri udeľovaní pokút v rámci ezdravia benevolentnejší

6. februára (TASR) – Štát bude pri udeľovaní pokút za nepripojenie sa do elektronického zdravotníctva benevolentnejší. Poslanci v parlamente v utorok odobrili, aby uloženie sankcie zdravotníkovi nebolo povinnosťou, ale možnosťou.

Pravidlá preplácania liekov na výnimky sa prechodne zmiernia
6. februára (TASR) - Podmienky preplácania liekov na výnimky z verejného zdravotného poistenia sa do konca roka majú prechodne zmierniť. Od začiatku roka na ne platia limity, koľko maximálne z ich ceny môžu zdravotné poisťovne uhradiť. Poslanci v pléne v utorok odsúhlasili, že to vo výnimočných prípadoch môže byť viac ako 90 až 75 percent z ceny.

Štát môže vyvlastňovať súkromné pozemky s envirozáťažami

7. februára (TASR) - Štát môže vyvlastňovať súkromné pozemky, na ktorých sa nachádzajú environmentálne záťaže a ich majitelia nesúhlasia s ich odstránením. Odobrila to v stredu Národná rada SR, keď 101 hlasmi schválila novelu zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže z dielne ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd). Poslanci ju prijali v zrýchlenom režime.

Osemročné gymnáziá v Bratislave môžu prijať 10 percent detí

7. februára (TASR) - Osemročné gymnáziá v Bratislave budú môcť prijať do prvých ročníkov viac ako päť percent detí z populačného ročníka. Kvótu z piatich na desať percent navrhol zvýšiť poslanec Jaroslav Paška (SNS) v novele školského zákona, ktorú priniesli jeho stranícki kolegovia. Parlament zmenu odobril.

Ľudia sa budú môcť uchádzať o príspevok na presťahovanie za prácou

8. februára (TASR) - Zvýšenie záujmu ľudí vycestovať za prácou, či zjednodušenie podmienok zamestnávania ľudí z tretích krajín. Toto sú zmeny, ktoré prinesie novela zákona o službách zamestnanosti, ktorú vo štvrtok definitívne schválil parlament.

Mestá a obce získajú od apríla čiastočnú exekučnú imunitu

8. februára (TASR) - Mestá a obce získajú od apríla exekučnú imunitu na verejnoprospešné činnosti, ako je dodávka vody, tepla či odvoz odpadu. Prináša im ju novela zákona o súdnych exekútoroch od poslancov koaličného Mosta-Híd, ktorú vo štvrtok podporilo 118 členov snemovne.


Ostatné

SR sa prvý raz od vstupu do EÚ zapojí do centralizovaného hodnotenia liekov

5. februára (TASR) - Slovensko sa prvý raz od vstupu do Európskej únie (EÚ) zapojí do centralizovaného procesu hodnotenia liekov. Do takýchto procedúr EÚ sa zapája Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). "Spomínaným krokom sa stávame plnohodnotnejším členom Európskej liekovej agentúry (EMA)," pripomína šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová.

Slovensko pripravuje pravidlá nominácie na európskeho prokurátora
5. februára (TASR) – Slovensko začalo s hľadaním svojho zástupcu v budúcej Európskej prokuratúre. Ministerstvo spravodlivosti pripravuje legislatívu, ktorá upraví spôsob jeho výberu na národnej úrovni. Predbežná informácia o tom bola zverejnená na portáli Slov-lex. Verejnosť môže zasielať pripomienky do 15. februára.

ÚVO zriadil Inštitút verejného obstarávania, zdôrazňuje prevenciu pred pokutami

5. februára (TASR) – Pondelok je deň, ktorý má byť prelomový pre vnímanie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Verejnosť by ho už nemala vnímať ako takpovediac úradnícky, ktorý rozhoduje "od stola", odtrhnúc od reality, ale ako proklientsky úrad, nezávislý kontrolný orgán, ochotný pomôcť verejným obstarávateľom. Konštatoval to v Banskej Bystrici jeho predseda Miroslav Hlivák, ktorý sa na pôde Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) stretol s jeho šéfom Jánom Lunterom. Práve tento kraj mal v poslednom období za predchádzajúceho predsedu problémy v oblasti verejného obstarávania (VO) a ÚVO voči nemu začína štyri správne konania, ktoré sa zrejme nezaobídu bez pokuty.

Dôvera a Union uspeli na súde v Luxemburgu, ukázali na nedovolenú štátnu pomoc
5. februára (TASR) - Súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union ZP uspeli na súde v Luxemburgu. Išlo o podnet vo veci nedovolenej štátnej pomoci v prípade Spoločnej zdravotnej poisťovne (SZP) a Všeobecnej zdravotnej poisťovne. TASR o tom informoval Branislav Cehlárik, manažér PR odboru Dôvery.

Vládu majú v Súdnej rade zastupovať aj B. Jablonka a M. Hromcová
6. februára (TASR) – Vládu by mali v Súdnej rade SR zastupovať Branislav Jablonka a Magdaléna Hromcová. Ich vymenovanie navrhla podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Materiál zverejnil Úrad vlády v programe stredajšieho (7.2.) rokovania kabinetu.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk