19.3.2018
ID: 4027upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Majetok zaistený v trestnom konaní majú spravovať daniari Zaisťovanie majetku v trestnom konaní a jeho správa by mali byť v budúcnosti efektívnejšie. Je to hlavným cieľom návrhu zákona o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku, ktorý v stredu poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Zaistený majetok má v budúcnosti spravovať Finančné riaditeľstvo SR.

Vláda
 
Slovenské väznice a policajné stanice opäť navštívia experti Rady Európy
14. marca (TASR) – Na Slovensko prídu experti z Európskeho výboru na zabránenie mučeniu a neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CPT). Delegácia Rady Európy uskutoční šiestu pravidelnú návštevu SR od 19. do 28. marca 2018. Vláda sa v stredu oboznámila so zložením delegácie a uložila viacerým ministrom podpísať poverovacie listiny pre jej členov.

Pašeráci prevážajú tovar cez hranice aj malými leteckými zariadeniami
13. marca (TASR) - Pašeráci začínajú na prevoz nelegálneho tovaru cez hranice čoraz častejšie používať malé letecké zariadenia. Štát preto hľadá spôsoby, ako tomu zabrániť. Slovensko o tejto veci diskutuje aj s Ukrajinou. Obe krajiny sa zhodli, že ak zistia takúto trestnú činnosť, budú sa o nej vzájomne informovať. Vyplýva to zo správy hlavného hraničného splnomocnenca Slovenskej republiky za minulý rok. Vláda SR ju v stredu vzala na vedomie.

Investície do opatrení proti suchu pomôžu zlepšiť životné prostredie
14. marca (TASR) - Akčný plán na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody H2ODNOTA JE VODA schválila vláda na stredajšom zasadnutí. Ide o historicky prvý prierezový dokument v uvedenej problematike. Jeho súčasťou sú opatrenia vo viacerých oblastiach a sektoroch. Od vodného hospodárstva, cez opatrenia v sídelnej krajine, poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve, až po výskum a vzdelávanie v oblasti dôsledkov sucha a nedostatku vody. Ich realizácia si vyžiada viac ako 140 miliónov eur.

MZ bude centrálne obstarávať lineárne urýchľovače za desiatky miliónov eur

14. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva finišuje s prípravou centrálneho obstarávania lineárnych urýchľovačov. Súťaž spustí v najbližších dňoch.
     

NRSR

Zákon vrátený prezidentom odobrili poslanci bez jeho pripomienok
13. marca (TASR) - Parlament v utorok neodobril pripomienky prezidenta SR Andreja Kisku, pre ktorý koncom februára vrátil do parlamentu návrh zákona o radiačnej ochrane. Z vecného hľadiska sa tak v zákone nič nemení, bude v znení, ako ho poslanci schválili ešte začiatkom februára tohto roka. Mení sa iba jeho účinnosť, tá nebude 15. marca, ale 1. apríla.

V cudzineckej politike Slovenska nastanú od mája zmeny
13. marca (TASR) – Slovensko mení od mája podmienky vstupu a pobytu cudzincov na obdobie dlhšie ako 90 dní na území SR. Upravuje ich na základe európskej smernice z roku 2016, a to cez novelu zákona o pobyte cudzincov, ktorú v utorok 83 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Právna norma ustanovuje aj práva štátnych príslušníkov tretích krajín na účel výskumu, štúdia, odbornej prípravy alebo dobrovoľníckej služby v Európskej dobrovoľníckej službe a v prípade výskumných pracovníkov aj ich rodinných príslušníkov.

Zavedenie doplnkových ordinačných hodín sa odkladá na 1. január 2019
13. marca (TASR) - Zavedenie doplnkových ordinačných hodín v ambulanciách lekárov, pri ktorých by si pacienti platili za vyšetrenie do 30 eur, sa posúva z 1. mája 2018 na 1. januára 2019. Väčšina pléna NR SR totiž v utorok podporila pozmeňujúci návrh Juraja Blanára (Smer-SD), ktorý predložil k novele zákona o treťom pilieri.

Zviera sa už nemá považovať za vec, psy sa majú povinne čipovať
13. marca (TASR) – Zviera sa už viac nemá na Slovensku považovať za vec. Zaviesť sa tiež majú opatrenia proti množiteľom, povinné čipovanie psov i opatrenia proti týraniu zvierat. Novinky prináša novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú v utorok parlament posunul do druhého čítania. Materiál prináša zmeny aj v Občianskom zákonníku. Novelou rieši aj trávenie zvierat na sídliskách a cirkusy.
 
Plénum vzalo na vedomie správu ombudsmanky o porušovaní práv v reštitúciách
14. marca (TASR) - V reštitučných konaniach je porušované základné právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov. Zistila to verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá o tom informuje v mimoriadnej správe. Navrhuje aj riešenia. Správu vzali poslanci na vedomie.

Novým šéfom výboru na kontrolu činnosti VOS je Eduard Heger
14. marca (TASR) - Novým predsedom Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva sa stal poslanec OĽaNO Eduard Heger.

Poslanci nezvolili dosť kandidátov do disciplinárnych senátov, voľbu si zopakujú
14. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady SR v stredu zvolili za kandidáta do disciplinárnych senátov sudkyňu Danu Wänkeovú. V tajnom hlasovaní však nevybrali dostatočný počet kandidátov a tak si voľbu zopakujú. Postupujú do nej nezvolení nominanti. Voľbou ukončili 28. schôdzu Národnej rady SR, trvala dva dni.
 

Ostatné

Prokurátor ÚŠP podal trestné oznámenie na R. Kaliňáka a funkcionárov polície
12. marca (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko podal v pondelok trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a vysokopostavených policajných funkcionárov.

Vedenie BSK diskutovalo s ÚVO o efektívnom spôsobe verejného obstarávania
12. marca (TASR) - Verejný obstarávateľ, ktorý chce za tovary, prácu či služby získať naozaj najlepšiu ponuku, sa musí naučiť používať v tendroch aj iné kritériá ako len najnižšiu cenu. Zdôraznil to predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák, ktorý o spôsoboch efektívneho verejného obstarávania hovoril v pondelok popoludní s vedením Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

EP vyzval 11 krajín EÚ vrátane Slovenska, aby ratifikovali Istanbulský dohovor
13. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu vyzvali 11 členských štátov EÚ, ktoré ešte neratifikovali Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu - známy aj ako Istanbulský dohovor -, aby tak čo najrýchlejšie urobili. Výzva sa týka aj Slovenska.

ÚV nemusí dať plénu správu o tom, kedy ho SIS informovala o talianskej mafii
13. marca (TASR) - Úrad vlády nebude musieť dať Národnej rade SR správu o tom, kedy presne bol informovaný Slovenskou informačnou službou (SIS) o nebezpečenstve vyplývajúcom z pôsobenia talianskej mafie na východnom Slovensku. Plénum totiž odmietlo návrh lídra OĽaNO Igora Matoviča, aby parlament zaviazal vládu takúto správu do siedmich dní dodať.

Oznámenie zo strany rezortu zdravotníctva bude vybavené zákonným spôsobom
13. marca (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR eviduje od piatka (9.3.) trestné oznámenie zo strany ministerstva zdravotníctva na osoby a spoločnosti, ktoré uzatvárali zmluvy s dodávateľmi zdravotníckej techniky a požadovali zato províziu. TASR o tom informovala v utorok hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Brexit je pre Slovensko príležitosťou prilákať späť Slovákov žijúcich v Británii
13. marca (TASR) - Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie je pre Slovensko príležitosťou prilákať späť Slovákov, ktorí v ňom žijú. Zhodla sa na tom Medzirezortná koordinačná skupina pre brexit so zástupcami zamestnávateľov a ďalšími predstaviteľmi mimovládneho sektora.

Slovensko uzavrelo svoje predsedníctvo vo Fóre OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu
14. marca (TASR) - Slovensko sa počas svojho predsedníctva vo Fóre pre bezpečnostnú spoluprácu (FBS) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) usilovalo byť nestranným sprostredkovateľom diskusií v čase rastúcej polarizácie a odlišných názorov medzi zúčastnenými štátmi. Uviedol to v stredu vo Viedni stály predstaviteľ SR pri OBSE a predseda Fóra Radomír Boháč.
 
Súčasná vládna koalícia by v predčasných voľbách stratila väčšinu

14. marca (TASR) - Ak  by sa najbližší víkend konali predčasné parlamentné voľby, súčasná vládna koalícia by získala iba 61 mandátov. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií agentúry FOCUS.

Predstavitelia GP, PMÚ, NKÚ podpísali s predsedom ÚVO dohody o spolupráci
15. marca (TASR) - Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák podpísal dohody o spolupráci s generálnym prokurátorom (GP) SR Jaromírom Čižnárom, predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karolom Mitríkom a predsedom Protimonopolného úradu (PMÚ) SR Tiborom Menyhartom.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.



© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk