26.3.2018
ID: 4036upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Novovymenovaná vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) schválila vo štvrtok svoje programové vyhlásenie. Stotožnila sa pritom s programom doterajšej vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorá skončila predčasne po vládnej kríze vyvolanej vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dokument schválila vláda s pripomienkami.

Vláda

P. Pellegrini odovzdal prezidentovi vynovený návrh na ministrov

21. marca (TASR) - Dezignovaný premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) odovzdal v stredu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi druhý návrh na členov jeho vlády. Oproti pôvodnému zoznamu, ktorý hlava štátu odmietla, došlo k zmene v nominácii na post ministra vnútra. Ten má namiesto Jozefa Ráža ml. zastávať Tomáš Drucker, ktorého má na poste ministra zdravotníctva vystriedať Andrea Kalavská.

Komoru učiteľov chce rezort školstva zriadiť zákonom
21. marca (TASR) – Komoru učiteľov chce Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ) zriadiť zákonom. Má byť samosprávnym, nezávislým, reprezentatívnym a rovnocenným partnerom so širokou členskou základňou. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie a protokolu rezortu školstva Ria Feik Achbergerová.

Envirorezort pokračuje v zmenách zákonov, ktoré zvýšia ochranu vody
21. marca (TASR) – Ministerstvo životného prostredia pokračuje v legislatívnych zmenách, ktoré zvýšia ochranu vody na Slovensku alebo reagujú na fenomén sucha. Envirorezort to uviedol pri príležitosti Svetového dňa vody (22.3.). Podľa ministra Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) si jeho rezort pripomína Svetový deň vody v ostatných mesiacoch takmer každý deň. "V rezortných i medzirezortných skupinách odborníkov, ktorí pracujú na tom, ako zachovať a ochrániť to najcennejšie, čo máme," uviedol v tlačovej správe.

Slovensko sa odvolá voči verdiktu Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu
21. marca (TASR) - Slovensko sa odvolá voči verdiktu Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) v Luxemburgu, potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Ide o podnet súkromných zdravotných poisťovní Dôvera a Union ZP vo veci nedovolenej štátnej pomoci v prípade Spoločnej zdravotnej poisťovne a Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

Vláda schválila svoje programové vyhlásenie
22. marca (TASR) – Novovymenovaná vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) schválila vo štvrtok svoje programové vyhlásenie. Stotožnila sa pritom s programom doterajšej vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorá skončila predčasne po vládnej kríze vyvolanej vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dokument schválila vláda s pripomienkami.

Výmena vlády si žiada zmeny v NRSR, J.Blanár a K.Cséfalvayová povedú dva výbory
22. marca (TASR) - Výmena vlády si vyžiadala aj personálne zmeny v Národnej rade SR. A to aj na čele dvoch výborov.Mandátovo-imunitnému má po novom šéfovať Juraj Blanár (Smer-SD). Vo funkcii nahradí Richarda Rašiho, ktorý z parlamentu odišiel na pozíciu vicepremiéra pre investície a informatizáciu. Predsedníčkou zahraničného výboru má byť Katarína Cséfalvayová z klubu Mosta-Híd. Doteraz post zastával František Šebej (Most-Híd), no ten z parlamentu odišiel.

Slováci sa pri implementácii národného programu inšpirovali Fínmi
22. marca (TASR) – Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania chce rezort školstva predložiť do medzirezortného pripomienkového konania v najbližšom čase. Počas celého obdobia budú slovenským expertom pri jeho implementácii pomáhať fínski experti, ktorí boli na Slovensku od utorka (20.3.). Vo štvrtok to počas tlačovej konferencie uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS).

Školskí odborári žiadajú vládu, aby do konca apríla schválila valorizáciu platov
22. marca (TASR) – Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku žiada novú vládu, aby do konca apríla schválila valorizáciu tarifných platov pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva a učiteľov vysokých škôl. Uviedol to vo vyhlásení predseda školských odborárov Pavel Ondek.

Vláda nemusí poslancov informovať, koľkokrát bol ÚV informovaný o mafii
23. marca (TASR) - Vláda nemusí informovať Národnú radu SR o tom, koľkokrát bol Úrad vlády Slovenskou informačnou službou (SIS) informovaný o prepojení niekdajších blízkych spolupracovníkov Roberta Fica na taliansku mafiu.

Rada vlády pre MNO odmietla konšpirácie o mimovládnych neziskových organizáciách
23. marca (TASR) - Rada vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie (MNO) odmietla konšpirácie o mimovládnom sektore. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválila na svojom štvrtkovom (22.3.) zasadnutí.


NRSR

Kancelária NRSR obstaráva stavebné práce na hrade za takmer 14 mil. eur bez DPH

21. marca (TASR) - Kancelária Národnej rady SR obstaráva stavebné práce na Bratislavskom hrade za takmer 14 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Informuje o tom v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania zverejnenom vo vestníku verejného obstarávania.

R. Fico bude sedieť v hospodárskom výbore, R. Kaliňák v ústavnoprávnom
23. marca (TASR) - Expremiér Robert Fico (Smer-SD) bude ako poslanec parlamentu členom Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) bude pracovať ako člen Ústavnoprávneho výboru. Rozhodli o tom v piatok poslanci hlasovaním.

J. Blanár a K. Cséfalvayová boli zvolení za predsedov výborov
23. marca (TASR) - Predsedom Mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR sa stal Juraj Blanár (Smer-SD). V tajnom hlasovaní o tom 110 hlasmi rozhodli poslanci. Blanár vo funkcii nahrádza Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý sa stal vicepremiérom pre investície a informatizáciu.

Prezident

Prezident A. Kiska sa poďakoval organizátorom zhromaždení Za slušné Slovensko

20. marca (TASR) - Prezident Andrej Kiska sa v utorok stretol s organizátormi zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko a poďakoval im za to, že boli slušné a kultivované. Spoločne sa zhodli na tom, že Slovensko potrebuje obnoviť dôveru vo vládu.

Prezident nepodpísal zákon o radiačnej ochrane,obhliadky mŕtvych sa menia aj tak
21. marca (TASR) - Podmienky pri vykonávaní obhliadok mŕtvych tiel sa upravia, aj keď prezident Andrej Kiska nepodpísal zákon o radiačnej ochrane. Bude platiť bez jeho podpisu. Pre časť o obhliadkach Kiska zákon pôvodne vetoval, ale poslanci jeho veto prelomili. Zákon okrem obhliadok upravuje aj podmienky preplácania liekov na výnimky z verejného zdravotného poistenia a oslobodzuje tehotné ženy na urgente v nemocnici od poplatku. O prezidentovom rozhodnutí informovala jeho kancelária.

Nový minister spravodlivosti má latku nastavenú veľmi vysoko
22. marca (TASR) - Nový minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) má vďaka svojej predchodkyni vo funkcii Lucii Žitňanskej (Most-Híd) latku v rezorte nastavenú veľmi vysoko. Vyhlásil to prezident SR Andrej Kiska, ktorý prijal vo štvrtok Žitňanskú vo svojom úrade.

Podmienky pre vojakov na zahraničných cvičeniach sa zlepšia

23. marca (TASR) - Pôsobenie vojakov v aktívnych zálohách bude atraktívnejšie. Lepšie podmienky budú mať aj profesionálni vojaci vyslaní na plnenie úloh v zahraničí. Počíta s tým novela zákona o brannej povinnosti, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska a ktorou sa súčasne mení aj zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov.

V cudzineckej politike Slovenska nastanú od mája zmeny
23. marca (TASR) – Slovensko mení od mája podmienky vstupu a pobytu cudzincov na obdobie dlhšie ako 90 dní na území SR. Upravuje ich na základe európskej smernice, a to cez novelu zákona o pobyte cudzincov, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Ostatné

Vyšetrovanie vraždy novinára J. Kuciaka intenzívne pokračuje
20. marca (TASR) - Vyšetrovanie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka naďalej intenzívne pokračuje. Pre TASR to v utorok uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Slovensko na summite v Bruseli po prvýkrát nemusí zastupovať premiér

21. marca (TASR) – V prípade, ak prezident SR Andrej Kiska vymenuje do štvrtka novú vládu na čele s Petrom Pellegrinim (Smer-SD), na summite Európskej únie nás bude reprezentovať on. Pokiaľ sa tak nestane, v hre je aj možnosť, že Slovensko nebude mať na summite premiéra. Pre TASR to uviedla šéfredaktorka portálu Euractiv.sk Zuzana Gabrižová.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.




© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk