11.6.2018
ID: 4108upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Od novembra by mali fungovať kontaktné body pre obete trestných činov. V každom kraji by mali od novembra fungovať tzv. kontaktné body pre obete trestných činov. Ich vytvorenie je financované z fondov Európskej únie sumou 4.124.384,81 eura. Ako ďalej informuje na svojej webovej stránke Ministerstvo vnútra SR, priestory sú jednou z častí projektu Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete.

Vláda

Úrad vlády chce prilákať budúcich právnikov do štátnej služby

4. júna (TASR) - Predseda vlády SR Peter Pellegrini a vedúci Úradu vlády SR Igor Federič dnes, v pondelok 4. júna 2018 na Úrade vlády SR v Bratislave podpísali memorandum s dekanmi Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Cieľom memoranda je vytvoriť priestor pre študentov práva, aby sa už počas štúdia mohli oboznámiť s legislatívnym procesom a tvorbou zákonov. "Sľubujeme si od toho, že sa nielen niečo naučia, ale pre niektorých to môže byť inšipiráciou následne pracovať pre štát," povedal predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Policajný exprezident T. Gašpar skončil v polícii
4. júna (TASR) – Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar už je v civile. Policajný zbor opustil ku koncu mája, ako to avizoval počas minulotýždňovej tlačovej konferencie. Pre TASR to potvrdila Silvia Keratová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Vojenskej polícii pribudnú nové kompetencie
4. júna (TASR) – Vojenskej polícii by mali pribudnúť nové kompetencie. Navrhuje ich Ministerstvo obrany (MO) SR, ktoré predložilo v pondelok na pripomienkovanie novelu jej statusového zákona. Po novom by mala mať za úlohu aj ochranu lietadiel vo vojenských službách, riadenie premávky vozidiel zahraničných armád na území Slovenska a plnenie úloh vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv.

Od novembra by mali fungovať kontaktné body pre obete trestných činov

5. júna (TASR) - V každom kraji by mali od novembra fungovať tzv. kontaktné body pre obete trestných činov. Ich vytvorenie je financované z fondov Európskej únie sumou 4.124.384,81 eura. Ako ďalej informuje na svojej webovej stránke Ministerstvo vnútra SR, priestory sú jednou z častí projektu Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete.

Aj keď SR neuznáva homosexuálne zväzky, niektoré práva im priznať môže
5. júna (TASR) - Slovensko neuznáva inštitút registrovaného partnerstva alebo homosexuálneho manželstva, pretože ho právny poriadok SR nepozná. Ústava SR vymedzuje len manželstvo, a to ako jedinečný zväzok muža a ženy. V reakcii na utorňajší rozsudok Súdneho dvora EÚ (ECJ) v prípade Coman-Hamilton o zákonnosti manželstva osôb rovnakého pohlavia to uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Zuzana Drobová.

Obaja manželia rovnakého pohlavia majú právo na pobyt na Slovensku
5. júna (TASR) - Rodinný príslušník občana Európskej únie (EÚ) môže využívať právo na pobyt na Slovensku, ak ho u nás sprevádza. Ministerstvo vnútra (MV) SR tak reagovalo na utorňajší rozsudok Súdneho dvora EÚ (ECJ) v prípade Coman-Hamilton o zákonnosti manželstva osôb rovnakého pohlavia.

MV SR: Styčný dôstojník agentúry Frontex bude sídliť v Bratislave
6. júna (TASR) - Styčný dôstojník Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) bude sídliť na Slovensku v Bratislave. Ako TASR ďalej informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR, vyplýva to z Memoranda o porozumení medzi naším rezortom vnútra a Frontexom. V utorok 5. júna ho v Luxemburgu podpísali ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) a výkonný riaditeľ organizácie Fabrice Leggeri.

Slovensko a Francúzsko budú úzko spolupracovať aj ďalšie štyri roky

6. júna (TASR) - Slovensko a Francúzsko chcú počas najbližších štyroch rokov spolupracovať vo viacerých oblastiach, napríklad v energetike alebo cestovnom ruchu. Vyplýva to z akčného plánu slovensko-francúzskeho strategického partnerstva na roky 2018-2022, ktorý v stredu schválila vláda.

Najviac osvedčení Slováka žijúceho v zahraničí vydali krajanom v Srbsku

6. júna (TASR) – Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSZŽ) vydal v roku 2017 celkovo 2025 osvedčení Slováka žijúceho v zahraničí. Vyplýva to zo správy o podpore krajanov, ktorú v stredu schválila vláda.

Vláda schválila NPRVaV, ktorý určí smerovanie školstva na nasledujúce roky

6. júna (TASR) – Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV), ktorý určí smerovanie slovenského školstva na nasledujúcich desať rokov, schválila v stredu vláda. Dokument z dielne rezortu školstva predstavila na rokovaní vlády ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS). Vláda schválila zároveň aj akčný plán číslo 1 Implementačného plánu NPRVaV, ktorý sa dotkne rokov 2018-2019. Zvyšné štyri akčné plány vzala vláda na vedomie.

MŠVVaŠ vyhlásilo výzvu na podporu gramotnosti žiakov v rôznych oblastiach
7. júna (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR vyhlásilo vo štvrtok v rámci prioritnej osi Vzdelávanie operačného programu Ľudské zdroje novú výzvu s alokáciou 15 miliónov eur. Jej cieľom je skvalitniť výchovno-vzdelávací proces a študijné výsledky žiakov v oblasti matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti na základných školách. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Aktuálne žiada na Slovensku o azyl 56 ľudí
7. júna (TASR) - O azyl na Slovensku aktuálne žiada 56 ľudí. Od začiatku roka o azyl u nás žiadalo 64 osôb, pričom jednej ho Slovensko udelilo, ďalší piati u nás dostali doplnkovú ochranu. Ako ďalej TASR informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR, ľudia, ktorí žiadajú na Slovensku o azyl, sa nachádzajú v pobytových táboroch v Opatovskej Novej Vsi a v Rohovciach, ako aj v Záchytnom tábore v Humennom. Všetky tri zariadenia spadajú pod Migračný úrad rezortu vnútra.


NRSR

Výbor súhlasí, aby sa rozhodnutia súdov o ITP nezverejňovali
5. júna (TASR) - Súhlasy súdov, ktoré vydávajú v súvislosti s využitím informačno-technických prostriedkov (ITP), sa zrejme už nebudú sprístupňovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o súdoch, ktorý v utorok takmer jednohlasne odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili ho schváliť aj v pléne.

Prokuratúra si zákonné úlohy plnila, zlepšila sa kvalita rozhodovania
5. júna (TASR) - Prokuratúra si úlohy, ktoré jej ukladali zákony a uznesenia vlády, v roku 2017 splnila. Zlepšila sa rýchlosť trestného konania, podarilo sa ukončiť veľkú časť trestných vecí, kde vyšetrovanie trvalo viac ako dva roky a zlepšila sa aj kvalita rozhodovania. V správe o činnosti prokuratúry za minulý rok to konštatuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Jeho referát v utorok odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR.

RTVS podpísala dodatok k zmluve so štátom na deväť miliónov eur
5. júna (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) podpísala dodatok k zmluve so štátom, ktorý jej prinesie deväť miliónov eur. Informoval o tom na rokovaní mediálneho výboru parlamentu šéf RTVS Jaroslav Rezník. Hovoril aj o potrebe úpravy financovania RTVS a zastal si nového programového riaditeľa Mareka Ťapáka, ktorý vystúpil v konšpiračnom médiu Slobodný vysielač.

TASR mala vlani kladný hospodársky výsledok vo výške 62.951 eur
5. júna (TASR) - Tlačová agentúra (TA) SR dosiahla v roku 2017 celkové výnosy vo výške 5.260.552 eur. Náklady vrátane dane z príjmu boli vynaložené vo výške 5.197.601 eur. TASR vykázala kladný hospodársky výsledok vo výške 62.951 eur. Vyplýva to z Výročnej správy o činnosti a hospodárení TASR za rok 2017, ktorú poslanci v parlamentnom mediálnom výbore vzali na vedomie.

Výbor dal zelenú valorizácii výsluhových dôchodkov vojakov a policajtov
5. júna (TASR) – Výsluhové dôchodky sa majú v roku 2018 zvýšiť o pevne stanovenú sumu. Predpokladá to novela zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú v utorok podporili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. Posledné slovo bude mať plénum. S návrhom prišiel vtedy ešte zastupujúci minister vnútra Peter Pellegrini (Smer-SD), valorizácia by sa mala v nasledujúcich troch rokoch (2018 až 2021) dotknúť celkom 46.000 osôb.

Ústavnoprávny výbor podporil zmeny v azylovom konaní
5. júna (TASR) – Azylové konanie by malo prejsť zmenami. Prináša ich návrh novely azylového zákona, ktorý v utorok odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili právnu normu schváliť aj v pléne.

Vstup zamestnávateľov do systému duálneho vzdelávania má byť efektívnejší
5. júna (TASR) - Vstup zamestnávateľov a predovšetkým malých a stredných podnikov vrátane živnostníkov do systému duálneho vzdelávania by mal byť efektívnejší. Počíta s tým návrh novely zákona o odbornom vzdelávaní a prípravy z dielne ministerstva školstva, ktorú v utorok odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a právnu normu odporučili schváliť aj v pléne.


Ostatné

V slovenských väzeniach sa nachádza 50 odsúdených na doživotie
7. júna (TASR) - V súčasnosti sa v slovenských väzeniach nachádza vo výkone trestu odňatia slobody 50 odsúdených na doživotie. TASR o tom vo štvrtok informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Najvyšší súd SR zamietol dovolanie Andreja Babiša v kauze ÚPN (2)
7. júna (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR zamietol dovolanie českého premiéra Andreja Babiša v spore s Ústavom pamäti národa (ÚPN) o jeho spolupráci s ŠtB. TASR o tom informovala vo štvrtok večer hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk