18.6.2018
ID: 4116upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Právny poriadok neumožňuje Ministerstvu vnútra (MV) SR zverejniť hodnotenie priebehu vyšetrovania trestného činu. Okrem toho ho rezort ani nemá k dispozícii. V reakcii na výzvu prezidenta SR Andreja Kisku, aby vedenie rezortu vo vhodnej forme zverejnilo hodnotenie priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej to uviedol tlačový odbor MV.

Vláda

Pellegrini po schôdzke s Orbánom: Základom našej prosperity je jednota
12. júna (TASR) - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) sú veľmi efektívne pri presadzovaní názorov ľudí stredoeurópskeho regiónu, povedal v utorok v Budapešti predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) po schôdzke s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Minister G. Gál by mal v júni predstaviť nový zákon o justičnej štátnej službe
13. júna (TASR) – Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) zrejme predloží tento mesiac do medzirezortného pripomienkovania návrh zákona o justičnej štátnej službe, aj keď je stále otázne jeho finančné krytie. Minister to uviedol na utorkovom (12.6.) stretnutí s médiami.

Slovensko má šesť národných priorít pre implementáciu Agendy 2030
13. júna (TASR) - Návrh národných priorít implementácie Agendy 2030 schválila v stredu vláda SR. Predložil ho vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD). Návrh je výsledkom participatívneho procesu a vznikol v spolupráci s aktérmi a Radou vlády SR pre Agendu 2030 pre udržateľný rozvoj.

Slovensko kúpi v New Yorku budovy na diplomatické účely
13. júna (TASR) - Vláda dala v stredu súhlas na začatie obstarávania nehnuteľností, v ktorých majú sídliť Stála misia SR pri OSN a Generálny konzulát (GK) SR v New Yorku. Tie v súčasnosti pôsobia v spoločnom prenájme, ktorý však nespĺňa všetky ich požiadavky. Ceny vhodných nehnuteľností sa pohybujú okolo 20 miliónov dolárov pre GK a 17 miliónov dolárov pre stálu misiu.

MZ SR nevyhovelo petíciám za obnovenie záchraniek s lekárom vo viacerých mestách

13. júna (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva nevyhovelo petíciám za obnovenie fungovania staníc rýchlej lekárskej pomoci v Kysuckom Novom Meste, Levoči a Tornali. Informuje o tom na svojom webe. Od januára v týchto mestách za pacientmi nejazdia sanitky s lekármi, ale so zdravotníckymi záchranármi.

Správy OECD i ŠŠI konštatujú neuspokojivé výsledky vo výchove a vzdelávaní

13. júna (TASR) – Neuspokojivé výsledky vo výchove a vzdelávaní konštatujú viaceré správy Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI) i OECD. Poukazujú na zhoršujúce sa výsledky žiakov a študentov v monitoringoch, testovaní PISA a medzinárodnom porovnaní. Vyplýva to z materiálu Správa o mládeži 2018 z dielne rezortu školstva. Vláda vzala správu na vedomie.

Envirorezort bude na Stratégii ochrany ovzdušia spolupracovať so Svetovou bankou
13. júna (TASR) - Svetová banka sa zapojí do prípravy Stratégie ochrany ovzdušia, envirorezortu pomôže najmä s analýzami nákladovej efektivity opatrení. Ministerstvo životného prostredia SR informovalo, že s ňou podpísalo zmluvu o spolupráci. MŽP na stretnutí zastupoval štátny tajomník Norbert Kurilla a Svetovú banku Antony Thompson, regionálny manažér Svetovej banky pre Bulharsko, ČR a SR.

Právny poriadok nám neumožňuje zverejniť hodnotenie priebehu vyšetrovania
13. júna (TASR) - Právny poriadok neumožňuje Ministerstvu vnútra (MV) SR zverejniť hodnotenie priebehu vyšetrovania trestného činu. Okrem toho ho rezort ani nemá k dispozícii. V reakcii na výzvu prezidenta SR Andreja Kisku, aby vedenie rezortu vo vhodnej forme zverejnilo hodnotenie priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej to uviedol tlačový odbor MV.


NRSR

Ambulantné pohotovosti majú lekári slúžiť povinne
12. júna (TASR) - Ambulantné pohotovostné služby, o ktoré nemá nikto záujem, majú lekári slúžiť povinne na základe rozpisu samosprávnych krajov. Za službu dostanú menej peňazí ako tí, ktorí sa prihlásia dobrovoľne. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Ide o zmeny, ktoré iniciovalo ministerstvo zdravotníctva v reakcii na aktuálnu situáciu so zabezpečením pohotovostí.

Poslanci stopli návrh na obmedzenie interrupcií
13. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR neobmedzili možnosti podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva. Schválili totiž procedurálny návrh Juraja Blanára (Smer-SD), aby sa ďalej o tomto návrhu nerokovalo a tak o zákone samotnom.

Vo viacerých výboroch sa vymenili poslanci
13. júna (TASR) - Nezaradený poslanec a šéf mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý sa presunie zo Zahraničného výboru Národnej rady SR do ústavnoprávneho. Národná rada SR totiž odobrila návrh skupiny poslancov na túto zmenu. Beblavý zahraničný výbor označoval ako trestný.
     
Plénum odobrilo valorizáciu výsluhových dôchodkov vojakov a policajtov
13. júna (TASR) – Výsluhové dôchodky sa v roku 2018 zvýšia o pevne stanovenú sumu. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú v stredu 122 hlasmi schválili poslanci NR SR. S návrhom prišiel vtedy ešte zastupujúci minister vnútra Peter Pellegrini (Smer-SD), valorizácia by sa mala v nasledujúcich troch rokoch (2018 až 2021) dotknúť celkom 46.000 osôb.

Od 1. júla vzrastie základný príspevok pre opatrovateľov na 369,36 eura
13. júna (TASR) - Od 1. júla tohto roka sa zvýši peňažný príspevok na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) pre všetky skupiny poberateľov. Po novom bude výška tohto príspevku stanovená pevnou sumou. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú v stredu schválil parlament výraznou väčšinou.

Uzatváranie skládok dostane jasnejšie pravidlá, emisie limity

13. júna (TASR) - Štát dostane väčšie právomoci v uzatváraní skládok a ich prevádzkovatelia už nemajú mať možnosť vyhovárať sa napríklad na nevysporiadané vlastnícke práva. Na problémy, ktoré sa pri uzatváraní skládok vyskytli, reaguje novela zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady SR.

Poslanci schválili zákon o rybárstve, má prispieť k ochrane vôd aj rybárov

13. júna (TASR) - Rybárstvo na Slovensku sa má po vyše 15 rokoch riadiť novou modernou legislatívou. Poslanci Národnej rady SR totiž schválili návrh nového zákona o rybárstve, od ktorého si envirorezort okrem aktualizácie zastaraného právneho rámca sľubuje aj lepšiu ochranu vôd.

Poslanci odobrili zmeny v slúžení pohotovostí aj rezidentskom programe
13. júna (TASR) - Parlament schválil legislatívne zmeny, ktoré majú pomôcť riešiť situáciu s fungovaním ambulantných pohotovostí od júla. Služby, o ktoré nemá nikto záujem, majú lekári slúžiť povinne na základe rozpisu samosprávnych krajov. Za službu dostanú menej peňazí ako tí, ktorí sa prihlásia dobrovoľne. Poslanci odobrili pozmeňujúci návrh parlamentného výboru pre zdravotníctvo k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Vstup zamestnávateľov do systému duálneho vzdelávania bude efektívnejší
14. júna (TASR) - Vstup zamestnávateľov a predovšetkým malých a stredných podnikov vrátane živnostníkov do systému duálneho vzdelávania bude efektívnejší. Počíta s tým novela zákona o odbornom vzdelávaní a prípravy z dielne ministerstva školstva, ktorú vo štvrtok 101 hlasmi schválili poslanci NR SR.

K činnosti Fondu na podporu umenia má patriť i výskum a propagácia kultúry
14. júna (TASR) - Činnosť Fondu na podporu umenia (FPU) sa rozšíri o výskumné aktivity zamerané najmä na podporné systémy v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu. Rovnako má do portfólia činností FPU patriť aj propagácia slovenskej kultúry doma i v zahraničí. Vyplýva to z novely zákonov týkajúcich sa verejnoprávnych podporných fondov v oblasti kultúry a umenia. Novelu zákona o Audiovizuálnom fonde od ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD) poslanci schválili.


Prezident

Zviera bude definované ako cítiaca bytosť, psov čaká povinné čipovanie
13. júna (TASR) - Zviera sa od septembra viac nemá na Slovensku apriori považovať za vec, ale bude v zákone definované predovšetkým ako živý tvor, cítiaca bytosť. Vyplýva to z novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú v utorok (12.6.) podpísal prezident SR Andrej Kiska. Parlament schválil legislatívnu zmenu koncom mája.

Politici musia zabrániť rozkladu spoločnosti, chce to odvahu

13. júna (TASR) - Slovenská republika nedávno oslávila 25. narodeniny a v tejto dobe je na politikoch, aby zabránili rozkladu spoločnosti v dôsledku nedôvery v štát. Znamená to okrem iného vrátiť do verejného priestoru poctivú a citlivú diskusiu, mať odvahu hovoriť korektne a slušne aj o ťažkých témach. Vyzval na to prezident SR Andrej Kiska, keď pred poslancami NR SR predniesol správu o stave republiky.

Ostatné

Už sa dá uchádzať o bezplatné cestovanie po EÚ, získa ho maximálne 159 Slovákov
12. júna (TASR) - Európska komisia v utorok na poludnie spustila prihlasovanie na bezplatné cestovanie po EÚ. Pre Slovensko vyčlenila 159 poukazov. Môžu sa o ne uchádzať Slováci narodení v období od 2. júla 1999 do 1. júla 2000 vrátane, ktorí sú ochotní medzi 9. júlom a 30. septembrom 2018 navštíviť jednu až štyri zahraničné destinácie. Prihlasovanie sa uzavrie 26. júna o 12.00 h. Informuje o tom Európsky portál pre mládež, na ktorom je prihláška dostupná.

Iniciatíva Za slušné Slovensko podala trestné oznámenie na R. Fica
15. júna (TASR) – Zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko podali v piatok na Generálnej prokuratúre SR v Bratislave trestné oznámenie na poslanca Národnej rady SR a bývalého premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za šírenie poplašnej správy a ohováranie. Reagujú tak na Ficove vyjadrenia k občianskym zhromaždeniam a ich usporiadateľom, ktoré sa začali organizovať na Slovensku po februárovej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk