25.6.2018
ID: 4124upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Na Slovensku vznikne od septembra Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo. S jej zriadením počíta zákon o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania z dielne ministerstva školstva, ktorý v utorok 87 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Vláda

Ministerka zdravotníctva predstavila priority na najbližšie obdobie

18. júna (TASR) - Ministerka zdravotníctva predstavila základné priority na najbližšie obdobie Prevencia, skríningy, príprava Národného onkologického programu, rozšírenie rezidentského programu, pokračovanie v efektívnych centrálnych obstarávaniach, dobudovanie urgentných príjmov či dostavba detského kardiocentra. Ministerka zdravotníctva dnes na rokovaní Odvetvovej hospodárskej a sociálnej rady na pôde ministerstva predstavila základné priority na najbližšie obdobie.  Rokovanie o financiách

Mottom slovenského predsedníctva vo V4 bude Dynamický Vyšehrad pre Európu

20. júna (TASR) – Program nadchádzajúceho piateho predsedníctva Slovenska vo Vyšehradskej skupine bude postavený na troch prioritách - silnej Európe, bezpečnom prostredí a inteligentnom riešení. Na stredajšom zasadnutí by mala program navrhnutý ministerstvom zahraničných vecí schváliť vláda. Slovensko bude na čele V4 rok, a to od 1. júla 2018 do polovice roka 2019. Za motto si zvolilo slogan Dynamický Vyšehrad pre Európu. Návrh programu bude predložený na schválenie predsedom krajín V4.

V rámci rozvojovej spolupráce poskytla SR vlani takmer 100 mil. eur
20. júna (TASR) - Slovensko poskytlo v roku 2017 rozvojovú spoluprácu v objeme 99,49 milióna eur. Vládu o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí, jeho správu v stredu kabinet schválil. Ministrovi zahraničných vecí uložil povinnosť zabezpečiť prípravu Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2019 až 2023.

Vláda rozhodla o späťvzatí kandidatúry I. Rumanu na sudcu Všeobecného súdu EÚ
20. júna (TASR) – Vláda SR vzala späť kandidatúru Ivana Rumanu na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Rozhodla o tom na svojom stredajšom rokovaní.

Slovenské predsedníctvo vo V4 sa začne 1. júla, má tri hlavné priority

20. júna (TASR) – Slovenské predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine sa začne 1. júla 2018 a potrvá do 30. júna 2019. Jeho mottom bude "Dynamický Vyšehrad pre Európu", program je postavený na troch hlavných prioritách. Ide o silnú Európu, bezpečné prostredie a inteligentné riešenia. Vyplýva to z materiálu, ktorý na svojom stredajšom rokovaní schválila vláda SR.

Najvyšším ústavným činiteľom dá MZV byty a priestory na reprezentáciu

20. júna (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) poskytne od budúceho volebného obdobia priestory na štátnu reprezentáciu a primerane vybavené byty pre troch najvyšších ústavných činiteľov. Vyplýva to z materiálu z dielne rezortu diplomacie, ktorý na stredajšom rokovaní schválila vláda. Kabinet považuje zabezpečenie priestorov pre prezidenta, predsedu parlamentu a predsedu vlády za potrebné a dôležité.

NRSR

Kandidátov pre Európsku prokuratúru má vyberať Generálna prokuratúra SR

19. mája (TASR) – Výber slovenských kandidátov na posty európskeho prokurátora a európskeho delegovaného prokurátora má mať na starosti Generálna prokuratúra SR. Predpokladá to návrh zákona o zastúpení Slovenskej republiky v orgánoch Európskej prokuratúry, o ktorom v úvode šiesteho rokovacieho dňa 33. schôdze NR SR diskutujú poslanci.

Na Slovensku vznikne Slovenská akreditačná agentúra pre VŠ
19. júna (TASR) - Na Slovensku vznikne od septembra Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo. S jej zriadením počíta zákon o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania z dielne ministerstva školstva, ktorý v utorok 87 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Pri zákonoch sa bude skúmať aj vplyv na rodinu
19. júna (TASR) - Pri zákonoch sa bude posudzovať aj vplyv na rodinu. Poslanci Národnej rady SR totiž 117 hlasmi schválili novelu zákona o tvorbe právnych predpisov, ktorá túto zmenu zavádza. Doložka má podľa SNS zabrániť vládam prijímať zákony idúce proti rodine.

VŠ dostanú nový typ študijného programu - interdisciplinárne štúdiá
19. júna (TASR) - Vysokým školám pribudne nový typ bakalárskeho študijného programu. Ide o interdisciplinárne štúdiá. Študentom má umožniť vytvoriť si jedinečný profil s ohľadom na výber absolvovaných predmetov, pričom budú mať možnosť oddialiť svoje rozhodnutie o hlavnom študijnom zameraní. Vyplýva to z novely zákona o vysokých školách, ktorú v utorok 87 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Financovanie triedeného zberu odpadov z obalov sa upraví
19. júna (TASR) - Financovanie triedeného zberu niektorých odpadov z obalov sa upraví. Národná rada (NR) SR totiž 108 hlasmi schválila novelu zákona o odpadoch z dielne poslancov Mosta-Híd Petra Antala a Petra Kresáka.

Dôchodkový vek by sa mal zverejňovať päť rokov dopredu
19. júna (TASR) - Dôchodkový vek na Slovensku sa má zrozumiteľne a transparentne zverejňovať päť rokov dopredu. Navrhujú to poslanci koaličnej strany Most-Híd v novele zákona o sociálnom poistení, ktorú parlament posunul do druhého čítania. Strana prišla s týmto návrhom po tom, čo koaličný partner Smer-SD prišiel s návrhom na zastropovanie veku odchodu do dôchodku.

Pravidlá pre počty žiakov osemročných gymnázií sa zmenia
19. júna (TASR) - Pravidlá určovania počtov žiakov osemročných gymnázií sa zmenia. Národná rada SR totiž 79 hlasmi schválila novelu zákona o výchove a vzdelávaní, ktorou poslanci SNS okrem iného určujú limit na žiakov.

Prokuratúra si zákonné úlohy plnila, zlepšila sa kvalita rozhodovania
19. júna (TASR) - Prokuratúra si úlohy, ktoré jej ukladali zákony a uznesenia vlády, v roku 2017 splnila. Zlepšila sa rýchlosť trestného konania, podarilo sa ukončiť veľkú časť trestných vecí, kde vyšetrovanie trvalo viac ako dva roky a zlepšila sa aj kvalita rozhodovania. V správe o činnosti prokuratúry za minulý rok, ktorú v utorok 88 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady (NR) SR, to konštatuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Počet stíhaných pre korupciu klesol, je za tým polícia
19. júna (TASR) - Celkovo 117 páchateľov bolo vlani stíhaných pre korupčné trestné činy, čo je v podstate vyrovnaný stav ako v roku 2016, keď bolo stíhaných 113 ľudí. Je to však výrazný pokles oproti roku 2015, keď bolo pre korupčné trestné činy stíhaných 173 páchateľov. Uvádza sa to v správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za minulý rok, ktorú predložil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Dokument v utorok 79 hlasmi odobrili poslanci NR SR.

Časť spisu A. Kisku posiela výbor na ministerstvo financií
19. júna (TASR) - Časť spisu prezidenta Andreja Kisku o financovaní jeho predvolebnej kampane posiela Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií na ministerstvo financií (MF). Či bude táto inštitúcia nejako konať, nie je jasné. Podľa opozície totiž rezort nemôže robiť nič, keďže vec je premlčaná. Takýto postup si výbor odhlasoval v utorok na utajenom rokovaní.

Plénum odsúdilo extrémizmus, neznášanlivosť a nenávisť
20. júna (TASR) - Hlboké znepokojenie nad rastúcimi prejavmi extrémizmu, neznášanlivosti a nenávisti v našej spoločnosti vyjadrili v stredu 129 hlasmi poslanci Národnej rady (NR) SR. Konštatuje sa to v texte vyhlásenia, ktorý navrhla predsedníčka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd).

Ostatné

V roku 2017 dvojnásobne narástol počet osôb stíhaných za zločin úkladnej vraždy
18. júna (TASR) - Až dvojnásobne narástol počet trestne stíhaných osôb pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v minulom roku. Informovala o tom hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Za trestný čin organizovaného zločinu ÚŠP v minulom roku stíhali 137 osôb, obžalovaných bolo 73 osôb, 35 osôb uzatvorilo dohodu o vine a treste, 63 osôb bolo odsúdených.

Slováci majú nárok na konzulárnu pomoc aj tam, kde SR nemá konzuláty
18. júna (TASR) - Keď sa Slováci ocitnú v núdzi v krajine, v ktorej Slovensko nemá veľvyslanectvo alebo konzulát, môžu o konzulárnu pomoc požiadať diplomatov z ktorejkoľvek členskej krajiny EÚ. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Smernica, ktorá právo zavádza, platí od 1. mája.

SNSĽP monitoruje rakúsku legislatívu ohľadom rodinných prídavkov
18. júna (TASR) – Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) považuje za neprípustné, aby bola výška rodinných prídavkov vyplácaných do zahraničia závislá od kúpnej sily miesta trvalého bydliska dieťaťa. Uviedlo to v pondelok v reakcii na legislatívne aktivity Rakúskej republiky v súvislosti so zavedením nižších rodinných prídavkov na deti žijúce v zahraničí.

Na Slovensko má prísť tím amerických vojenských expertov
18. júna (TASR) – Zabezpečenie výcviku a poradenstva má byť hlavnou úlohou tímu amerických vojenských expertov, ktorý by mal prísť na Slovensko. S ich prítomnosťou na území SR už súhlasila vláda, posúdiť to ešte musí parlament. Poslanci o návrhu rezortu obrany diskutujú v úvode piateho rokovacieho dňa 33. schôdze NR SR.

Generálna prokuratúra preskúmala 35 trestných vecí, ktoré sa týkali farmárov
18. júna (TASR) – Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) preskúmala 35 trestných vecí, ktoré sa týkali samostatne hospodáriacich roľníkov z východného Slovenska.

V roku 2017 požiadalo na Slovensku o azyl 160 utečencov; najmenej v EÚ
18. júna (TASR) - Slovenská republika bola v roku 2017 najmenej žiadanou členskou krajinou EÚ podľa počtu záujemcov o udelenie azylu. Vyplýva z výročnej správy Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO), ktorá bola zverejnená v pondelok.

Prokurátori podali v roku 2017 za majetkové trestné činy obžalobu na 103 osôb
19. júna (TASR) - V minulom roku bolo prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pre trestné činy proti majetku skončené prípravné konanie proti 114 obvineným. Z nich bola podaná obžaloba na 103 obvinených, s 11 obvinenými bola uzavretá dohoda o vine a treste a proti šiestim obvineným bolo podmienečne zastavené trestné stíhanie. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Slovenská komora exekútorov nesúhlasí, aby si štát vymáhal pohľadávky sám
20. júna (TASR) - Slovenská komora exekútorov (SKE) nesúhlasí s tvrdením predsedu Národnej rady SR a SNS Andreja Danka, podľa ktorého súčasný exekučný "systém je zlý, štát by si mal vymáhať pohľadávky sám, a nie súkromnými exekútormi, ktorí si z toho urobili mega biznis." Predseda parlamentu sa v utorok 19. júna počas rozpravy v Národnej rade SR vyjadril, že štát by sa mal v rámci odpúšťania dlhov sústrediť na Sociálnu poisťovňu a vyhlásiť ďalší generálny pardon. TASR o tom informovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

Úroveň ochrany právnej istoty na Slovensku vlani stagnovala
20. júna (TASR) – Celková úroveň ochrany právnej istoty na Slovensku v roku 2017 stagnovala. Ukázal to nový prieskum Slovenskej advokátskej komory (SAK), výsledky pilotného ročníka komora zverejnila v stredu.

Mariana K. zadržali vo veci týkajúcej sa zmeniek
20. júna (TASR) – Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) potvrdil, že podnikateľa Mariana K. v stredu zadržali vo veci týkajúcej sa zmeniek.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk