2.7.2018
ID: 4130upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Do reformy súdneho systému nasmerovala vláda ďalších 8 mil. eur. Do slovenskej justície pôjde viac finančných prostriedkov z európskych fondov. Vláda v stredu rozhodla, že súčasťou revízie Operačného programu Efektívna verejná správa bude i úprava jeho finančného plánu.

Vláda

Ozbrojené sily chcú vycvičiť viac ako 300 vojakov v aktívnych zálohách

26. júna (TASR) - Ozbrojené sily (OS) SR chcú v budúcom roku vycvičiť viac ako 300 vojakov v zálohe zaradených do aktívnych záloh. Vojaci v zálohe, ktorí spĺňajú podmienky, sa môžu od utorka do 31. augusta prihlasovať do aktívnych záloh prostredníctvom regrutačnej skupiny v krajskom meste podľa miesta svojho trvalého bydliska. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Veritelia by sa v rámci oddlžovania nemocníc mali dostať k prvým peniazom
26. júna (TASR) - Veritelia nemocníc by sa v nadchádzajúcich dňoch mohli dostať v rámci oddlžovania k prvým peniazom. Na ministerstve zdravotníctva beží elektronická aukcia, v rámci ktorej majú možnosť uspokojiť svoje pohľadávky ponúknutím zľavy.

Prevádzka ambulantných pohotovostí je aktuálne zabezpečená na 82 percent
26. júna (TASR) - Prevádzka ambulantných pohotovostí je od júla, kedy majú fungovať po novom, aktuálne zabezpečená na necelých 82 percent siete. Vyplýva to z doterajšieho počtu organizátorov ambulantných pohotovostných služieb (APS), ktorí si od ministerstva zdravotníctva prevzali povolenia a poverenia na ich prevádzkovanie.

Slovensko potvrdí záväzok zvýšiť obranné výdavky na 2 percentá HDP
27. júna (TASR) – Slovensko bude postupne zvyšovať svoje obranné výdavky tak, aby v roku 2024 dosiahli dve percentá HPD krajiny. Záväzok z predchádzajúcich summitov NATO by mala krajina potvrdiť aj na nadchádzajúcom summite, ktorý sa uskutoční 11. a 12. júla v Bruseli. Vláda na stredajšom zasadnutí schváli základné pozície slovenskej delegácie, ktorú by mal viesť prezident SR Andrej Kiska.

Vláda nasmeruje viac eurofondov na sanáciu environmentálnych záťaží
27. júna (TASR) – Slovensko nasmeruje viac prostriedkov z európskych fondov do sanácie najrizikovejších environmentálnych záťaží. Vláda schválila v stredu návrh ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) na zmeny v Operačnom programe Kvalita životného prostredia.

Do reformy súdneho systému nasmerovala vláda ďalších 8 mil. eur
27. júna (TASR) – Do slovenskej justície pôjde viac finančných prostriedkov z európskych fondov. Vláda v stredu rozhodla, že súčasťou revízie Operačného programu Efektívna verejná správa bude i úprava jeho finančného plánu.

Slovenskú delegáciu na júlovom samite NATO v Bruseli povedie prezident SR
27. júna (TASR) – Slovensko na júlovom samite Severoatlantickej aliancie (NATO) opakovane potvrdí svoj záväzok postupne zvyšovať výdavky na obranu. Úroveň dvoch percent HDP by malo dosiahnuť v roku 2024. Je to súčasť základných pozícií slovenskej delegácie, ktoré schválila v stredu vláda.

Vláda schválila prvý akčný plán NPRVaV, ktorý sa zameriava na roky 2018 a 2019
27. júna (TASR) - Implementačný plán Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVaV), ktorý má určiť smerovanie slovenského školstva na nasledujúcich desať rokov, sa skladá zo 106 opatrení, ktoré sú rozdelené v piatich dvojročných na seba nadväzujúcich akčných plánoch. Vláda v stredu schválila nové znenie NPRVaV, ktorý predstavila šéfka rezortu školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) a prvý akčný plán na obdobie rokov 2018 – 2019. Zároveň vzala na vedomie akčné plány č. 2 – 5, teda od rokov 2020 až 2027.

Igor Federič končí vo funkcii vedúceho Úradu vlády SR

27. júna (TASR) – Vedúci Úradu vlády SR Igor Federič končí na svojom poste. Jeho odvolanie schválili ministri na stredajšom rokovaní vlády. Federič sa 19. júna vzdal listom funkcie, na pozícii skončí k 30. júnu.

Pôvodná televízna tvorba dostane šancu preniknúť na medzinárodný trh
28. júna (TASR) – Pôvodná slovenská televízna tvorba bude mať šancu preniknúť na medzinárodný trh. Povedala to vo štvrtok na brífingu v Bratislave ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD). Na európsky a svetový trh sa môže dostať pôvodná audiovizuálna televízna tvorba RTVS, televízie JOJ a televízie Markíza.

Efektívne nákupy priniesli rezortu úsporu takmer 75 miliónov eur
28. júna (TASR) – Efektívne nákupy priniesli Ministerstvu zdravotníctva (MZ) SR od roku 2017 úsporu takmer 75 miliónov eur. Ako ďalej povedala vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bratislave ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), išlo o úsporu, ktorá nemala negatívny dopad na pacientov. Inštitút zdravotnej politiky MZ denne kontroluje ceny nákupov u poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti v priamej pôsobnosti rezortu. "Snažíme sa hľadať rezervy tam, kde sa dá," doplnila.


NRSR

Zábavná pyrotechnika sa bude môcť používať iba počas osláv Nového roka
25. júna (TASR) - Zábavná pyrotechnika kategórie F2 a F3 sa bude môcť používať iba počas osláv Nového roka. Počíta s tým novela zákona o výbušninách z dielne poslancov Mosta-Híd, ktorú parlament v pondelok schválil 93 hlasmi. Právna norma tiež zakazuje samoobslužný predaj zábavnej pyrotechniky.

ÚPN chýba vlastná budova, jeho činnosť ovplyvnili aj problémy vo vedení
25. júna (TASR) - Ústav pamäti národa (ÚPN) hospodáril vlani po úpravách rozpočtu s viac ako 1,6 milióna eur. Ku koncu roka 2017 bola reálna hodnota majetku ÚPN 31.859 eur. Naďalej nemal vlastnú budovu a jeho činnosť ovplyvnili aj problémy v riadení ústavu. Vyplýva to z Výročnej správy o činnosti Ústavu pamäti národa za rok 2017, ktorú poslanci vzali na vedomie.

Ostatné

Slovenskí výskumníci vyvinuli špeciálnu metódu včasnej diagnózy rakoviny
26. júna (TASR) – Slovenskí výskumníci vyvinuli špeciálnu metódu včasnej diagnózy rakoviny. V súčasnosti sa zamerali najmä na nádorové ochorenie prostaty, neskôr to bude rakovina prsníka. Rakovinu prostaty dnes lekári diagnostikujú v priemere každému ôsmemu mužovi. Ročne na ňu umiera 350.000 ľudí. Tieto čísla by mohli klesať v závislosti od včasnejšej diagnostiky. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

V minulom roku narástla kriminalita mladistvých o 45 percent
26. júna (TASR) - V minulom roku bolo začaté trestné stíhanie proti 2373 mladistvým páchateľom, z toho voči 899 osobám, ktoré dovŕšili štrnásty rok veku. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová. Podľa jej slov oproti roku 2016 je zaznamenaný výrazne vyšší podiel páchateľov, ktorí dovŕšili štrnásty rok veku, a to až o 45 percent.

Novou členkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa Najvyššieho súdu K. Pramuková
27. júna (TASR) – Novou členkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa Najvyššieho súdu SR Katarína Pramuková. Uspela vo  voľbách sudcov, ktoré sa uskutočnili v utorok (26.6.). Ich výsledok v stredu oznámila Kancelária Súdnej rady SR. Pramuková nahradí zosnulého sudcu Daniela Hudáka. V doplňovacích voľbách kandidovala jediná.

Personálny kolaps justície vyrieši zvýšenie počtu justičných čakateľov
28. júna (TASR) – V priebehu troch rokoch poslať na slovenské súdy minimálne 300 justičných čakateľov. Po takomto riešení, ktoré by odvrátilo personálny kolaps justície, volá Združenie sudcov Slovenska (ZSS). Návrh reaguje na zlé výsledky najnovšieho júnového hromadného výberového konania na sudcov okresných súdov, v ktorom sa podarilo z 95 miest kandidátov obsadiť iba tretinu – 34.

V rámci bezpečnosti slovenské predsedníctvo vo V4 zdôrazňuje azylovú politiku
29. júna (TASR) – Slovenské predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine chce v rámci priority bezpečné prostredie koordinovať pozície krajín V4 k reforme spoločného európskeho azylového systému. Zameria sa tiež na spoločnú obranu alebo dobudovanie Energetickej únie, pomôcť chce aj poľnohospodárom. Vyplýva to z jeho schváleného programu.

Pochybné subjekty zneužívajú tieseň ľudí snažiacich sa o osobný bankrot
Bratislava 30. júna (TASR) – Centrum právnej pomoci (CPP) opäť zaznamenáva pokútne praktiky, keď tieseň ľudí snažiacich sa o osobný bankrot zneužívajú rôzne spoločnosti či jednotlivci. Centrum v tejto súvislosti pripomína, že stovky eur platia ľudia týmto pochybným subjektom zbytočne. Služby spojené s osobným bankrotom poskytujú totiž podľa zákona výlučne pracoviská CPP, a to bezplatne.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk