16.7.2018
ID: 4146upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Minister G. Gál predstavil návrh zákona o justičnej štátnej službe. Vyriešiť problematickú situáciu na slovenských súdoch, ktoré sú personálne destabilizované v dôsledku nízkeho platového ohodnotenia súdnych úradníkov. Pokúša sa o to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), ktorý predstavil dlhoočakávaný návrh zákona o štátnej službe pri výkone súdnictva.

Vláda

Žaluje ÚVO, postupy kontroly tendra v nemocnici považuje za nezákonné  
9. júla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR podáva žalobu na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Nestotožňuje sa s výsledkami kontroly ÚVO v prípade tendra na stravovanie v Nemocnici sv. Michala, postupy kontroly považuje za nezákonné. Podľa zistení ÚVO Nemocnica sv. Michala pri tendri na prevádzkovanie stravovania za 1,6 milióna eur porušila zákon. ÚVO potvrdil 13 porušení zákona, šesť z nich mohlo mať vplyv na výsledok súťaže, jedno podľa ÚVO vplyv malo.
 
Zmena administratívneho usporiadania môže zefektívniť Bratislavu a Košice

10. júla (TASR) – Bratislava a Košice by mohli fungovať efektívnejšie, stačilo by zmeniť ich administratívne usporiadanie. Tým by sa podľa Ministerstva financií (MF) SR uvoľnilo niekoľko miliónov eur ročne. Obe mestá totiž majú relatívne vysoké jednotkové náklady na výkon správy, upozornil rezort financií.
 
Vyvodzovanie zodpovednosti právnických osôb na Slovensku má nedostatky

11. júla (TASR) – Slovenská právna úprava zodpovednosti právnických osôb má viaceré nedostatky. Identifikovali ich experti Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Hodnotiacu správu organizácie zobrala v stredu na vedomie vláda.
 
Väčšina akcioviek MZ SR vykázala za rok 2017 zisk
11. júla (TASR) – Šesť z ôsmich akciových spoločností Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR hospodárilo vlani so ziskom. Vyplýva to zo správy rezortu, ktorá informuje o hospodárení akcioviek so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu v jeho pôsobnosti. Vláda správu v stredu vzala na vedomie. Záporný výsledok hospodárenia mala vlani Letecká vojenská nemocnica, a to 427.000 eur.
 
Kancelária prezidenta využije viac prostriedkov na modernizáciu siete

11. júla (TASR) - Kancelária prezidenta SR použije 70.000 eur na zabezpečenie počítačovej bezpečnosti a modernizáciu počítačovej siete. Zmenu účelu použitia prostriedkov v stredu schválila vláda. Pôvodne boli peniaze určené na reprezentáciu štátu a obyvateľov SR.
 
Vláda schválila aktualizáciu vojenského zastúpenia SR v NATO a EÚ

11. júla (TASR) – Slovensko aktualizuje svoje vojenské zastúpenie v Severoatlantickej aliancii (NATO) a EÚ. Zmena sa uskutočňuje v súvislosti s reorganizáciou Agentúry NATO pre komunikácie a informácie (NCIA) v Bruseli. Návrh na aktualizáciu vojenského zastúpenia a vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR doň v stredu schválila vláda.
 
Rada vlády pre prevenciu kriminality má nových členov
11. júla (TASR) – Rada vlády SR pre prevenciu kriminality má nových členov. Dôvodom sú personálne zmeny v rezortoch zdravotníctva a vnútra. Zmení sa taktiež obsadenie na poste, ktorý je určený pre zástupcu vyšších územných celkov. Vláda v stredu na svojom rokovaní odvolala pôvodných a k 12. júlu vymenovala nových členov. Autorom materiálu je Ministerstvo vnútra SR.
 
Ochrane vtáčích území má pomôcť sedem nových programov starostlivosti
11. júla (TASR) - Ochrana viacerých ohrozených vtáčích druhov sa má zlepšiť. Vláda v stredu schválila programy starostlivosti o sedem chránených vtáčích území (CHVÚ). Tie predstavujú súbor konkrétnych opatrení, ktoré majú za cieľ uchovať vzácne druhy v lokalitách Dolné Považie, Poiplie, Ondavská rovina, Košická kotlina, Parížske močiare, Ostrovné lúky a Dubnické štrkovisko. Za 30 rokov si vyžiadajú asi 5,5 milióna eur, takmer 80 percent majú pokryť eurofondy.
 
Slovenská delegácia Výboru regiónov EÚ má nových členov
11. júla (TASR) – Slovenská delegácia Výboru regiónov Európskej únie má nových členov. Niektorým pre voľby do samosprávnych krajov uplynulo funkčné obdobie, dvaja náhradníci sa svojho mandátu vzdali. Vyplýva to z materiálu z dielne rezortov vnútra a zahraničných vecí, ktorý v stredu schválila vláda. Naposledy vzala zmeny vo výbore na vedomie 11. januára 2017.
 
V prvom polroku Slovensko vydalo 15 aproximačných nariadení vlády
11. júla (TASR) – Slovenská republika v prvom polroku 2018 vydala 15 aproximačných nariadení vlády. V druhom polroku má Slovensko v pláne vydať ďalších 14 návrhov nariadení. Vyplýva to z materiálu Úradu vlády SR, ktorý v stredu schválila vláda.
 
Lex Žitný ostrov vymedzuje zákazy a povinnosti v prípade ochrany vôd
11. júla (TASR) - V chránených vodohospodárskych oblastiach bude zakázané stavať golfové ihriská alebo používať nebezpečné postreky. Vyplýva to z návrhu zákona Lex Žitný ostrov, ktorý v stredu na svojom rokovaní schválila vláda.
 
Vláda rozhodla o obmene vojenskej rádiolokačnej techniky za 155 miliónov eur

11. júla (TASR) – Slovensko obmení svoju vojenskú rádiolokačnú techniku. V stredu o tom rozhodla vláda, ktorá uložila ministrovi obrany Petrovi Gajdošovi (SNS) začať obstarávanie celkom 17 kusov 3D radarov stredného, malého a blízkeho rozsahu v predpokladanej cene 155.090.000 eur.
 
Rezort školstva zhodnotil ZOH 2018, označil ich za doteraz najúspešnejšie

11. júla (TASR) – Rezort školstva, vedy, výskumu a športu SR zhodnotil výsledky slovenských športovcov počas XXIII. zimných olympijských hier (ZOH) v Pjongčangu. Podľa zisku medailí a neoficiálnych olympijských bodov (do šiesteho miesta) boli v doterajšej histórii pre Slovensko najúspešnejšie. Vyplýva to z hodnotiacej správy o účasti reprezentantov na ZOH, ktorú v stredu vzala vláda na vedomie.
 
Koncepcia pomôže bojovať proti hybridným hrozbám
11. júla (TASR) – Vláda v stredu na svojom rokovaní schválila návrh Koncepcie pre boj Slovenskej republiky proti hybridným hrozbám. Jej účelom je nastaviť mechanizmus výmeny informácií a kooperácie v prípade takýchto hrozieb. Materiál na rokovanie predložil predseda vlády.

Ministerstvá určili vyše 52 miliónov eur stovkám základných škôl
11. júla (TASR) – Spolu viac ako 52 miliónov eur poputuje stovkám základných škôl (ZŠ) na Slovensku. Peniaze sú určené na zlepšenie vybavenia jazykových a odborných učební, knižníc a na podporu čitateľskej, matematickej a prírodovednej gramotnosti.

Slovensko bude pokračovať v spolupráci s USA v oblasti vedy a techniky

12. júla (TASR) - Pre Slovensko sa otvárajú nové možnosti spolupráce s USA v oblasti základného a inovačného výskumu, ako aj v oblasti obchodných, vývojových a inovačných činností, a to vďaka predĺženiu platnosti Dohody medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických o vedecko-technickej spolupráci.

Minister G. Gál predstavil návrh zákona o justičnej štátnej službe
12. júla (TASR) – Vyriešiť problematickú situáciu na slovenských súdoch, ktoré sú personálne destabilizované v dôsledku nízkeho platového ohodnotenia súdnych úradníkov. Pokúša sa o to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), ktorý predstavil dlhoočakávaný návrh zákona o štátnej službe pri výkone súdnictva.

Ministri obrany krajín V4 vydali spoločnú deklaráciu k summitu NATO
12. júla (TASR) - Ministri obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vydali pri príležitosti summitu NATO v Bruseli spoločnú deklaráciu, v ktorej sa zhodli, že úzka regionálna spolupráca v oblasti obrany má významnú pridanú hodnotu pri definovaní a uplatňovaní účinných kolektívnych riešení. TASR o tom informovala vo štvrtok hovorkyňa slovenského rezortu obrany Danka Capáková.


NRSR

Na stáž v parlamente sa tento rok prihlásilo 30 vysokoškolákov, vybrali 27

8. júla (TASR) - Na stáž v Národnej rade (NR) SR sa tento rok prihlásilo 30 uchádzačov, vybrali z nich 27. TASR to potvrdil odbor komunikácie s médiami a verejnosťou parlamentu. Tento rok pôjde už o 21. ročník stáže. Za uplynulých 19 ročníkov stážovalo v kancelárii približne 650 vysokoškolských študentov.
 

Prezident

Modernizácia ozbrojených síl je potrebná, musí prebiehať transparentne
11. júla (TASR) - Modernizácia ozbrojených síl je podľa prezidenta SR Andreja Kisku nevyhnutná a potrebná. Zvolený postup však má byť transparentný. Povedal to v stredu jeho hovorca Roman Krpelan.

Spojenci na summite NATO potvrdili túžbu po jednote a solidarite
11. júla (TASR) - Úvodné rokovania prebiehajúceho summitu NATO v Bruseli rozptýlili obavy z vážnych sporov medzi spojencami a potvrdili túžbu členov Severoatlantickej aliancie po jednote a solidarite. Prezident SR Andrej Kiska to skonštatoval po ukončení prvého kola rokovaní dvojdňového summitu Aliancie.

Z pohľadu NATO nie je slovenský nákup stíhačiek F-16 vôbec výnimočný

11. júla (TASR) - Rozhodnutie vlády SR nakúpiť 14 amerických stíhačiek typu F-16 našlo odozvu aj na prebiehajúcom summite Severoatlantickej aliancie v Bruseli. Prezident SR Andrej Kiska to uviedol v priebehu rokovaní hláv štátov a vlád členských krajín Aliancie.

Ostatné

NAKA zadržala v Banskej Bystrici rozhodcov aj zástupcov futbalových klubov
8. júla (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) po zásahu v sobotu (7.7.) v Banskej Bystrici zadržala 20 osôb. Vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky však obvinil celkom 21 osôb zo športovej korupcie. Na svojom profile na sociálnej sieti o tom informuje Polícia SR. Podarilo sa to aj vďaka dlhodobej súčinnosti so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ).

Na pojednávania do Justičného paláca chodievajú študenti približne sedem rokov
8. júla (TASR) - Približne sedem rokov študenti rozličných škôl navštevujú v priebehu školského roku vybrané pojednávania v bratislavskom Justičnom paláci, v sídle Okresného súdu Bratislava I a krajského súdu.

Vysokoškoláci môžu získať Európsky vodičský preukaz na počítač
11. júla (TASR) – Vysokoškoláci môžu získať takzvaný Európsky vodičský preukaz na počítač (ECDL). Ide o certifikát, vďaka ktorému sa absolventi môžu stať atraktívnejšími u potenciálnych zamestnávateľov. Informuje o tom rezort školstva na svojom webe.

APVV zápasí s nedostatkom hodnotiteľov, pripravuje sa zmena hodnotiaceho systému

11. júla (TASR) – Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) vždy zápasila s nedostatkom hodnotiteľov, najmä kvôli ich odbornosti. Ako uviedol pre TASR odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, je to preto, že je náročné získať odborníkov v ľubovoľnej oblasti základného výskumu, ktorý si vedci pre svoj projekt vyberú. Rezort tak reagoval v súvislosti s posúvaním termínu začiatku riešenia všetkých podporených projektov v rámci verejnej výzvy VV 2017.

Sabinov diskriminoval Rómov pri vysťahovaní, rozhodol súd
12. júla (TASR) - Krajský súd v Prešove definitívne rozhodol, že mesto Sabinov a ministerstvo výstavby konali diskriminačne, keď pri vysťahovaní domov v centre mesta pristupovali inak k rómskym a nerómskym obyvateľom. Občania rómskeho pôvodu boli, bez ohľadu na to, či išlo o platičov či neplatičov, z centra Sabinova presťahovaní do bytov nižšieho štandardu, nachádzajúcich sa mimo zastavenej časti mesta. TASR o tom vo štvrtok informovala mimovládna organizácia Via Iuris.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk