30.7.2018
ID: 4168upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Štátne orgány majú využívať právne služby advokátov len v prípade, ak to bude nevyhnutné a účelné. Inak majú preferovať vlastné kapacity. Vyplýva to z návrhu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktorý rezort predložil do pripomienkového konania. Ide o súbor pravidiel, ktoré majú od októbra 2018 zaviesť transparentnosť pri využívaní a odmeňovaní právnych služieb advokátov zo strany štátu.

Vláda

Pred cestou do zahraničia sa zaregistrujte, môže vám to pomôcť 

22. júla (TASR) - Rezort diplomacie vyzýva občanov, aby pred cestou do zahraničia využili možnosť dobrovoľnej registrácie na stránkach ministerstva. "Jej cieľom nie je sledovanie pohybu občanov alebo robenie si štatistík zo strany ministerstva, ale lokalizácia a včasné varovanie, keď si to situácia vyžaduje," ubezpečil riaditeľ konzulárneho odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Bezák.

Agrorezort spustí výzvu na budovanie a rekonštrukciu jaslí po celom Slovensku 

23. júla (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR spustí výzvu na budovanie a rekonštrukciu jaslí po celom Slovensku. K dispozícii je takmer 13,5 milióna eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Informovala o tom v pondelok ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

Minister P. Gajdoš podáva podnet na GP pre Slovenských brancov 

23. júla (TASR) - Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) podáva na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet vo veci Slovenských brancov. Chce, aby GP SR preskúmala činnosť tejto polovojenskej organizácie a povedala, či nie je ohrozením bezpečnosti SR a v rozpore s platnými zákonmi. Zdôrazňuje, že jedinou legálnou obrannou organizáciou Slovenska sú Ozbrojené sily SR. Minister to oznámil na tlačovej konferencii v Bratislave.

MZ SR hľadá riešenia, ako motivovať lekárov zostať na Slovensku 

23. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) hľadá pozitívne riešenia, ako motivovať absolventov lekárskych fakúlt zostať na Slovensku. Problematiku ako takú intenzívne rieši v pravidelných intervaloch s ministerstvom školstva, pričom hľadajú možnosti, ako podmienky na slovenskom trhu nastaviť tak, aby absolventi fakúlt neopúšťali slovenský trh práce. MZ to uviedlo v reakcii na návrh SaS, aby absolvent medicíny, ktorý po štúdiu odíde natrvalo pracovať do zahraničia, si musel štúdium spätne zaplatiť.

Do slovenských VŠ príde 48 študentov z rozvojových krajín a 61 krajanov 

24. júla (TASR) - Študenti z rozvojových krajín, ale i zahraniční krajania budú od budúceho akademického roka študovať na slovenských vysokých školách vďaka vládnemu štipendiu. Celkovo 109 mladých ľudí, z toho 48 zo 16 rozvojových krajín a 61 krajanov, nastúpi na štúdium vo všetkých troch stupňoch vysokoškolského vzdelávania. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva školstva.

MŠVVaŠ: Vládne štipendiá Slovenskej republiky 

24. júla (TASR) - Celkovo 109 mladých ľudí (48 študentov pochádzajúcich zo 16  rozvojových krajín a 61 krajanov) zavíta od budúceho akademického roka na Slovensko, aby sa vďaka poskytnutému vládnemu štipendiu mohli stať študentmi slovenských vysokých škôl. Nastúpia na štúdium vo všetkých trochu stupňoch vysokoškolského vzdelávania.

Ministerstvo vnútra otvára pomaturitné štúdium pre budúcich policajtov 

24. júla (TASR) - Základnú policajnú prípravu môžu záujemcovia začať už od 18-tich rokov. Na ministerstve vnútra už druhýkrát totiž otvárajú pomaturitné štúdium v odbore bezpečnostná služba - základná policajná príprava. Záujemcov láka do prípravy aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) na svojom profile na sociálnej sieti. Prihlášku môžu posielať študenti s maturitou do 31. júla.

Štát má siahnuť po právnych službách advokátov, len ak to bude nevyhnutné 

27. júla (TASR) - Štátne orgány majú využívať právne služby advokátov len v prípade, ak to bude nevyhnutné a účelné. Inak majú preferovať vlastné kapacity. Vyplýva to z návrhu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktorý rezort predložil do pripomienkového konania. Ide o súbor pravidiel, ktoré majú od októbra 2018 zaviesť transparentnosť pri využívaní a odmeňovaní právnych služieb advokátov zo strany štátu.

Ostatné

Triedený zber odpadov na Slovensku vzrástol o vyše 17 percent 

23. júla (TASR) - Množstvo vytriedeného odpadu na Slovensku sa zvyšuje. Potvrdili to údaje ministerstva životného prostredia, pričom ide o prvé ucelené celoročné výsledky od zavedenia rozšírenej zodpovednosti výrobcov. V roku 2017 bolo na trh uvedené približne rovnaké množstvo obalov a neobalových výrobkov ako v predchádzajúcom roku 2016, nárast triedeného zberu v obciach medziročne vzrástol až o 17,1 percenta.

Krajský súd rozhodol v prípade nového poskytovateľa internetu v školách 

25. júla (TASR) - Krajský súd v Bratislave rozhodoval o poskytovateľovi internetu v školách v prípade projektov Infovek 2 a Edunet_SK. Zamietol žalobu od Slovak Telekomu a za pravdu dal Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). TASR to potvrdil hovorca súdu Pavol Adamčiak.

Občianske hliadky majú pokračovať, pôjde na ne vyše 22 miliónov eur 

25. júla (TASR) - Občianske hliadky v obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami majú pokračovať. Ministerstvo vnútra totiž v najbližších dňoch vyhlási výzvu na poskytovanie Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS) v týchto obciach. Určených je na ňu 22,3 milióna eur, vrátane 5-percentnej spoluúčasti obcí ako žiadateľov. Výzva je spolufinancovaná z eurofondov. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

Štyri projekty eGovernmentu schváli riadiaci výbor operačného programu 

26. júla (TASR) - Tri projekty Ministerstva vnútra (MV) SR spolu s projektom na budovanie národného systému kybernetickej bezpečnosti z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) vo štvrtok schválil riadiaci výbor Operačného programu Integrovaná infraštruktúra – Prioritná os 7 (OPII PO7). TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu ÚPVII.

NKÚ chce urobiť v roku 2019 kontrolu vo všetkých samosprávnych krajoch 

27. júla (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR uskutoční v priebehu budúceho roka kontrolu vo všetkých ôsmich samosprávnych krajoch. Zameraná bude na to, ako kraje zvládajú úlohy pri tvorbe kľúčových politík.



Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk