13.8.2018
ID: 4181upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti (MS) predkladá do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa takzvaný protischránkový zákon. Predkladaný návrh zákona je výsledkom analýzy vyše ročnej aplikácie návrhu zákona. Už pri schvaľovaní pôvodnej právnej úpravy sa rezort spravodlivosti v doložke vybraných vplyvov zaviazal k vyhodnoteniu účinnosti právnej úpravy. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

Vláda

V súčasnosti je elektronickými náramkami monitorovaných 46 väzňov 

5. augusta (TASR) -  V súčasnosti je na Slovensku elektronickými náramkami monitorovaných 46 väzňov, z ktorých je 21 právoplatne odsúdených a 25 obvinených. Okrem toho je takto monitorovaných aj sedem chránených osôb. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Zuzana Drobová.

Na najväčšom tohtoročnom cvičení v SR sa zúčastní takmer 1500 vojakov 

5. augusta (TASR) - Ozbrojené sily SR sa pripravujú na najväčšie tohtoročné medzinárodné cvičenie Slovak Shield 2018, ktorého sa v septembri zúčastní takmer 1500 slovenských vojakov a príslušníkov zahraničných ozbrojených síl.

MZVaEZ SR poskytne Grécku po požiaroch 50.000 eur 

7. augusta (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR poskytne finančnú humanitárnu pomoc Grécku na odstránenie dôsledkov lesných požiarov, ktoré vypukli 23. júla. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva.

Slovensko podporuje vstup Gruzínska do NATO a EÚ 

7. augusta (TASR) - Slovensko kontinuálne podporuje suverenitu a teritoriálnu integritu Gruzínska v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc, ako aj euroatlantické ašpirácie krajiny. V súvislosti s desiatym výročím rusko-gruzínskeho konfliktu to vyhlásilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Novelou vylepšuje MS "protischránkový zákon" po roku jeho fungovania v praxi 

8. augusta (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) predkladá do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa takzvaný protischránkový zákon. Predkladaný návrh zákona je výsledkom analýzy vyše ročnej aplikácie návrhu zákona. Už pri schvaľovaní pôvodnej právnej úpravy sa rezort spravodlivosti v doložke vybraných vplyvov zaviazal k vyhodnoteniu účinnosti právnej úpravy. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

Minister spravodlivosti G. Gál rokoval o voľbe sudcov ÚS s expertmi 

9. augusta (TASR) – Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) ako jednu z alternatív predloží na rokovanie vlády návrh skupiny právnikov, v zmysle ktorého sudca ústavného súdu musí byť osobnosťou, ktorá dáva záruky, že bude vykonávať funkciu riadne, čestne, nezávisle a nestranne, a zároveň ďalšie podmienky na ústavných sudcov nebudú môcť byť dopĺňané zákonom. Vyplynulo to z rozporového konania ministra a členov skupiny 38 slovenských právnikov. TASR o tom informoval Juraj Rizman z občianskeho združenia Via Iuris.

Vrcholné inštitúcie justície sa zhodli na spôsobe voľby ústavných sudcov 

9. augusta (TASR) - Zhodu o budúcej podobe zákona k voľbe ústavných sudcov priniesla štvrtková diskusia ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) s predsedníčkou Ústavného súdu SR Ivettou Macejkovou, predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou a predsedníčkou Súdnej rady SR Lenkou Praženkovou na pôde rezortu spravodlivosti. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Zuzana Drobová s tým, že všetky štyri vrcholné inštitúcie justície jednotne súhlasili s tou istou alternatívou návrhu zákona.

NRSR

Prvá časť brannobezpečnostného výboru bude v utajenom režime 

9. augusta (TASR) – Prvá časť štvrtkového rokovania Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť sa uskutoční v utajenom režime. V úvode rokovania o to požiadala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Ministerka bude členov výboru informovať o skutočnostiach v prípade únosu vietnamského občana zo Slovenska.

Prezident

D. Saková stratila dôveru prezidenta SR A. Kisku 

6. augusta (TASR) - Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) stratila dôveru prezidenta SR Andreja Kisku. Slovenská hlava štátu to uviedla po pondelkovom stretnutí s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Ministerka sa podľa Kisku správa, ako keby bola pravou rukou bývalého šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a začína ju vnímať ako prekážku vyšetrenia prípadu únosu vietnamského podnikateľa.

Prezident A. Kiska vymenoval štyroch rektorov vysokých škôl 

7. augusta (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska v utorok v Prezidentskom paláci v Bratislave odovzdal menovacie dekréty štyrom rektorom vysokých škôl.

Výmena sudcov Ústavného súdu môže byť premárnenou príležitosťou 

8. augusta (TASR) - Výmena sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR môže byť aj premárnenou príležitosťou a zatiaľ sa ukazuje, že ministerstvo spravodlivosti nedokáže ponúknuť dobré riešenie, ktoré by dokázalo aj presadiť. Po stredajšom stretnutí s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd) to vyhlásil prezident SR Andrej Kiska.

Prezident A. Kiska odvolal z funkcie sudcu M. Jurka odsúdeného za korupciu 

9. augusta (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska odvolal na návrh Súdnej rady SR z funkcie sudcu Milana Jurka. Funkcia sudcu mu zanikla 9. augusta 2018. Informovalo o tom tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR. Jurka v marci tohto roku právoplatne odsúdil Najvyšší súd (NS) SR za zločin prijímania úplatku a za prečin zneužitia právomoci verejného činiteľa na šesť rokov odňatia slobody a finančný trest vo výške 3000 eur.

Ostatné 

ÚS priznal v 1. polroku sťažovateľom finančné zadosťučinenie v sume 306.250 eur 

4. augusta (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku tohto roka priznal sťažovateľom v 142 nálezoch primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 306.250 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

ÚŠP eviduje zatiaľ 120 vecí v prípadoch poškodzovania finančných záujmov 

6. augusta (TASR) - Na základe poznatkov získaných z vnútroštátnych zdrojov Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) eviduje len za posledný štvrťrok celkovo 120 vecí v rôznych štádiách trestného konania v prípadoch kriminality smerujúcej k poškodzovaniu finančných záujmov Európskych spoločenstiev.

Zdravotné poisťovne zaslali už desaťtisíce ročných zúčtovaní poistného 

7. augusta (TASR) - V týchto dňoch dostali ročné zúčtovanie poistného za vlaňajšok už desaťtisíce ľudí. Informovali o tom štátna aj obe súkromné zdravotné poisťovne. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pošle ročné zúčtovanie vyše 610.000 poistencom. "K prvému augustu spracovala 605.000 výsledkov ročného zúčtovania poistného za rok 2017. Odoslala už takmer 387.000 výsledkov poistencom a platiteľom poistného.

Viac ako tretina Slovákov sa považuje za liberálov 

7. augusta (TASR) - Viac ako tretina Slovákov sa považuje za liberálov. K tejto politickej orientácii sa prikláňa 34,6 percenta z nich. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry AKO.

Rizikové analýzy vyústili do rozšírenia ročného plánu kontrol NKÚ o päť akcií 

8. augusta – Zamestnanci Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR sa v druhom polroku mimoriadne zamerajú na to, akým spôsobom realizuje verejné obstarávanie a zmluvnú agendu Úrad jadrového dozoru SR. Tiež sa pozrú na to, ako funguje elektronické zdravotníctvo a vyhodnotia fungovanie systému vnútornej kontroly v rámci ústredných orgánov štátnej správy. Tieto kontroly boli predsedom úradu Karolom Mitríkom dodatočne zaradené do ročného plánu kontrolnej činnosti. 

Najvyšší súd SR zatiaľ nevytýčil termín v prípade zákazu strany kotlebovcov 

Bratislava 8. augusta (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR stále ešte nemá termín, kedy bude rozhodovať o návrhu na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), ktorý podala Generálna prokuratúra (GP) SR v minulom roku.

NAKA: Po zásahu na Okresnom úrade v Bratislave obvinili z korupcie sedem ľudí 

Bratislava 9. augusta (TASR) - Desiatky policajtov zasahovali v stredu (7.8.) v skorých ranných hodinách na bratislavskom okresnom úrade. Vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky NAKA obvinil šesť ľudí a jednu právnickú osobu z korupcie. V prípade dokázania viny im hrozí desať- až 20-ročné väzenie. TASR o tom informoval vo štvrtok hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Zdravie: Na Slovensku vznikla Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární 

Bratislava 9. augusta (TASR) – Siete lekární vytvorili nové záujmové združenie. Je ním Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekární (APSL), predsedom sa stal Róbert Nemčický. TASR o tom informoval hovorca APSL Peter Sedláček.

Školstvo: Na UK v Bratislave sa bude dať študovať právo aj v angličtine 

Bratislava 10. augusta (TASR) - Na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave sa bude dať od akademického roka 2018/2019 študovať právo aj v anglickom jazyku. Nový magisterský študijný program sa zameriava na právo Európskej únie a medzinárodné právo. Je určený slovenským i zahraničným študentom. TASR o tom informovala Lenka Miller z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk