20.8.2018
ID: 4192upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Novela zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín účinná od začiatku roka zhoršila podmienky dostupnosti biosimilárnych, t.j. biologicky podobných liekov pre slovenských pacientov. Biosimilárne lieky pritom predstavujú potenciál na zníženie nákladov z verejných zdrojov na zabezpečenie prístupu k rovnakému liečivu za nižšiu cenu. Zhodli sa na tom všetky tri zdravotné poisťovne.

Vláda

Príčinou kritiky NATO je dlhoročná zanedbanosť obrany, nejde o novinku 

10. augusta (TASR) - Kritika Ozbrojených síl SR zo strany NATO nie je žiadnou novinkou, jej príčinou je dlhoročná finančná poddimenzovanosť a zanedbanosť oblasti obrany. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková v súvislosti s informáciami, ktoré vyplývajú zo sumára hodnotiacej správy NATO. Ten na sociálnej sieti zverejnil Martin Dubéci z mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS).

Prevádzkovateľom detských dopravných ihrísk prispelo MŠVVaŠ sumou 150.000 eur 

12. augusta (TASR) - Celkovo 35 prevádzkovateľov detských dopravných ihrísk si rozdelilo v tomto roku sumu 150.000 eur určenú na podporu praktického výcviku žiakov. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR aj touto cestou prispieva k zvyšovaniu bezpečnosti školákov v premávke na pozemných komunikáciách. Informuje o tom na svojom webe.

Verejné obstarávanie sa od jesene stane súčasťou vedy 

12. augusta (TASR) - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave budú od jesene spolupracovať na spoločnom projekte. Agentúra na podporu výskumu a vývoja vybrala a schválila financovanie ich spoločného projektu s názvom Zefektívnenie právnej úpravy verejného obstarávania a jej aplikácie v kontexte práva Európskej únie. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

MK SR sprístupnilo web Agorateka, zastrešujúci legálny online obsah na Slovensku 

13. augusta (TASR) – Legálny online obsah na Slovensku, teda filmy, hudba, televízne programy, elektronické knihy, ale aj športové programy ponúka nový národný portál Agorateka. Iniciovalo ho Ministerstvo kultúry(MK) SR v rámci európskeho projektu.

MŠVVaŠ vyhlásilo eurofondové výzvy na podporu dlhodobého strategického výskumu 

14. augusta (TASR) – Digitálne Slovensko a kreatívny priemysel, dopravné prostriedky pre 21. storočie, zdravé potraviny a životné prostredie, zdravie obyvateľstva a zdravotnícke technológie, ale aj priemysel pre 21. storočie. To je päť domén výziev na podporu dlhodobého strategického výskumu, ktoré predstavila v utorok ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). Alokácia zo zdrojov EÚ je výške 288 miliónov eur. 

Ministerstvo školstva podporilo vzdelávanie žiakov zo zdravotným znevýhodnením 

15. augusta (TASR) - Viac ako 327.000 eur rozdelilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR medzi školy na podporu vzdelávania žiakov so zdravotným znevýhodnením v dvoch výzvach zameraných na odstránenie stavebných bariér v školách a na zvýšenie efektivity vzdelávania uvedenej skupiny žiakov. Informuje o tom rezort školstva na svojom webe.

V súvislosti s obstaraním 3D radarov sa obrátil rezort MO SR na vlády 12 krajín 

15. augusta (TASR) - Ministerstvo obrany SR oslovilo v súvislosti s obstaraním 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu vlády 12 krajín. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Envirorezort vyčlenil 14 miliónov eur na aktualizáciu povodňových máp 

17. augusta (TASR) - Na aktualizáciu máp povodňového ohrozenia, máp povodňového rizika a plánov manažmentu povodňových rizík envirorezort vyčlenil 12 miliónov eur z eurofondov. Ďalšie približne dva milióny eur doplní zo štátneho rozpočtu. O financie sa od 20. augusta môžu uchádzať správcovia vodohospodársky významných vodných tokov. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré výzvu vyhlásilo.

Futbaloví fanúškovia zneužívali linku diplomatickej pomoci 

17. augusta (TASR) - Futbaloví fanúšikovia ŠK Slovan Bratislava vo štvrtok (16.8.) po zásahu rakúskej polície opakovane kontaktovali diplomatickú službu Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky vo Viedni. "Vulgárnym spôsobom sa dožadovali okamžitého ukončenia zásahu polície či poskytnutia občerstvenia a nápojov," opísal rezort diplomacie. V tejto súvislosti apeluje na nezneužívanie linky diplomatickej pomoci.

Prezident

Prezident požiadal o vystúpenie v RTVS v súvislosti s udalosťami z augusta 1968 

16. augusta (TASR) - Prezident Andrej Kiska požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS 21. augusta. TASR o tom informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Ostatné 

Novela zákona zhoršila dostupnosť biosimilárnych liekov, tvrdia poisťovne 

10. augusta (TASR) – Novela zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín účinná od začiatku roka zhoršila podmienky dostupnosti biosimilárnych, t.j. biologicky podobných liekov pre slovenských pacientov. Biosimilárne lieky pritom predstavujú potenciál na zníženie nákladov z verejných zdrojov na zabezpečenie prístupu k rovnakému liečivu za nižšiu cenu. Zhodli sa na tom všetky tri zdravotné poisťovne.

M. Krajniak získal potrebných 15.000 podpisov pre kandidatúru na prezidenta 

11. augusta (TASR) – Poslanec Národnej rady (NR) SR Milan Krajniak (Sme rodina) vyzbieral 15.000 podpisov pre svoju budúcoročnú kandidatúru na prezidenta. Podpisy zbiera po celom Slovensku, ten posledný potrebný získal v sobotu v Spišskej Novej Vsi.

Vedci vyjadrili nespokojnosť so situáciou v SAV aj pred Úradom vlády SR 

14. augusta (TASR) – Slovenská akadémia vied (SAV) je stále v kritickom stave, keďže Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR nesplnilo požiadavku predošlého protestu a nezapísalo organizácie SAV do registra verejných výskumných organizácii (VVI). Uviedli to organizátori z iniciatívy Veda chce žiť počas utorkového protestného zhromaždenia, ktoré prebieha na Námestí slobody v Bratislave.

Slovensko poskytne Iraku humanitárnu pomoc vo výške 212.000 eur 

15. augusta (TASR) – Konvoj s humanitárnou pomocou, v hodnote 212.000 eur do irackého Mosulu vypraví z logistickej základne Ministerstvo vnútra (MV) SR v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ). Slovensko sa tak snaží promptne reagovať na problémy civilného obyvateľstva a rozvoja mesta Mosul. Na tlačovej konferencii v Bratislave to v stredu povedal štátny tajomník MZVaEZ SR Lukáš Parízek. 

Slovensku sa podarilo získať európskeho "vedeckého Oscara" 

16. augusta (TASR) – Slovensku sa podarilo získať európskeho "vedeckého Oscara". Európska výskumná rada (European Research Concil (ERC)) schválila a odporučila na financovanie projekt Jána Tkáča z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v oblasti diagnostiky rakoviny prostaty inovatívnymi metódami. Informoval o tom vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda SAV Peter Samuely. 

Policajného prezidenta má vyberať komisia, výbor a minister vnútra 

17. augusta (TASR) - Pravidlá výberu prezidenta Policajného zboru a šéfa Úradu inšpekčnej služby sa upravia. Policajného prezidenta má naďalej vymenúvať minister vnútra, ale na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru. Na vymenovanie policajného prezidenta má byť teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra vnútra. Zmeny sa dotknú aj inšpekcie ministerstva vnútra. Počíta s tým novela zákona o Policajnom zbore, ktorá by mala ísť na rokovanie vlády 22. augusta a následne by sa ňou mal parlament začať zaoberať na septembrovej schôdzi. 

Elektronická zdravotná knižka môže odhaliť fiktívne zdravotné prehliadky 

17. augusta (TASR) – Zdravotná dokumentácia pacienta v elektronickej podobe, teda elektronická zdravotná knižka (EZK), má pomôcť odhaliť nezrovnalosti v zdravotnej dokumentácii, napríklad aj to, či sa pacient naozaj podrobil zdravotnej prehliadke alebo mu bola vykázaná len fiktívne. Informoval o tom generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Peter Blaškovitš.

Vyše 300 novinárov podpísalo vyhlásenie po pol roku od vraždy J. Kuciaka 

17. augusta (TASR) - Viac ako 300 slovenských novinárov a vydavateľov sa podpísalo pod vyhlásenie v súvislosti s ubehnutím pol roka od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V ňom okrem iného apelujú na to, aby sa na tento čin a tiež na nenahraditeľnosť invetigatívnych novinárov v demokratickej krajine nezabudlo. Informujú o tom portály Aktuality, Denník N a SME.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk