27.8.2018
ID: 4198upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko zavádza osobitnú úpravu uplatňovania premlčaných nárokov zo spotrebiteľských zmlúv a ich zabezpečenia. Novelu Obchodného zákonníka s týmto obsahom schválila v stredu vláda.

Vláda

Minister G. Gál predloží vláde novelu protischránkového zákona 

20. augusta (TASR) – Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) predloží v stredu (22.8.) na rokovanie vlády novelu takzvaného protischránkového zákona. Urobí tak v prípade, že v utorok (21.8.) prejde úspešne rokovaním legislatívnej rady vlády. Minister to uviedol v pondelok na tlačovej konferencii.

MZ SR rokuje o dofinancovaní miezd zdravotníkom pre rok 2019 

20. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR rokuje s Ministerstvom financií (MF) SR o dofinancovaní miezd zdravotníckych pracovníkov pre rok 2019. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. Dofinancovanie žiada Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá upozorňuje na rast nákladov.

Vpád cudzích vojsk do Československa bol neprípustný akt agresie 

21. augusta (TASR) - Okupácia Československa armádami piatich štátov Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom, obsadenie suverénneho štátu, v ktorom občania demokratickým spôsobom hľadali východiská z nahromadených problémov, mala závažné dôsledky pre našu spoločnosť. Vpád cudzích vojsk navždy pochoval ideály, ktorými žila vtedajšia spoločnosť v Československu, a pošliapal snahy o demokratizačné premeny štátu. Pri príležitosti 50. výročia začiatku okupácie to uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Výskumná agentúra vyhlásila tri výzvy na podporu excelentného výskumu 

22. augusta (TASR) - Tri výzvy s celkovou alokáciou 61,5 milióna eur vyhlásila Výskumná agentúra v rámci operačného programu Výskum a inovácie. Ich cieľom je podpora excelentných vedeckých tímov a centier. Všetky výzvy sú financované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Informuje o tom rezort školstva na svojom webe.

Vláda schválila Národný onkologický program 

22. augusta (TASR) - Slovensko bude mať Národný onkologický program (NOP). Schválila ho vláda SR na stredajšom rokovaní. NOP je plán rezortu zdravotníctva, ktorý sa zameriava na možné riešenie kontroly a dosahu onkologických ochorení na obyvateľov. Jeho cieľom je znížiť výskyt a úmrtnosť na nádorové ochorenia, ako aj zlepšiť kvalitu života onkologických pacientov.

Majiteľom vzácnych živočíchov sa zmenia administratívne povinnosti 

22. augusta (TASR) - Od januára budúceho roka by sa majiteľom vzácnych živočíchov mali zmeniť administratívne povinnosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona CITES o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, ktorý v stredu schválila vláda. Podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré návrh predložilo, ide vo väčšine prípadov o zníženie administratívnej záťaže. Novela tiež umožní využitie trvalo hendikepovaných živočíchov na environmentálnu výchovu.

Premlčané právo zo spotrebiteľskej zmluvy nebude možné vymáhať 

22. augusta (TASR) – Slovensko zavádza osobitnú úpravu uplatňovania premlčaných nárokov zo spotrebiteľských zmlúv a ich zabezpečenia. Novelu Obchodného zákonníka s týmto obsahom schválila v stredu vláda.

Komunálne voľby budú stáť takmer deväť miliónov eur 

22. augusta (TASR) - Novembrové komunálne voľby budú stáť 8.890.458 eur. Z rozpočtu ministerstva vnútra na ne pôjde 7.465.708 eur, z rozpočtu Štatistického úradu (ŠÚ) SR 1.424.750 eur. Počíta s tým Harmonogram organizačno-technického zabezpečenia volieb do orgánov samosprávy obcí, ktorý v stredu schválila vláda. Voľby budú v sobotu 10. novembra 2018.

Vláda súhlasí s novelou, ktorá má určiť stranám limity na počet členov 

22. augusta (TASR) - Vláda súhlasí s návrhom novely zákona o politických stranách, ktorý má určiť limity na počet členov. Rozhodla o tom na stredajšom rokovaní. Podľa poslaneckého návrhu z dielne koalície na čele s SNS by mal mať výkonný orgán politickej strany aspoň deväť členov. Účasť strán vo voľbách do Národnej rady (NR) SR a Európskeho parlamentu (EP) by mala byť podmienená minimálnym počtom členov alebo minimálnym počtom členov najvyššieho orgánu politickej strany.

Zvýšenie základných platov starostov a primátorov dostalo zelenú 

22. augusta (TASR) - Zvýšiť doterajšie násobky upravujúce výšku základného platu starostov a primátorov v závislosti od počtu obyvateľov obce alebo mesta a zároveň obmedziť možnosť fakultatívneho zvýšenia ich základného platu prostredníctvom rozhodnutia obecného zastupiteľstva zo súčasných 70 na 60 percent. Aj to je cieľom návrhu novely zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest z dielne poslancov Smeru-SD, s ktorým v stredu súhlasila vláda. Posledné slovo bude mať parlament na septembrovom rokovaní.

Poplatky za skládkovanie sa zvýšia, závisieť budú od stupňa vytriedenia 

22. augusta (TASR) - Suma, ktorú obce zaplatia za skládkovanie zmesového odpadu, bude od januára závisieť od úrovne jeho vytriedenia. Počas najbližších troch rokov sa tiež bude postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorú v stredu schválila vláda. Novelizovať sa má aj zákon o odpadoch. Cieľom zmien je odstrániť problémy, ktoré vyplynuli z praxe.

Od 1. septembra sa obmenia členovia Akreditačnej komisie 

22. augusta (TASR) – Zloženie Akreditačnej komisie prejde obmenou. Vláda na svojom stredajšom rokovaní na návrh rezortu školstva schválila nových členov poradného orgánu vlády SR. 

Slovenskú delegáciu na septembrovom VZ OSN povedie prezident A. Kiska 

22. augusta (TASR) - Prioritami Slovenska na septembrovom Valnom zhromaždení (VZ) OSN budú mier a prevencia konfliktov, spoločná "pozitívna" agenda, angažovanosť v globálnych témach a úloha SR v hlavných orgánoch organizácie. Vyplýva to zo stredajšieho uznesenia vlády.

Žiadateľom v operačnom programe VaI môžu byť i verejné výskumné inštitúcie 

22. augusta (TASR) – V operačnom programe Výskum a inovácie (VaI) na programové obdobie 2014 – 2020 dôjde k úprave žiadateľov, po novom sa nimi môžu stať aj verejné výskumné inštitúcie. Zmeny predstavila v stredu počas rokovania vlády ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). Vláda ich schválila. 

Vláda súhlasí s legálnou súkromnou výrobou destilátov z vlastného ovocia 

22. augusta (TASR) - Ľudia by si mohli súkromne vyrábať destiláty z vlastného ovocia pre vlastnú spotrebu, museli by však dodržať zákonom presne stanovené podmienky. Počíta s tým novela zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh z dielne poslancov koaličného Mosta-Híd Petra Antala, Tibora Bastrnáka, Bélu Bugára, Eleméra Jakaba a Petra Kresáka, ktorú v stredu odsúhlasila vláda.

Novou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti bude E. Pfundtner 

22. augusta (TASR) - Novou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti sa stane Edita Pfundtner. Do funkcie ju v stredu menovala vláda. Doterajšia poslankyňa Národnej rady SR za vládnu stranu Most-Híd nahradí nestraníčku Máriu Kolíkovú.

I. Korčok končí vo funkcii štátneho tajomníka 

22. augusta (TASR) - Ivan Korčok končí k 31. augustu vo funkcii štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Rozhodla o tom v stredu vláda. Minister zahraničia Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) navrhol na jeho miesto Františka Ružičku, ktorý viedol jeho tím v OSN. O tomto návrhu ale vláda ešte nerozhodla, odložila ho.

Novela autorského zákona mení podmienky použitia umeleckých diel 

22. augusta (TASR) – Podmienky použitia umeleckých diel na verejných spoločenských podujatiach a v hotelových zariadeniach sa zmenia. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí schválila návrh novely autorského zákona, ktorá má primerane upraviť kritériá použité pri výpočte odmeny v sadzobníkoch organizácií kolektívnej správy, ktorými sú organizácie SLOVGRAM, SOZA, LITA, OZIS a SAPA.

Zmeny v oblasti mediácie a probácie majú zlepšiť využívanie ESMO 

22. augusta (TASR) – Slovensko sa snaží zvýšiť využívanie alternatívnych trestov a tým aj Elektronického systému monitorovania osôb (ESMO), ktorý zakúpilo pred niekoľkými rokmi. Napomôcť tomu majú niektoré legislatívne zmeny najmä v oblasti mediácie a probácie pripravené ministerstvom spravodlivosti. V stredu ich schválila vláda.

Mimovládne neziskové organizácie majú mať vlastný register 

22. augusta (TASR) - Mimovládne neziskové organizácie majú mať vlastný register. Zriadiť ho má zákon o registri mimovládnych neziskových organizácií, ktorý v stredu schválila vláda. "Tento zákon vnáša čistotu a transparentnosť do mimovládneho sektora," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

Vláda schválila návrh nových ústavných pravidiel pre voľbu sudcov ÚS SR 

22. augusta (TASR) – Vláda už má predstavu o tom, podľa akých pravidiel by sa mala udiať nadchádzajúca veľká personálna obmena Ústavného súdu (ÚS) SR. Návrh na zmenu Ústavy SR, ktorý pripravil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), schválila v stredu. Na presadenie novely budú v Národnej rade SR potrebné i hlasy opozície. Tá zatiaľ zmenám podporu nevyjadrila.

Za posledný rok prijali ľudskoprávne výbory OSN jednu sťažnosť proti SR 

22. augusta (TASR) - Od 1. augusta 2017 do 1. augusta 2018 prijali ľudskoprávne výbory OSN jednu sťažnosť proti Slovensku. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu vláda vzala na vedomie. Sťažnosť z 15. júna, podaná na Výbor pre ľudské práva, sa týkala vydania Aslana Jandijeva do Ruska.

NRSR

A. Danko prijal veľvyslancov, prosí ich, aby dbali na záujmy SR 

21. augusta (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) prijal na Bratislavskom hrade 75 vedúcich zastupiteľských úradov SR v zahraničí. Ocenil ich prácu a poprosil ich, aby pri svojej službe vždy dbali na záujmy Slovenska a hrdo a sebavedomo reprezentovali naše pozície. Informoval o tom Dankov komunikačný odbor.

Prezident

Je povinnosťou demokratických politikov chrániť našu slobodu 

21. augusta (TASR) - Je povinnosťou dnešných demokratických politikov chrániť našu slobodu. Možnosť rozhodovať o našej budúcnosti bez obáv z toho, že naše rozhodnutia zlomí hrubá sila. Uviedol to v utorok večer v príhovore prezident SR Andrej Kiska pri príležitosti 50. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, ktorý odvysielal RTVS. 

Ostatné

Daňová kobra odhalila v roku 2017 podvody v sume takmer 100 miliónov eur 

20. augusta (TASR) - Daňová kobra odhalila v roku 2017 podvody v celkovej sume 97.178.496,63 eura, z toto nevyplatený nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty (DPH) bol v sume 5.640.895,66 eura. TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová s tým, že očakávaný nález predstavuje sumu 78,4 milióna eur a zadržiavaný nadmerný odpočet DPH sumu 4.913.427,97 eura.

Začipovanie psa bude od septembra stáť 10 eur, bez neho veterinár psa neošetrí 

20. augusta (TASR) - Na najbližšiu návštevu veterinára by si mali majitelia nezačipovaných psov doniesť desať eur navyše. To je totiž po novom maximálna suma, ktorú si môže veterinár za začipovanie vypýtať. Vyplýva to z novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá začína platiť od 1. septembra. Na jej základe tiež veterinár nemôže ošetriť nezačipovaného psa. Výnimkou sú len nevyhnutné prípady v záujme ochrany zdravia a človeka.

Najčastejším daňovým trestným činom bolo nezaplatenie dane a poistného 

21. augusta (TASR) - Najčastejším daňovým trestným činom bolo v roku 2017 nezaplatenie dane a poistného. Na ekonomickej trestnej činnosti sa významne podieľali aj trestné činy neodvedenia dane a poistného a skrátenia dane a poistného. TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

ÚŠP bude o zisteniach vo veci vraždy novinára J. Kuciaka informovať v septembri 

21. augusta (TASR) - V prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa naďalej vykonávajú procesné úkony. "V predmetnej trestnej veci sa naďalej intenzívne vykonávajú procesné úkony s cieľom objasniť tento trestný čin a potrestať páchateľa, respektíve páchateľov. V priebehu mesiaca september bude dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podrobne informovať verejnosť o doterajších zisteniach a výsledkoch trestného konania. 

Polícia ukončila vyšetrovanie vraždy právnika E. Valka


21. augusta (TASR) – Polícia ukončila vyšetrovanie vraždy právnika a bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR Ernesta Valka, ku ktorej došlo ešte 8. novembra 2010. Vyšetrovanie bolo ukončené 16. augusta návrhom na podanie obžaloby na dvoch mužov.

ÚPVII spustil portál s informáciami v súvislosti so zákonom proti byrokracii 

24. augusta (TASR) - Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) spustil nový webový portál www.stopbyrokracii.sk. Súvisí so zákonom proti byrokracii, ktorý vstúpi do platnosti začiatkom septembra, a občanom prináša prehľad a informácie o tom, čo bude tento zákon pre nich v praxi znamenať. 


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk