3.9.2018
ID: 4206upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zaviesť na slovenských súdoch inštitút hosťujúceho sudcu, je cieľom ministerstva spravodlivosti, ktoré chce v septembri predstaviť takýto legislatívny návrh. Rezort to oznámil prostredníctvom predbežnej informácie zverejnenej v internetovom portáli Slov-lex. Chce tak vytvoriť predpoklady pre riešenie dočasných výpadkov sudcov, ktoré negatívne ovplyvňujú fungovanie súdov.

Vláda

MZ SR vyhlásilo výberové konanie na výkonného riaditeľa NCZI 

27. augusta (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na výkonného riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) na dobu päť rokov. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Hosťujúci sudca má pomôcť súdom pri dočasnom výpadku sudcov 

27. augusta (TASR) – Zaviesť na slovenských súdoch inštitút hosťujúceho sudcu, je cieľom ministerstva spravodlivosti, ktoré chce v septembri predstaviť takýto legislatívny návrh. Rezort to oznámil prostredníctvom predbežnej informácie zverejnenej v internetovom portáli Slov-lex. Chce tak vytvoriť predpoklady pre riešenie dočasných výpadkov sudcov, ktoré negatívne ovplyvňujú fungovanie súdov.

MŠVVaŠ nemá zákonom ustanovenú kompetenciu zriadiť základnú školu či nové triedy 

28. augusta (TASR) – Rezort školstva nemá žiadnym zákonom ustanovenú kompetenciu priamo riešiť problematiku plnenia povinnej školskej dochádzky tým, že by napríklad zriadil základnú školu alebo nové triedy v už existujúcich školách. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVsŠ) SR.

D.Saková na žiadosť vyšetrovateľa zbavila mlčanlivosti ďalších ľudí,je ich už 44 

28. augusta (TASR) - Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) vyhovela žiadosti vyšetrovateľa a v súvislosti s vyšetrovaním únosu vietnamského občana zbavila mlčanlivosti všetky požadované osoby. V súčasnosti je zbavených mlčanlivosti 44 ľudí. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

MZ SR zverejnilo výzvu na vybudovanie centier v odľahlých regiónoch za 70 mil. 

28. augusta (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zverejnilo v utorok výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na vybudovanie centier integrovanej zdravotnej starostlivosti, ktoré by slúžili pacientom z odľahlejších regiónov Slovenska. Projekt bude financovaný z eurofondov. Objem finančných prostriedkov vyčlenených na výzvu predstavuje 70 miliónov eur.

Slovensko považuje Krym za územie Ukrajiny 

28. augusta (TASR) - Pozícia Slovenska je od anexie Krymu jasná a nezmenila sa. Slovenská republika ako suverénny štát, ale aj v súlade so spoločnou pozíciou členských krajín Európskej únie a Severoatlantickej aliancie považuje Krym za územie Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v reakcii na vyjadrenia ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova. Ten okrem iného povedal, že Krym je neoddeliteľnou súčasťou Ruskej federácie.

Novela zákona od 1. septembra oveľa tvrdšie postihuje týranie zvierat 

31. augusta (TASR) - Novela zákona o veterinárnej starostlivosti účinná od 1. septembra 2018 oveľa tvrdšie postihuje týranie zvierat. Informoval o tom Michal Feik z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Ostatné

Vládny návrh zmien vo voľbe ústavných sudcov je nedostatočný 

24. augusta (TASR) – Vládny návrh na zmenu voľby sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR je nedostatočný. V piatok to uviedli členovia skupiny 38 slovenských právnikov, ktorí v máji zverejnili svoj komplexný návrh na zmenu voľby ústavných sudcov. Podľa nich totiž neobsahuje zásadné zlepšenie voľby ústavných sudcov.

Nadácia Zastavme korupciu dala preskúmať 26 tendrov, mali byť diskriminačné 

28. augusta (TASR) - Štátne inštitúcie mohli pri zákazkách postupovať diskriminačne, čím získala výhodu bezpečnostná firma Bonul vlastnená Miroslavom Bödörom. Domnieva sa to Nadácia Zastavme korupciu, ktorá v tejto súvislosti podala hromadný podnet na kontrolu 26 tendrov spolu za miliardu eur.

V diskusných reláciách najviac hovoril pravdu R. Sulík, najmenej M. Kotleba 

28. augusta (TASR) - V diskusných reláciách počas sezóny september 2017 - jún 2018 najviac hovoril pravdu Richard Sulík (SaS). Z jeho 22 overovaných výrokov bol nepravdivý jeden, čím dosiahol pravdivostný výsledok 95,45 percenta. Marian Kotleba (ĽSNS), naopak, povedal viac nepravdivých (16) ako pravdivých výrokov (13), čím dosiahol najhorší výsledok z predsedov parlamentných strán. Vyplýva to zo štatistík stránky Demagog.sk.

RVR uložila vysielateľom pokuty vo výške 46.100 eur 

28. augusta (TASR) – Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) uložila štyri pokuty v celkovej výške 46.100 eur vysielateľom MAC TV, Markíza – Slovakia, GES Slovakia a Rádio WOW. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Michelčíková.

Absolventi stredných škôl, ktorí idú študovať ďalej, zdravotné poistné neplatia 

30. augusta (TASR) – Ak bude absolvent strednej školy po prázdninách pokračovať v štúdiu na vysokej škole, v nadstavbovom alebo pomaturitnom štúdiu, zdravotné poistné bude za neho naďalej platiť štát. Zdravotné poistné si nemusí takáto osoba platiť ani vtedy, keď jej do konca augusta nepríde rozhodnutie o prijatí na vysokú školu. TASR o tom informovala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Viktória Vasilenková.

TV Markíza podala námietku zaujatosti proti sudkyni A. Haitovej 

31. augusta (TASR) - Odvolanie Televízie Markíza v kauze podozrivých zmeniek je na Krajskom súde Bratislava. Dostal ho senát, ktorého členkou je sudkyňa Andrea Haitová, sestra štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej. TV Markíza má pochybnosti o nezaujatosti Haitovej, preto podala námietku zaujatosti proti tejto členke senátu.

Záujem o zmenu zdravotnej poisťovne prejavilo takmer 80.000 ľudí 

31. augusta (TASR) - Záujem o zmenu zdravotnej poisťovne od budúceho roka prejavili už desaťtisíce ľudí. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) k 31. júlu evidoval 79.144 prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne. TASR o tom informovala referentka ÚDZS SR Erika Kováčiková.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk