1.10.2018
ID: 4235upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Od roku 2014 došlo v oblasti ochrany a podpory ľudských práv v SR k mnohým pozitívnym zmenám. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu schválila vláda.

Vláda

Obstarávanie techniky cez NSPA je jeden z najtransparentnejších spôsobov 

25. septembra (TASR) - Obstarávanie techniky prostredníctvom agentúry NATO pre podporu (NSPA) a amerického vládneho programu Foreign Military Sales (FMS) predstavuje podľa Ministerstva obrany (MO) SR "jeden z najtransparentnejších a najefektívnejších spôsobov, akým možno obstarávať techniku a výzbroj pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky". TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Hazard bude opäť prísnejšie regulovaný 

26. septembra (TASR) - Od budúceho roka hráčov, ale najmä prevádzkovateľov hazardných hier, čakajú nové prísnejšie pravidlá. Počíta s tým novela zákona o hazardných hrách, ktorú Ministerstvo financií (MF) SR predložilo na rokovanie vlády. Kabinet ju na stredajšom rokovaní schválil. Právna norma reaguje na najnovšie trendy digitalizácie, ktoré neobišli ani sektor hazardu. Zámerom je tiež zvýšiť ochranu spotrebiteľov.

V oblasti ľudských práv došlo od roku 2014 k pozitívnym zmenám 

26. septembra (TASR) - Od roku 2014 došlo v oblasti ochrany a podpory ľudských práv v SR k mnohým pozitívnym zmenám. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu schválila vláda. Za pokrok považuje najmä prijatie rôznych stratégií, napríklad Národnej stratégie pre ochranu detí pred násilím alebo Celoštátnej stratégie rodovej rovnosti.

Policajný prezident sa bude vyberať podľa nových pravidiel 

26. septembra (TASR) – Policajný prezident sa bude vyberať podľa nových pravidiel. Vláda s návrhom zákona o Policajnom zbore z dielne ministerstva vnútra v stredu počas rokovania súhlasila. 

MZ SR pripraví metodiku pre pediatrov ohľadne informovania o očkovaní detí 

28. septembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chystá odborný materiál, ktorý by mal pomôcť pediatrom čo najtransparentnejšie pracovať s informáciami o nahlasovaní regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) o tom, či bolo dieťa očkované. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

Prezident

Slovenský prezident nesúhlasí s Trumpovou myšlienkou America First 

25. septembra (TASR) - Slovenský prezident Andrej Kiska nesúhlasí so všetkými myšlienkami, ktoré odzneli v utorkovom prejave amerického prezidenta Donalda Trumpa na zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN) v New Yorku. Ako poukázal, so známym heslom šéfa Bieleho domu "America First" sa nestotožňuje, keďže napríklad postavenie Slovenska posilňuje práve členstvo v Európskej únii.

A. Kiska hovoril v OSN o potrebe spolupráce aj dodržiavaní pravidiel 

27. septembra (TASR) – Potrebu dodržiavania pravidiel, vzájomnej spolupráce či ochrany médií vyzdvihol slovenský prezident Andrej Kiska vo svojom prejave na 73. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN) v New Yorku. Upozornil, že kým budovanie mieru trvalo desiatky rokov, sebecké rozhodnutia ho môžu poškodiť za pár sekúnd.

A. Kiska sa stretol s A. Guterresom, ocenil jeho prejav v OSN 

27. septembra (TASR) – Slovenský prezident Andrej Kiska ocenil prejav generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN) Antónia Guterresa na aktuálnom 73. zasadnutí Valného zhromaždenia. Urobil tak na vzájomnom stretnutí po jeho vystúpení v OSN.

Ostatné 

Na stretnutí s náčelníkmi generálnych štábov sme otvorili dve nové témy 

25. septembra (TASR) – Spolupráca špeciálnych síl a spolupráca v oblasti vojenského zdravotníctva boli dve nové témy, ktorými sa na utorkovom rokovaní v Haliči v okrese Lučenec zaoberali náčelníci generálnych štábov (GŠ) skupiny V4. Po rokovaní o tom informoval náčelník GŠ Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

Zdravie

25. septembra (TASR) – Slováci dlhujú zdravotným poisťovniam za rok 2017 približne 58,7 milióna eur. Ročné zúčtovanie poistného dostalo od polovice augusta 1,09 milióna poistencov.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa ukončila proces distribúcie výsledkov ročných zúčtovaní poistného za rok 2017. Výsledky doručila 614.358 poistencom a platiteľom poistného," informovala hovorkyňa Viktória Vasilenková. Najväčší nedoplatok mal hodnotu 278.632,12 eura.

Súdna rada prijala dokument, ktorý upravuje vzťahy sudcov a advokátov 

25. septembra (TASR) - Pre správne fungovanie justície je nevyhnutné, aby boli sudcovia a advokáti pri výkone svojich povinností vzájomne nezávislí a aby ich vzťahy boli predovšetkým profesionálne, vecné a neosobné. Rozhodla o tom Súdna rada na svojom zasadnutí, kde prijala výklad Zásad sudcovskej etiky. 

O duševné zdravie na Slovensku nie je záujem, zhodujú sa odborníci 

26. septembra (TASR) - Psychiatria na Slovensku čelí mnohým problémom. Ústavné zariadenia pre psychiatrickú starostlivosť majú zastarané vybavenie, psychiatrické ambulancie sú nerozvinuté a je ich málo. "Na vyšetrenie u psychiatra čakáte v priemere sedem týždňov," uviedla prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíra Izáková. 

GP SR sa nebude bližšie vyjadrovať k aktuálnym procesným úkonom 

27. septembra (TASR) – Generálna prokuratúra (GP) SR sa nebude bližšie vyjadrovať k aktuálnym procesným úkonom. Reagovala tak na informáciu, že policajti vo štvrtok ráno zadržali osoby podozrivé z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Slovensku hrozí, že nesplní svoj záväzok v roku 2020 recyklovať polovicu odpadu 

27. septembra (TASR) - Slovensku a ďalším 13 krajinám hrozí, že nesplnia záväzok v roku 2020 recyklovať polovicu odpadu. Upozorňuje na to správa, ktorú tento týždeň zverejnila Európska komisia. Problémové krajiny plánujú jej zástupcovia aj navštíviť.

Slovenské bezpečnostné fórum sa bude venovať významným míľnikom SR 

28. septembra (TASR) - Významným míľnikom histórie Slovenskej republiky v bezpečnostnej politike, predovšetkým v kontexte vstupu a členstva v euroatlantických štruktúrach, sa bude venovať tohtoročné Slovenské bezpečnostné fórum (SBF). Jeho 12. ročník otvorí v pondelok 1.10. v Univerzitnej knižnici v Bratislave novovymenovaný štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR František Ružička.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk