3.12.2018
ID: 4312upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Hlavnou témou stretnutia predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) s veľvyslancami členských krajín Európskej únie (EÚ) bola bezpečnostná situácia na Ukrajine. Hovorili však aj o Globálnom pakte OSN o migrácii, nadchádzajúcom stretnutí Priateľov kohézie na Bratislavskom hrade a dohode o brexite. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

Vláda

Úrad vlády SR vyhlásil obstarávanie na poradenské služby za 14 miliónov eur 

27. novembra (TASR) - Maximálnu efektivitu pri využívaní odborných poradenských služieb chce Úrad vlády (ÚV) SR docieliť ich zabezpečením prostredníctvom verejného obstarávania. Poskytovateľa služieb by tak mal vyplácať len podľa skutočne objednaných a poskytnutých služieb. Predpokladaná cena zákazky je viac ako 14 miliónov eur bez DPH na obdobie 48 mesiacov od nadobudnutia účinnosti zmluvy.

MŠVVaŠ predložilo do MPK zákon, ktorý rieši odoberanie akademických titulov 

27. novembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR predložilo novelu zákona o vysokých školách, ktorá sa týka odoberania akademických titulov, do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).  

MZ SR predstavilo plán stratifikácie nemocníc, má zvýšiť kvalitu zdravotníctva 

27. novembra (TASR) – Projekt stratifikácie slovenských nemocníc dostal konkrétnu podobu. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti by sa tak malo posunúť na vyššiu úroveň. Cieľom stratifikácie je efektívnejšie využitie lôžkových kapacít, bezpečnejšia zdravotná starostlivosť, rovnako aj posilnenie lôžok na poskytovanie dlhodobej starostlivosti. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR predstavilo v utorok hlavné kritériá pre pripravované zmeny.

Premiér rokoval s veľvyslancami krajín EÚ o pakte OSN aj situácii na Ukrajine 

27. novembra (TASR) - Hlavnou témou stretnutia predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) s veľvyslancami členských krajín Európskej únie (EÚ) bola bezpečnostná situácia na Ukrajine. Hovorili však aj o Globálnom pakte OSN o migrácii, nadchádzajúcom stretnutí Priateľov kohézie na Bratislavskom hrade a dohode o brexite. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.
 
Vláda súhlasí s posilnením kompetencií Štátnej školskej inšpekcie 

28. novembra (TASR) - Posilniť napĺňanie kompetencií Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI) a pomôcť reforme systému výchovného poradenstva a prevencie by mal zákon o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Novelu zákona z dielne koaličných poslancov Ľubomíra Petráka, Martina Glváča, Dušana Jarjabeka, Pavla Gogu (všetci Smer-SD) a Pétera Vörösa (Most-Híd) vláda v stredu počas rokovania odsúhlasila. 

MZ SR chce bojovať proti obezite, začalo workshopom expertov na výživu 

28. novembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa rozhodlo bojovať proti obezite Slovákov. O nových prístupoch v preventívnych programoch obezity, správnej výživy a označovaní potravín diskutovali experti na workshope počas utorka (27. 11.) na pôde ministerstva. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.
 
Slovensko potvrdilo podporu mierovému a reformnému procesu v Afganistane 

28. novembra (TASR) - Slovensko potvrdilo svoj záväzok voči Afganistanu. Podporu mierovému a reformnému procesu v tejto krajine prezentoval v stredu na Ženevskej konferencii o Afganistane štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek. TASR informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Zákon o registri mimovládok bude platiť bez podpisu prezidenta 

30. novembra (TASR) - Mimovládne neziskové organizácie dostanú od nového roka vlastný register. Zriadi ho zákon o registri mimovládnych neziskových organizácií napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska v piatok opätovne nepodpísal. Parlament totiž v utorok (27. 11.) zákon 139 hlasmi schválil bez zapracovania prezidentových pripomienok.

Minister spravodlivosti SR Gál rokoval v Prahe s rezortným kolegom Kněžínkom 

30. novembra (TASR) - Digitalizácia obchodných registrov, probačná a mediačná problematika či efektívne využívanie elektronických náramkov boli hlavnými témami štvrtkového rokovania ministrov spravodlivosti SR a ČR Gábora Gála a Jana Kněžínka v Prahe. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Drobová.

NRSR

Poslanci opäť schválili limity na počet členov politických strán 

27. novembra (TASR) - Parlament odmietol námietky prezidenta SR Andreja Kisku k novele zákona o politických stranách. Opätovne tak schválil limity na počet členov a ďalšie pravidlá pre fungovanie politických strán.

Rekreačné poukazy poslanci opätovne schválili 

27. novembra (TASR) - Príspevok na rekreáciu zamestnancov sa zavedie napriek námietkam prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý novelu zákona o podpore cestovného ruchu z dielne poslancov koaličnej SNS vetoval. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok opätovne schválili túto právnu normu.

Premlčané právo zo spotrebiteľskej zmluvy nebude možné vymáhať 

27. novembra (TASR) - Slovensko zavedie osobitnú úpravu uplatňovania premlčaných nárokov zo spotrebiteľských zmlúv a ich zabezpečenia. Rozhodli o tom v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí 101 hlasmi prelomili veto prezidenta Andreja Kisku a opätovne schválili novelu Občianskeho zákonníka. Hlava štátu vrátila právnu normu do parlamentu ako celok.

Štát má dať za svojich poistencov v roku 2019 o 55 miliónov eur viac 

28. novembra (TASR) - Odvod za poistencov štátu by nemal byť v roku 2019 ešte určený pevnou sumou, ale sadzba by mala dosahovať úroveň 3,2 percenta z vymeriavacieho základu. V nominálnej hodnote sa má platba za poistencov štátu zvýšiť o 55 miliónov eur z plánovaných 960 miliónov na 1,015 miliardy eur. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu šéfa finančného a rozpočtového výboru Ladislava Kamenického (Smer-SD), ktorý predložil k novele zákona o zdravotných poisťovniach.

Spôsob prerozdeľovania poistného sa zmení 

29. novembra (TASR) – Spôsob prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami sa zmení. Na poistencov, ktorí sú rovnako chorí, budú mať rovnaký objem zdrojov. Zmeny prináša novela zákona o zdravotných poisťovniach a o dohľade nad zdravotnou starostlivosťou, ktorú vo štvrtok 93 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Platy nelekárskych zdravotníckych pracovníkov sa zvýšia o 10 percent 

29. novembra (TASR) - Platy nelekárskych zdravotníckych pracovníkov sa od nového roka zvýšia o desať percent. Vyplýva to zo schválenej novely zákona o zdravotných poisťovniach. Polepšia si niektoré zdravotné sestry, pôrodné asistentky, praktické sestry, fyzioterapeuti, verejní zdravotníci, zdravotnícki laboranti, nutriční laboranti, dentálne hygieničky, rádiologickí technici, zdravotnícki záchranári, zubní technici, zubní asistenti, technici pre zdravotné pomôcky, farmaceutickí laboranti, maséri, ortopedickí technici, sanitári, logopédi, liečební pedagógovia aj psychológovia. Zmeny sa dotknú ich základných platových zložiek.

Prezident

Prezident vymenoval 15 sudcov bez časového obmedzenia 

27. novembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska v utorok vymenoval do funkcie 15 nových sudcov bez časového obmedzenia. Dekréty o vymenovaní si prevzali sudcovia, ktorí budú pôsobiť zväčša na okresných súdoch. Nové posily pribudli aj na Krajskom súde v Bratislave a Košiciach.

Okresný súd (OS) v Nitre posilnia Katarína Moravčíková a Simona Štanglovičová. Na Okresnom súde v Žiline budú pôsobiť Marek Bartko a Margaréta Milecová. Na Okresný súd vo Veľkom Krtíši pribudnú takisto dvaja noví sudcovia, a to Andrej Maukš a Tomáš Minárik.

Prezident druhýkrát nepodpísal zákon o politických stranách, bude však platiť 

30. novembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska v piatok opätovne nepodpísal novelu zákona o politických stranách. Urobil tak po tom, čo parlament v utorok (27. 11.) odmietol jeho námietky. Limity na počet členov a ďalšie pravidlá pre fungovanie politických strán preto budú platiť aj napriek chýbajúcemu podpisu prezidenta.

Prezident opäť nepodpísal novelu občianskeho zákonníka, platiť však bude 

30. novembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska v piatok nepodpísal novelu Občianskeho zákonníka. Ten zavádza napríklad osobitnú úpravu uplatňovania premlčaných nárokov zo spotrebiteľských zmlúv a ich zabezpečenia. Právna úprava, ktorú predtým prezident vrátil do parlamentu ako celok, však bude platiť aj bez jeho podpisu. V utorok ju (27.11.) totiž poslanci Národnej rady (NR) SR 101 hlasmi opätovne schválili.

A. Kiska neuspel, register mimovládok bude platiť v pôvodnej podobe 

27. novembra (TASR) - Mimovládne neziskové organizácie dostanú od nového roka vlastný register. Zriadi ho zákon o registri mimovládnych neziskových organizácií, ktorý v utorok 139 hlasmi opätovne schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Právnou normou sa museli znovu zaoberať potom, ako ju prezident SR Andrej Kiska vrátil do pléna s pripomienkami. Výhrady hlavy štátu však neprešli, poslanci schválili zákon v pôvodnom znení.

Ostatné 

Ústavný súd eviduje 89 sťažností na nezákonnosť komunálnych volieb 

27. novembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR eviduje 89 sťažností pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa konali 10. novembra. V 84 sťažnostiach sú navrhovateľmi fyzické osoby a v piatich prípadoch politické strany. "V predmetných sťažnostiach sa aktuálne vykonávajú procesné úkony nevyhnutné pre rozhodnutie vo veci," informoval v utorok TASR Tomáš Senaj z Kancelárie ÚS SR.

Novú verziu smernice o AVMS zverejnili v Úradnom vestníku EÚ 

28. novembra (TASR) - Nová verzia smernice o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS), ktorá významným spôsobom ovplyvní aj slovenskú mediálnu legislatívu, bola v stredu zverejnená v Úradnom vestníku EÚ. "Nová právna úprava vstúpi do platnosti 18. 12. 2018 – 20 dní po zverejnení v úradnom vestníku a Slovensko je povinné ju implementovať do augusta 2020,“ uviedla hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu Ivana Furjelová.

ÚS rozhodoval o sťažnostiach na komunálne voľby aj na voľby predsedu KSK 

29. novembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR na stredajšom (28. 11.) neverejnom zasadnutí pléna okrem iného rozhodol v 17 veciach týkajúcich sa volieb, pričom v 16 prípadoch išlo o sťažnosti v súvislosti s komunálnymi voľbami z 10. novembra tohto roka a v jednom prípade o sťažnosť namietajúcu neústavnosť a nezákonnosť volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) zo 4. novembra 2017. TASR o tom informoval Tomáš Senaj z Kancelárie ÚS SR.

Šéfovia diplomacie V4 rozhodli o použití prostriedkov vo fonde pre Afriku 

29. novembra (TASR) - Vízia pre Východné partnerstvo, situácia na Ukrajine alebo projekty v oblasti migrácie boli hlavnými témami štvrtkového rokovania ministrov zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky (V4). Na stretnutí v Bratislave v rámci slovenského predsedníctva v skupine tiež stredoeurópski šéfovia diplomacie rozhodli o použití svojho príspevku do trustového fondu pre Afriku.

Kratšie konania na Najvyššom súde prinesie nový informačný systém 

29. novembra (TASR) - Priemerná dĺžka konaní na Najvyššom súde (NS) SR by sa mala znížiť z 214 dní v roku 2016 na 150 dní v roku 2022. Zrýchlenie konaní má priniesť nový informačný systém. Výzvu na národný projekt vyhlási Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk