4.2.2019
ID: 4385upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bude až začiatkom februára. Rozprava predchádzajúca voľbe sa presúva z pôvodne plánovaného 30. januára na 6. februára. Navrhol to predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD), plénum to odobrilo.

Vláda

Úrad vlády rebríček o vnímaní korupcie rešpektuje, snaží sa o jej znižovanie

29. januára (TASR) - Úrad vlády SR rešpektuje rebríček Transparency International, podľa ktorého sa Slovensko zhoršilo vo vnímaní korupcie o tri priečky. Zároveň dodáva, že realizuje niekoľko opatrení, ktoré zlepšujú situáciu v oblasti eliminovania korupcie. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Patrícia Macíková.

Brexit prinesie niektorým lekárom a zdravotníkom novú povinnosť

31. januára (TASR) - Ak budú chcieť slovenskí lekári či zdravotnícki pracovníci, ktorí získali odbornú kvalifikáciu vo Veľkej Británii či Severnom Írsku, v budúcnosti svoje povolanie vykonávať na Slovensku, musia požiadať o uznanie odbornej spôsobilosti, a to do 29. marca. Informuje o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na svojom webe.

Inštitút hosťujúceho sudcu má riešiť dočasnú absenciu sudcov

2. februára (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti chce zaviesť inštitút hosťujúceho sudcu. Vyriešila by sa tým negatívna situácia na súdoch z dôvodu dočasnej absencie zákonného sudcu. V tomto prípade teda nejde o vytvorenie nového sudcovského miesta. Návrh je súčasťou novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú v piatok (1.2.) rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Aj v tomto roku podporí projekty mimovládnych organizácií

2. februára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR aj v tomto roku podporí zaujímavé projekty a  prerozdelí mimovládnym organizáciám takmer 100.000 eur. Tie môžu v rámci zverejnenej výzvy predložiť maximálne jeden projekt, na ktorý im môže byť poskytnutá dotácia vo výške od 500 do 50.000 eur. O jej poskytnutie môžu požiadať najneskôr do 31. marca. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Danka Capáková.

NRSR

Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa presúva na február

29. januára (TASR) - Voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bude až začiatkom februára. Rozprava predchádzajúca voľbe sa presúva z pôvodne plánovaného 30. januára na 6. februára. Navrhol to predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD), plénum to odobrilo.

Plénum prelomilo prezidentovo veto a schválilo novelu o hazardných hrách

29. januára (TASR) - Hráčov a prevádzkovateľov hazardných hier čakajú nové prísnejšie pravidlá. Parlament prelomil veto prezidenta SR Andreja Kisku a opätovne schválil novelu zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Hlava štátu k nej mala viaceré výhrady, týkali sa napríklad registra vylúčených osôb, Kiskovi tiež chýbala štúdia, ktorá by presne kvantifikovala vplyv novely na určité skupiny ľudí.

O obsadzovaní postov v europarlamente sa bude rokovať zrýchlene

29. januára (TASR) - Ak bude Spojené kráľovstvo na začiatku volebného obdobia 2019 až 2024 členom Európskej únie (EÚ), jeden zo zvolených slovenských europoslancov sa až do termínu brexitu neujme svojho mandátu. Slovensku má totiž po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ pripadnúť jedno z britských kresiel. Vyplýva to z novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, o ktorej bude plénum diskutovať v skrátenom legislatívnom konaní. Zrýchlený režim odobrili v utorok poslanci.

Whistleblowerov bude od marca chrániť nový úrad

30. januára (TASR) - Whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť, bude od marca chrániť nový úrad. Jeho zriadenie prináša nový zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý v stredu 129 hlasmi odobrili poslanci NR SR.

Poslanci schválili skrátenie koncipientskej praxe s nesprávnou účinnosťou

31. januára (TASR) - Dĺžka praxe advokátskeho koncipienta by sa mala skrátiť z piatich na tri roky. Problémom je však účinnosť zmeny. Parlament totiž 71 hlasmi schválil novelu zákona o advokácii, ktorou skrátenie navrhlo opozičné OĽaNO, ale neodobril posunutie účinnosti.

Poslanci odobrili nové pravidlá pri vypĺňaní majetkových priznaní

31. januára (TASR) - Verejní funkcionári sa budú pri vypĺňaní majetkových priznaní držať nových pravidiel. Tie prináša novela zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov (tzv. zákon o konflikte záujmov), ktorú schválil parlament 97 hlasmi. Podporili ju poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd, Sme rodina, ĽSNS, Lucia Žitňanská, Peter Marček, Juraj Kolesár, Martina Šimkovičová (všetci nezaradení).

Duchovní v polícii či armáde môžu mať naďalej automaticky zbraň

31. januára (TASR) - Policajní, vojenskí a väzenskí duchovní môžu mať naďalej automaticky pridelenú zbraň, respektíve možnosť ju použiť. Parlament totiž v definitívnom hlasovaní odmietol novelu zákona o Policajnom zbore SR od poslancov SNS.

Vojenská polícia dostane nové úlohy

1. februára (TASR) - Vojenská polícia dostane od apríla nové úlohy. Prináša jej ich novela zákona o Vojenskej polícii, ktorá má tiež zabrániť zneužívaniu služobnej rovnošaty, preukazu či odznaku Vojenskej polície. Poslanci zmeny odobrili 80 hlasmi v piatkovom hlasovaní.

Poslanci prijali uznesenie k Maďarsku a Poľsku z dielne SNS

1. februára (TASR) - Národná rada SR prijala uznesenie k Maďarsku a Poľsku z dielne SNS. Parlament tak berie na vedomie návrhy voči týmto dvom krajinám a vyhlasuje, že sa bude aktívne zasadzovať, aby sa využili všetky dostupné príležitosti pre vzájomný dialóg Maďarska, Poľska a inštitúcií Európskej únie (EÚ), ktorý prinesie odpovede na všetky otvorené otázky.

Občania možnosť voľby poštou v predstihu nedostanú

1. februára (TASR) - Občania nedostanú možnosť voliť v predstihu poštou v rámci volieb do Národnej rady (NR) SR, komunálnych a krajských volieb, v prvom kole voľby prezidenta a v eurovoľbách. Parlament totiž v piatok nepodporil návrh novely volebného zákona z dielne SaS.

A.Danko prijal kandidatúru 15 z celkovo 18 uchádzačov o Prezidentský palác

1. februára (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko prijal kandidatúru 15 z 18 uchádzačov o Prezidentský palác. Nového prezidenta si teda Slováci budú v marci vyberať z 13 mužov a dvoch žien. O potvrdení kandidatúr informoval Dankov hovorca a predseda Komisie na preskúmavanie návrhov na kandidátov na prezidenta SR Tomáš Kostelník.

Prezident

Prezident SR A. Kiska si prevzal Veľkú zlatú medailu Masarykovej univerzity

29. januára (TASR) - Slovenský prezident Andrej Kiska si v utorok v Brne prevzal Veľkú zlatú medailu Masarykovej univerzity, ktorú mu odovzdal pri príležitosti 100. výročia jej založenia rektor Mikuláš Bek. Slovenský prezident podľa neho prispel k uchovávaniu masarykovskej a štefánikovskej tradície v českej a slovenskej politike.

A. Kiska očakáva, že parlament zvolí 18 kandidátov na ústavných sudcov

29. januára (TASR) - Presun voľby ústavných sudcov na február vníma prezident SR Andrej Kiska ako ukážku toho, že poslanci situáciu podcenili alebo prekalkulovali. Uviedol to jeho hovorca Roman Krpelan. "Prezident očakáva, že napriek tomu si parlament splní povinnosť a zvolí 18 kandidátov," dodal.

Podozrenia o prepojení zločinu na štát nemožno ignorovať

31. januára (TASR) - Podozrenia o prepojení zločinu na štát nemožno ignorovať a zametať pod koberec. Podľa slov prezidenta Andreja Kisku si to začínajú uvedomovať aj predstavitelia vládnej moci. Doplnil, že konanie funkcionárov pred vraždou Jána Kuciaka bude preverené. Podľa jeho slov ho o tom informovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) počas ich štvrtkového stretnutia.

Ostatné

Plošné previerky sudcov sú protiústavné

30. januára (TASR) – Novela Ústavy SR z roku 2014, ktorá zaviedla celoplošné preverovanie sudcov Národným bezpečnostným úradom (NBÚ), je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR.

Slovensko navštívi nemecká kancelárka Angela Merkelová

1. februára (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová navštívi po viac ako štyroch rokoch Bratislavu. Merkelová sa 7. februára 2019 zúčastní stretnutia premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Bratislave.

Členovia Súdnej rady chcú byť za výkon funkcie odmeňovaní

1. februára (TASR) - Členovia Súdnej rady SR požadujú za výkon svojej funkcie odmenu. Argumentujú tým, že ako jediní verejní funkcionári nemajú na odmenu nárok, hoci sú členmi ústavného orgánu. Kancelária Súdnej rady má preto pripraviť podnet na legislatívnu úpravu, ktorý ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi (Most-Híd) predloží predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk