25.2.2019
ID: 4412upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Novelizovaný zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a financovaní terorizmu rozšíril okruh povinných osôb, na ktoré sa vzťahuje. Sprísnené sú aj požiadavky na tieto osoby. Do legislatívy sa k tomu začína transponovať európska smernica a chystá sa aj kontrola zo strany MONEYVAL Rady Európy. To vytvára kombináciu, na ktorú Slovensko nie je podľa advokátskej kancelárie Ružička and partners pripravené.

Vláda

M. Lubyová ostáva ministerkou, väčšina snemovne ju podržala

18. februára (TASR) - Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nom. SNS) ostáva vo funkcii. Národná rada SR totiž odmietla zámer opozície odvolať ju. Za vyslovenie nedôvery Lubyovej v pondelok hlasovalo iba 43 poslancov zo 105 prítomných.

Eurovoľby budú na Slovensku stáť takmer 10,2 milióna eur

20. februára (TASR) - Májové voľby do Európskeho parlamentu by mali na Slovensku stáť takmer 10,2 milióna eur. Z rozpočtu ministerstva vnútra na ne pôjde 8.687.175 eur, z rozpočtu Štatistického úradu (ŠÚ) SR 1.494.750 eur. Vyplýva to z Návrhu organizačno-technického zabezpečenia volieb do Európskeho parlamentu v roku 2019, ktorý schválila vláda.

V zahraničnej politike bude SR aj naďalej obhajovať multilateralizmus

20. februára (TASR) - V zahraničnej politike bude Slovensko aj naďalej obhajovať multilateralizmus, jednotu EÚ a nezastúpiteľnosť transatlantickej väzby. "Rastie aj potreba čeliť dezinformáciám a aktivitám, ktoré toto smerovanie Slovenska spochybňujú," konštatoval rezort diplomacie, ktorý materiál pripravil.

Vláda súhlasí so zmenami európskeho volebného práva pri voľbách do EP

20. februára (TASR) - Vláda v stredu odsúhlasila zmeny v Akte o priamych a všeobecných voľbách poslancov Európskeho parlamentu (EP), o ktorých v lete rozhodla Rada EÚ. Zmeny dovoľujú napríklad umožniť voľbu poštou alebo cez internet, alebo zobrazovať pri menách kandidátov logo ich frakcie v EP.

Novým štátnym tajomníkom ministerstva vnútra bude M. Bagačka

20. februára (TASR) – Novým štátnym tajomníkom na Ministerstve vnútra SR bude Michal Bagačka.

Sieť poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti sa upraví

20. februára (TASR) – Sieť poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí budú poskytovať urgentnú zdravotnú starostlivosť na urgentom príjme druhého typu, sa zmení. Takéto poskytovanie zdravotnej starostlivosti nadväzuje na plynulosť poskytovania ambulantnej pohotovostnej služby.

MO SR odporúča predĺžiť zmluvu na prevádzku lietadiel MiG-29AS/UBS

20. februára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR na základe analýzy odporúča vláde predĺžiť zmluvu s ruskou spoločnosťou na prevádzku stíhacích lietadiel MiG-29AS/UBS do konca roka 2023, s možnosťou predĺženia na jeden rok. Ako dôvod rezort uvádza súčasný technický stav, platnú legislatívu aj udržanie úrovne výcviku slovenských pilotov.

V rámci schémy na návrat odborníkov bolo vlani obsadených 13 miest


20. februára (TASR) – V rámci Podpornej schémy na návrat odborníkov zo zahraničia bolo vlani podporených 13 pozícií, z toho štyri miesta boli pre mladých odborníkov a deväť pre pozíciu expertov. Podporené boli aj tri žiadosti o inštitucionálnu podporu, na ktoré bolo vyčlenených 222.283 eur.

Zubné a ambulantné pohotovosti majú dostať viac peňazí

20. februára (TASR) - Zubno-lekárske a ambulantné pohotovosti dostanú od zdravotných poisťovní viac peňazí. Zmenu výpočtu úhrad prináša nariadenie vlády, ktoré v stredu odsúhlasil kabinet. V tomto roku si to má vyžiadať náklady viac ako 1,8 milióna eur, následne viac ako 2,1 milióna eur ročne.

ŠPÚ vypracoval projekt kurikulárnej reformy

20. februára (TASR) - Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) vypracoval projekt kurikulárnej reformy, tá reflektuje Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVV) Kvalitné a dostupné vzdelanie pre Slovensko. TASR o tom informovali z ŠPÚ.

MO má vyberať firmu na radary rokovacím konaním so zverejnením

20. februára (TASR) - Ministerstvo obrany má vyberať firmu, ktorá obnoví letiskovú rádiolokačnú (RL) techniku Vzdušných síl Ozbrojených síl (VzS OS) SR, rokovacím konaním so zverejnením. Prostredníctvom toho sa má dopracovať ku komplexnému požadovanému riešeniu. Postup v stredu odobrila vláda.

Slovensko sa nepripojilo k deklarácii Istanbulské záväzky

20. februára (TASR) – Slovenská republika sa v stredu nepripojila k deklarácii Istanbulské záväzky, ktorá upravuje problematiku migrácie. Na dvojdňovej konferencii v tureckom Istanbule zastupoval Slovenskú republiku štátny tajomník Ministerstva vnútra  SR Rudolf Urbanovič, informoval o tom TASR tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

MZ SR vyhlásilo druhé kolo výzvy na žiadosti o peniaze na integrované centrá

20. februára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo druhé kolo výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na vybudovanie centier integrovanej zdravotnej starostlivosti. Zámerom opatrenia je aj modernizácia zdravotníckej infraštruktúry za účelom integrácie primárnej zdravotnej starostlivosti.

Pevné ambulantné pohotovostné služby dostanú od marca viac peňazí

21. februára (TASR) - Pevné ambulantné pohotovostné služby dostanú po novom viac peňazí. Ich mesačný paušál sa od 1. marca zvýši z doterajších 8288 eur na 9800 eur. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Prezident

O hekerskom útoku nemusí prezidentský kandidát vedieť, upozorňujú IT odborníci

19. februára (TASR) - Kybernetický útok môže podľa odborníkov ovplyvniť kampaň pred prezidentskými voľbami. Bezpečnostní analytici upozorňujú, že hekeri môžu napríklad pomôcť do prezidentského kresla papierovo slabšiemu kandidátovi. Aby sa predišlo rizikám, je podľa nich dôležité zabezpečiť celý tím podieľajúci sa na kampani.

Prezident A. Kiska vyzval parlament na zodpovednosť pri voľbe sudcov ÚS

21. februára (TASR) – Prezident Andrej Kiska vyzval poslancov Národnej rady (NR) SR na zodpovednosť. "Zodpovednosť na to, aby pochopili, čo ich konanie, respektíve nekonanie, spôsobuje," povedal s tým, že aby k dohode týkajúcej sa voľby sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR došlo, je pripravený na plnú súčinnosť.

Ostatné

Súdna rada zvolila nových členov disciplinárnych senátov

18. februára (TASR) - Súdna rada SR v pondelok zvolila jedenásť členov disciplinárnych senátov. Na návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) boli zvolení traja členovia, na návrh Národnej rady SR zvolila Súdna rada osem členov.

SR a SAE podpísali v Abu Zabí dohodu o spolupráci vo vojenskej oblasti

18. februára (TASR) - Spolupráca medzi SR a Spojenými arabskými emirátmi (SAE) v oblasti bezpečnosti, obrany a obranného priemyslu by sa mala zintenzívniť. Umožniť to má nová bilaterálna dohoda, ktorú rezorty obrany oboch krajín podpísali v Abú Zabí. Stalo sa tak na stretnutí ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS) so štátnym ministrom pre záležitosti obrany SAE Mohammedom Al Bawardim.

Systém eZdravie bude prepracovanejší a bude fungovať kvalitnejšie

19. februára (TASR) – Systém eZdravie, ktorý má obsahovať všetky informácie o pacientoch potrebné pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, bude fungovať kvalitnejšie a bude prepracovanejší. Pomôcť tomu má národný projekt Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Ten pripravilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Je naň vyčlenená suma vo výške takmer 7,5 milióna eur.

Zákon proti praniu špinavých peňazí sa po novom týka viac podnikateľov

20. februára (TASR) - Novelizovaný zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a financovaní terorizmu rozšíril okruh povinných osôb, na ktoré sa vzťahuje. Sprísnené sú aj požiadavky na tieto osoby. Do legislatívy sa k tomu začína transponovať európska smernica a chystá sa aj kontrola zo strany MONEYVAL Rady Európy. To vytvára kombináciu, na ktorú Slovensko nie je podľa advokátskej kancelárie Ružička and partners pripravené.

Súd s obvineným v prípade vraždy J. Kuciaka pre podvod na daniach opäť odročili

20. februára (TASR) - Súd s obvineným v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Zoltánom A. pre podvod na daniach v stredu opätovne odročili. Z pojednávania bola vylúčená verejnosť, "pretože si to vyžaduje iný dôležitý záujem obžalovaných".

Slovensko je v zraniteľné v prípade hekerského ovplyvnenia prezidentských volieb

21. februára (TASR) - Nielen prezidentským, ale aj akýmkoľvek iným voľbám na Slovensku hrozí riziko ovplyvnenia v kybernetickom priestore. V jeho ochrane sme na chvoste krajín V4. V diskusnej relácii na TABLET.TV to vyhlásil Pavol Draxler zo spoločnosti Binary Confidence.

Verejné inštitúcie sa nemôžu zbavovať zodpovednosti za kontrolu

22. februára (TASR) – V tomto roku Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR preverí v rámci 25 kontrolných akcií takmer 440 subjektov štátnej a verejnej správy, ktoré hospodária s verejnými, európskymi finančnými prostriedkami. Niektoré kontroly sa konajú aj na základe podnetov od občanov či inštitúcií. TASR o tom informoval hovorca NKÚ Marek Papajčík.

SAK zabezpečí aplikáciu novely zákona o advokácii napriek jej protiústavnosti

23. februára (TASR) – Slovenská advokátska komora (SAK) bude rešpektovať platný právny stav, ktorý nastal prijatím novely zákona o advokácii aj napriek tomu, že ju z dôvodu retroaktivity považuje za zjavne protiústavnú. SAK chce zabezpečiť riadnu aplikáciu a úspešnú realizáciu novely. Uvádza sa to v stanovisku SAK, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Alexandra Donevová.



Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk