17.6.2019
ID: 4510upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti SR v prípade zákona o Registri partnerov verejného sektora (RPVS- tzv. protischránkový zákon) nepodporí žiadne poslanecké návrhy, ktoré by znamenali jeho oklieštenie. Minister spravodlivosti Gábor Gál avizuje, že v prípade, ak by Národnou radou SR prešiel z inej iniciatívy v 2. čítaní nejaký návrh, ktorý by spôsoboval stratu poslania protischránkového zákona, stiahne ho z rokovania.


Vláda

Rodné číslo v informačných systémoch postupne nahradia identifikátory fyzickej osoby
09. 06. 2019 - Rodné číslo ako trvalý identifikačný údaj fyzickej osoby v informačných systémov štátnej správy postupne nahradia  identifikátory fyzických osôb. Ministerstvo vnútra v týchto dňoch zapracúva pripomienky do návrhu nového zákona o základných identifikátoroch fyzickej osoby

V regiónoch Slovenska budú jazdiť nové vlaky

10. 06. 2019 - V nasledujúcich dvoch rokoch pribudne na slovenské regionálne trate až 21 nových dieselmotorových vlakových súprav. Moderné a bezpečné vlaky budú jazdiť v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom samosprávnom kraji.

Zmluva o otvorenom nebi - jeden z pilierov stability a bezpečnosti v Európe
11. 06. 2019 -  Na základe rozhodnutia Konzultatívnej komisie otvoreného neba OBSE o prerozdelení kvót pre pozorovacie lety zo dňa 17. 10. 2018 vo Viedni, Slovenská republika spoločne s Poľskou republikou vykonala spoločný pozorovací let podľa Zmluvy o otvorenom nebi (ZON).  Let bol vykonaný nad územím Ukrajiny.

Slovensko naďalej ponúka pomocnú ruku pre dialóg medzi cyperskými stranami
11. 06. 2019 - Oslavy 30.výročia bikomunitného dialógu na Cypre boli vyvrcholením druhého dňa návštevy ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka na Cypre. Analýza súčasného stavu cyperskej otázky a možnosti ako prekonať prekážky, ktoré bránia pokroku na ceste k obnoveniu mierovej konferencie boli témou predpoludňajšej medzinárodnej konferencie s názvom „Tridsať rokov dialógu medzi grécko-cyperskými a turecko-cyperskými politickými stranami v službách mieru na Cypre.“

Spoločné vyhlásenie k otvoreniu prístupových rokovaní EÚ so Severným Macedónskom a Albánskom
11. 06. 2019 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák spolu so svojimi partnermi z Českej republiky, Bulharska, Estónska, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Poľska, Rakúska, Slovinska a Talianska v spoločnom vyhlásení podporili otvorenie prístupových rokovaní Európskej únie so Severným Macedónskom a s Albánskom.

Nový zákon o EIA zníži administratívnu záťaž a sprehľadní pravidlá
12. 06. 2019 - Ministerstvo životného prostredia SR predkladá na medzirezortné pripomienkové konanie návrh nového zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA).

Slovenské firmy sa úspešne prezentovali na veľtrhu v Číne
12. 06. 2019 - Slovenské firmy sa predstavili na výstave tradičných a špeciálnych výrobkov krajín strednej a východnej Európy v čínskom Ningbo na 5. ročníku „China – CEEC Investment and Trade EXPO". Tento rok sa Slovensko prvýkrát zúčastnilo podujatia ako partnerská krajina. Slovenskú delegáciu viedol vicepremiér Richard Raši, rezort hospodárstva zastupoval štátny tajomník ministerstva hospodárstva Vojtech Ferencz. Slovenský národný pavilón pripravila v spolupráci s lokálnou vládou mesta Ningbo Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Ministerstvo spravodlivosti bude naďalej chrániť svetový unikát- protischránkový zákon
12. 6. 2019 - Ministerstvo spravodlivosti SR v prípade zákona o Registri partnerov verejného sektora (RPVS- tzv. protischránkový zákon) nepodporí žiadne poslanecké návrhy, ktoré by znamenali jeho oklieštenie. Minister spravodlivosti Gábor Gál avizuje, že v prípade, ak by Národnou radou SR prešiel z inej iniciatívy v 2. čítaní nejaký návrh, ktorý by spôsoboval stratu poslania protischránkového zákona, stiahne ho z rokovania.

Na nepripravenosť výrobcov nemôžu doplatiť podnikatelia
12. 06. 2019 - Termín spustenia eKasy 1.júl sa nezadržateľne blíži. K dnešnému dňu eviduje finančná správa takmer 185 000 pokladníc aktívnych v systéme eKasa. Je to 77% zo všetkých dnes používaných pokladníc (240 000). Všetkým, ktorí si splnili svoju povinnosť a požiadali o pridelenie kódu a objednali si pokladničné riešenie, ale aj napriek tomu nemajú eKasu, vyjde finančná správa a ministerstvo financií v ústrety tým, že nebudú pokutovaní. Termín spustenia úplnej prevádzky systému eKasa však zostáva zachovaný a je ním 1.júl 2019.

Rada vlády pre podporu exportu rokovala aj o konkurencieschopnosti SR
12. 06. 2019 - Rada vlády SR na podporu exportu a investícií rokovala na Ministerstve hospodárstva SR o plnení opatrení na podporu implementácie stratégie vonkajších ekonomických vzťahov SR na obdobie 2014 až 2020 i o zlepšení konkurencieschopnosti SR. Informoval o tom po skončení prvého rokovania rady v roku 2019 šéf MH SR Peter Žiga, ktorý rokovaniu predsedal spolu s ministrom zahraničných vecí SR Miroslavom Lajčákom.

O kontrole v územnej samospráve s odborníkmi Rady Európy
12. 06. 2019 - V dňoch od 4. do 6. júna 2019 hostilo ministerstvo vnútra odborníkov z členských krajín Rady Európy, ktorí sa počas svojej návštevy zamerali najmä na oblasť fungovania vnútornej kontroly v územnej samospráve v Slovenskej republike.

Boj proti plastom v životnom prostredí spája krajiny V4

12. 06. 2019 - Podpora biologickej rozmanitosti, ochrany prírody, ako aj boj s jednorazovými plastami. To Boli hlavné témy ministerského rokovania krajín Vyšehradskej štvorky, Rumunska a Bulharska v Tatranskej Lomnici.

Za štyri roky opravíme stovky kilometrov ciest prvej triedy
13. 06. 2019 - V týchto dňoch začína najväčší tender na veľkoplošné opravy ciest I. triedy. Stav týchto cestných komunikácií patrí medzi priority ministra dopravy Arpáda Érseka. V minulých rokoch pravidelne žiadal o väčší balík peňazí na cesty prvej triedy a pravidelne presúval na tieto cesty peniaze v rámci existujúcich rezerv.

M. Lajčák navštívil v pozícii úradujúceho predsedu OBSE Ukrajinu
13. 06. 2019 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák dnes (13. júna 2019) navštívil Ukrajinu. Po januárovej ceste do Kyjeva a na líniu kontaktu na Donbase je to jeho druhá návšteva tejto krajiny z titulu oboch funkcií v tomto roku, v ktorom SR predsedá spomínanej významnej medzinárodnej organizácii. Hlavným bodom dnešného programu ministra Lajčáka bolo rokovanie s novozvoleným ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Partneri diskutovali predovšetkým o riešení krízy na východe Ukrajiny a o úlohe OBSE v tomto procese.

Minister M. Lajčák: príchod agentúry ELA je prejavom dôvery
13. 06. 2019 - Slovenská republika získala sídlo Európskeho orgánu práce už v prvom kole dnešného hlasovania ministrov práce krajín EÚ na Rade pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. „Je to prejav dôvery členských krajín EÚ a ocenenie dlhodobého angažovania sa aj v sociálnych témach vďaka čomu je Slovensko vnímané ako krajina, ktorá je súčinná pri hľadaní európskych riešení a má schopnosť spájať,“ uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Európsky orgán práce ide na Slovensko
13. 06. 2019 - Na Slovensku bude sídliť prvá európska inštitúcia. Rozhodli o tom ministri práce krajín Európskej únie na Rade pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. Slovensko vyhralo už v prvom kole.
 
Súboj o získanie sídla Európskeho orgánu práce sa odohral medzi Slovenskom, Cyprom, Lotyšskom a Bulharskom.
13. 06. 2019 - Za Bratislavu hlasovalo v tajnej voľbe 15 ministrov. Získanie novej európskej agentúry považuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter za významný míľnik pre Slovensko, ktoré bolo jednou z posledných krajín bez európskej inštitúcie či agentúry.

Vzájomné vzťahy Slovenska a Chorvátska sú intenzívne

13. 06. 2019 - Vzájomné vzťahy medzi Slovenskom a Chorvátskom sú vo všetkých oblastiach veľmi intenzívne. Zhodli sa na tom predstavitelia Konzultačnej komisie medzi Ministerstvom hospodárstva SR a Ministerstvom hospodárstva, podnikania a remesiel Chorvátskej republiky, ktorá rokovala v Bratislave. Obe krajiny chcú pokračovať v efektívnej vzájomnej spolupráci a zároveň podporovať zmysluplné podnikateľské nápady. Zároveň však musia čeliť viacerým ekonomickým výzvam.

Stanovisko predsedu vlády SR Petra Pellegriniho k získaniu sídla Európskej agentúry práce

13.06.2019 - „Som veľmi rád, že Európska agentúra práce - alebo pre mnohých z nás jednoducho ELA - bude sídliť na Slovensku. Získavame tak prvú európsku inštitúciu a považujem za obrovský úspech, že sa nám podarilo vyhrať už v prvom kole. Záujem o sídlo agentúry mali aj iné krajiny, ako Rumunsko, Chorvátsko, Cyprus či Lotyšsko. My sme získali, ako som už uviedol, hneď v prvom kole hlasy 15 krajín, ktorým aj touto cestou ďakujem.

Logo inteligentného priemyslu SR

13. 06. 2019 - Ministerstvo hospodárstva SR vyhlasuje súťaž na vyhotovenie loga inteligentného priemyslu SR, ktoré bude súčasťou web sídla inteligentného priemyslu SR, ako aj všetkých informačných a propagačných materiálov Ministerstva hospodárstva SR v oblasti inteligentného priemyslu.

Chceme atraktívne a transparentné podnikateľské prostredie, tvrdí Peter Žiga
13. 06. 2019 - Vládny kabinet sa aj naďalej bude snažiť o zatraktívnenie a zvýšenie transparentnosti podnikateľského prostredia na Slovensku. Potvrdil to minister hospodárstva Peter Žiga počas konferencie „Dôvera vo vládu zákona- Želaný stav verzus realita", ktorú v Bratislave zorganizovala Americká obchodná komora v SR (AmCham). Šéf rezortu hospodárstva tiež pripomenul, že MH SR pracuje na odstraňovaní regulačných bariér či nadbytočnej legislatívy, tzv. goldplatingu.

Neformálne stretnutie V4 v Budapešti
13.06.2019 - Predsedovia vlád Vyšehradskej štvorky sa vo štvrtok 13. júna 2019 zišli v Budapešti na neformálnej schôdzke. Na stretnutí si vymieňajú názory a koordinujú pozície krajín V4 pred blížiacim sa zasadnutím Európskej rady v Bruseli, hovoria predovšetkým o obsadzovaní vysokých postov v rámci Európskej únie.

Minister hospodárstva diskutoval o budúcnosti centier podnikových služieb
14. 06. 2019 - Minister hospodárstva Peter Žiga sa stretol so zástupcami sektora centier podnikových služieb na Slovensku, aby spoločne diskutovali o aktuálnej situácii v odvetví. V súčasnosti tento sektor zamestnáva viac ako 38-tisíc ľudí a ide o tretie najvýznamnejšie odvetvie slovenského hospodárstva. Hlavnou témou rokovania bolo upevnenie pozície centier podnikových služieb v rámci národného hospodárstva, ich rozvoj a postupné rozširovanie do regiónov.

NRSR

Ľudskoprávny výbor odsúhlasil uznesenie o ochrane slobody náboženstva
14. 06. 2019 - Výbor Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny na svojej schôdzi dňa 13. 6. 2019 odporučil plénu Národnej rady návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky o ochrane slobody náboženstva alebo viery a pomoci prenasledovany´m kresťanom a iny´m nábožensky´m komunitám vo svete.

Prezident

Prezident prijal zástupcov charitatívnych organizácií
12.06.2019 - Prezident Andrej Kiska prijal zástupcov charitatívnych organizácií, ktorým päť rokov prerozdeľoval svoj plat. „Ja som do politiky išiel práve kvôli charite. Za tých päť rokov, čo sme spolupracovali, som rád, že sme mohli pomôcť týmto piatim neziskovým organizáciám.

Andrej Kiska sa rozlúčil s vojakmi Čestnej stráže
13.06.2019 - Prezident sa rozlúčil s vojakmi Čestnej stráže. „Počas mojich piatich rokov vykonala viac ako tisícpäťsto štátnych či protokolárnych akcií. Čestná stráž musí hodiny stáť, v horúčave alebo zime, nie je to jednoduché.

Prezident na Námestí T. G. Masaryka: Potrebujeme skutočných demokratov
13.06.2019 - Priestor pred Slovenským národným múzeom ponesie od soboty meno prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka. Slávnostné otvorenie nového bratislavského námestia bolo zároveň posledným oficiálnym aktom slovenského prezidenta Andreja Kisku.

Zdroje:

  • Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky
  • Ministerstvo financií Slovenskej republiky
  • Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky,
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
  • Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
  • Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
  • Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky
  • Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
  • Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky
  • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky
  • Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky
  • Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky
  • https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
  • https://www.nrsr.sk/web/
  • https://www.prezident.sk/press-room/1/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk