24.6.2019
ID: 4516upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda

Premiér Peter Pellegrini sa stretol s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou
18.06.2019 - Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa dnes po prvýkrát oficiálne stretol s novou prezidentkou SR...

Vláda

Premiér Peter Pellegrini sa stretol s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou
18.06.2019 - Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa dnes po prvýkrát oficiálne stretol s novou prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Hovorili spolu o rôznych domácich aj zahraničných témach. Ako po stretnutí uviedol Peter Pellegrini, na väčšinu tém našli rovnaký alebo podobný názor, čo je veľmi dobrý základ pre Slovenskú republiku.

Vláda schválila ďalšie tri programy starostlivosti o chránené vtáčie územia
19.06.2019 - Hlucháň hôrny, sokol sťahovavý, orol krikľavý, výr skalný a ďalšie vzácne druhy sa dočkajú lepšej ochrany. Vláda dnes schválila tri ďalšie programy starostlivosti o chránené vtáčie územia na roky 2019-2048, ktoré predstavujú súbor konkrétnych opatrení smerujúcich k zachovaniu vzácnych druhov.

Vláda schválila návrh novely zákona o cestnej premávke

19. 06. 2019 - Sprísnenie zákazu používania prístrojov za volantom, ale aj zameranie na vodičov s nízkou praxou prináša návrh novely zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, ktorý v stredu 19. júna 2019 schválila vláda. Ministerstvo vnútra návrh novely vypracovalo na základe plánu legislatívnych úloh vlády.

Spomalenie eurozóny ubralo plyn aj Slovensku
19.06.2019 - Rast slovenskej ekonomiky v roku 2019 zvoľní na 3,5 %. Za spomalením ekonomiky stojí najmä vývoj v eurozóne. Vyplýva to z aktuálnej makroekonomickej prognózy Ministerstva financií SR (MF SR). Analytici predpokladajú, že negatívny vplyv externého prostredia sa prenesie aj do nižšej spotreby domácností. Tento negatívny trend bude čiastočne tlmený exportom slovenských automobiliek.

Vodná cesta po Dunaji bude rýchlejšia a bezpečnejšia
20.06.2019 - Minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek a minister životného prostredia László Sólymos dnes poklepali základný kameň projektu modernizácie plavebných komôr Vodného diela Gabčíkovo.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini na samite EÚ v Bruseli
20.06.2019 - Vo štvrtok 20. júna 2019 odcestuje predseda vlády SR Peter Pellegrini na dvojdňové zasadnutie Európskej rady v Bruseli. Na júnovej Európskej rade budú lídri rozhodovať o nomináciách na vrcholové pozície v inštitúciách Európskej únie a prijmú Strategickú agendu na roky 2019 až 2024. Taktiež sa vrátia k otázke viacročného finančného rámca na roky 2021 až 2027. Lídri Únie budú diskutovať aj o boji proti klimatickým zmenám v súvislosti s nadchádzajúcim Klimatickým samitom OSN, ktorý sa uskutoční v septembri 2019. Európska rada vezme na vedomie správu o ponaučeniach vyplývajúcich z volieb do Európskeho parlamentu v súvislosti s bojom proti dezinformáciám.

Rezort spravodlivosti intenzívne pracuje na zmenách v Občianskom i Obchodnom zákonníku
20. 6. 2019 - Vo štvrtok 20. júna 2019 sa uskutočnilo plenárne zasadnutie Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva pod vedením ministra spravodlivosti Gábora Gála a predsedu komisie a zároveň nášho riaditeľa odboru rekodifikácie občianskeho práva prof. Mareka Števčeka. Komisia pripravila návrh novej úpravy záväzkovej časti Občianskeho zákonníka (a súvisiacich ustanovení jeho všeobecnej časti) aj Obchodného zákonníka.

Slovenské väzenstvo je modernejšie
20.6.2019 – Po modernizácií väzníc prichádzajú na rad ďalšie opatrenia a projekty, ktoré zmodernizujú celý Zbor väzenskej a justičnej stráže. Väzenstvo bude transparentnejšie a otvorenejšie verejnosti.

Ochrana vodných zdrojov 2019
20.06.2019 - Voda je jedinečný a nenahraditeľný prírodný zdroj, ktorý vyžaduje našu ochranu aj v súvislosti s náročnými výzvami súvisiacimi s dopadmi zmeny klímy. Táto myšlienka dominovala v prezentáciách a diskusiách počas medzinárodnej konferencie Ochrana vodných zdrojov 2019.

Bezpečnostná rada rokovala o stave zabezpečenia vládnej siete GOVNET
20.06.2019 - Vo štvrtok 20. júla 2019 na Úrade vlády SR zasadala mimoriadna Bezpečnostná rada, ktorá sa zaoberala bezpečnosťou vládnej siete GOVNET. V októbri minulého roka na zasadnutí Bezpečnostnej rady poveril predseda vlády SR riaditeľa Vojenského spravodajstva preverením stavu kybernetického zabezpečenia vládnej siete GOVNET, a to najmä ako reakciu na Vojenským spravodajstvom odhalený kybernetický útok na infraštruktúru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

V4 chce byť v budúcnosti pripravená na ropnú krízu

20.06.2019 - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) si precvičili spoločné postupy, aby boli v budúcnosti pripravené čeliť potenciálnej ropnej kríze. Reagovali tak aj na nedávny výpadok dodávok znečistenej ropy z Ruska. Išlo o posledné podujatie v rámci slovenského predsedníctva vo V4, ktoré organizovala Agentúra pre núdzové zásoby ropy v spolupráci s rezortom hospodárstva.

MV SR pripraví opatrenia pre dôslednejší boj proti domácemu násiliu
20. 06. 2019 - Ministerstvo vnútra spúšťa kampaň s názvom Od zajtra. Venovaná je domácemu násiliu a reprezentuje ju aj hudobný klip speváčky Dary Rolins. Rezort zároveň pripravil balík opatrení, aby dokázal efektívnejšie a dôslednejšie bojovať proti týraniu v domácnostiach.

Premiér Peter Pellegrini odovzdal predsedníctvo vo V4 českému premiérovi Andrejovi Babišovi
20.06.2019 - V rámci samitu Európskej rady v Bruseli sa na svojom pravidelnom koordinačnom stretnutí zišli aj predsedovia vlád krajín V4. Dnešné stretnutie bolo posledné, ktorému predsedal slovenský premiér Peter Pellegrini - od 1. júla predsedníctvo vo V4 preberá Česká republika.

Štáty V4 upozoňujú na potrebu riešení príčin migrácie, nielen jej dôsledkov
21. 06. 2019 - Nový eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo by mal pochádzať z krajiny, ktorá rieši skôr migráciu po zemi, nie po mori. Po stretnutí so svojimi rezortnými kolegami z krajín V4 to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková v piatok 21. júna 2019 v Bratislave.

Štáty V4 upozoňujú na potrebu riešení príčin migrácie, nielen jej dôsledkov
21. 06. 2019 - Nový eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo by mal pochádzať z krajiny, ktorá rieši skôr migráciu po zemi, nie po mori. Po stretnutí so svojimi rezortnými kolegami z krajín V4 to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková v piatok 21. júna 2019 v Bratislave.

Expertná skupina MS SR rokovala o reforme opatrovníctva
21. 6. 2019 - Len v minulom roku bolo 1 129 osôb obmedzených v spôsobilosti na právne úkony. V roku 2018 to bolo 1 084 osôb.  Častým dôvodom sú duševné poruchy. Podľa výskumu z roku 2013 na Psychiatrickej klinike LFUK a UN Bratislava bola priemerná dĺžka nedobrovoľnej hospitalizácie 17 dní. O týchto aj iných otázkach súvisiacich s ochranou opatrovancov rokovala užšia expertná skupina na prípravu Vecného zámeru reformy opatrovníctva dospelých a ochrany seniorov v Slovenskej republike pod vedením štátnej tajomníčky Edity Pfundtner a Roberta Dobrovodského zo Sekcie legislatívy MS SR.

Informácia o 35. zasadnutí Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť

21. 6. 2019 - Dňa 20. júna 2019 sa v priestoroch hotela Sorea Regia v Bratislave konalo zasadnutie Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť (ďalej len „rada“), ktorému predsedala štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Edita Pfundtner.

Návrh na zelené ŠPZ-ky pre elektromobily putuje do NR SR
21. 06. 2019 - Elektromobily a plug-in hybridy budú môcť byť označené farebne odlíšiteľnými tabuľkami s evidenčným číslom (TEČ). Namiesto klasického bieleho, bude mať značka pre tento druh automobilov zelený podklad. Vláda podporila novelu zákona o cestnej premávke, ktorá túto možnosť prináša.

Ministri hospodárstva SR a ČR podporujú projekt modernizácie elektrickej distribučnej sústavy
Energetické spoločnosti Západoslovenská distribučná a E.ON Distribuce získali od Európskej komisie (EK) historicky najväčší grant na spolufinancovanie projektu ACON Smart Grids vo výške 91,2 milióna eur. Projekt zabezpečí modernizáciu a zvýšenie efektívnosti distribučnej sústavy a zvýši aj bezpečnosť dodávok elektriny najmä v spoločných pohraničných oblastiach Česka a Slovenska. 

NRSR


Poslanci výborov pre záležitosti krajín V4 a Srbska na Bratislavskom hrade diskutovali o budúcnosti EÚ
17. 6. 2019 – Dňa 17. júna 2019 sa v Rytierskej sále Bratislavského hradu v rámci predsedníctva Slovenskej republiky vo Vyšehradskej skupine uskutočnilo formálne Stretnutie parlamentných výborov pre európske záležitosti krajín Vyšehradskej skupiny a Srbska.

Od roku 2022 by sa mali zálohovať PET fľaše a plechovky

19. 6. 2019 - Od roku 2022 by sa na Slovensku mali zálohovať jednorazové nápojové obaly. Vyplýva to z návrhu zákona envirorezortu, ktorý v stredu posunuli poslanci Národnej rady SR do druhého čítania. Suma za zálohovanie by sa mala pohybovať vo výške 12 centov pri PET fľašiach a desať centov pri plechovkách.

Štátni ochranári by mohli mať možnosť zabrániť výrubu v národných parkoch
19. 6. 2019 - Štátni ochranári budú môcť zabrániť výrubu v národných parkoch. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Novela tiež navrhuje zrušiť viaceré výnimky, zakázať holorubný spôsob hospodárenia už od druhého stupňa ochrany alebo regulovať náhodnú ťažbu.

Do zoznamu úspešných kandidátov na ústavných sudcov pribudol len Radoslav Procházka
20. 6. 2019 – Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko využil všetky možnosti k tomu, aby sa na štvrtkovej voľbe zvolil potrebný počet kandidátov, z ktorých by následne mohla prezidentka Zuzana Čaputová menovať polovicu z nich.

Prezident

Prezidentka dnes prijala najvyšších ústavných činiteľov
18.06.2019 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje ústavných sudcov po tom, čo jej Národná rada SR dodá ďalších šiestich chýbajúcich kandidátov. Pokiaľ šesticu parlament zvolí vo štvrtok (20.6.), prezidentka vymenuje kandidátov čo najskôr tak, aby Ústavný súd SR bol už na budúci týždeň plne funkčný. Hovorila o tom po prijatí predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) v prezidentskom paláci. Danko potvrdil, že chce voliť šiestich kandidátov, k racionálnemu prístupu vyzval aj koaličných partnerov.

Prezidentka vymenovala členov súdnej rady

18.06.2019 - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová podľa čl. 102 ods. 1 písm. t) a čl. 141a ods. 1 písm. c) Ústavy Slovenskej republiky a podľa § 25 ods. 1 zákona č. 185/2002 Z. z. o Súdnej rade Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov s účinnosťou od 18. júna 2019 vymenovala za členov Súdnej rady Slovenskej republiky JUDr. Elenu Berthotyovú PhD. a JUDr. Lajosa Mészárosa.

Prezidentku privítal v Prahe český prezident
20.06.2019 - Vo svojom sídle na Pražskom hrade privítal vo štvrtok predpoludním český prezident Miloš Zeman prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Slovenská hlava štátu je na svojej prvej oficiálnej zahraničnej návšteve, ktorá sa podľa tradície koná v Českej republike.


Zdroje:

  • Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky
  • Ministerstvo financií Slovenskej republiky
  • Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky,
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
  • Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
  • Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
  • Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky
  • Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
  • Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky
  • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky
  • Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky
  • Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky
  • https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
  • https://www.nrsr.sk/web/
  • https://www.prezident.sk/press-room/1/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk