16.9.2019
ID: 4591upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Národná rada SR na rokovaní schválila Zákon o lesoch z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR). Zákon podrobnejšie špecifikuje uplatňovanie prírode blízkeho hospodárenie v lesoch ako jedno z dôležitých opatrení v podmienkach prebiehajúcej klimatickej zmeny. Sprísnením podmienok náhodnej ťažby sa znemožňuje zneužívanie tohto inštitútu. Zároveň sa ustanovuje ochrana pralesov ako významných lesníckych miest a ako prvý predpis definuje aj možnosti a podmienky bezzásahového územia.

Vláda

Lukáš Parízek vystúpil na Samite regionálnej a ekonomickej diplomacie vo Varšave
09. 09. 2019 - Samit regionálnej a ekonomickej diplomacie vo Varšave 9. - 10. septembra 2019 predstavuje výnimočný priestor na výmenu skúseností politických a biznis lídrov, regionálnych predstaviteľov, podnikateľov a akademickej obce. Slovensko zastupoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek.

Agrorezort upozorňuje na nepravdivé informácie týkajúce sa výhrad EK k niektorým zákonom
09. 09. 2019 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR upozorňuje na nepravdivé informácie, ktoré začali šíriť niektoré médiá, týkajúce sa komunikácie s Európskou komisiou vo veci zákona o potravinách a zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Európska komisia začala prešetrovanie zákonov o potravinách a neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami a ich súlad s európskou legislatívou. Koná tak na podnet Slovenskej aliancie moderného obchodu a Slovenského združenia pre značkové výrobky

Ministerstvo hospodárstva pokračuje v podpore projektov Smart City

09. 09. 2019 - Rezort hospodárstva vyčlenil viac ako 1 milión eur na podporu Smart City projektov, ktoré by mali pomôcť zlepšiť život v slovenských mestách. Ide o dotáciu na podporu malých a stredných podnikov pri implementovaní inovatívnych riešení v mestách. MH SR tak nadväzuje na minuloročnú priamu podporu, v rámci ktorej bolo prerozdelených takmer 500-tisíc eur. Žiadosti je možné predkladať do 4. októbra 2019.
 
Ministerstvo spravodlivosti robí poriadok v obchodnom registri
10. 09. 2019 - Do parlamentu sa dostal náš návrh novely obchodného zákonníka, ktorý ako nelegislatívny materiál obsahuje návrh opatrení na zlepšenie fungovania obchodného registra. Do parlamentu sa dostal náš návrh novely obchodného zákonníka, ktorý ako nelegislatívny materiál obsahuje návrh opatrení na zlepšenie fungovania obchodného registra.

Veľký deň pre audiovizuálny priemysel na Slovensku

10.09.2019 - Národná rada SR dnes schválila vládny návrh novely zákona o Audiovizuálnom fonde. Novelizovaný zákon z dielne Ministerstva kultúry SR zvýši dotácie pre filmové projekty realizované na Slovensku a otvorí možnosti na zvyšovanie zamestnanosti v audiovizuálnom priemysle.

Parlamentná jeseň aj v znamení zákonov z rezortu financií

10. 09. 2019 - Podpora vedy a výskumu, zvýšenie príspevku na ubytovanie zamestnancov, či zníženie administratívnej záťaže pre podnikateľov. To je len časť z množstva opatrení, ktoré predkladá Ministerstvo financií SR (MF SR) na schôdzu Národnej rady SR (NR SR). Celkovo ide o 7 zákonov, ktoré prinesú zmeny pre firmy, podnikateľov ale aj zamestnancov.

Fanúšikovia cyklodopravy môžu žiadať rezort dopravy o dotácie

10. 09. 2019 - Cyklisti môžu žiadať Ministerstvo dopravy  a výstavby SR o dotácie na svoje projekty. Dnes už je totiž vyhlásená výzva, v rámci ktorej bude medzi projekty na rozvoj cyklodopravy a cykloturistiky rozdelených šesť miliónov eur. Výzva ja zameraná predovšetkým na prípravu projektovej dokumentácie, ale aj výstavbu nových cyklotrás alebo dobudovanie cyklistickej infraštruktúry, ako napríklad nových cyklostojanov.

Fajčiarov čakajú od februára zmeny

11.09.2019 - Ministerstvo financií SR (MF SR) predložilo na rokovanie vlády návrh novely zákona o spotrebných daniach z tabaku a tabakových výrobkov. Novela upravuje sadzby spotrebnej dane tak pre cigarety, ako aj pre bezdymové tabakové výrobky a tabak. Cieľom tohto kroku je predovšetkým priblížiť ceny týchto výrobkov na úroveň porovnateľnú s okolitými krajinami. Ďalším dôvodom je ochrana zdravia obyvateľov a stabilizácia daňových príjmov.

MZVEZ SR odsudzuje hanobenie štátnych symbolov SR
12. 09. 2019 - Na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky bol predvolaný veľvyslanec Maďarska v Slovenskej republike Tibor Pető. Dôvodom prijatia boli udalosti, ktoré sprevádzali futbalový zápas reprezentácií oboch krajín v Budapešti, a ktoré išli ďaleko za rámec emócií športového podujatia. MZVEZ SR v tejto súvislosti upozornilo, že zaregistrované prejavy národnostnej nevraživosti sú neprijateľné a odsúdeniahodné.

Novela zákona o lesoch reaguje najmä na klimatickú zmenu
12. 09. 2019 - Národná rada SR na rokovaní schválila Zákon o lesoch z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR). Zákon podrobnejšie špecifikuje uplatňovanie prírode blízkeho hospodárenie v lesoch ako jedno z dôležitých opatrení v podmienkach prebiehajúcej klimatickej zmeny. Sprísnením podmienok náhodnej ťažby sa znemožňuje zneužívanie tohto inštitútu. Zároveň sa ustanovuje ochrana pralesov ako významných lesníckych miest a ako prvý predpis definuje aj možnosti a podmienky bezzásahového územia.

Ministerka poukázala na kľúčovú úlohu duševného vlastníctva v ére digitálnej ekonomiky
12. 09. 2019 - Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková v Bratislave otvorila medzinárodnú konferenciu Duševné vlastníctvo a jeho vplyv na ekonomiku štátu, ktorá priblížila problematiku duševného vlastníctva slovenskej odbornej verejnosti a podnikateľom.

Štátny tajomník Rudolf Urbanovič na rokovaní o účasti zložiek MV SR v mierových misiách OSN
13. 09. 2019 - V stredu  11.septembra 2019 prijal štátny tajomník MV  SR Rudolf Urbanovič námestníka generálneho tajomníka pre právny štát a bezpečnostné inštitúcie Organizácie Spojených Národov Alexandra Zoueva. Predmetom stretnutia, ktoré sa konalo na pôde Ministerstva vnútra SR, bola najmä účasť zložiek MV SR v mierových misiách OSN.

Rezort práce koordinuje politiky na ochranu detí pred násilím

13. 09. 2019 - Aj keď násilie na deťoch je skrytý jav a jeho dokazovanie je náročné, podmienky pre detské obete násilia sa postupnými krokmi zlepšujú, a to aj vďaka prijatým opatreniam rezortu práce. Dôkazom toho je poslancami schválená úprava pre posilnenie právnej istoty pri vzájomnej spolupráci subjektov zaoberajúcich sa ochranou detí pred násilím.

Najčastejšie otázky a odpovede k novele zákona o ochrane prírody a krajiny
13. 09. 2019 - Napriek tvrdému odporu sa ministerstvu životného prostredia po sedemnástich rokoch podarilo zmeniť k lepšiemu súčasné pomery panujúce v národných parkoch. Novela zakazuje plošné výruby v národných parkoch, významne posilňuje kompetencie štátnej ochrany prírody v treťom a vyššom stupni ochrany. Nie je všeliekom na dlhé roky neriešené problémy, ale predstavuje prvý krok z bludného kruhu ochrany prírody. Nakoľko panuje množstvo otázok, rozhodli sme sa tie najčastejšie zodpovedať na jednom mieste, otázky budeme priebežne aktualizovať.

Envirorezort predstavil hranice Karpatských bukových pralesov

13. 09. 2019 - Po viac ako dvanástich rokoch je na stole materiál, ktorý zabezpečí účinnú ochranu jedinečnej lokality UNESCO na Slovensku. Návrh úpravy hraníc slovenských komponentov lokality svetového dedičstva UNESCO Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy envirorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania. Problematika nedostatočnej ochrany vzácnej lokality tak po dvanástich rokoch váhania môže byť konečne a úspešne uzatvorená. Práve zadefinovanie hraníc Karpatských bukových pralesov a ich zachovanie pre ďalšie generácie je totiž jednou z priorít súčasného vedenia Ministerstva životného prostredia SR.

Koncepcia ochrany prírody a krajiny do roku 2030
13. 09. 2019 - Informácia k vypracovaniu správy o hodnotení strategického dokumentu s celoštátnym dosahom a návrhu strategického dokumentu s celoštátnym dosahom a informácia o verejnom prerokovaní „Koncepcia ochrany prírody a krajiny do roku 2030. Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, sekcia ochrany prírody, biodiverzity a krajiny (ďalej len „MŽP SR“) v súlade s § 17 v spojení s § 9 zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov oznamuje, že bola vypracovaná správa o hodnotení strategického dokumentu „Koncepcia ochrany prírody a krajiny do roku 2030“, ktorá sa nachádza na webovom sídle MŽP SR a na stránke www.enviroportal.sk/sk/eia.
 

NRSR


Plénum opätovne schválilo novelu o sudcoch a prísediacich
10. 09. 2019 - Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok opätovne odobrili novelu zákona o sudcoch a prísediacich. Prezidentka Zuzana Čaputová ho vrátila parlamentu, nesúhlasila s časťou novely týkajúcej sa zbavenia funkcie sudcu v prípade kandidovania vo voľbách do NR SR alebo Európskeho parlamentu, jej pripomienku plénum schválilo. Poslanci zároveň posunuli účinnosť novely na 15. októbra tohto roka.

Vojaci by mohli byť odmeňovaní za výkon funkcie, nielen za hodnosť
11. 09. 2019 - Profesionálni vojaci by mohli byť odmeňovaní na základe výkonu funkcie, nie iba za vojenskú hodnosť, ako to bolo doteraz. Návrh novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Spôsob odmeňovania chce Ministerstvo obrany (MO) SR zmeniť aj pre spravodlivosť a lepšiu konkurencieschopnosť profesie.
 
Od roku 2022 sa budú zálohovať PET fľaše a plechovky
11. 09. 2019 - Od roku 2022 sa majú na Slovensku zálohovať jednorazové nápojové obaly. Vyplýva to z návrhu zákona envirorezortu, ktorý v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Suma za zálohovanie sa má pohybovať vo výške 12 centov pri PET fľašiach a desiatich centov pri plechovkách. "Zálohovanie PET fliaš je veľký krok pre zelenšie a čistejšie Slovensko," uviedol v reakcii na schválenie zálohovania minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). 

 
Prezident

Holokaust je tragédia nás všetkých
09. 09. 2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v pondelok s príhovorom v Múzeu holokaustu v Seredi symbolickým zapálením sviečky Stretnutie generácií. Na pôde bývalého pracovného tábora sa okolo 400 žiakov škôl z celého Slovenska stretlo so skupinou preživších, ktorí prišli do Serede tlmočiť mladej generácii svoje skúsenosti a odovzdať posolstvo. Podujatie sa koná pri príležitosti Pamätného dňa holokaustu a rasového násilia.

Prezidentka o klimatických zmenách: Ešte to vieme zvrátiť

11. 09. 2019 - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová v Grasalkovičovom paláci v Bratislave prijala predstaviteľov šiestich ekologických organizácií a klimatických iniciatív. Na stretnutí s pani prezidentkou sa zúčastnili predstavitelia slovenských pobočiek medzinárodných ekologických organizácií WWF, Greenpeace, Friends of the Earth a iniciatívy Fridays for future, ako aj miestnych občianskych iniciatív  Znepokojené matky a Nestrácajme čas.


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk