6.1.2020
ID: 4674upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Parlamentné voľby prichádzajú a mnohé strany sa trasú, či vôbec pôjdu ďalej. Koalícia by chcela pokračovať a zachrániť svojich ľudí pred zodpovednosťou za pár drobností, ktoré spískali. Opozícia chce prebrať moc. Ale skôr sa zdá, že robí všetko preto, aby sa tak nestalo. Blížiace sa voľby ovplyvnili aj rok, ktorý je za nami.

Vláda

Minister M. Lajčák zaslal sústrastný telegram ministrovi zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Somálska


30.12.2019 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák zaslal sústrastný telegram svojmu somálskemu rezortnému partnerovi Ahmedovi Isse Awadovi v súvislosti s teroristickým útokom, pri ktorom prišli 28. decembra 2019 v somálskom hlavnom meste Mogadišo o život nevinní ľudia.

Školy dostali za mimoriadne výsledky svojich žiakov takmer 770 000 eur


30.12.2019 - Presne 769 799 eur rozdelilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR základných a stredným školám za úspechy ich žiakov na celoslovenských či medzinárodných súťažiach a olympiádach v školskom roku 2018/2019. Medziročne to predstavuje nárast o vyše 60 000 eur. Rezort školstva týmto spôsobom oceňuje prácu škôl a ich pedagógov s nadanými žiakmi od školského roku 2006/2007.

Ministerstvo vnútra pokračuje v úspešnej realizácii troch operačných programov

30. 12. 2019 - Ministerstvo vnútra SR v roku 2019 pokračovalo v naštartovanej reforme verejnej správy, naďalej pomáha rómskym komunitám, posilňuje pripravenosť Slovenska na mimoriadne udalosti spôsobené zmenou klímy a chráni vonkajšie hranice. Rok 2019 sa na Sekcii európskych programov MV SR niesol v znamení mnohých vyhlásených výziev a vyzvaní. Sekcia európskych programov zastrešuje v rámci MV SR tri operačné programy, ktoré prostredníctvom Európskych štrukturálnych a investičných fondov a štátneho rozpočtu SR disponujú finančnými príspevkami v hodnote 1,042 miliardy eur.

Top udalosti 2019: Žena na hrad, sociálny blahobyt, odumieranie koalície, tréma z Threemy


31. 12. 2019 - Parlamentné voľby prichádzajú a mnohé strany sa trasú, či vôbec pôjdu ďalej. Koalícia by chcela pokračovať a zachrániť svojich ľudí pred zodpovednosťou za pár drobností, ktoré spískali. Opozícia chce prebrať moc. Ale skôr sa zdá, že robí všetko preto, aby sa tak nestalo. Blížiace sa voľby ovplyvnili aj rok, ktorý je za nami.

Naučme sa zmeniť zmenu klímy


31.12.2019 - Nórske granty podporia vzdelávanie o zmene klímy na slovenských školách. Ministerstvo životného prostredia SR ako správca programu SK-Klíma vyhlasuje výzvu schémy malých grantov pre základné a stredné školy financovanú z Nórskych grantov a štátneho rozpočtu SR. Jej cieľom je zvyšovať povedomie žiakov základných a stredných škôl o zmierňovaní (mitigácii) a prispôsobovaní sa (adaptácii) zmene klímy formou teoretickej výučby, ako aj formou realizácie konkrétnych fyzických opatrení v priestoroch škôl a v školských areáloch.

Výzva schémy malých grantov na predkladanie žiadostí o projekt (ACC03) v rámci Programu SK-Klíma pre základné a stredné školy je otvorená

31.12.2019 - Ministerstvo životného prostredia SR ako Správca programu SK-Klíma vyhlasuje výzvu schémy malých grantov na predkladanie žiadostí o projekt kód ACC03 financovanú z Nórskych grantov a Štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Výzva je určená pre základné a stredné školy.

Polícia pomáha a chráni už aj priamo na zjazdovkách


01. 01. 2020 - Príslušníci Policajného zboru riešia trestnú činnosť všade tam, kde sa vyskytne, teda aj v zimných strediskách, alebo vysokohorských chatách. Aktuálnou zmenou oproti minulosti je aktívna prítomnosť policajtov priamo na svahoch. V aktuálne prebiehajúcej zimnej sezóne tak verejnosť môže pri vlekoch, na zjazdovkách, v konečných staniciach ale aj na chatách stretnúť zmiešané hliadky v zložení policajt a príslušník Bezpečnostno-operatívnej jednotky Horskej záchrannej služby (BOJ HZS).

Slovenská republika sa pred 27 rokmi stala samostatným štátom

01. 01. 2020 - S príchodom nového roku sa pred 27 rokmi, 1. januára 1993, začala písať história samostatnej Slovenskej republiky (SR). Úderom polnoci po 75 rokoch od svojho vzniku zanikol spoločný štát Čechov a Slovákov a na mape sveta sa objavili dva nové štáty. Česká a Slovenská Federatívna republika (ČSFR) zanikla 31. decembra 1992 na základe ústavného zákona, ktorý 25. novembra 1992 schválilo vtedajšie Federálne zhromaždenie.

Je načase dozrieť, politici hodnotia doterajšie roky existencie Slovenskej republiky

01. 01. 2020 - Slováci 27 rokov pracujú na rozvoji krajiny a mnohé sa podarilo, no je načase pozerať sa viac do budúcnosti. Pri príležitosti 27. výročia samostatnosti Slovenskej republiky to pre agentúru SITA povedala podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Podľa volebného lídra Demokratickej strany (DS) Jozefa Rajtára toto výročie lemuje proces s vrahmi Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Zabudli sme na to, aká je naša demokracia krehká,“ dodáva vládny Most-Híd.

Slovenské národné divadlo dočasne povedie Peter Kováč


02.01.2020 - Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Vladimír Antala doručil ministerke kultúry Ľubici Laššákovej žiadosť o uvoľnenie z funkcie k 2. januáru 2020 z vážnych rodinných dôvodov. Do ukončenia riadneho výberového konania bude divadlo viesť súčasný riaditeľ Činohry SND Peter Kováč.
 
Parlamentné voľby 2020: Kandiduje rekordný počet strán a najväčšími skokanmi sú Blaha a Saková


02. 01. 2020 - Vo februárových parlamentných voľbách bude kandidovať viac politických subjektov ako vo voľbách v roku 2016. Kandidačné listiny podalo 25 strán a hnutí, pričom v roku 2016 to bolo 23 politických subjektov. Najväčším skokanom na kandidátkach súčasných vládnych strán je Ľuboš Blaha, ktorého strana Smer-SDposunula na 11. miesto, v roku 2016 kandidoval z 38. miesta.

Príjmy aj výdavky štátneho rozpočtu vlani rástli

02.01.2020 - Celkové príjmy štátneho rozpočtu ku koncu decembra dosiahli 15,825 mld. eur. Na druhej strane výdavky štátneho rozpočtu dosiahli 18,027 mld. eur. Štátny rozpočet tak dosiahol ku koncu decembra 2019 hotovostný schodok vo výške 2,201 mld. eur. Pod tento výsledok sa podpísalo najmä čerpanie limitov výdavkov z minulých rokov. Štátny rozpočet je však iba jednou časťou rozpočtu verejnej správy. Výsledky hospodárenia verejnej správy ovplyvňujú aj ďalšie subjekty, predovšetkým hospodárenie samospráv, sociálnej poisťovne a ďalších subjektov. Celkové výsledky hospodárenia verejných financií a teda aj celkový deficit bude známy až na jar tohto roka.

Na bezpečnosť a verejný poriadok počas sviatkov dohliadalo v Bratislave viac ako 300 vojakov

02.01.2020 - Na bezpečnosť a verejný poriadok v uliciach Bratislavy dohliadalo počas vianočných a novoročných sviatkov celkovo 318 profesionálnych vojakov. V zmiešaných hliadkach s príslušníkmi Policajného zboru SR pôsobili od 22. novembra 2019 do 1. januára 2020.

Vyhlásenie MZVEZ SR k útoku na veľvyslanectvo USA v Bagdade


2.1.2020 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky dôrazne odsudzuje útok na areál veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Bagdade z 31. decembra 2019. Tento akt násilia je porušením Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. Ministerstvo zároveň zdôrazňuje, že vláda Irackej republiky a jej bezpečnostné zložky majú povinnosť zabezpečovať stálu ochranu diplomatických misií, jej objektov i personálu. Vyzývame iracké úrady, aby bezodkladne prijali opatrenia na zabránenie opakovania podobných násilných činov.

Minister Gajdoš ocenil vojakov, ktorí pomáhali po výbuchu bytového domu v Prešove


03.01.2020 - Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes ocenil pamätnou medailou profesionálnych vojakov za pomoc po výbuchu bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove. Celkovo bolo zatiaľ na miesto tragédie nasadených viac ako 880 príslušníkov Ozbrojených síl SR, 27 vojenských policajtov a 61 kusov prepravnej techniky. Pomáhať budú až do odvolania.  

Čo sľubujú strany Slovákom pred voľbami? Aj auto na prenájom a zníženú daň za vernosť

03. 01. 2020 - Auto na prenájom pre každú rodinu, zníženie daňovo-odvodového zaťaženia za manželskú vernosť či povinné príspevky nadnárodných firiem na slovenský šport. To sú len niektoré zo sľubov politikov, na ktoré v rámci predvolebnej kampane lákajú voličov. Agentúra SITA analyzovala aktuálne programy všetkých relevantných strán a vybrala tie najzaujímavejšie.

Slovenskí vojaci v Iraku sú v poriadku, rezort obrany je o situácii pravidelne informovaný


04.01.2020 - Slovenskí vojaci, ktorí pôsobia v Iraku sú v poriadku a plne pripravení splniť prípadné evakuačné pokyny v zmysle rozhodnutia velenia NATO. V nadväznosti na aktuálnu situáciu v Iraku po smrti iránskeho generála Kásima Solejmáního už NATO pozastavilo výcvikovú misiu a plnenie operačných úloh. O ďalšom postupe rozhodne Severoatlantická rada na pondelkovom (6.1.) zasadnutí.

Prezident

Prezidentka vníma rok 2020 ako rok príležitostí


01.01.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa na Nový rok zúčastnila na slávnostnej svätej omši, ktorú v Dóme sv. Martina v Bratislave celebroval arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Rok 2020 vníma prezidentka ako rok príležitostí, a to nielen z hľadiska februárových parlamentných volieb, ale aj všetkých výziev, ktorých by sme sa ako spoločnosť mali chopiť. Slovensko má za sebou rok, ktorý bol podľa prezidentky dôležitý z hľadiska odhaľovania reality o nás, našej spoločnosti aj o našej politickej scéne.

Prezidentka vyznamenala 20 osobností

02.01.2020 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila vo štvrtok pri príležitosti 27. výročia vzniku SR 20 osobností spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života, z toho troch in memoriam. Sú medzi nimi viaceré osobnosti, ktoré sa podieľali na boji proti totalite. Štátne vyznamenania udelila prezidentka ôsmim ženám a 12 mužom v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave.       

Prezidentka prijala predstaviteľov cirkví a náboženských spoločností

03.01.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v piatok 3. januára 2020 v Prezidentskom paláci predstaviteľov cirkví a náboženských spoločností. V príhovore povedala, že hľadanie a nachádzanie spoločného dobra je v poslednom čase veľmi sťažené nebezpečne sa rozmáhajúcim fenoménom, ktorým je jazyk nenávisti. Predstaviteľov cirkví požiadala, aby voči nenávistnému jazyku zaujali spoločný, rozhodný, ale pokojný a odmietavý postoj.  Zdôraznila, že postavenie cirkví v spoločnosti si váži.



Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk