24.2.2020
ID: 4729upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo hospodárstva SR sa naďalej snaží o razantné zvýšenie nabíjacej infraštruktúry na slovenských cestách. Rezort vyhlásil 2. kolo výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu budovania verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc. Novinkou je, že o finančný príspevok môžu požiadať nielen samosprávy, ale aj podnikatelia. Ministerstvo vyčlenilo na podporu celkovo 650-tisíc eur. Záujemcovia budú môcť podávať žiadosti od 17. apríla do 17. júla 2020.

Vláda

Ak by Slovensko nekúpilo stíhacie lietadlá, o prácu by prišli stovky ľudí a ochrana vzdušného priestoru by stála viac ako 50 miliónov eur ročne

15.02.2020 - Ak by Slovensko nekúpilo stíhacie lietadlá, o prácu by prišli stovky ľudí a ochrana vzdušného priestoru by stála viac ako 50 miliónov eur ročne. Slovenská republika by následne iným ozbrojeným silám musela umožniť využívanie našich letísk. Jednalo by sa o stratu našej obranyschopnosti aj suverenity na letiskách.

Prímestské a mestské lesy Bratislavy budú obhospodarované novým spôsobom na základe vedeckej štúdie


17. 02. 2020 - Predstavitelia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky a Technickej univerzity vo Zvolene (TÚZVO) dnes podpísali Memorandum  o podpore rekreačných funkcií lesov v okolí Bratislavy. Projekt nastavenia obhospodarovania prímestských lesov, ktorý sa podarilo pripraviť vďaka úzkej spolupráci MPRV SR, Lesy SR a TÚZVO na základe najmodernejších vedeckých prístupov bude patriť k najinovatívnejším v celej Európe.

MH SR pokračuje v podpore nabíjačiek pre elektromobily, zapojiť sa môžu aj podnikatelia

17.02.2020 - Ministerstvo hospodárstva SR sa naďalej snaží o razantné zvýšenie nabíjacej infraštruktúry na slovenských cestách. Rezort vyhlásil 2. kolo výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu budovania verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc. Novinkou je, že o finančný príspevok môžu požiadať nielen samosprávy, ale aj podnikatelia. Ministerstvo vyčlenilo na podporu celkovo 650-tisíc eur. Záujemcovia budú môcť podávať žiadosti od 17. apríla do 17. júla 2020.

O financie zo Zeleného vzdelávacieho fondu je historicky najväčší záujem

17.02.2020 - K 31. januáru 2020 aktualizovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR Zoznam študijných odborov a učebných odborov, ktoré sú nad rozsah potrieb trhu práce a Zoznam študijných odborov a učebných odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu. Tretí ročník Zeleného vzdelávacieho fondu poukázal na jeho rastúcu popularitu a opodstatnenie. V tomto ročníku prijal envirorezort zatiaľ najviac žiadostí o podporu – 60 s celkovou požadovanou výškou podpory 434 152, 63 eur. Po odbornom hodnotení projektových zámerov a po rokovaní Komisie ZVF bol schválený zoznam 25 projektov neformálnej environmentálnej výchovy navrhovaných na podporu. Výška podpory predstavuje 125 050,11 eur, pričom 17 projektov má regionálny a 8 projektov má celoslovenský charakter. MŽP SR prispelo sumou 50 000 eur.

Rezort kultúry podáva pomocnú ruku osobám so zrakovým postihnutím


18.02.2020 - Ministerstvo kultúry SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania Návrh na vytvorenie Slovenskej autority pre Braillovo písmo. Cieľom návrhu je zriadenie a prevádzka špecializovaného pracoviska v rámci Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči.

Vojenská polícia vyhodnotila svoju činnosť v minulom roku

18.02.2020 - Minister obrany SR Peter Gajdoš sa dnes vo Vlkanovej zúčastnil na veliteľskom zhromaždení Vojenskej polície. V rámci vyhodnotenia uplynulého výcvikového roka ocenil výsledky vojenských policajtov v eliminácii trestnej činnosti v rezorte obrany, nasadenie pri mimoriadnych udalostiach, ako aj účasť na misiách a operáciách EÚ, NATO a OSN.

Príspevok Slovenska na boj s koronavírusom Svetovej zdravotníckej organizácii

18. 02.2020 - Stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri Organizácii Spojených národov v Ženeve Juraj Podhorský podpísal dnes (18. februára 2020) donorskú dohodu medzi Slovenskou republikou a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) o poskytnutí finančného humanitárneho príspevku na boj proti koronavírusu COVID-19.

Slovenskí vedci boli úspešní vo výzve v rámci Dunajskej stratégie


18.02.2020 - Dňa 14. 2. 2020 sa uskutočnilo vo Viedni 2. zasadnutie Zmiešanej komisie pre výber projektov v rámci Programu na financovanie projektov multilaterálnej vedecko-technickej spolupráce v dunajskom regióne. Slovenskú delegáciu viedla Ľubica Pitlová, riaditeľka odboru európskej a medzinárodnej vednej politiky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Matečná: Podnikáme ďalšie kroky na odstránenie dvojakej kvality potravín zo slovenského trhu

18. 02. 2020 - Potravinoví inšpektori podrobujú špeciálnym testom na dvojakú kvalitu rôzne druhy jedlých olejov. Umožňuje im to prístrojové vybavenie financované z projektu podporeného grantom EÚ a aj prostriedkami MPRV SR. Ide o ďalší krok agrorezortu v boji proti dvojakej kvalite potravín, ktorá je od minulého roka považovaná v celej EÚ za nekalú a postihovateľnú obchodnú praktiku.

MH SR podporí automobilku v Martine. Volkswagen chce investovať do elektromobility

19.02.2020 - Najväčšia slovenská automobilka Volkswagen Slovakia dostane na rozšírenie výroby v martinskom závode od štátu úľavu na dani z príjmu vo výške 5,035 milióna eur. Návrh ministerstva hospodárstva schválil vládny kabinet. Firma plánuje rozšíriť kapacitu existujúcej prevádzkarne na výrobu diferenciálov pre podporu výroby nových modelov elektromobilov. Do roku 2021 by mala vytvoriť 18 nových pracovných miest.

Ministerstvo spravodlivosti sa sťahuje

20. 2. 2020 - Ministerstvo spravodlivosti sa v najbližších týždňoch postupne sťahuje do nových priestorov na Račianskej ulici 71. Prosíme preto občanov o trpezlivosť a pochopenie. Zároveň by sme Vás chceli informovať, že Sekcia edičných činností MS SR, ktorá doteraz sídlila na Námestí slobody 12, bude k dispozícii na vybavovanie stránok od pondelka 24. februára už na novom sídle.​

Evidovaná nezamestnanosť pod 5 % aj v januári

21. 02. 2020 - V prvom mesiaci tohto roka sa evidovaná miera nezamestnanosti udržala pod hranicou päť percent a dosiahla 4,98 %. Medziročne sa znížila o 0,28 percentuálneho bodu. Prácu si v januári aktívne hľadalo 137 087 ľudí, čo je o 7 143 osôb menej ako rok predtým. Celková miera nezamestnanosti dosiahla v januári tohto roka 6,13 % a medziročne poklesla o 0,29 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali spolu 168 757 uchádzačov o prácu. Takto pred rokom si zamestnanie hľadalo 176 176 osôb.

Už len stavebné konanie a ďalšie práce na sanácii záťaže vo Vrakuni sa môžu začať

21.02.2020 - Ministerstvo životného prostredia spravilo odpočet krokov pri riešení takzvanej vrakunskej skládky. Sanácia bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova, ktorá zasahuje bratislavské mestské časti Vrakuňa a Ružinov sa môže čoskoro začať. V týchto dňoch už stavebný úrad preskúmava žiadosť o vydanie stavebného povolenia.

Parízek ocenil študentov za ich práce venované téme rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci

20.2.2020 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek odovzdal 20. februára ceny 3 študentom vysokých škôl, ktorí vyhrali súťaž o najlepšiu esej o rozvojovej spolupráci a humanitárnej pomoci.

Prvý slovenský testbed, ktorý podporilo MH SR, je už otvorený

20.02.2020 - Prvé slovenské testovacie laboratórium pre digitálnu transformáciu priemyselných podnikov – tzv. „testbed“ - otvorili na pôde Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Špecializované pracovisko je orientované na riešenie praktických potrieb priemyslu pri súčasnom trende digitalizácie, vytváranie spolupráce priemyslu a univerzít, a zapájanie mladých talentovaných študentov do riešenia praktických potrieb praxe. Testbed bol vybudovaný s podporou Európskej únie z operačného programu Výskum a inovácie. 


NRSR
 
Andrej Danko: Slovenský parlament dnes ukázal svoju vyzretosť, konflikty nebudem nikdy riešiť násilím


20. 2. 2020 - Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko poďakoval poslancom parlamentu za ich prístup počas bojkotu niektorých zákonodarcov. Rozpravu sa tak podarilo otvoriť síce až na tretí rokovací deň, avšak predišlo sa zbytočnému násiliu. Dva dni blokovania rečníckeho pultu boli podľa šéfa parlamentu skúškou vyspelosti poslancov Národnej rady SR. „Vnímal som, že prvé dni rokovania boli emocionálne vypäté. Sú štáty, v ktorých by takéto situácie skončili konfliktom. Vždy však budem presvedčený, že vyspelé štáty, medzi ktoré Slovenská republika patrí, by sa nikdy nemali uchýliť k takýmto riešeniam. Preto rokovací poriadok, ktorý prešiel z mojej iniciatívy zmenami, nerátal s parlamentnou strážou v rokovacej sále ani ničím podobným,“ priblížil Andrej Danko.


Prezidentka

Prezidentka prijala hlavnú európsku prokurátorku Lauru Codruțu Kövesi

18.02.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 18. februára v Prezidentskom paláci prijala hlavnú európsku prokurátorku Lauru Codruțu Kövesi. Laura Codruța Kövesi je bývalá rumunská generálna prokurátorka. Jej európsky úrad bude mať na starosti napríklad boj proti podvodom s eurofondami, respektíve podvody, ktoré sa týkajú peňazí zo spoločného európskeho rozpočtu.

Prezidentka vymenovala rektorov vysokých škôl

18.02.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 18. februára 2020 vymenovala do funkcie rektorov vysokých škôl Dr.h.c. prof. Ing. Rudolfa Kropila, PhD. z Technickej univerzity vo Zvolene a Prof. MgA. Michala Murina, ArtD. z Akadémie umení v Banskej Bystrici. Obom zablahoželala k vymenovaniu do funkcie a podotkla, že v oboch prípadoch ide o skúsených akademických funkcionárov.

Prezidentka a ombudsmanka hovorili o senioroch a navštívili domov dôchodcov

19.02.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v stredu 19. februára 2020 spolu s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou Domov dôchodcov v Borskom Mikuláši. Ešte predtým sa s ňou stretla v Kancelárii verejného ochrancu práv v Bratislave. Diskutovali o problematike starostlivosti o seniorov a o výsledkoch kontroly, ktorú vlani úrad ombudsmanky vykoval.

Prezidentka prijala investigatívnych novinárov a občianskych aktivistov

19.02.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v stredu 19. februára 2020 v Prezidentskom paláci investigatívnych novinárov a zástupcov iniciatívy Za slušné Slovensko pri príležitosti 2. výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktoré si pripomenieme v piatok 21. februára 2020. Prezidentka vo svojom príhovore uviedla, že rešpekt k pravde je esenciou právneho štátu a žiadna civilizovaná a demokratická spoločnosť nemôže existovať bez toho, aby v nej pôsobili ľudia, ktorých profesionálnou povinnosťou je pravdu hľadať, nachádzať a tlmočiť ju spoluobčanom. "Pravdu o tom, čo sa v spoločnosti deje, ale aj pravdu, že sa v nej objavili vážne  poruchy, by mali hľadať a zverejňovať novinári. Najlepší z nich to robia. Robil to aj Ján Kuciak."


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk