2.3.2020
ID: 4731upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo spravodlivosti SR pokročilo s projektom časových rámcov. Predpokladáme, že nasadenie časových rámcov na všetky okresné a krajské súdy prebehne v júli 2020. Ministerstvo spravodlivosti SR pokračuje v intenzívnej spolupráci s Európskou komisiou pre efektívnu justíciu (CEPEJ). V rámci pokračujúcej spolupráce sme sa zamerali aj na dokončenie už rozbehnutých zmien jednotlivých procesov v rámci justície.

Vláda

Ministerstvo spravodlivosti SR pokročilo s projektom časových rámcov

24. 2. 2020 - Predpokladáme, že nasadenie časových rámcov na všetky okresné a krajské súdy prebehne v júli 2020. Ministerstvo spravodlivosti SR pokračuje v intenzívnej spolupráci s Európskou komisiou pre efektívnu justíciu (CEPEJ). V rámci pokračujúcej spolupráce sme sa zamerali aj na dokončenie už rozbehnutých zmien jednotlivých procesov v rámci justície. Pre nás veľmi dôležitou zmenou je aj zavedenie časových rámcov. Ich stanovenie je potrebné chápať ako dôležitý krok k trvalému pozitívnemu tlaku na skrátenie dĺžky súdneho konania bez toho, aby bola dotknutá kvalita rozhodnutí.

Infolinka pre voličov bude fungovať až do uzavretia volebných miestností v sobotu o 22. hodine

24. 02. 2020 - Ministerstvo vnútra v pondelok 24. februára 2020 sprístupnilo informačnú linku  k voľbám do Národnej rady SR , na telefónnych  číslach 02/5094 2317, 02/ 5094  2312  v čase od 7.30 h do 15.30 h počas celého týždňa môžete odborným pracovníkom ministerstva vnútra  klásť otázky týkajúce sa volieb.
Štátny tajomník F. Ružička na Rade pre všeobecné záležitosti o ďalších krokoch v rokovaniach so Spojeným kráľovstvom, marcovom samite lídrov a procese rozširovania

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky František Ružička sa v utorok 25. februára 2020 zúčastnil rokovania Rady pre všeobecné záležitosti (GAC).

 
25.2.2020 - Dôležitým výstupom rokovania Rady je schválenie negociačného mandátu pre Európsku komisiu, na základe ktorej začnú rokovania o budúcich vzťahoch medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom.

Rada vlády pre krajanské otázky sa dohodla na využití finančných zdrojov na krajanské infraštruktúrne projekty

25.2.2020 - Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek dnes (25. februára 2020) viedol 8. zasadnutie Rady vlády Slovenskej republiky pre krajanské otázky (ďalej len Rada). Rada vzala na vedomie informáciu o rozdelení dotácií Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) na krajanské aktivity a na infraštruktúrne projekty krajanov v roku 2020, ako aj informáciu o aktuálnom stave vydávania osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí.
 
Tradícia rezortných vyznamenaní pokračuje

25.02.2020 - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter odovzdal rezortné vyznamenania osobnostiam, ktoré svojou prácou a aktivitami pozdvihli nielen úroveň, ale aj samotné vnímanie sociálnej práce. Tak ako každý rok, aj teraz bolo podujatie spojené s pripomenutím si Svetového dňa sociálnej spravodlivosti.

Odborníci diskutovali v Bratislave o nástroji na podporu účasti dospelých na ďalšom vzdelávaní

25.02.2020 - Individuálne vzdelávacie účty boli hlavnou témou odborného seminára v priestoroch Vedeckého parku UK v Bratislave. Medzinárodní experti z OECD, Holandska a Francúzska a zástupca Európskej komisie predstavili pohľad svojich organizácií a krajín na problematiku individuálnych vzdelávacích účtov. Organizátorom podujatia bol Odbor celoživotného vzdelávania Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

V roku 2019 polícia riešila vyše 58-tisíc trestných činov

25. 02. 2020 - Na Slovensku bolo v uplynulom roku spáchaných 58.829 trestných činov. "V porovnaní s rokom 2018 je to o 2563 trestných činov menej," zhodnotila prvá viceprezidentka PZ Jana Maškarová na tlačovej konferencii v pondelok 24. februára 2020.

Prihlasovanie do 7. ročníka kampane Do práce na bicykli spustíme o týždeň

25. 02. 2020 - Aj tento rok sa bude môcť široká verejnosť zapojiť do celonárodnej kampane Do práce na bicykli. Prihlasovanie spustíme 1. marca 2020, do 18. apríla 2020 sa budú môcť registrovať samosprávy. Jednotlivé súťažné družstvá budú mať otvorenú registráciu až do 7. mája 2020. Celý mesiac máj potom budú využívať na cestu do práce bicykel, chôdzu alebo verejnú osobnú dopravu.  

Matečná: Opozícia financovaná z peňazí developerov chce sprivatizovať petržalské závodisko


26.02.2020 - Závodisku, obľúbenému rekreačnému priestoru najväčšieho sídliska na Slovensku s viac ako 100 000 obyvateľmi, Petržalke, hrozí zastavanie bytmi a obchodnými priestormi. O tento lukratívny priestor s rozlohou 28,7 hektára sa intenzívne zaujímajú developerské skupiny financujúce opozičné strany.

Minister spravodlivosti Gábor Gál odporučil prezidentke SR Zuzane Čaputovej udelenie milosti s primeranou skúšobnou dobou pre Davida Baka


26. 2. 2020 - Minister spravodlivosti SR Gábor Gál odporučil prezidentke SR Zuzane Čaputovej udelenie milosti s primeranou skúšobnou dobou pre Davida Baka, počas ktorej bude môcť odsúdený preukázať, že jeho skutok bol ojedinelým skratom a je na správnej ceste stať sa hodnotným a ušľachtilým dospelým mužom. Zároveň však vo svojom liste hlave štátu uviedol, že uložený trest vo výške odňatia slobody na dva roky možno považovať za spravodlivý, plniaci individuálnu aj generálnu prevenciu. Podklady pre prezidentku boli postúpené v rámci konania žiadosti o milosť v zmysle § 473 odseku 1 Trestného poriadku.

P. ŽIGA: Máme záujem, aby Rusko využívalo v maximálnej miere slovenské plynové prepojenia

26. 02. 2020 - Dodávky a preprava zemného plynu a taktiež problematika ukladania jadrového odpadu patrili medzi hlavné body rokovania slovenskej delegácie na čele s predsedom vlády Petrom Pellegriniho s ruským premiérom Michailom Mišustinom v Moskve. Slovenská delegácia bola vôbec prvou zahraničnou delegáciou, ktorú prijal nový ruský premiér. Aj to je dôkazom veľmi dobrých vzťahov medzi obomi krajinami. Slovensko na rokovaní navrhlo ruským partnerom využívať v maximálnej možnej miere existujúce plynové prepojenia, ktoré Slovensko má. Ide o prepojenie s Ukrajinou ako aj o možnosť prepojiť cez slovenské plynovody Rakúsko a Maďarsko.

Bezpečnostná rada informovala o opatreniach kvôli hrozbe koronavírusu, na letiskách a hraničných priechodoch budú kontroly


27. 02. 2020 - V súvislosti s hrozbou koronavírusu od piatka 28. februára 2020 sa na medzinárodných letiskách SR začne vykonávať zdravotná kontrola každého pasažiera. Informovali o tom zástupcovia štátu po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR vo štvrtok 27. februára 2020.

Aktuálne opatrenia v súvislosti s koronavírusom

27.2.2020 - Slovenská republika na základe záverov zo zasadnutia Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky prijala viaceré opatrenia. Dnes zároveň bezodkladne na pôde Ministerstva vnútra Slovenskej republiky zasadol krízový štáb, ktorý bude na dennej báze vyhodnocovať aktuálnu situáciu s ochorením COVID-19 (koronavírus).

Informácia pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti – nový vizuál Európskeho preukazu zdravotného poistenia, vydávaného v Spojenom kráľovstve.

27.2.2020 - Vláda Spojeného kráľovstva od 1. februára 2020 rozhodla o zmene vizuálu Európskeho preukazu zdravotného poistenia (ďalej len „EHIC“), vydávaného v Spojenom kráľovstve. Zmena predstavuje odstránenie označenia EÚ (hviezdy).
Vláda Spojeného kráľovstva tiež zmení a doplní zadnú časť preukazu EHIC tak, aby obsahovala ďalšie informácie o používaní preukazu EHIC po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Verejnosti slúži už 62 klientskych centier


27. 02. 2020 - V uplynulých dňoch MV SR oficiálne otvorilo 5 klientskych centier. V súčasnosti majú  obyvatelia našej krajiny k dispozícii už  62 takýchto pracovísk. So službami, ktoré klientske centrá poskytujú, je podľa našich meraní spokojných 90 percent opýtaných.

Úrady budú povinné obstarávať nazeleno automobily aj kancelárske potřeby


27.02.2020 - Envirorezort predstavil produktové skupiny, u ktorých sa bude uplatňovať zelené verejné obstarávanie. Týka sa to cestnej dopravy, kopírovacieho a grafického papiera, počítačov a monitorov. Metodiky obsahujúce environmentálne charakteristiky, na základe ktorých budú ústredné orgány štátnej správy obstarávať takéto produkty nazeleno, čiže s ohľadom na ich environmentálne dopady, zobrala na vedomie vláda SR.

MF SR plánuje vyhlásiť verejné obstarávanie na zabezpečenie technickej podpory prevádzky Aplikačného programového vybavenia Portálu finančnej správy

27.02.2020 - Ministerstvo financií Slovenskej republiky (MF SR) plánuje vyhlásiť verejné obstarávanie formou priameho rokovacieho konania na zabezpečenie poskytovania technickej podpory a rozvoja aplikačného programového vybavenia Portálu finančnej správy (APV PFS), ktorý je v správe MF SR a prevádzkovaný v prostredí finančnej správy.

Platforma Obehové Slovensko bude spolupracovať s holandskou platformou Holland Circular Hotspot


27.02.2020 - Platforma pre obehové hospodárstvo chce prepojiť verejný, súkromný a tretí sektor s cieľom priblížiť Slovensko k udržateľnej a zelenšej budúcnosti. Dialóg, nové partnerstvá a výmenu skúseností podporil seminár za účasti zástupcov OECD a Holland Circular Hotspot. Slovenská a holandská platforma zároveň spojili sily a oficiálne vyhlásili spoluprácu. Aký je stav a vývoj obehového hospodárstva na Slovensku? Kam smeruje národná a európska legislatíva? Ako uzatvárať materiálové toky pomocou recyklácie? Aj tieto témy sa rozoberali na podujatí, ktoré sa dnes uskutočnilo na pôde Slovak Business Agency.

Žiaci nedostatkových odborov na stredných školách získali v prvom polroku motivačné štipendiá v sume vyše 260 000 eur

27.02.2020 - Sumu 260 597 eur vyplatilo v prvom polroku aktuálneho školského roka Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR žiakom odborov stredných škôl, ktorých absolventi chýbajú na trhu práce. Motivačné štipendiá pre týchto žiakov majú pomôcť presvedčiť mladých ľudí a ich rodičov pri rozhodovaní sa o výbere strednej školy.

Agrorezort chce zvýšiť dostupnosť potravín v menších obciach

27.02.2020 - Dostupnosť potravín v obciach na vidieku klesá. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) preto na riešenie tejto situácie zriadilo Radu pre zabezpečenie prístupu k potravinám. Prebehlo prvé rokovanie rady, ktorej členmi sú okrem odborníkov na obchod a potravinárstvo z agrorezortu aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Zväz obchodu SR.

Agrorezort pomôže malým poľnohospodárom so začatím a rozvojom ich podnikateľskej činnosti

28.02.2020 - MPRV SR sa zameralo na pomoc pre malých poľnohospodárov. Malým podnikom, zameraným na živočíšnu a špecializovanú rastlinnú výrobu, poskytne štát podporu vo výške 15 000 eur na realizáciu podnikateľských plánov. „Poskytneme podporu pre rozvoj podnikania malých poľnohospodárov na Slovensku, ktorým poskytnutá podpora umožní budovanie svojich hospodárstiev. Očakávame, že tým zvýšia svoju účasť na trhu a presadia najmä produkty lokálnej poľnohospodárskej prvovýroby slovenského pôvodu.

NRSR


Plénum prerokuje zavedenie 13. dôchodku v skrátenom konaní

25. 2. 2020 - Parlament sa bude zaoberať zavedením 13. dôchodku na Slovensku v skrátenom režime. Rozhodli o tom poslanci v utorkovom hlasovaní. Za skrátený režim hlasovalo 76 poslancov z 85 prítomných. Za skrátené legislatívne konanie hlasoval klub Smeru-SD, SNS a ĽSNS. Neprítomní boli poslanci SaS, Mosta-Híd, okrem poslanca Eduarda Adamčíka (Most-Híd), ktorý hlasoval za a neprítomní boli viacerí nezaradení poslanci. Pri hlasovaní sa zdržal klub Sme rodina.

Prezident


Prezidentka prevzala poverovacie listiny od nových veľvyslancov

25.02.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v utorok 25. februára 2020 v Prezidentskom paláci veľvyslanca Kazašskej republiky Romana Jurieviča Vassilenka a veľvyslanca Brazílskej federatívnej republiky Eduarda Ricarda Gradilone Neta, ktorí jej odovzdali poverovacie listiny.

Rozhovory z Prezidentského paláca o predvolebnej atmosfére


23.02.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla symbolicky otvoriť Prezidentský palác dialógu o aktuálnych témach, vecnej a kultivovanej diskusii. "Myslím si, že Prezidentský palác by nemal byť len miestom, kde sa prijímajú rozhodnutia, ale chcem, aby bol aj miestom, kde sa hľadajú odpovede v spoločných rozhovoroch."

Prezidentka vystúpila v RTVS s príhovorom pred voľbami do NR SR

26.02.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v stredu 26. februára s príhovorom pred voľbami do NR SR v RTVS. Prezidentka pripomenula, že demokracia, ako vláda ľudu môže fungovať len vtedy, ak samotní ľudia nerezignujú na svoje právo rozhodnúť, kto má v krajine vládnuť a kto jej má slúžiť. "To všetko sú dôvody, pre ktoré je účasť vo voľbách nielen vyjadrením spolupatričnosti k spoločenstvu, v ktorom žijeme, ale aj prejavom moderného vlastenectva."

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk